Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

Nie da rady , 50 gr to może być koszt transportu 

Chude mleko 56 groszy w Polsce na miejsce, Pełne 1,15 pod dom. Mleko jedzie do niemiec, na powrocie zabiera śmietanę dużo tańsza niz w Polsce i juz wiecie skąd bierze sie masło po 2,99.

Edytowane przez Dream1990
  • Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
3 godziny temu, Arrek napisał(a):

Piatnica +20gr?

Macie cenę w uj👍 a tak a propo Piątnicy nie boją się tak potężnej ceny? Przecież zostawili wszystkich z tyłu nawet wystarczy jakby płacili obecnie 2.5 podejrzewam że dostawcy byliby i tak zadowoleni

Opublikowano
42 minuty temu, Dream1990 napisał(a):

Chude mleko 56 groszy w Polsce na miejsce, Pełne 1,15 pod dom. Mleko jedzie do niemiec, na powrocie zabiera śmietanę dużo tańsza niz w Polsce i juz wiecie skąd bierze sie masło po 2,99.

Za transport 10k za mleko dostaną 12k - ktoś dotuje ten proceder i tyle.

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Marcin133 napisał(a):

Macie cenę w uj👍 a tak a propo Piątnicy nie boją się tak potężnej ceny? Przecież zostawili wszystkich z tyłu nawet wystarczy jakby płacili obecnie 2.5 podejrzewam że dostawcy byliby i tak zadowoleni

Kiedy u nas koszt produkcji podchodzi pod 3zł

• Haha 6
Opublikowano
32 minuty temu, czareczek85 napisał(a):

Kiedy u nas koszt produkcji podchodzi pod 3zł

Zgadza się koszta duże ziemia po 400 dzierżawa po 3 i dopłaty właściciela. Jak by zrobili mleko po 2 zeta nie jeden by rzucał gospodarkę przez brak opłacalności.

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
czareczek85 napisał:

Godzinę temu, Gregor88 napisał(a):

Piątnica dała wam na luty dodatkowe 20 gr do tych 60gr premi co daje co miesiąc czy poprostu zamiast 60 gr teraz jest 20gr?

80

jaka cena za luty ?

Opublikowano
45 minut temu, leszek1000 napisał(a):

Przy wysokim kredycie i kosztach utrzymania to może wyjść 2,5 zł. 

Mało tego, można postawić oborę za 10mln i trzymać w niej 2krowy, wtedy koszty produkcji wyniosą 1000zl+ a nie 2.5zl. do tego wypadało by dobrać chociaż jakiegoś fenda, skoro już jest taka obora to wstyd jeździć jakimś wypierdkiem. Liczę, że mleczarnie dostosują się do tych kosztów.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Piątnica za luty+20 gr

2 godziny temu, Gregor88 napisał(a):

Piątnica dała wam na luty dodatkowe 20 gr do tych 60gr premi co daje co miesiąc czy poprostu zamiast 60 gr teraz jest 20gr?

+20 czyli 80 za luty

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, zacx18 napisał(a):

jesli się jest na vacie z związku z tym że od lutego wchodzi ten ksef to trzeba coś robić ? , jakieś konto zakładać na tym portalu ?

No ja zakładałem, tam przez profil zaufany. Musisz dodać np. mleczarnię lub osoby które odbierają od ciebie bydło ale tylko te "pewne".

Opublikowano (edytowane)

Poniżej z biura rachunkowego instrukcja  logowania i nadania uprawnień w ksef. Osobiście puki co mam 2 firmy dodane tj mleczarnia -samofakturowanie i biuro rachunkowe 

IMG_20260129_115835.jpg

IMG_20260129_120032.jpg

Edytowane przez atrol123
Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał(a):

Przy wysokim kredycie i kosztach utrzymania to może wyjść 2,5 zł. 

Hehe no. Ja też sobie wezmę kredyt na 2 mln i wtedy wyjdą mi koszta na litr mleka ze 1.5 na 5.5. Jak tak będziemy liczyć to się może okaże że tam każdy swoją pracę wycenia na 200zl na h i ja wlicza w koszta produkcji mleka. 

A bolesna prawda jest taka że jak ja sobie wymyślę że mam koszt na litr  1.20 a sprzedaje za 1.60 a ktoś z Piątnicy powiedzmy że ma większe koszta i wyjdzie 1.70 a sprzedaje za 3.20. to jeden zarobi 0.40 zł a drugi 1.50 no przepaść. 

A. I gówno mnie obchodzi że oni tam sobie wliczają koszt dzierżawy czy cenę pola za takie pieniądze. Ograniczać produkcję jak drogo a nie odpierdalac cyrki, choćby się zesrać ale ma być dużo i koniec. 

