Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poza tym plus taki, że kopciuch na przekrojach może pracować całkowicie unpluged. Miarkownik ciągu albo osobiste dopilnowanie podawania powietrza i paliwa do pieca i prąd nie potzrebny

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko zgodnie z prawem bez specjalistycznych uprawnień nie wolno Ci tam na górę włazić ... Ustawodawca sobie wymyślił przepisy, na papierze wszystko fajnie, ale obowiązku montażu ramp do odśnieżania na parkingach czy stacjach paliw już nie potrafią wprowadzić ...

Drabinę wozić albo małe rusztowanie, już nie przesadzaj że odśnieżenie kilku metrów dachu to taki problem. 

A tych ramp na mopach to wiesz ile musiałoby być żeby to szło i się nie korkowało

Opublikowano (edytowane)

Ale jak odkleiłem ?? Zrzucono obowiązki na kierowcę i wszystko fajnie ... Ale już pracodawca nie ma obowiązku sprawdzenia czy kierowca ma odpowiednie uprawnienia ...

O co w związku z tym?

Dalej to nic nie zmienia...

Kierowca odpowiada za stan pojazdu...przeczytaj, zapamiętaj...i przestań już bredzić...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Kierowca odpowiada za stan pojazdu...przeczytaj, zapamiętaj...i przestań już bredzić...

To niech stoją na parkingach, nie dowiozą towaru do żelaznego i w zimę po biznesie xD Nie będzie na HujDira ... Czekamy na roztopy, puste półki w sklepach.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko zgodnie z prawem bez specjalistycznych uprawnień nie wolno Ci tam na górę włazić ... Ustawodawca sobie wymyślił przepisy, na papierze wszystko fajnie, ale obowiązku montażu ramp do odśnieżania na parkingach czy stacjach paliw już nie potrafią wprowadzić ...

No to mu wejdź na tą naczepę i zwal ten lód ...

A sam mu zwal jak kierowca nie może, tobie nic nie zrobią, a zarobisz sobie.   xD

Opublikowano
37 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

To nadal problem firmy a nie kierowcy ... Nikt mu za to nie zwróci jak sam sobie zamówi taka ekipę ... Jakby finansowo odpowiadały za to firmy a nie kierowcy to by sprawa wyglądała zupełnie inaczej ...

Chłopie jak podejmujesz się czegoś to za to odpowiadasz albo sam albo ekipa proste 🤷‍♂️

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał(a):

On zawsze musi być we wszystkim na nie, a tyle razy mu już mówiłem takie przysłowie, że milczenie głupiego, uda za mądrego.   :P

Tak to leciało? Jak nie było internetu to tylko rodzina wiedziała żeś głupi 🤭😁

• Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Tomasz niestety ale Ty jesteś śmieszny, już chyba jaśniej jak Qwazi czy Pafnucy nikt nie potrafi wyjaśnić tego.  Jak dojdzie do tragedii wtedy wszystkim oczy się otwierają...a chyba lepiej zapobiegać niż płacić. Potrzebne uprawnienia i sprzęt to zrobić, nie to wnioskować aby w całej Polsce na parkingach dla ciężarówek były rampy. 

Masz racje. Może też zawnioskować o zwiększenie kontroli i zwiększyć mandaty za przekroczenie prędkości. Bo w statystykach chyba to jest przyczyną największej ilości wypadków?

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Prawo to prawo ... Boguś w M3 za***rdalający 250km/h też może odebrać życie ... Wymusi Ci taki z brudną tablicą, hamujesz awaryjnie, idziesz w barierki, on ucieka z miejsca zdarzenia i nie wiesz nawet kogo ścigać ...

I to ta brudna tablica zmusiła Cię do przyjebania w barierkę.🤣

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

To niech stoją na parkingach, nie dowiozą towaru do żelaznego i w zimę po biznesie xD Nie będzie na HujDira ... Czekamy na roztopy, puste półki w sklepach.

No coraz bardziej bredzisz....

Może bierz pół...🤔

Opublikowano
7 minut temu, Desperado napisał(a):

Aleś mundry, a gówno mnie to obchodzi jak ma usunąć lód, ma być bez lodu i koniec.

Sam niedługo wyjdzie z siebie.

