Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia ‎2018‎-‎01‎-‎22 o 21:53, Edin napisał:

1. Tylko ewentualna umowa kupna sprzedaży, nie ma limitu płatności.
2 Fv wystawia vatowiec - faktura Vat RR Może być płatne gotówką jednak sprzedający nie będzie mógł odliczyć sobie Vatu jedynie kwotę netto jako koszt. Powyżej 15 tys. nie zaliczy też do kosztów, także dla niego transakcja będzie niekorzystna.
3. Sprzedający wystawia FV ale jak wyżej powyżej 15k nie zaliczy sobie w koszty, vat  jest dla nich neutralny.
4. Sprzedający wystawia paragon, dla rolników ryczałtowych wystawia się paragon a do niego ewentualnie FV. Płatne w dowolny sposób.

https://wfirma.pl/

Dzieki za odp jeszcze tylko w czwartym przpadku jeśli rolnik vatowiec sprzedaje rolnikowi ryczałtowemu towar (zboze) to musi tez posiadac kase fiskalna ? Czy zawsze nawet sprzedając vatowiec -vatowiec tez musi być kasa fiskalna?

Opublikowano

Kasa jest potrzebna, gdy sprzedaż dla rolników ryczałtowych przekracza 20 tyś netto.

Opublikowano

Żona miała działalność a że współpracowała tylko z Vat-owcami to kasa nie była potrzebna, bo FV wszystko ewidencjonowało. US wzywał raz bo brak kasy ale po napisaniu oświadczenia że współpraca tylko z Vat-owcami  wszystko im pasowało.

Opublikowano

Panowie jeszcze jedno pytanie mam jesli sprzedawca  jest rolnikiem vatowcem i sprzedaje zboże - kupujacy twierdzi ze jest firmą ja wystawiam mu fakture vat i ja jestem zobowiazany zaplacić vat do urzędu skarbowego . Tylko czy ja muszę w jakiś sposób sprawdzać czy ta firma istnieje czy w  jakiś inny sposób jestem zobowiązany aby to sprawdzić jej legalność.

Opublikowano
Dnia 25.01.2018 o 11:37, bedi90 napisał:

Mam pytanie troszkę z innej strony.

Jestem na VAT od poczatku 2016r. W styczniu 2016 kupiłem kombajn, a w listopadzie 2016 ciągnik (każdy z zakupów przekroczył 15 000 netto). Oprócz tego kupowałem inne rzeczy za kwoty nieprzekraczające 15 000 netto. Czyli mógłbym powrócić na ryczałt  bez dokonywania korekty VAT w grudniu 2021. To wiem.

W 2018 Chciałbym wziąć następny ciągnik w leasing np na 3 lata - czy w tej sytuacji leasing będzie się liczył jako oddzielne raty i będę mógł powrócić na ryczałt w 2021 czy  będę musiał czekać 5 lat od 2018? (wartość ciągnika oczywiście przekracza 15 000 netto, natomiast wartość pojedynczych rat nie przekroczy) 

Z góry dziękuję za odpowiedź

Leasing nie wchodzi do ewidencji środków trwałych, po prostu jak jesteś na VAT odliczasz VAT z faktury leasingu, a gdy powrócisz na ryczał nie będziesz miał do tego prawa.

Opublikowano

Jeśli w tym roku bede startował na młodego i już bede miał przepisane na razie 2ha to moge juz przejść na VAT? W wiekszosci sprzedajemy toawary na rynkach hurtowych wiec bede musiał kupić kase fiskalna, bede mógł to zrobić przed złożeniem wniosku o MR? 

Opublikowano (edytowane)

Dzięki, nie miałem tej opcji bo ściągnąłem sobie wersję testową a anie darmową, ale już jest OK.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz a więc jak ma się sytuacja do FV z których nie "cofamy" Vat-u, wpisujemy je w zakupy ale w rubryce "nie podlega" i mamy zakup ale nie mamy zwrotu VAT, czy Fv do "kosza" i nie wpisujemy nigdzie?

Edytowane przez Sadek
edycja
Opublikowano
12 godzin temu, Sadek napisał:

Dzięki, nie miałem tej opcji bo ściągnąłem sobie wersję testową a anie darmową, ale już jest OK.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz a więc jak ma się sytuacja do FV z których nie "cofamy" Vat-u, wpisujemy je w zakupy ale w rubryce "nie podlega" i mamy zakup ale nie mamy zwrotu VAT, czy Fv do "kosza" i nie wpisujemy nigdzie?

Trochę nie rozumiem od jakich faktur nie "cofasz" Vat-u w rolnictwie. Bo jeżeli od tych, które nie dotyczą gospodarstwa to można "do kosza", ale od faktur na których Vat-u nie ma (odwrotne obciążenie) to trzeba je koniecznie wykazywać i to w miesiącu, w którym zostały wystawione.

Opublikowano

Też się nad tym zastanawiam bo miałem kilka takich faktur np z grene gdzie brałem też zabawki a oni wszystko wpisywali na jednej fakturze. Wcześniej sam obliczałem ile było na gospodarstwo a ile pozostałe i odliczałem te kwoty. Teraz oni rozliczą całość a jak tylko część z tej faktury.