Skocz do zawartości

Znalezione na Allegro, OLX i innych portalach 2026

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, Grzechooo napisał(a):

Nie jestem przekonany czy jest tam perkins, może tam być valmet...

napewno w serii 30 jest Valmet, jak do 150KM to Perkins

1 godzinę temu, Janeczko napisał(a):

A cóż innego byś polecił w tych pieniądzach i o podobnych parametrach?

Laverda

Opublikowano

Laverdy nie widziałem w okolicy, nh też chyba tylko jeden więc obawiam się czy na miejscu dostanę od ręki paski czy inne części. U mnie same Claas jd parę mf no i skanseny czyli bizony i inne tego typu a chciałbym coś prostego do ewentualnych napraw heder nie musi być szeroki. Do skoszenia mam z 20ha plus może coś dojdzie w usługach. Po prostu mam dosyć płacenia +10k za żniwa i proszenie się o usługę a potem w CH*j ości w jęczmieniu i problem ze sprzedażą. Pewnie i tak nie kupię znając życie ale porozglądać się i dać zalążek tematowy można 

Opublikowano

Części do laverdy tak samo dostępne jak do NH czy MF, i tak większości nie dostaniesz w sklepie (poza częściami do claas-a) tylko idziesz, zamawiasz i na drugi dzień są, więc równie dobrze można zamówić przez internet jeśli znasz numery katalogowe, zresztą podstawowe paski czy elementy są w miarę uniwersalne i normalizowane. Ja tu nie widze problemu. Laverda została przejęta przez Iveco/NH, mają dobre blachy, dość dobrą wydajność, silniki Iveco (moim zdaniem dobre). 

Opublikowano
40 minut temu, Janeczko napisał(a):

Laverdy nie widziałem w okolicy, nh też chyba tylko jeden więc obawiam się czy na miejscu dostanę od ręki paski czy inne części. U mnie same Claas jd parę mf no i skanseny czyli bizony i inne tego typu a chciałbym coś prostego do ewentualnych napraw heder nie musi być szeroki. Do skoszenia mam z 20ha plus może coś dojdzie w usługach. Po prostu mam dosyć płacenia +10k za żniwa i proszenie się o usługę a potem w CH*j ości w jęczmieniu i problem ze sprzedażą. Pewnie i tak nie kupię znając życie ale porozglądać się i dać zalążek tematowy można 

Ty chyba z okolic Włodawy, Nh to nowy bizon, części u dealera w Świdniku, a czkolwiek z tymi częściami to różnie bywa do starszych modeli. Jak sugerujesz się częściami to Claas ale za egzemplarz o podobnej specyfikacji do innych to cena x2. No i za 50tys. Nic ładnego nie kupisz.

Opublikowano
Godzinę temu, Janeczko napisał(a):

Na 20 ha to nic bardziej ekonomicznego niż bizon nie znajdziesz 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Na 20 ha to nic bardziej ekonomicznego niż bizon nie znajdziesz 

Weź przestań polecać ten zabytek ... Najgorszemu wrogowi bym Bizona nie zaproponował, jeszcze ta jakość części zamiennych ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 26.01.2026 o 11:45, konteno napisał(a):

Tafiły dla ubogich  @Nieustraszony1044 

P_20260126_094451.jpg

Co to jest trafił?

5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Weź przestań polecać ten zabytek ... Najgorszemu wrogowi bym Bizona nie zaproponował, jeszcze ta jakość części zamiennych ...

To sprzedaj i kup sobie zachodni zabytek dla przyjaciela ... 

Taki Reksiu na 20 ha to miód 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Taki Reksiu na 20 ha to miód 

Dziadostwo a nie miód ... Częsci może i do tego tanie, ale jakość tego jest dramatyczna, raz że wykonanie i pasowania do d*py, a dwa że materiały wykorzystane na te części to zwyczajna marchewa ... To, że ty lubujesz się w tym PRL-owskim złomie to nie znaczy, że każdy tak musi mieć ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dziadostwo a nie miód ... Częsci może i do tego tanie, ale jakość tego jest dramatyczna, raz że wykonanie i pasowania do d*py, a dwa że materiały wykorzystane na te części to zwyczajna marchewa ... To, że ty lubujesz się w tym PRL-owskim złomie to nie znaczy, że każdy tak musi mieć ...

