Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osm Włoszczowa, 15-30tys, t.4.43, bo.3.45, 2.19 brutto vat 5%. W środę za tydzień zebranie rejonowe, także po zebraniu można obniżać...

Opublikowano
2 godziny temu, Kierownik napisał(a):

Ale głupoty gadasz. 25 lat mam obore na rusztach i materacach z arntjena. kulawizny to raczej od rusztow. Zdecydowanie czystsza krowa niż na głębokiej ściółce

Zależy o jaką kulawiznę ci chodzi w racicy czy opuchnięte stawy , ja tu cały czas mówię o opuchniętych stawach , byłem ostatnio w oborze , 4 roboty lely około 350 legowisk , 250 krów w doju reszta jałówki i zasuszone , separat  w legowiskach , nie widziałem tam krowy z opuchniętym stawem , racice czyste , suchutkie , korony racic tak samo , właściciel nie wyobraża sobie czegoś innego , krowy jak i jałówki nawet te mniejsze okolice 15-16 miesięcy czyste jakby na wystawę miały jechać .

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Ursusc385 napisał(a):

Mieć bakterie pozaklasowe czyli powyżej 100, to trzeba już naprawdę gnoj do zbiornika doic 

Myślę ze gnój z wymion nie podniesie tak bakterii jak twaróg w zbiorniku i dojarce.

• Like 10
Opublikowano
3 godziny temu, moodies napisał(a):

Jak są czyste wymiona to moim zdaniem mokre chusteczki w pełni wystarczą 

PXL_20260105_084604486.MP.jpg

U Ciebie 24 h/dobę są te krowy takie czyste? Kiedyś też się zawziąłem ze będę pilnował żeby tak wyglądało to było coś nie możliwego bo tylko co pozgarniam posypie i znowu nawalone pod siebie. Cała dobę non stop trzeba było by za nimi chodzić i zgarniać z mat.  Poidla masz od strony stolu paszowego? 

• Like 1
Opublikowano
Pawel29 napisał:

U Ciebie 24 h/dobę są te krowy takie czyste? Kiedyś też się zawziąłem ze będę pilnował żeby tak wyglądało to było coś nie możliwego bo tylko co pozgarniam posypie i znowu nawalone pod siebie. Cała dobę non stop trzeba było by za nimi chodzić i zgarniać z mat.  Poidla masz od strony stolu paszowego?

Niektórzy zakładają treser nad grzbietami. Poidła mam od strony stołu paszowego. Pod siebie nie leją ale za to w paszę leją

Opublikowano
2 godziny temu, Supersebusiek napisał(a):

Zależy o jaką kulawiznę ci chodzi w racicy czy opuchnięte stawy , ja tu cały czas mówię o opuchniętych stawach , byłem ostatnio w oborze , 4 roboty lely około 350 legowisk , 250 krów w doju reszta jałówki i zasuszone , separat  w legowiskach , nie widziałem tam krowy z opuchniętym stawem , racice czyste , suchutkie , korony racic tak samo , właściciel nie wyobraża sobie czegoś innego , krowy jak i jałówki nawet te mniejsze okolice 15-16 miesięcy czyste jakby na wystawę miały jechać .

U kuzyna tak było na oborze ok 200 sztuk czyściutko materace dwa razy dziennie sprzątane uzupełniane można powiedzieć że krowa nie zdążyła narobić już było czysto tylko był jeden pracownik który chodził i cały dzień tylko tego pilnował. Jak się zabrał to się skończyło bo sam nie był w stanie takich warunków utrzymać bo doby brakowało. I co najlepsze też miał problemy z racicami a przerabiał już chyba wszystko płytką sciółkę, ruszta i zgarniacze. Były maty wywalił zrobił materace słomiano wapienne i teraz na wiosnę spowrotem ma zalewać i jakieś materace wodne układać 

Opublikowano
27 minut temu, PolandOnion napisał(a):

Mlekoma Pszansysz? Ile tam teraz wychodzi ? Jeden z okolicy dam oddaje, to chyba głównie przerzutowiec?

