Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, Matmen napisał(a):

To musi być chyba jeszcze mniejsza skala jak w Szwajcarii Austrii czy w niektórych regionach Francji czy Włoch. Siano, wypas, alpejskie łąki rasy zachowawcze czy simentale Jersey. Wydajnośći tam nie ma i nie będzie ma być jakość, wielkośc stąd też raczej mała.Tam też tak jest że we wsi jest np 4-5rolnikow i jedna "mleczarnia" bardziej serowarnia czy mały zakład częstoprowadzona na spółkę "spółdzielnia" lub po prostu prywaciarz który to przerabia i sprzedaje wozi po różnego rodzaju targowiskach sklepiki raczej w supermarkecie tego nie ma.

Ale to nie jest dla wszystkich nawet jeżeli towar byłby najlepszy to ile takich mini zakładów może być jeden na powiat ? I to też nie przyjdzie za darmo trzeba pilnować jakości marketing degustacje jeździć na targi walczyć  z weterynarią i innymi urzędami ceny z kosmosu też nikt nie zapłaci tak że wszędzie dobrze gdzie nas nie ma

Myślisz że Szwajcarzy czy Francuzi tak muszą walczyć z urzędnikami i weterynarią jak my? Nie sądzę.

• Like 1
Opublikowano
Bartosz1996 napisał:

Dzis jakosc ma przyszlosc, ludzie czytaja internety sluchaja filmow o żywnosci, do łask wracaja wedzarnie, wiec gdyby pojawił sie ktos kto by poprowadzil to małe gospodarstwa by mogly ładnie zarobic, dzis kazdy szuka tych swoich produktow, zabrali świniobicia moze uratowaliby małych dostawców tylko to trzeba tego co by to poprowadzil zoorganizowal jakos grupe

Teraz, Bartosz1996 napisał(a):

Dzis jakosc ma przyszlosc, ludzie czytaja internety sluchaja filmow o żywnosci, do łask wracaja wedzarnie, wiec gdyby pojawił sie ktos kto by poprowadzil to małe gospodarstwa by mogly ładnie zarobic, dzis kazdy szuka tych swoich produktow, zabrali świniobicia moze uratowaliby małych dostawców tylko to trzeba tego co by to poprowadzil zoorganizowal jakąś grupe

ale co stoi na przeszkodzie żebyś skorzystał z dofinansowania na RHD (rolniczy handel detsliczny) I zrobil coś takiego w swoim gospodarstwie ? wszyscy ładnie piszą te celebryty w internetach jakość zdrowie itp tylko 96% społeczeństwa zapierdziela do Biedronki Lidla i Dino na promocji po mleko za 1.99 po masło za 2.99 i ser po 14.99 napewno jest szansa na takie lokalne przetwórstwo ale u nas nie ma tradycji jedzenia drogich serów jak w Szwajcarii Austrii i do tego jest to drogie.

grzesiu napisał:

Wyprodukować możesz wszystko ale sprzedać to z odpowiednią marżą tu jest problem.  Możesz być najlepszym producentem unikalnych produktów ale nie będziesz miał dostępu do półki w sklepie nie spieniężysz tego . Dzisiaj objawia sie problem że w Polsce pozwolono na taki niekontrolowany rozrost zagranicznym sieciom handlowym często też samorządy np dawały im ulgi żeby zainwestowały na ich terenie żeby zatrudnili ludzi na minimalnej ale żeby taki wójt burmistrz czy starosta mógł przyjechać przeciąć wstęge i odtrąbić sukces jakiego to inwestora ściągnęli ile to miejsc pracy [za minimalna]. Handel tradycyjny producent-> dystrybutor-> sklep detaliczny obecnie prawie nie istnieje tu jest największy problem. Sami wychodowalismy tego raka na własnej krwi. 

tak jest małe podmioty produkcyjne niestety nie liczą się w walce o półkę w dużych dyskontach. zostają tylko 5 największych graczy

• Like 3
Opublikowano
19 minut temu, wojtal24 napisał(a):

ale co stoi na przeszkodzie żebyś skorzystał z dofinansowania na RHD (rolniczy handel detsliczny) I zrobil coś takiego w swoim gospodarstwie ? wszyscy ładnie piszą te celebryty w internetach jakość zdrowie itp tylko 96% społeczeństwa zapierdziela do Biedronki Lidla i Dino na promocji po mleko za 1.99 po masło za 2.99 i ser po 14.99 napewno jest szansa na takie lokalne przetwórstwo ale u nas nie ma tradycji jedzenia drogich serów jak w Szwajcarii Austrii i do tego jest to drogie.

tak jest małe podmioty produkcyjne niestety nie liczą się w walce o półkę w dużych dyskontach. zostają tylko 5 największych graczy

Z tym że pędzą po nabiał na promocji nie ma nic złego. Każdy grosz się liczy. A czy kupis masło za 3 zł za kostkę czy za 7 zł to jakość tego masła jest taka sama. 
Problem z jakością żywności robi się w wędlinach i ogólnie mięsie. Kupić jakiś wyrób za 15-20 zł za kg to tam mięsa trzeba szukać. A takie wyroby schodzą najszybciej. Wyroby po 35-45 zł za kg zazwyczaj leżą zapakowane bo praktycznie nikt tego nie bierze. 