Ja się nie lubuje tylko podchodzę racjonalnie to możliwości , już mówiłem że u mnie na dwa sołectwa jest ponad 11 bizonów 1 case i 1 MF , były Claas i Volvo to chłopy wymienili na bizony bo ten zachodni złom jest dobry jak nie potrzebuje części , tak fajny jest 5 letni Hew Holland ale nie takie starocie . W tym roku właśnie przybył Reksiu niebieski na około 60 ha 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ja się nie lubuje tylko podchodzę racjonalnie to możliwości , już mówiłem że u mnie na dwa sołectwa jest ponad 11 bizonów 1 case i 1 MF , były Claas i Volvo to chłopy wymienili na bizony bo ten zachodni złom jest dobry jak nie potrzebuje części , tak fajny jest 5 letni Hew Holland ale nie takie starocie . W tym roku właśnie przybył Reksiu niebieski na około 60 ha 

Tylko zauważ ile te zachodnie połorzyły zboża a ile te cudowne bizony. 🤨

Kuzyn ma bizona na usługi to przed każdym sezonem to prawda całego rozbiera i wkłada nowe najczęściej łożysk żeby sezon bezawaryjne przelatać a i tak coś padnie w trakcie tak więc stereotypy klepane przez dziadków. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Grzechooo tak okolice lwl.

Pisałem o mf bo widziałem go w akcji i podobał mi się. Robię się stary więc bizon odpada z baldachimem tym bardziej trochę człowiek chce wygody. Poza tym ceny bizona równają się z cenami zachodniego sprzętu. Tak wiem że dana część w bizonie w porównaniu do zachodniego będzie dużo tańsza ale teraz widzę że zachodni sprzęt ma często lepsze rozwiązania. A co myślicie o droningborg ?  Cena do rocznika idzie korzystniej od MF.

PS a co do tego Zetora to 88r i lakier jak z fabryki 

Edytowane przez Janeczko
Opublikowano
6 minut temu, Janeczko napisał(a):

@Grzechooo tak okolice lwl.

Pisałem o mf bo widziałem go w akcji i podobał mi się. Robię się stary więc bizon odpada z baldachimem tym bardziej trochę człowiek chce wygody. Poza tym ceny bizona równają się z cenami zachodniego sprzętu. Tak wiem że dana część w bizonie w porównaniu do zachodniego będzie dużo tańsza ale teraz widzę że zachodni sprzęt ma często lepsze rozwiązania. A co myślicie o droningborg ?  Cena do rocznika idzie korzystniej od MF.

Rekord milenium albo bs i już masz komfort, nie chodzi też o cenę części ale ich dostępność, znam przypadek gdzie facet zmienić zachodni na dwa Reksie bo czekał na części do Claasa w żniwa ludzie pokosili a on był w czarnej d... , ale kupuj co uważasz 👍

12 minut temu, Przemuś13 napisał(a):

Tylko zauważ ile te zachodnie połorzyły zboża a ile te cudowne bizony. 🤨

Kuzyn ma bizona na usługi to przed każdym sezonem to prawda całego rozbiera i wkłada nowe najczęściej łożysk żeby sezon bezawaryjne przelatać a i tak coś padnie w trakcie tak więc stereotypy klepane przez dziadków. 

Niech kupuje dobre łożyska japońskie, po drugie jak chcesz wydajność to można postawić na BSa

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Rekord milenium albo bs i już masz komfort, nie chodzi też o cenę części ale ich dostępność, znam przypadek gdzie facet zmienić zachodni na dwa Reksie bo czekał na części do Claasa w żniwa ludzie pokosili a on był w czarnej d... , ale kupuj co uważasz 👍

U nas wszyscy się pozbywają już tego złomu. Mało Bizonów zostało. Głównie Claas, New Holland i jeszcze inne. Bizonów ubywa, a już na pewno nie ma takich wariatów co sprzedają zachodnie kombajny aby Bizona kupić xD

Opublikowano
9 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Niech kupuje dobre łożyska japońskie, po drugie jak chcesz wydajność to można postawić na BSa

Zrozum że bizony są już tak wytłuczone🙆‍♂️ że szkoda tego remontować. 😥

Opublikowano
13 minut temu, Janeczko napisał(a):

https://www.olx.pl/d/oferta/kombajn-bizon-rekord-z-z58-CID757-ID17sG3S.html

Popatrz jakie ceny są bizonów po 40-60tys sprzedają bez kabiny tom jest to samo co z Ursus/Zetor ceny z kosmosu nieadekwatne do stanu, jakości i wydajności. 

Kup zachodni 

6 minut temu, Przemuś13 napisał(a):

Zrozum że bizony są już tak wytłuczone🙆‍♂️ że szkoda tego remontować. 😥

Zależy które, mój jest od pierwszego właściciela 90r i w bardzo dobrej kondycji , jestem bardzo zadowolony 

• Haha 1