Ja jestem centrum granicą łodzkje , mazowieckie. Był dzisiaj u mnie weterynarza który był u tych rolników co tam oddają i mówili mu ile obniżyli. Ja oddaje gdzie indziej. A co do w wysłodków wozili mi po świętach płaciłem za tonę 65 zł. 25 ton na samochodzie  . Za transport płaciłem 300zl

Opublikowano
3 godziny temu, greg1985 napisał(a):

U mnie wiaderko z ciepłą wodą plus do tego szare mydło mokra szmatka i sucha . Na 40 szt dwa takie wiaderka. Są krowy brudne i czyste . Na dziś od dwóch miesięcy zapaleń brak bakterie 10 tyś. Somatyka ok 200. 40  sztuk w doju. Somatyka czy zapalenia pojawiają się przy zmianie paszy lub latem . Bakterie to raczej ktoś żałuję płynu albo ciepłej wody do mycia albo gumy trzyma aż pękają bo i takie przypadki się zdarzają. 

Szczerze to niewierze w te cudowne piany. Znam przypadki że ludzie wcale nie myją tylko słomą wycierają i bakterii nie ma. Bardziej jak ktoś kupuje jałówki z całego świata i sprowadza sobie wszystkie zarazy 🤷🤷

Racja, spokojnie wystarczy sucha czysta słoma, bakterie to są ale od żałowania płynów do mycia zbiornika i instalacji udojowej.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, arosaw100 napisał(a):

Ja jestem centrum granicą łodzkje , mazowieckie. Był dzisiaj u mnie weterynarza który był u tych rolników co tam oddają i mówili mu ile obniżyli. Ja oddaje gdzie indziej. A co do w wysłodków wozili mi po świętach płaciłem za tonę 65 zł. 25 ton na samochodzie  . Za transport płaciłem 300zl

Jaka cukrownia ? 

Opublikowano
W dniu 4.01.2026 o 10:32, Takisobierolnik napisał(a):

To znaczy żeby mieć wydajność to trzeba mieć kreskę? Dzierżawy co mają do tego ? Skąd wiesz czy je w ogóle mam. Tańsze utrzymanie maszyn też nie ma znaczenia. Lemiesze w pługu wymienia co 200 hektarów ja co 50 ? 

Z tym wetem to może w połowie bym się zgodził ale to nie jest tak że u mnie co chwilę wet na podwórku na 80 krów dojnych ostatnie leczenie ponad miesiąc temu 

Nie było to skierowane bezpośrednio do Ciebie, raczej taka obserwacja ogółu. Raczej Ci co zwiększają i się rozwijają takie rzeczy mają "raczej". No nie mów, że utrzymanie np, jakiegoś kleta jest droższe od utrzymanie nowoczesnych maszyn bo przeważnie, kto jako tako to ciągnie to już byle czym nie jeździ. 

Co do wetów to i tak ludzie do błędów się nie przyznają, a jak nie idzie to i tak powie że dobrze. Potem się okazuje że albo każe po nocy przyjeżdżać żeby nie widzieli, albo jak się zapytasz to eeee do mnie to wet tylko na kawę i szczepionki przyjeżdża. Ostatnio znajomemu co wozi bydło duży hodowca kazał przyjeżdżać po zmroku nawet za niższą cenę żeby nie widzieli, że wywozi. Więc taki kit z tą wydajnością i brakiem wizyt wetów można wcisnąć między bajki. Nie skierowałem tego bezpośrednio do Ciebie, bo może faktycznie przyjedzie raz na dwa miesiące, nie wiem, ale jak rozmawiam z wetem to mówi że dużo roboty jest na wydajnych oborach a problemów z roku na rok co raz więcej. Jak słuchałem typa co mówił że wet jest raz na pół roku to wierzyłem a potem zapytałem tego weta co tam jeździ to mówi że przynajmniej raz w tygodniu jest. Ludzie lubią się tylko chwalić i tyle ... 

• Like 4
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Jaka macie średnia somatyke z mleczarni?

Zdarza wam się krew w wymieniu przy stacji? Macie kogoś kto montuje bramki na stacji ?

