Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie księgowa sama przeszła od jakiegoś czasu na elektroniczne deklaracje ale czy jest jej tak lepiej czy jak to nie mam pojęcia

Opublikowano

Elektroniczne deklaracje to jak dla mnie super sprawa. Nie muszę nic wysyłać pocztą (koszty) ani jeździć 40 km do US. Chwila moment przed kompem w nocy i wysłane z potwierdzeniem. Łatwo lekko i przyjemnie pod względem formalnym. 

Opublikowano

Deklaracje i książki zakupów i sprzedaży. Ponadto coraz mniej ma być rozliczeń kwartalnych, rozliczający się tak obecnie zostaną "poproszeni" o przejście na rozliczenie miesięczne. Utrudnienia w zwrocie 25-dniowym, możliwe wydłużenie czasu zwrotu w przypadku kontroli kontrahentów.

Nikt nie zostanie poproszony o przejście na miesięczny VAT.

OD 2017 rozliczać kwartalnie mogą się jedynie mali podatnicy, czyli CI których wartość sprzedaży  (wraz z kwotą podatku) nie przekroczyła w poprzednim roku podatkowym wyrażonej w złotych kwoty odpowiadającej równowartości 1 200 000 euro, przeliczenia na PLN chyba po kursie z 1 października.

Od 2017 elektronicznie dla tych którzy składając VAT UE, VAT-27 i inne takie historie,

od 2018 wszyscy wysyłają VAT-7 elektronicznie i wszyscy wysyłają JPK, czyli inaczej mówiąc rejestry VAT w formie elektronicznej

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie wszystkie faktury mam wystawione na gospodarstwo rolne imię i nazwisko, teraz zobaczyłem że jeden dostawca wystawiał gospodarstwo rolne nazwisko i imię czy takie coś przejdzie? Czy lepiej od razu robić korektę? Ogólnie w us jestem zgłoszony samym imieniem i nazwiskiem, bez gospodarstwa rolnego, ale księgowa radziła pisać na fakturach gospodarstwo rolne żeby się nie czepiali.

Edytowane przez takiten
Opublikowano

Czyli składam tak jak jest. Jeszcze jedno pytanko czy razem z fakturami musi być potwierdzenie przelewu? Albo czy faktura musi być zapłacona, bo czasami biorę faktury na termin półrocznym. I czy robiąc przelew w nazwie zleceniodawcy powinienem wpisywać gospodarstwo rolne czy imię i nazwisko wystarczyn?

Opublikowano

Nikt nie zostanie poproszony o przejście na miesięczny VAT.

OD 2017 rozliczać kwartalnie mogą się jedynie mali podatnicy, czyli CI których wartość sprzedaży  (wraz z kwotą podatku) nie przekroczyła w poprzednim roku podatkowym wyrażonej w złotych kwoty odpowiadającej równowartości 1 200 000 euro, przeliczenia na PLN chyba po kursie z 1 października.

Od 2017 elektronicznie dla tych którzy składając VAT UE, VAT-27 i inne takie historie,

od 2018 wszyscy wysyłają VAT-7 elektronicznie i wszyscy wysyłają JPK, czyli inaczej mówiąc rejestry VAT w formie elektronicznej

To o czym piszę było na szkoleniu top agrar. Ja tylko piszę , co usłyszałem.

Jeżeli ktoś posiada nip eu, to przy braku aktywności przez 3mies. zostanie tego pozbawiony(info z tego samego źródła) i trzeba będzie wyrabiać od nowa.

Opublikowano

zajmuje się VAT w międzynarodowej firmie gdzie zwroty VAT sięgają kilku mln zł miesięcznie i nic oprócz deklaracji, teraz obligatoryjnego JPK nie składam,

zwrot w terminie 25 dni czy 60? faktury składasz na życzenie organu podatkowego czy z własnej woli?

Opublikowano

jak to jest z limitem sprzedaży dot. kasy fiskalnej w przypadku sprzedaży vatowcowi ale za gotówkę?

czy taka transakcja wlicza się do tych 20 000? 

Opublikowano

jak bedziesz robił zakupy potrzebne do produkcji to nawet jak nie będziesz miał sprzedaży to Cię nie wywala. byś musiał przez pół roku składać deklarację puste albo wcale nie składać to wtedy Cię wykreśla. jeżeli nawet by wywalili to sąd administracyjny przywróci Ci status VAT czynny.

Opublikowano (edytowane)

Czyli składam tak jak jest. Jeszcze jedno pytanko czy razem z fakturami musi być potwierdzenie przelewu? Albo czy faktura musi być zapłacona, bo czasami biorę faktury na termin półrocznym. I czy robiąc przelew w nazwie zleceniodawcy powinienem wpisywać gospodarstwo rolne czy imię i nazwisko wystarczyn?

Przy zwrocie 25 dniowym faktura musi być opłacona, jak normalny to nie musi Edytowane przez PATr
Opublikowano

Tyle że trzeba uważać z tym szybszym zwrotem bo jak jeszcze jest jakaś większa suma to kontrola pewna. I szukają tak żeby nałożyć karę - mam znajomych po kontrolach i mówią że tak jeszcze nie było.

Opublikowano

U mnie była kontrola po pierwszym większym zakupie, chyba za 3 miesiąc, oczywiście zwrot 25 dni, natomiast znajomy nie miał ani razu mimo dużych zakupów i zwrotów 25 dni, ja natomiast miałem kilka razy od tamtego czasu duże zwroty na 25 dni(tylko takie biorę na 25 dni, normalnie się w to nie bawię bo trzeba się pilnować by faktura była zapłacona) i żadnej kontroli

Opublikowano

witam czy sprzedając przyczepę rolniczą oprócz faktury spisać umowę kupna sprzedaży- trzeba czy nie? a co do limitu 20 000zł netto rok kalendarzowy{styczeń-grudzień}  czy miesiąc sprzedaży? ps dawno na forum{chore dziecko} nie byłem proszę o wyrozumiałość i odpowiedz.

Opublikowano

Wystarczy, żw wystawisz fakturę a na niej umiescisz wszystkie informacje jak nazwa, model, rok produkcji, ładowność i numer ramy. Jeski chodzi o limit liiczy się rok kalendarzowy. Po nowym roku masz znów 20 tyś limitu.

Opublikowano

Wystarczy, żw wystawisz fakturę a na niej umiescisz wszystkie informacje jak nazwa, model, rok produkcji, ładowność i numer ramy. Jeski chodzi o limit liiczy się rok kalendarzowy. Po nowym roku masz znów 20 tyś limitu.

Jeśli te 20 tysięcy masz w ostatnim mięsiącu czy kwartale to już masz limit przekroczony