Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

w spółdzielniach nie ma tak że wielki dostawca ma lepsze warunki. u prywaciarzy tak jest 

To tak trochę jak byś wierzył handlarzowi bydła i jego wadze

Opublikowano
20 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Jak znajdzie taką, która pokocha i będzie miał coś do zaoferowania to i do kamieniołomu dziewczyna za nim pójdzie. 

jak kobieta podswiadomie zauważy żę ów osobnik jest zaradny życiowo , żę da rade zagwarantować dzieciom chleb to pójdzie do kamieniołomu za nim, pewne cechy charakteru kobieta ma żę musi zauważyć potencjał w wychowaniu dzieci tak działa natura która kształtowała ludzi , w zwięrzetach najsilniejszy ma prawo do kopulacji , nawet jesli sama kobieta tego nie zauważy to podswiadoość i intuicja jej podpowie  , a ta ,, oferta '' to własnie zaradność 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, grzesiu napisał(a):

Tam nie tylko tego brakuje. Chcesz coś kupić a w firmowym sklepie brak własnego asortymentu. 

Dużo jest braków, bardzo dużo. Czasami się trafi, ale chyba powinien być pełen asortyment. Dzieciakom brałem zawsze serki porzeczka, agrest bo uwielbiają to też nie ma. 

Za to całej spożywki, chemii, nawet zabawki, najebane po sufit, a nabiał na dwóch regałach na gromadzie. 

W sklepie firmowym mlekpolu kiełbasa, Domestos, czekolady 🙈

1 godzinę temu, MariuszDe napisał(a):

A te dwa czteropaki to co to za produkt mleczny z mlekpolu? jakaś nowość?🤣

To rosołek 😉 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Nintendo napisał(a):

Słoiczek.

Nie w Hochland .,, wystarczy nie kraść " kiedyś jak znajomy hodował bydło i oddawał do Hochland to poniżej 4,5 %tluszcz mu nie spadał , może laboratorium nie zaniża 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, radekz200 napisał(a):

stosujemy, też tak robię że po tmr po wierzchu rzucę siana 😉 żeby poczuły smak od czasu do czasu 

edit: możesz mnie wziąć do piątnicy 😂😂

akurat przyjęciami się nie zajmuję to trzeba rozmawiać ze skupem

Opublikowano
9 godzin temu, MKrajes napisał(a):

Jaką masz wysokość ściany bocznej i jak się sprawdzają te kurtyny przy obecnych warunkach? 

3,2m w tym murek 60cm, co Ci będę ukrywał jest bardzo zimo w tej chwili zwłaszcza dzisiaj gdzie mocno wieje wiszą sople  pod poidłami woda jest w obiegu i grzana inaczej byłby wielki problem mimo to polecam krowy są zdrowe a to one maja mieć komfort termiczny nie ja

Opublikowano (edytowane)

11 minut temu, czareczek85 napisał(a):

3,2m w tym murek 60cm, co Ci będę ukrywał jest bardzo zimo w tej chwili zwłaszcza dzisiaj gdzie mocno wieje wiszą sople  pod poidłami woda jest w obiegu i grzana inaczej byłby wielki problem mimo to polecam krowy są zdrowe a to one maja mieć komfort termiczny nie ja

Akurat trafia mi się do kupna fajna konstrukcja używana na jałownik 12x45 i jest możliwość dokupić też takie kurtyny w pakiecie i wszystko praktycznie w cenie złomu. Tylko tam ściany były 3,4m i 60cm murka razem 4m i tak się obawiam czy to nie będzie za wysoko przy takiej szerokości. Kąt dachu 15stopni

Edytowane przez MKrajes
Opublikowano

We wsi wykańczają teraz taką oborę, też od wschodu kurtyny ponad 2m, przekonali go, że nie będzie problemu z mrozem. 

Tylko jaki sens takich wielkich kurtyn poza tym, że będzie dużo światła? 

Pół metra murek to co ta kurtyna pod ziemię wchodzi żeby się otworzyć do końca?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Rrolniik napisał(a):

Dokładnie jak sławek napisał, i mnie też obecnie obdojone i za pierwszą połowę stycznia mam kosmiczne parametry jakich w życiu nie miałem

Najwyższe białko miałem na początku września kilka lat temu 4.02chyba wiem że była 4 z przodu większość krów przed samym zasuszeniem i mało doiła

59 minut temu, MKrajes napisał(a):

Właśnie tylko lepiej teraz 3 razy się zastanawiać niż później pluć sobie w brodę 

Dłuższe da radę obciąć...

A i dobudować można jeszcze coś z boku...

Edytowane przez slawek74
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, pedro2 napisał(a):

We wsi wykańczają teraz taką oborę, też od wschodu kurtyny ponad 2m, przekonali go, że nie będzie problemu z mrozem. 

Tylko jaki sens takich wielkich kurtyn poza tym, że będzie dużo światła? 

Pół metra murek to co ta kurtyna pod ziemię wchodzi żeby się otworzyć do końca?

dwa metry ? ostatnio byłem na oborze gdzie było 4 m kurtyny , przy pełnej obsadzie nie ma co się zimy bać bo wystarczy że świetlik przymkniesz i robi się ciepło gorzej jak lato przyjdzie i 35 stopni 

Edytowane przez Supersebusiek
  • Like 1
Opublikowano

Pamiętaj że Podlasie i wschód mazowsza zima może być od połowy grudnia do połowy lutego i to po minus 20 , krowim zimno nie szkodzi ale zamarznięte ruszta już szkodzą 

• Like 3
Opublikowano

Jak zawsze dochodzimy do jednej kwestii u każdego warunki są inne, u mnie w Wielkopolsce było teraz kilka dni na plusie, śnieg stopniał, został lód, poidła się udrożniły, na Podlasiu mróz nie odpuszcza i cały czas trzyma na minusie, wiadomo wschód zmniejszy i zawsze trzeba się inaczej przygotować do zimy. U mnie sprawdzają się lekkie konstrukcje, tydzień wody nanoszę, ale w lato są eleganckie warunki dla bydła.

• Like 1