A ja myślałem że to ja się zaciećwierzam bardziej od niego  😁

Opublikowano

Z tymi pompami i wydajnościami jest często tak, że kto założył, wstydzi się przyznać, że to chujnia z grzybnią. I nachwali, a kolejny baran wierzy i zakłada pozbywając się alternatywy w postaci starego kotła.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No coraz bardziej bredzisz....

Może bierz pół...🤔

Nie bredze ... Żelazny w zimę nieczynny z powodu lodu na naczepach, nie ma dostawy towaru ... Lód na naczepie, na drogę wyjechać nie można, kierowca nie może wejść bo nie ma uprawnień ... Transport stoi ... Wszystko zgodnie z prawem, nikt nie łamie przepisów ...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 6465 napisał(a):

Masz racje. Może też zawnioskować o zwiększenie kontroli i zwiększyć mandaty za przekroczenie prędkości. Bo w statystykach chyba to jest przyczyną największej ilości wypadków?

No kontroli , radarów...i mandatów...🤭

...coraz więcej...

Ja się nie uchylam od odpowiedzialności... 🤷🤭

Nie bredze ... Żelazny w zimę nieczynny z powodu lodu na naczepach, nie ma dostawy towaru ... Lód na naczepie, na drogę wyjechać nie można, kierowca nie może wejść bo nie ma uprawnień ... Transport stoi ...

Spoko...jutro sam jadę po towar...🤷

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano
31 minut temu, Uziu92 napisał(a):

Teraz nie ma kierowców prawdziwych, nie wiem jak niektórych nazwać, ten co przyjechał po kombajn np. śniegu 5 cm i on się w bramie zakopał, musiałem go ciągać, najlepsze jak go wyciągnąłem na prosto to w raz się zakopał drugi raz jak cofał bo pojechał zamiast na droge z kamieni to w ten sam ślad na pole. Inny się dorwie do tej ciężarówki to miga światłami bo mu za wolno i się spieszy, wyprzedza na pasach, wysepkach. 

Już ja widzę jak taki pizdeusz wchodzi naczepę czyścić. 

U mnie czasami trafiają się tacy jak podjeżdża pod rampe solówką, to stoje obok i pokazuje w którą strone ma kręcić kierownicą.🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Spoko...jutro sam jadę po towar...🤷

To wsiadaj, do Chin daleko. Za miesiąc może wrócisz ... Akurat pora jechać po kurczaczki na Wielkanoc, pod koniec lutego może wrócisz ...

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dobrze że ty nie jeździsz na tirach, bo kobita by do gara nie miała co włożyć jakbyś tylko stał na parkingach i czekał na roztopy, o ile by cię prędzej nie wylali z roboty, bo wtedy też byś stał, ale z kapeluszem pod biedrą i zbierał datki.    xD

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

U mnie czasami trafiają się tacy jak podjeżdża pod rampe solówką, to stoje obok i pokazuje w którą strone ma kręcić kierownicą.🤦‍♂️

U mnie wcześniej miał problemy się złamać naczepa na podwórko. Nie powiem wjazd mam trochę kijowy dla naczep bo przez prawe lusterko się musi łamać, ale ostatnio przyjechał to jakieś kamerki miał, takie ala lusterka zamontowane do naczepy, to już bez problemów za pierwszym podejściem wjechał tyłem.

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

Dobrze że ty nie jeździsz na tirach, bo kobita by do gara nie miała co włożyć jakbyś tylko stał na parkingach i czekał na roztopy, o ile by cię prędzej nie wylali z roboty, bo wtedy też byś stał, ale z kapeluszem pod biedrą i zbierał datki.    xD

Dziadek, zapytam, nie uszczypliwie, z ciekawości, emeryturę pobierasz już? Bo wiek emerytalny chyba masz.

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, 6465 napisał(a):

U mnie jak zwiększyli kontrolę to pierwszego dnia 400😂

A za to że z milicji się śmiali że po wioskach za krzakami stoją to tera krajówki i powiatowe 

Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał(a):

Na pewno bym nie pracował w takiej robocie gdzie mam włazić na śliską naczepę na dach i ryzykować że spadnę i się połamie lub stracę życie ...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

To wsiadaj, do Chin daleko. Za miesiąc może wrócisz ...

Próbujesz usprawiedliwiać łamanie przepisów...

Dla ciebie może są głupie, a mi nie bardzo się podobało jak lód lądował na mojm aucie....

Pojazdem zagrażającym bezpieczenstwu innych uzytkownikow, nie powinno wyjezdzac sie na droge.

• Like 1