Opublikowano

Tylko ze majac niby 350l do hurtu to jest mało, jakosc mleka jest tylko poprowadz tak detal jak siedzisz caly dzien w szopie, bo tak jak mowisz nie ma u nas mentalnosci, raz kupi potem nie to tak jak bylo z ziemniakami byla dokladka lekka to potem wszyscy wolą 1 kg codziennie niz trzymac 50 kg w worku i to jest jasne bo sami na to przeszlismy, to tak jak bylo cos wtedy jakas afera na yt ze kupuje ze Szwajcarii bo Polskie jest średnie, to tak jak ktos pisal o tym gospodarstwie siennym jak masz reklame zatrudniony sztab i potencjal to to pojdzie 

Opublikowano
41 minut temu, komizmo napisał(a):

Jak ktoś ma siły roboczej i mu starczy doby to jak najbardziej można próbować, ale z dzisiejszym podejściem ludzi rolnictwa i zwierzątek należy pamiętać, że krowy na takiej fermie powinny bytować w warunkach jak w reklamie Milki. Jak cię prześwietlą i okaże się masz warunki jak na przykład czareczek, czyli jak dla nas tip top, to zlinczują cię miastowe za przemysłowe tortury zwierząt. A jak będziesz miał jak w reklamie to cieżko będzie z takiej ilości ujechać. Niestety taka produkcja przyciąga rzesze ekowariatów i bambinistów od których będzie trzeba się oganiać. Należy mieć też na uwadze, że za chwilę niewiele osób może być stać na drogie produkty. To jest ciężki temat, może nie bez perspektyw ale ciężki. Jeszcze niech ktoś dostanie sraczki i skojarzy, że twaróg od ciebie zjadł to sanepid zawsze coś znajdzie.

Wam to najlepiej bez roboty i żadnego ryzyka żeby przynosili walizkę pieniędzy 😆 

Z jednej strony narzekanie jaka to cena niska, koszty wysokie. Ale trochę się wysilić i zmienić podejście to zawsze znajdziecie wymówkę.

Dzisiaj robiąc masówkę kokosów się nie spodziewaj. Czy to zboża czy hodowla. Trzeba iść w niszową produkcję jak chcesz zarabiać jak pośrednicy na Tobie aktualnie. 

Mniejsza skala, mniejsze koszty, ekstensywna hodowla i jakościowe produkty.

Znajomy świniarz robi i sprzedaje  wyroby ze swoich świń karmionych pół na pół gotowiec/zboża. Kiełbasa  45 zł za kg. Wszystko robią sami z żoną. 

Mimo iż hodowla przemysłowa karmiona pół na pół gotowiec/zboża to ludzie w locie rozbierają wszystko. Można? 🤷

Opublikowano (edytowane)

To samo mógłbym ci odpisać jak narzekasz na kontraktację ziemniaka. Co za problem, zasadz dwa hektary tylko, postaw na jakość i buda na dworcu PKS z frytkami i więcej zarobisz niż na tej przemysłówce. 

Edytowane przez komizmo
  • Like 6
Opublikowano
8 minut temu, pedro2 napisał(a):

Wam to najlepiej bez roboty i żadnego ryzyka żeby przynosili walizkę pieniędzy 😆 

Z jednej strony narzekanie jaka to cena niska, koszty wysokie. Ale trochę się wysilić i zmienić podejście to zawsze znajdziecie wymówkę.

Dzisiaj robiąc masówkę kokosów się nie spodziewaj. Czy to zboża czy hodowla. Trzeba iść w niszową produkcję jak chcesz zarabiać jak pośrednicy na Tobie aktualnie. 

Mniejsza skala, mniejsze koszty, ekstensywna hodowla i jakościowe produkty.

Znajomy świniarz robi i sprzedaje  wyroby ze swoich świń karmionych pół na pół gotowiec/zboża. Kiełbasa  45 zł za kg. Wszystko robią sami z żoną. 

