Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy Polskę na to stać. Wielką Brytanię taki rozwód kosztował 32-42 miliardów euro. 

4 minuty temu, Desperado napisał(a):

W każdym razie, ten twór jakim jest unia, to nie jest już unia gospodarcza i w bardzo krótkim okresie czasu przyniesie nam więcej szkód niż zysków i trzeba myśleć o wyjściu z tego tworu.

Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Z racji że temat paliw mały ruch, wstawiam tutaj. 

Zimowe B0 z pewnej firmy S... po dzisiejszej nocy. Jak mam kurła mfa odpalić 🤦‍♂️ jeszcze jest w formie płynnej ale zobaczę co przy -20⁰ będzie. Jeszcze verve sprawdzę. 

20260117_104246.jpg

Myślałem że śmietanę na słoiki sprzedajesz...

• Haha 6
Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Zimowe B0 z pewnej firmy S... po dzisiejszej nocy. Jak mam kurła mfa odpalić 🤦‍♂️ jeszcze jest w formie płynnej ale zobaczę co przy -20⁰ będzie. Jeszcze verve sprawdzę. 

20260117_104246.jpg

Paliwa z Orlenu takiego g...NA NIEMA .

• Haha 1
Opublikowano

W tej chwili Polskę nie stać na nic. Poza tym większość rolników popiera UE jak i obywatele więc chcąc nie chcąc nawet jeśli zrobilo by się referendum o wyjście z UE to i tak i tak w niej zostaniemy. 

Chociaż pytając się ludzi o to co dała nam UE czego nie musimy w później czasie spłacić to jest cisza jak makiem zasiał. .

Nawet jesli dano nam możliwość eksportowania towarow to pytanie można zadać sobie

Czy naprawdę eksportu by nie było? 

Czy po prostu byłby  na innych warunkach niż w tej chwili. 

Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

Wielką Brytanię taki rozwód kosztował 32-42 miliardów euro. 

Tak nas wpakują we wszelkie kredyty, pożyczki, darowizny, nie dla nas, zmarnowane pieniądze, które trzeba będzie oddawać w dodatku samych ludzi w jakieś niepotrzebne koszta wymyślone pod przykrywką wzniosłych celów dla zrobienia grubych interesów i przekrętów grupki cwaniaczków, że i tak uciekniemy prędzej czy później, a wtedy będzie podwójnie kosztować.

Opublikowano
22 minuty temu, witejus napisał(a):

Głównie surowce rolne, nieprzetworzone.

Tyle tegoeksportu idzie że nie ma gdzie upłynnic towaru. 🙆‍♂️

14 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

20260117_104246.jpg

B7

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, galan99 napisał(a):

Paliwa z Orlenu takiego g...NA NIEMA .

A ten szit to gdzie to paliwo nabył by sprzedać 🤔🤭🤣

Edytowane przez slawek74
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Poza tym większość rolników popiera UE jak i obywatele więc chcąc nie chcąc nawet jeśli zrobilo by się referendum o wyjście z UE to i tak i tak w niej zostaniemy. 

Chociaż pytając się ludzi o to co dała nam UE czego nie musimy w później czasie spłacić to jest cisza jak makiem zasiał. .

Czyli sama przyznajesz że większość ludzi to ciemnota, która coś popiera, o czym nic nie wie.   xD

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Na pewno to w ,,twoim,, lesie 🤔

w moim też

1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Zbyt wiele takich nie ma 🤷‍♂️ a to im ciepło przez komin nie ucieknie jak te łopony bedom palić 🤭

kiedyś chałupy na wsi wszystkie były bez komina, a dym sobie droge znalazł

20 minut temu, 6465 napisał(a):

Nie wiem czy Polskę na to stać. Wielką Brytanię taki rozwód kosztował 32-42 miliardów euro. 

a ile Polskę kosztował rozwód z RWPG ?? myslisz, że mniej ?

Opublikowano
14 godzin temu, konteno napisał(a):

u mnie kocurełka fajnego samochód w święta rozjechał a jego matke w listopadzie jakoś 

bierzesz coś ? bo nawet dla @Uziu92 wstyd byłoby proponować te nh

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/maszyny-rolnicze/gospodarstwo-kowr-wyprzedaje-maszyny-rolnicze-kombajny-ursus-i-sprzet-juz-od-7-tys-zl-2624366

Siuntke mogę wziąć 

27 minut temu, 6465 napisał(a):

Teraz pytanie w jaki sposób to wyliczyli ?

33 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

20260117_104246.jpg

UJ z paliwem, zrobi się ciepło to odpali. Bardziej interesujący jest ten nowoczesny sprzęt dla obszarników 😉

Czuć piniądz 

48 minut temu, HF86 napisał(a):

Czemu bialorus się rozwinęła 🤔

I ciągniki swoje mają, ciężarówki a u nas parę rowerów z Chin 

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, Desperado napisał(a):

Czyli sama przyznajesz że większość ludzi to ciemnota, która coś popiera, o czym nic nie wie.   xD

Przyznaję tylko to że ludzie widzą tylko pieniądze nic innego..

A czy są ciemni to tak do końca bym nie powiedziała bardziej są nieświadomi czym tak naprawdę ich karmią.