• Like 4
Opublikowano
Witam wszystkich po bardzo długiej przerwie, w końcu trochę luźniej się zrobiło to można co nieco dodać od siebie 😁 Przy niedzielnej kawie w końcu trochę papierków uporządkowałem więc można też również podsumować kolejny rok współpracy z Mlekpolem. A ubiegły rok w liczbach przedstawiał się następująco:
Tak, wiem, że w oczach większości z was z taką ilością mogę być małym pionkiem ale chcę pokazać, że pomimo niedużej ilości można mieć dość dobrą cenę za mleko 😉

Mleko-tabelka1.jpg

• Like 12
Opublikowano
23 minuty temu, WitekRolnik napisał(a):
Witam wszystkich po bardzo długiej przerwie, w końcu trochę luźniej się zrobiło to można co nieco dodać od siebie 😁 Przy niedzielnej kawie w końcu trochę papierków uporządkowałem więc można też również podsumować kolejny rok współpracy z Mlekpolem. A ubiegły rok w liczbach przedstawiał się następująco:
Tak, wiem, że w oczach większości z was z taką ilością mogę być małym pionkiem ale chcę pokazać, że pomimo niedużej ilości można mieć dość dobrą cenę za mleko 😉

Mleko-tabelka1.jpg

Nie ważne ilości, ważne że się spina.

Swoją drogą jak wygląda żywienie? Bo operując głównie na swoich paszach mam co prawda ostatnio spadek w białku i tłuszczu ale mimo wszystko jest na poziomie: Tł: 4.50/60, Bia:  3.55/65 najwyższe pojedyńcze wyniki w 2025 to TŁ: 5.05, Bia: Jakoś lekko ponad 3.8.

Pytam o pasze z ciekawości bo w sumie nic nadzwyczajnego nie daję a.jednak wyniki sporo się różnią między nami.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@lukasz2623 Owszem masz rację, najważniejsze to ile się wyciąga z tego co się ma do dyspozycji.

Żywienie całoroczne mam oparte na sianokiszonce z traw z domieszką koniczyny i wszystkie trawy mam na gruntach ornych przesiewane co 4-5 lat z rotacją w działkach, kiszonce z kukurydzy, a pasza treściwa składa się z pszenżyta, żyta i jęczmienia, no i troszkę dorzucam śruty rzepakowej

Ogólnie stado mleczne to mieszanka tych ras: RW, MO, SM, NRF, JE i myślę, że dzięki temu mam dość dobre parametry mleka, owszem mam mniejszą wydajność mleczną, ale że stado utrzymuje dwukierunkowo to nie opłaca mi się za wszelką cenę walczyć o wydajność.

Aktualnie sytuacja w wynikach wygląda tak jak niżej

1.png

2.png

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 3
Opublikowano
46 minut temu, WitekRolnik napisał(a):

Mleko-tabelka1.jpg

To za styczeń mimo obniżki to 2 z przodu będzie? 

Opublikowano
21 minut temu, WitekRolnik napisał(a):

@lukasz2623 Owszem masz rację, najważniejsze to ile się wyciąga z tego co się ma do dyspozycji.

Żywienie całoroczne mam oparte na sianokiszonce z traw z domieszką koniczyny i wszystkie trawy mam na gruntach ornych przesiewane co 4-5 lat z rotacją w działkach, kiszonce z kukurydzy, a pasza treściwa składa się z pszenżyta, żyta i jęczmienia, no i troszkę dorzucam śruty rzepakowej

Ogólnie stado mleczne to mieszanka tych ras: RW, MO, SM, NRF, JE i myślę, że dzięki temu mam dość dobre parametry mleka, owszem mam mniejszą wydajność mleczną, ale że stado utrzymuje dwukierunkowo to nie opłaca mi się za wszelką cenę walczyć o wydajność.

Aktualnie sytuacja w wynikach wygląda tak jak niżej

1.png

2.png

Fajne, fajne wyniki. Ale w sumie i tak źle nie wypadamy patrząc na to że człowiek opiera się głównie na swojej paszy: suchsza kiszonka chociaż dużo osób by powiedziało że to siano, kiszonka kukurydzy też w miarę jakości i ospa z jęczmień, owies, żyto, przeszyto, kukurydza, rzepak. 

• Like 2
Opublikowano
W dniu 2.01.2026 o 10:03, Marcin133 napisał(a):

Joo. 2200

Wielkopolska 1700 jeszcze się prosili żeby brać 

W dniu 2.01.2026 o 15:12, Marcin133 napisał(a):

20km 

Tu masz z 1go z rana jaka różnica 

IMG_20260101_085521_3.jpg

Może 1600plus transport to możliwe 

Nie no Wielkopolska. 1700-1800zl wyslodki z papierkiem jeszcze. Bezproblemowe dostawy i termin. Ciężarówka od cukrowni do mnie 150-200 km

• Confused 1