Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ledwie wszedłeś w Vat i już chcesz fakturę zaniżyć? Skąd pewność, że  nie doniesie na Ciebie? Co innego jak nie chce faktury, bo mu niepotrzebna a są tacy, to rób jak uważasz. US może w czasie kontroli zażądać od Ciebie wyciągu z arimr ze stanem zwierząt. Jak sprzedajesz vatowcowi to musisz wystawić pełną stawkę,  bo on też chce sobie odliczyć, dlaczego miałby tracić na zakupie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Ledwie wszedłeś w Vat i już chcesz fakturę zaniżyć? 

O tym samym pomyślałem, ledwo zaczął a już cienka linia legalności ;)
Wg mnie VAT jest tam 5 cz 8%, nie wiem czy jest sens zaniżać kwotę bo to jednak nasz przychód czyli kasa z której wydajemy a tego VATu tak wiele nie będzie. Zrozumiałem to teraz pisząc jedną fakturę sprzedażową i zamiast wpisując 200kg wpisałem 2 tony (zapłacę ciut więcej VATu ale i wyższy przychód i transakcja bardziej realna a tego vatu tak wiele więcej nie będzie bo jest 5% a nie 23 który odzyskujemy).
 Ja obecnie wydaję więcej niż mam przychodu z gospodarstwa lub tyle co go mam, US wie że pracuje poza gospodarstwem i dokładam (inwestycje). Tak więc nie zaniżałbym kwoty, tym bardziej jeżeli faktura miałaby być przelewowa a reszta pod stołem.

@robert812
Uzupełnij w swoim profilu lokalizacje, co za owce sprzedajesz?

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano

To jest takie równanie lewa strona powinna się równać z prawą.

Nie rozumiem "każdy" krzyczy że na Vacie nawet bez inwestycji jest na dużym plusie a chce kombinować.

Sam jestem na "Vacie" i bez inwestycji to balansuję na granicy.

Opublikowano
18 minut temu, Sadek napisał:

....
Nie rozumiem "każdy" krzyczy że na Vacie nawet bez inwestycji jest na dużym plusie a chce kombinować.
Sam jestem na "Vacie" i bez inwestycji to balansuję na granicy.

Wg mnie to bzdura że będąc na VAT jest się zawsze na plus, jedyny wyjątek jak ma się milion w skarpecie lub ciągle ktoś nam kasę darowuje (lub się gdzieś pracuje i stąd ma się kasę na inwestycje). Jak się zestawi tak jak mówisz zakupy i wydatki nie inwestującego gospodarstwa to jest się na stracie w VAT, jak zainwestuje się wszystko co się zarobiło to da się wyjść minimalnie na plus, natomiast przy odrobinie inwestycji i trochę wydaniu kasy na życie to bycie na VAT a bycie zwolnionym jest takie same.  Przynajmniej tak jest w uprawach polowych bo zwierząt nie mam.

Opublikowano
Dnia 22.03.2018 o 09:16, Taurus83 napisał:

no i sam sobie zaprzeczyłeś w tym momencie 

Mam eśt dla armir bo armir czasem gorsze od us. Przykład: przy postępowaniach ofertowych w jednych oddziałach trzeba było pisac dwa sposoby dostarczenia ofert a w innych wystarczył jeden sposób. Tak samo z eśt, jednym wystarczy oświadczenie innym nie.

Opublikowano

Chciałem teraz dostać zwrot vatu w 25 dni i nie da się mimo opłaconych faktur. Zmieniły się przepisy i teraz, żeby dostać zwrot w 25 dni trzeba mieć złożone conajmniej 3 JPK. Druga sprawa, że przenoszona kwota była większa niż 3 tyś i tak samo blokuje to zwrot w 25 dni. Pozostaje więc 60 dni na zwrot.

Opublikowano

Różnie to może być, zależnie od rodzaju produkcji. Coś mówiła o środkach trwałych przy tym zwrocie, ale nie zrozumiałem przez telefon.

Opublikowano
23 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Chciałem teraz dostać zwrot vatu w 25 dni i nie da się mimo opłaconych faktur. Zmieniły się przepisy i teraz, żeby dostać zwrot w 25 dni trzeba mieć złożone conajmniej 3 JPK. Druga sprawa, że przenoszona kwota była większa niż 3 tyś i tak samo blokuje to zwrot w 25 dni. Pozostaje więc 60 dni na zwrot.

Przeniesienie z poprzedniego miesiąca ponad 3 tysie już w zeszłym roku wykluczało możliwość zwrotu w 25dni, zdaje sie od 1 stycznia lub marca 2017r weszły takie przepisy.

Opublikowano

Być może, bo wcześniej nie robiłem przeniesienia na taką kwotę. Miałem fakturę za dojarkę z października to wystąpiłem od razu o zwrot. Będę składał faktury to dopytam dokładnie.

Opublikowano

witam

Mam pytanie może mi ktoś pomoże.

Jestem na vat od jakiegoś czasu, chcę teraz sprzedać traktor usrus c-360 był on w gospodarstwie przed przejściem na vat. Już jak jestem na vacie zostały zakupione do niego części(blacharka itp.) plus paliwo z odliczonym vat. Na ile teraz musze wystawić fakturę vat przy sprzedaży? 23%? czy mniej? mniej więcej taka jaka  jest wartość tych części zakupionych z których był odliczony vat?

Opublikowano

no właśnie jak to jest z tymi maszynami

Mam ciągnik przed Vatem kupiony i kupiłem opony , jakieś części , to to jak sprzedaję mam wystawić fakturę czy umowa kupna-sprzedaży , Nie jest nigdzie wpisany w żadne rejestry środków trwałych

Opublikowano
Mam przykładowo 100 ha swojego pola oraz 100 ha dzierżawy bez umowy , tylko ustna. Nie będzie problemu jak będę brał faktury ze śor na całe 200 ha ? Dodam ze na dzierżawy nie skladam wniosku o dopłaty
Opublikowano

Nie będzie problemu. US przy pierwszej kontroli pytał mnie o powierzchnię gospodarstwa, wystarczyło oświadczyć, że posiadam własne i dzierżawione, podac powierzchnię i nie było problemu, że bez umowy pisemnej są dzierżawy.

Opublikowano

Witam. Czy nadal można rozliczyć maszyny zakupione przed przejściem na VAT? W kwietniu zeszłego roku kupiłem traktor.  Jeśli tak, jaka jest dokładna zasada i podstawa prawna?

Opublikowano

Z prawnego punktu widzenia skoro zakup paszy był przeznaczony na hodowlę czyli pod działalność i został z niego odliczony vat nie powinieneś jajka zjeść tylko je sprzedać. 

Jeśli zjesz te jajko to tak jak byś ten vat sobie podliczał prywatnie, a tego nie możesz robić, vat odliczasz w działalności.