Skocz do zawartości

Ceny tuczników / trzody chlewnej 2026 – cenniki ubojni, żywiec i WBC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 22.01.2026 o 09:45, kopin napisał(a):

już tu kiedyś pisałem że jak lokalny dziad jest wzorem ch*ja dla innych i ceny robi niższe jak w większych zakładach to się mu nie sprzedaje,ja się wyleczyłem z lokalnego już ze 20 lat temu,potentatem nie jestem ,samochodu nie ładuję na raz ale skoro pośrednik na miejscu daje mi sporo więcej jak lokalny złamas to niech nie liczy że że w imię lokalnej solidarności będę do niego woził

nie każdy ma taką możliwość, tym bardziej że we wcześniejszym wpisie gościu napisał że mali nie mają perspektyw żeby oddać gdzie indziej. 

Opublikowano

nie znam sytuacji u kolegi,ale wiem że kiedyś też tak myślałem,a jak mi gul skoczył i zacząłem szukać i dopytywać okazało się ze są jednak inne możliwości niż lokalny złodziej ,chociaż uważam że powinno się lokalnych wspierać ,ale jednak jak ktoś cię dyma bez wazeliny to nie ma sentymentów 

Opublikowano

Koledzy lokalne dziady to niekiedy niestety  ostatnia deska ratunku aby muc zaprzestać hodować swinie. Duże ubojnia wprowadzają zasady że nie masz całego samochodu to nie przyjadą.  I zostaje tylko lokalny dziad aby odebrać np. 20 świnek.

Co do kontraktowcow zaczyna się 2 etap doznania hodowli.

1 etap - likwidacja  niezalenych hodowców pod tytułem idź na kontrakt będziesz miał pewne 40 - 50 zł za tucznika.

2 etap - brak samodzielnych hodowców,  poszukiwanie innego frajera do dymania.

OIbjawy:: Panie kowalski ma Pan kontrakt na 50 zł za tucznika ale Malinowski chce nam tuczyć za 45 zł pań musisz być konkurencyjny tucz pań za 40 zł albo idziemy do Malinowskiego. 

I zbijanie ceny  co kontrakt to nizej

• Like 5
Opublikowano
34 minuty temu, Marcinrolnik2022 napisał(a):

Malinowski i za 25 uchowa. Bo rolnicy to już loch prawie nie mają,nie ma co ratować nawet,za późno już. Wszystko w rękach firm hotelowych. 

Marzyciel, w Hiszpanii  i za 1,5 euro tuczom. W Polsce też taka stawka bedzie

Opublikowano
W dniu 26.01.2026 o 10:22, andrzejek123 napisał(a):

Wie ktoś co animex na ten tydzień proponuję ?

Coś podnieśli, bo mój pośrednik tam wozi i było 3.7 netto, a dziś zabierał mi kabany to mówi że i tak lepiej trafiłem bo dziś 4.1 netto 

Opublikowano

Ten dobrostan to też z roku na rok gorsza lipa jak bd 80zl za punkt to bd max, w tym roku złożono 10tys więcej wniosków a pieniędzy jest 50mln mniej jak rok temu.

Opublikowano
9 godzin temu, kanalia2 napisał(a):

Koledzy lokalne dziady to niekiedy niestety  ostatnia deska ratunku aby muc zaprzestać hodować swinie. Duże ubojnia wprowadzają zasady że nie masz całego samochodu to nie przyjadą.  I zostaje tylko lokalny dziad aby odebrać np. 20 świnek.

Co do kontraktowcow zaczyna się 2 etap doznania hodowli.

1 etap - likwidacja  niezalenych hodowców pod tytułem idź na kontrakt będziesz miał pewne 40 - 50 zł za tucznika.

2 etap - brak samodzielnych hodowców,  poszukiwanie innego frajera do dymania.

OIbjawy:: Panie kowalski ma Pan kontrakt na 50 zł za tucznika ale Malinowski chce nam tuczyć za 45 zł pań musisz być konkurencyjny tucz pań za 40 zł albo idziemy do Malinowskiego. 