Wystarczy poczytać komentarze które są pod niektórymi postami na temat polityczne że choć wiedzą że gdzieś piszczy ale do końca nie wiedzą gdzie. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Przemuś13 napisał(a):

A co my obecnie takiego eksportujemy?

Dobre pytanie, prawie nic , no trochę mebli , wołowiny i żyta, a resztę to firmy zachodnie mające u nas fabryki podzespołów i tym podobnych produktów zabierają do się , to nie warto podciągać pod eksport 

Edytowane przez Nieustraszony1044
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Dobre pytanie, prawie nic , no trochę mebli , wołowiny i żyta, a resztę to firmy zachodnie mające u nas fabryki podzespołów i tym podobnych produktów zabierają do się , to nie warto podciągać pod eksport 

to ludzie pracujacy w tych fabrykach produkujących podzespoły nie zarabiają? w Volkswagenie w Polsce ludzie za darmo robią? 6 na ręke i wszelkie przywileje za spokojna pracę na produkcji, ale no na Białorusi lepiej haha

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

I ilu Polaków mieszkających blisko granicy pracuje w Niemczech. Gadałem z gościem to co dzień dojeżdżał w jedną stronę do pracy 60km. Pracował przy produkcji mebli w Niemczech. Jak go zapytałem czy bliżej roboty nie ma to powiedział że jest ale wypłata połowa tego co tam. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

to ludzie pracujacy w tych fabrykach produkujących podzespoły nie zarabiają? w Volkswagenie w Polsce ludzie za darmo robią? 6 na ręke i wszelkie przywileje za spokojna pracę na produkcji, ale no na Białorusi lepiej haha

Niech zagłosują na Brauna czy tam Zajcewe będą mieli Ruski Mirr zapomnieli jak było za czerwonej zarazy .

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 6465 napisał(a):

"raz sierpem raz młotem czerwoną chołote"😆😆😆

Są  fanatycy na AF  czerwonej zarazy - Ruskiego mirru .

Konfederacja zaprowadzi . jest jeden fanatyk mirru powiada że ludzi trzeba trzymać za mordę i pałą lać fanatyk Konfederacji .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, Popier96 napisał(a):

Tylko iglak? U nas znów buczyna i grab króluje, ale z naciskiem na buczynę. Brałem 2 lata temu to chyba 140zł mp w wałkach. Ciekawe po ile teraz, na wiosnę znów muszę wziąć z 5 kubikow, bo nie bedzie czym warsztatu grzać... 

To w ch*j drogo 

Przy braku własnego las nie lepiej opalać jakimś peletem czy nawet i pompę ciepła zamontować? Ja jak bym nie miał lasu to bym się chyba zdecydował na pompę ciepła 

Opublikowano

mgla sie robi -3

60 odpalila na letnim paliwie od szrtzala ale w garazu stoi .

jazda po polu kiepska ..blokada sie kiedys tam zepsula..

2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

To były czasy...I ludzie dawali radę 💪

ciekawe co by sie dzialo gdyby teraz pare dni 30 bylo ??

2 godziny temu, Popier96 napisał(a):

Kuzyn kilka przyczep akacji za darmo przywiózł bo działkę czyścili... To jest drzewo. Jak palicie tą sosną to nie za***rdala się komin? 

e skad ..pali sie co pare lat i straz pozarna go potem wymyje ..

2 godziny temu, 6465 napisał(a):

Tak patrzę na przestrzeni lat to od 2004r. W kraju bardzo dużo się zmieniło na lepsze. Gospodarstwa przed 2004r podług tego jak wyglądają teraz to była ruina. Drogi tak samo. Czy to zasługa unii? Nie wiem,ale  chyba trochę też. 

nie to wszystko na kredyt u niemca .. 

na szczescei nikt nigdy go nie splaci i to beda najlepsze reparacje 🤣

1 godzinę temu, Michał18 napisał(a):

Nie rozumiem dlaczego teraz wielu ludzi ciągnie tak do większych miast. Idą na studia i potem tam zostają 😣 a wsie się wyludniają 😥

a po co ty do miasta jedziesz ??

na dziewczyny co ze wsi tam uciekly ?

sa rejony gdzie ponad 40 % mlodziezy wyjechalo,glownie kobiet.

1 godzinę temu, Popier96 napisał(a):

U mnie jest kominek ale zabudowany, bez żadnego rozprowadzenia ciepłego powietrza, mimo to podniesiesz nim temperaturę w całym domu, a na piętrze gdzie stoi jest co najmniej parę stopni więcej z 2 wiader 10l zdrowego buka... 

Jakby u nas nie próbowano od 89roku "pomagać" pracodawcom ,pracownikom - to dawno przegonilibyśmy zachód. Nasz naród należy do tych bardzo pracowitych. Ale cóż, czasy się zmieniły, wyludniamy się. 

my to tak delikatnie...

pierwszy raz od 30 lat w mojej gminie ubylo mieszkancow... 

Godzinę temu, witejus napisał(a):

Głównie surowce rolne, nieprzetworzone.

To jest kolejka ,,inżynierów i lekarzy" z Afryki?

wyjdz z piwnicy i jedz pod niepolomice ....

jak zwykle bredzisz .to niewiedza czy specjalnie klamiesz ???

Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

20260117_104246.jpg

jaka cena taka jakosc .. w lecie pewnie roznicy nie widac..