Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na YT oglądałem kiedyś chłopaka z Kanady to tam obora całą z płyty warstwowej bez świetlika i kurtyny cała wentylacja wymuszona dużo tam tych wentylatorów wisiało ale w zimę bywa do minus 35 stopni a nawet i chyba więcej trochę ostrzejszy klimat jak u nas. Ale tam też zasuszone i cielaki powyżej 6 miesięcy liczyć pod chmurką z kawałkiem wiaty tylko poidła podgrzewane

Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał(a):

Czytam te wasze posty i się zastanawiam , budują obory za grube miliony a przychodzi -15 i im woda gnój hale udojowy zamarzają , krowa do rusztu przymarza to dzień tu jest ten komfort dla tych krów , na co te miliony przy budowie poszły na imprezę na otwarcie obory .

Oczywiście krowa lubi chłód ale nie mróz że jej wymię do legowiska przymarza.

Może pompy ciepła niech założą w oborze bedzie cieplej😉

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Marcin133 napisał(a):

Może pompy ciepła niech założą w oborze bedzie cieplej😉

śmiejesz się a kilme w uwieziowce już widziałem 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
3 godziny temu, Supersebusiek napisał(a):

Ja Ci tylko mówię jak jest u mnie mam jałówki na głębokiej wycielą się idą na stanowisko się doić i jest problem , nogi puchną to ochwat bierze , może gdyby chodziły było by inaczej , ale jak kiedyś miałem mniejszą obsadę i jałówki po zacieleniu trafiały na stanowisko to było ok .

ps. jaką hale budujesz ?

U mnie najgorszy teraz problem jak ze stanowisk idą na ruszt. powłażą na legowiska stoją i wyją bo się przyzwyczaiły że im żarcie pod nos podadzą. Parę sztuk trzymam luzem na ściółce to momentalnie się adaptują do rusztu dlatego chcę już wszystko trzymać w luzie. Lepiej dla bydła i roboty zdecydowanie mniej.

Na razie jest tylko plan na realizację trochę poczeka hala 24x60 

Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał(a):

Ja uważam, że lepiej jest dogrzać budynek niż go schłodzić... Do tej pory miałem temperaturę około 6/8 stopni i uważam że do  tych 4/5 jest jak najbardziej dobrze jeżeli bydło jest na rusztach. Więc jak przez 2 tyg puszczę nagrzewnicę co jakiś czas aby ruszta nie zamarzły to uważam że będzie lepiej niż powyżej 20 stopni latem i kombinować jak schłodzić bydło przez kolejne 3 miesiące

Wiesz, że to nierealne dogrzać takiego kloca.

A w lato to jest taki cudowny ten budynek? 

Dlaczego wszyscy cudują mimo to i helikoptery i pionowe i zraszacze? Powierzchnia dachu robi robotę. Patelnia. Żadna płyta warstwowa tego skutecznie nie zatrzyma, tylko beton. 

Ale strop to wstyd, nie te czasy. To teraz nie wstyd latać i rozmrażać 🤪 

3.5m na stanowiskach wysokości, 4 wentylatory pionowe i w upale było 5-7 stopni chłodniej niż na dworze. Była wojna kiedyś, pokazywałem termometry. 

Ale to wstyd i przeżytek. Z tym, że w zimie ciepło, latem chłodno i takie są fakty. 

Obsada grzeje budynek. Przy dzisiejszej kubaturze obór i takich mrozach to jest normalne. 

Jeden @czareczek85, który się przyznał, a tak nikt ci nie powie, że marznie.

• Like 1
Opublikowano

@pedro2 wiadomo że kubatura robi swoje. Latem było i mnie może 2/3 budynku zapełnione. Na dodatek postawiony na przeciągu że z jednej strony tak na prawdę poliwęglan powinienem zamknąć szczelnie albo zostawić z 20cm szparę. W tym roku będę już przy pełnej obsadzie wiedział jakie tam panują temperatury i nie będę ci mówiła co było bo i sam nie pamiętam, ale szczerze... to z przyjemnością się tam chodziło w dzień 😅 

Mi nie zależy grzać obory do temperatury pokojowej... Byle 2/3 na plusie aby ruszta nie marzły. Zobaczymy co przyniesie pogoda. Na tą chwilę jakoś bardzo się nie boję 

Opublikowano

Ja mam z 3 stron plandeki a z 1 bok budynku że stropem. Budynek od strony plandek właściwie bez okien i z otwartymi drzwiami a z pozostałych stron pozamykany. Jak nie ma wiatru to i tu i tu jest super. W budynku przy -10 moze i wyjdzie nawet plus 10. Pod plandekami wiele więcej jak na zewnątrz nie będzie. Może parę stopni więcej. Jak było -15 to poidło rano przymarzalo bo w nocy niewiele używały. Ale jest sprytnie poprowadzone więc raczej nie grozi mu mróz. Krowy na slomie i dobrze się maja. Ale w najgorszym mróz były nerwowe i zdezorientowane przy dojeniu. A jak wieje to jest lipa. Wszystko szczelne ale znacznie chłodniej i czuć przeciąg. No i kolejna sprawa. Dzisiaj u mnie jest -1c na zewnątrz. Ja mam trochę łagodniejszy klimat. 

• Like 1
Opublikowano

Umnie jest takie coś, zimą zaciągam plandeki na wjazdy, nad murkiem też zakładałem plandeki, w tym roku jest pociągnięty budynek i nie było nic założone, przy -15 zamarzła tylko woda wylana z poidła, przy czym 3 dni wcześniej wyciągałem obornik, więc nie miało co "grzać" wiadomo, że gdyby było to kilka tygodni takiej pogody to napewno zaczęły by się problemy. 