Mimo iż hodowla przemysłowa karmiona pół na pół gotowiec/zboża to ludzie w locie rozbierają wszystko. Można? 🤷

Wydaje mi sie ze krowy to takie bezpieczenstwo mi sie wydaje ze ja mam juz latwiej bo likwidacja 10 krow to nie problem przy przeorganzacji zycia mnie juz jedynie co czeka to prostsza droga likwidacja, natomiast ci wieksi moze mogliby zamiast 14k mleka przemyslowego zejsc na 7.5 zamiast qq zasiac trawy i isc w strone tego gospodarstwa siennego, ich mleko moze zastapic Ukraina, Holandia, i wtedy takim gospodarstwom Mercosour by moze nie zagrażał i by ich produkty stały na pólce w Niemczech 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Myślisz że Niemcy pozwolą wejść na ich półki bo ja jestem wręcz pewien że nie 

Co do ziemniaków byłem niedawno w białym ze znajomymi w białym w knajpie to ziemniak z masłem boczkiem i czymś tam jeszcze zapieczony 36zl

Opublikowano

Nwm jakie sa tam relacje duzych dostawców z mleczarniami czy moga cos proponowac by zrobic jakies markowe produkty, bo tak zostaje tylko czekac na covid 2.0 lub jak wkoncu "bogini" Piątnica wysle zaproszenie do grona swoich dostawców 😀

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, pedro2 napisał(a):

Kiełbasa  45 zł za kg.

bogaty region , w okolicy kiełbasa 32 zł z przydomowych masarni , oczywiscie zakup prosto od producenta , sklep ma około 10 zł marży na kg wedlin , nieraz biore od masarza co wstawia na sklepy i tyle drożęj minium 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
krzychu121 napisał:

19 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Z tym że pędzą po nabiał na promocji nie ma nic złego. Każdy grosz się liczy. A czy kupis masło za 3 zł za kostkę czy za 7 zł to jakość tego masła jest taka sama. 
Problem z jakością żywności robi się w wędlinach i ogólnie mięsie. Kupić jakiś wyrób za 15-20 zł za kg to tam mięsa trzeba szukać. A takie wyroby schodzą najszybciej. Wyroby po 35-45 zł za kg zazwyczaj leżą zapakowane bo praktycznie nikt tego nie bierze. 

masz na to jakieś badania czy w tym maśle po 2.99 jest 82%truszczu zwierzęcego? może jest tak samo jak z tymi wędlinami co piszesz.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, komizmo napisał(a):

To samo mógłbym ci odpisać jak narzekasz na kontraktację ziemniaka. Co za problem, zasadz dwa hektary tylko, postaw na jakość i buda na dworcu PKS z frytkami i więcej zarobisz niż na tej przemysłówce. 

Ja nie narzekam bo nie sadzę, a ze znajomych każdy kto sadzi już od kilku lat wszedł częściowo w jadalnego i w detalu handlują, dostawy do restauracji, na stołówki... inaczej się nie da. Też jest łatwiej i wygodniej załadować tira dla Rumuna, ale pieniążek mizerny.

Na zbożu nie ma biznesu i też już czynię starania w kierunku niszowej produkcji i handlu detalicznego z gospodarstwa. 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
3 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Mylisz pojęcia. 

To co opisałeś brzmi jak model biznesowy tej rzeczonej, nieszczęsnej spółdzielni mleczarskiej. 

Zapatrujesz się na handel w całym kraju, co jak zauważyłeś nie jest łatwe by pozyskać klientów, a w dodatku jak koszty przez to windujesz.

Cały sens handlu detalicznego na małą skalę kraftowych wyrobów w tym przypadku został zaorany.

Po pierwsze koszty, po drugie pośrednicy. Oddajesz lwią cześć swojej marży dla sprzedawcy końcowego. To nie ma prawa się udać 

Ja opisałem jak to wyglądało i tego gościa . A ty odrazy snujesz jakieś dygresje i mylne koncepcje . I odrazu stworzyłeś myśl że to jest spuldzelnia Zresztą jak ktoś coś napiszę to odrazu wszystko negujeesz, naimandzeiszy. Zresztą gro produktów szło do klienta końcowego czyli konsumenta i cena była tak sama dla konsumenta jaki i do dla sklepu . 

• Haha 1
Opublikowano

No to powiedz ile zarobisz na czysto z tych 350L mleka dziennie? 

60 kg twarogu i 13 kg masła. Przepracujesz pare godzin. Twaróg sprzedasz po 20 zł/kg, maslo po 40zl/kg. Wyjdzie Ci 1720 zł. 1720/350L to kolo 5 zl przychodu za litr. 

Teraz policz koszt, podgrzania(pasteryzacji), wirowania, szczepionek(podpuszczki), energia, płyny do mycia, amortyzacja sprzętu( 350 L w garnku nie przerobisz), pakowanie itd..

Teraz powiedz czy znajdziesz 60 rodzin co kupia po 1kg twarogu codziennie? 