I zbijanie ceny  co kontrakt to nizej

Mniej więcej trafiłeś, tylko tam nie ma określonej sumy jaką możesz zarobić, jest tyle zmiennych , które zależą od firmy kontraktujacej ( jakość paszy, ilość, jakość warchlaka) że na niektórych rzutach robisz prawie za  przysłowiowe,, Bóg zapłać "

Opublikowano
2 godziny temu, Lukas210 napisał(a):

Ten dobrostan to też z roku na rok gorsza lipa jak bd 80zl za punkt to bd max, w tym roku złożono 10tys więcej wniosków a pieniędzy jest 50mln mniej jak rok temu.

A dziwisz się???.  Dobrostan to druga zintegrowana produkcja. Najpierw duża stawka, ale potem  wielkie gowno. A potem obowiazek za darmo

2 godziny temu, ws71 napisał(a):

Mniej więcej trafiłeś, tylko tam nie ma określonej sumy jaką możesz zarobić, jest tyle zmiennych , które zależą od firmy kontraktujacej ( jakość paszy, ilość, jakość warchlaka) że na niektórych rzutach robisz prawie za  przysłowiowe,, Bóg zapłać "

No to jak już niezależnych hodowców nie będzie,  to Ty będziesz płacił nie Bóg.  Każdy kontraktowiec ma wpis na  hipoteke.  A ziemia potrzebna dewelopera i holdinga rolnym.   Będzie dymanie kontraktowcow. 

Opublikowano (edytowane)

Obecnie  chyba nie, ale gość który jest już 20 lat na kontrakcie to stwierdził że najważniejszą inwestycja jest legalizowania waga samochodowa😉 to jest podstawa aby funkcjonować w tym biznesie w dłuższym okresie czasu 

@Grzesiu90209

Edytowane przez ws71
Opublikowano
11 godzin temu, ws71 napisał(a):

Obecnie  chyba nie, ale gość który jest już 20 lat na kontrakcie to stwierdził że najważniejszą inwestycja jest legalizowania waga samochodowa😉 to jest podstawa aby funkcjonować w tym biznesie w dłuższym okresie czasu 

@Grzesiu90209

Z informacji znajomego to weksle do podpisu że względu na kombinacje co niektórych usługodawców którzy opylali na swoje konto, a sprawy sądowe i egzekucje komornicze to czas i często nieskuteczne.

Byłem na kilku licytacjach u cwaniaka który wydymał firmę na kabanach ,póżniej córa (dzierżawiła budynki od ojca) kolejną na bykach a zięć na gęsiach.

Komornik w akcie desperacji chciał nawet sprzedać przyczepę 3 letnią  10 tonówke która widniała w dokumentach a fizycznie jej nie było. Cena atrakcyjna wtedy to 20%wartosci nowej czyli 10 tys.

Ewentualny nabywca miał sobie ją odszukać bo dzień wcześniej była. To było jakieś 6-7 lat temu

Opublikowano

4,7-4,8 na żywą netto na dziś cena za ilości samochodowe, a powinno być 5,5 w szybkim czasie , w szczególności że warchlak zdrożał już o 100zł na sztuce i inaczej się to nie kalkuluje (choć wiem że każdy poza nami ma to w du.ie)   

Opublikowano

Do tej pory miałem cały czas polskiego warchlaka. Nie wiem jak to będzie trafia się parę świnek ale głównie wieprzki. Narazie dość spokojne lepsza i leżą. Chodziło tylko o wyłącznie o cenę , bo przy cenie tucznika w granicach 4 zł nie będę szalał z drogim warchlakiem , bo przecież nie wiadomo jak będzie z cena jak urosna.... A dla fantazji nie będę się smrodzil

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Neveragain napisał(a):

Mała Giełda ruszyła. Będzie +10 w ciągu 2 tygodni.

Dziś na jednym z portali pojawiła się informacja o możliwym spadku na VEZG w pierwszym tygodniu lutego, jako przyczynę podano zalew niemieckiego rynku przez hiszpańską wieprzowinę, niemieckie zapotrzebowanie też jest dużo niższe od ilości dostępnego surowca  . Przerób to 115-113% , przeciętnie było 96-98%

Opublikowano
Godzinę temu, ws71 napisał(a):

Dziś na jednym z portali pojawiła się informacja o możliwym spadku na VEZG w pierwszym tygodniu lutego, jako przyczynę podano zalew niemieckiego rynku przez hiszpańską wieprzowinę, niemieckie zapotrzebowanie też jest dużo niższe od ilości dostępnego surowca  . Przerób to 115-113% , przeciętnie było 96-98%

Też to widziałem. Ale będzie inaczej