Screenshot_20260117-184422_Photos.jpg

Screenshot_20260117-190001_Photos.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jaka gruba plandeka? Ja mam 400g chyba. Słabo u mnie ona juz wygląda. Tyle że tanio wyszło bo chyba jakos poniżej 10zl m

I podoba mi się że rurkę od korytarza odsunales. Mi się nie chciało. Jest ok ale mogło być tak jak u ciebie

Edytowane przez kampl
Opublikowano

U mnie te najgrubsze, plus miejscami wzmocniona i dodatkowy rękaw na dole, jakby podwiewało można coś wsunąć, ale mocowanie chyba źle zrobiłem, bo są oczka podłużne, i uchwyty przekręcane zamontowane do ściany, ale całkiem sporo tych oczek już się wyrwało, u góry mam szynę od drzwi przesuwnych, także w każdej chwili można zasunąć odsunąć. Mimo odsunięcia i tak każda ma odbitą rure na skórze od opierania się, ale całkiem dobrze się to sprawdza.

Opublikowano

Też mam szynę. Skąd brałeś plandekę? Bo miałem jakąś firmę na oku że 900 była chyba po 19. Oczka sam robię. Mam na to fajny patent zaś same oczka 100 sztuk 40zl

Opublikowano
2 godziny temu, karol091193 napisał(a):

@pedro2 wiadomo że kubatura robi swoje. Latem było i mnie może 2/3 budynku zapełnione. Na dodatek postawiony na przeciągu że z jednej strony tak na prawdę poliwęglan powinienem zamknąć szczelnie albo zostawić z 20cm szparę. W tym roku będę już przy pełnej obsadzie wiedział jakie tam panują temperatury i nie będę ci mówiła co było bo i sam nie pamiętam, ale szczerze... to z przyjemnością się tam chodziło w dzień 😅 

Mi nie zależy grzać obory do temperatury pokojowej... Byle 2/3 na plusie aby ruszta nie marzły. Zobaczymy co przyniesie pogoda. Na tą chwilę jakoś bardzo się nie boję 

Karol uwierz, że bardzo ciężko ogrzać nawet o 1 stopień takiego molocha 😉 

A jeśli już to jakieś nagrzewnice przemysłowe wielkie. Wtedy koszty będą kosmiczne. 

Szwagier bawi się po godzinach w naprawę nagrzewnic/ myjek i nie raz coś pohandluje. 

W ciągu tygodnia sprzedał wszystkie 5 sztuk. Siedzi na poligonie więc ja latałem wydawać, od 20 do 60kW. Jednemu zawiozłem to miał już 40stke w hali i nie dawała rady wygrzać żeby pneumatyka puściła. Fakt, że hala spora bo bok w bok. 

Na 10 godzin ta 40stka żre mu ok 50L ropy, a hala to ile, 1/10 obory? Gdzie reszta... 

• Like 1
Opublikowano

Wyłączysz i zimno. Widziałem powrót do korzeni na YT ma całą halę ogrzewaną na CO na pellet razem z domem.

Przyszła moda na takie obory zachodu. Jaki klimat jest na zachodzie? 

Tylko w Polsce, u mnie stacja pokazuje -13, w Gorzowie 0,5°

Wiatr 13km/h, odczuwalna -19. 

Architekci i inżynierowie mogliby się wysilić i wymyśleć coś na zimę tymczasowego, co na takie "anomalie" dało by się na szybko zrobić. Ludzie ładują grube miliony, a oni zaproponują ci kable grzewcze i poidła podgrzewane. 

Takie wielkie budynki z betonowym stropem to nierealne.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 17.01.2026 o 01:56, subiektywny napisał(a):

Masz rację, jeszcze kilka lat temu cena w SM  Ryki była przyzwoita, dziś niestety jest poniżej sredniej

Za 25r michowianka miała o 10gr wyższą cenę średnioroczną niż ryki. 

Opublikowano
kampl napisał:

Też mam szynę. Skąd brałeś plandekę? Bo miałem jakąś firmę na oku że 900 była chyba po 19. Oczka sam robię. Mam na to fajny patent zaś same oczka 100 sztuk 40zl

Lokalnie niedaleko mam zakład który się tym zajmuje,ceny nawet nie znam, robili mi ostatnio, ale zakładki, zakucia itp, to nawet ceny za m2 nieznam. Oczka duże owalne? Masz zakuwarkę do tego?

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Dodi napisał(a):

Za 25r michowianka miała o 10gr wyższą cenę średnioroczną niż ryki. 

Coś się zepsuły na przestrzeni ostatnich lat Ryki mimo dobrej i rozpoznawalnej marki.Kiedyś kojarzę, że cenę miała zawsze w czołówce, teraz jakiś coraz gorzej to wygląda. Za mało inwestycji w inne produkty niż ser? Musi być jakaś przyczyną osłabienia kondycji względem innych mleczarni.

Ja zapewne jeszcze więcej w plecy, bo nie mam jeszcze jakoś dużo udziałów. wprowadzili te dziwne dopłaty do mleka zależne od ilości posiadanych udziałów w czasie gdy na udziały pobierali chyba już tylko 2gr, więc młodszym odbiorcą ciężej je było nazbierać.

Kiedyś na udziały pobierali więcej kasy i szybciej się zbierało, chociaż ostatnio chyba znowu jest nieco więcej.

Edytowane przez Nintendo