Wszystko fajnie wyglada tylko nie zapomnij ze trzeba jeszcze krowy ogranąć i pole.

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Byłem u kumpal krowiarza i mi powiedział że ponoć od największego w Piątnicy do najmniejszego w polmleku to różnica 1.5zł na litrze 😎

Przed chwila rozmawialem z kumplem to Piatnica daje premie +20gr

Opublikowano
46 minut temu, arosaw100 napisał(a):

Ja opisałem jak to wyglądało i tego gościa . A ty odrazy snujesz jakieś dygresje i mylne koncepcje . I odrazu stworzyłeś myśl że to jest spuldzelnia Zresztą jak ktoś coś napiszę to odrazu wszystko negujeesz, naimandzeiszy. Zresztą gro produktów szło do klienta końcowego czyli konsumenta i cena była tak sama dla konsumenta jaki i do dla sklepu . 

Gościu, odnosisz się do mojego posta gdzie mówię o małym, rodzinnym gospodarstwie, lokalnym handlu prosto z gospodarstwa do konsumenta z opinią, że to się nie udaje bo Twój znajomy zrobił coś zupełnie innego, na skalę krajową z handlem przez pośredników i zatrudnianiem ludzi z zewnątrz.

Oczekujesz, że przyznam Ci rację.

Serio nie widzisz różnicy 🤔

31 minut temu, Dream1990 napisał(a):

60 kg twarogu i 13 kg masła. Przepracujesz pare godzin. Twaróg sprzedasz po 20 zł/kg, maslo po 40zl/kg. Wyjdzie Ci 1720 zł. 1720/350L to kolo 5 zl przychodu za litr. 

Teraz policz koszt, podgrzania(pasteryzacji), wirowania, szczepionek(podpuszczki), energia, płyny do mycia, amortyzacja sprzętu( 350 L w garnku nie przerobisz), pakowanie itd..

Wszystko fajnie wyglada tylko nie zapomnij ze trzeba jeszcze krowy ogranąć i pole.

Na twarogu i maśle to Ty raczej biznesu nie zrobisz 🤭

Opublikowano
20 minut temu, Dream1990 napisał(a):

Pisałem w wcześniejszym wpisie czytałeś ze zrozumieniem że to wcale nie wygląda różowo . Dolicz jeszcze koszt opakowania samochody z chłodnią paliwo . Często gęsto marudzenie kliientów że on by chciał taki smak . Albo kulki serowe z czosnkiem niedźwiedzim woli w oleju słonecznikowym a my mamy rzepakowy. Pamiętam sytuację z ryneczku w Starych Babicach . Pochodzą klienci że oni by brali te produkty ale my trzymamy krowy na łańcuchach. I że stoją w oborze  to on nie chce . Krowy powinny być na wolności .  I że powinny jeść cały rok soczystą trawę  ,tłumacze w lato tak a zimą jak . A to że twarożek podszedł trochę serwatką to już be . 

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Bartosz1996 napisał(a):

Wydaje mi sie ze krowy to takie bezpieczenstwo mi sie wydaje ze ja mam juz latwiej bo likwidacja 10 krow to nie problem przy przeorganzacji zycia mnie juz jedynie co czeka to prostsza droga likwidacja, natomiast ci wieksi moze mogliby zamiast 14k mleka przemyslowego zejsc na 7.5 zamiast qq zasiac trawy i isc w strone tego gospodarstwa siennego, ich mleko moze zastapic Ukraina, Holandia, i wtedy takim gospodarstwom Mercosour by moze nie zagrażał i by ich produkty stały na pólce w Niemczech 

Co znaczy 14k czy 7.5 🤔🤣🤣🤣🤣🤦

Opublikowano
5 minut temu, pedro2 napisał(a):

Gościu, odnosisz się do mojego posta gdzie mówię o małym, rodzinnym gospodarstwie, lokalnym handlu prosto z gospodarstwa do konsumenta z opinią, że to się nie udaje bo Twój znajomy zrobił coś zupełnie innego, na skalę krajową z handlem przez pośredników i zatrudnianiem ludzi z zewnątrz.

Oczekujesz, że przyznam Ci rację.

Serio nie widzisz różnicy 🤔

Na twarogu i maśle to Ty raczej biznesu nie zrobisz 🤭

Ja tylko opisałem sytuację jak miałem miejsce. I wcale nie odnosiłem się do twojego posta . Aż pod twoim postem się trafiło ,to trudno. Widać masz wielkie mniemanie o sobie ,że jak ktoś napisze coś pod twoimi postem , to jesteś książę. I tym bardziej nie oczekuje od Ciebie przyznawanej raci .

• Like 1
  • Haha 1