Edytowane przez Arrek
Opublikowano
24 minuty temu, ThePerkins napisał(a):

Nie było to skierowane bezpośrednio do Ciebie, raczej taka obserwacja ogółu. Raczej Ci co zwiększają i się rozwijają takie rzeczy mają "raczej". No nie mów, że utrzymanie np, jakiegoś kleta jest droższe od utrzymanie nowoczesnych maszyn bo przeważnie, kto jako tako to ciągnie to już byle czym nie jeździ. 

Co do wetów to i tak ludzie do błędów się nie przyznają, a jak nie idzie to i tak powie że dobrze. Potem się okazuje że albo każe po nocy przyjeżdżać żeby nie widzieli, albo jak się zapytasz to eeee do mnie to wet tylko na kawę i szczepionki przyjeżdża. Ostatnio znajomemu co wozi bydło duży hodowca kazał przyjeżdżać po zmroku nawet za niższą cenę żeby nie widzieli, że wywozi. Więc taki kit z tą wydajnością i brakiem wizyt wetów można wcisnąć między bajki. Nie skierowałem tego bezpośrednio do Ciebie, bo może faktycznie przyjedzie raz na dwa miesiące, nie wiem, ale jak rozmawiam z wetem to mówi że dużo roboty jest na wydajnych oborach a problemów z roku na rok co raz więcej. Jak słuchałem typa co mówił że wet jest raz na pół roku to wierzyłem a potem zapytałem tego weta co tam jeździ to mówi że przynajmniej raz w tygodniu jest. Ludzie lubią się tylko chwalić i tyle ... 

aż mi się przypomniało jak czytałem artykuł w tpr. Dalszy znajomy udzielił wywiadu z ,,nowoczesną” oborą uwięzioną. Rozpływał się nad tym że w takim systemie każda sztuka jest traktowana indywidualnie i można dzięki temu uzyskać wysokie wydajności. I krowy są dzięki temu bez problemowe. Jak to powiedział ,, nie wiem kto to weterynarz, ostatni raz byl u mnie kilka miesięcy temu”. Akurat znam się bardzo dobrze z wetem który do niego jeździ. Na wizycie u mnie pytam się go czy rzeczywiście tak rzadko zagląda do ,,celebryty” z gazety. A ten do mnie ,, u niego w stadzie praktycznie nie ma sztuk u których nie robiłem trawienca, chyba że są to pierwiastki. Praktycznie raz w miesiącu jestem żeby trawienca zrobić, o innych rzeczach nie wspominając”. 
Także z tymi chwalipietami to tak jest 

19 minut temu, Arrek napisał(a):

Jaka macie średnia somatyke z mleczarni?

Zdarza wam się krew w wymieniu przy stacji? Macie kogoś kto montuje bramki na stacji ?

Jaka stacja ? 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Panowie nie obraźcie się ale powiem, że byłoby mi głupio pytać weterynarza co u sąsiada słychać. W zasadzie nawet bym o tym nie pomyślał 

Edytowane przez komizmo
  • Like 10
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Takich bzdur to jeszcze nie słyszałem. 🙋‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️

Widocznie jeszcze panie Sławku za krótko na tym świecie żyjesz , trochę bym podzielił się informacjami ale to nie temat na publiczne dyskusje 

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, komizmo napisał(a):

Panowie nie obraźcie się ale powiem, że byłoby mi głupio pytać weterynarza co u sąsiada słychać. W zasadzie nawet bym o tym nie pomyślał 

To o czym rozmawiasz z wetem ? Ja to praktycznie tylko na takie tematy. Zawsze idzie się czegoś nauczyć na błędach innych jak ci wet wytłumaczy dokładnie co i jak.

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, jarecki napisał(a):

Widocznie jeszcze panie Sławku za krótko na tym świecie żyjesz , trochę bym podzielił się informacjami ale to nie temat na publiczne dyskusje 

Jak ktoś nie ma pojęcia o zwierzętach to jakie by nie miał krowy i wydajności to będzie lipa podobnie z innymi zwierzętami a hodowla to nie tylko dwa razy dziennie do obory ... to poszerzanie wiedzy i codzienna nauka.... jak jest z czymś problem to nie tylko się go usuwa ale trzeba zrobić tak by na drugi raz nie wystąpił ...