Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Bananek napisał(a):

Co to za ekologia jak licznik aż piszczy od diody LED. Zbraknie prądu i choć weź ognisko rozpalają na środku chaty. Stary kopciuch na dużych przekrojach grawitacyjnie zagoni ciepłą wodę w najdalszy kąt bez prądu. 

Jak robimy instalacje czasem pytam inwestorow dlaczego nie mają nigdzie komina domowego w domu ( nowe domy gak zaprojektowane ze tylko wentylacyjne i to nie zawsze bo rekuperacja jest) na szczęście nie ma takich dużo ale się trafiają. 

Opublikowano
3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

co później mu płacić odszkodowanie w razie czego jak coś się stanie

Za co?.

Murzyn ma badania i prowadzi działalność...znam człowieka...🤭

Opublikowano

jak trafisz na skrupulatnego policjanta, to jego to wali, czy ty masz badania do pracy na wysokości czy nie, za nieodśnieżony pojazd dowali mandat z górnej półki i tyle

tak samo zrobi w przypadku, gdy osoba, w którą uderzył lód z nieodśniezonej naczepy, wezwie policję do zdarzenia drogowego

dywagujecie o pierdołach, które z punktu widzenia nakładającego mandat są nieistotne

dwa takie zdarzenia w sezonie i zamieniasz punkty karne na rower, a to na pewno zawodowego kierowcę zaboli

• Like 3
  • Thanks 4
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Produkcja 0

27 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

I po co montowałes te lewackie wymysły ??

U mnie akurat 200W, na ładowarke do laptoka wystarczy ;)

O produkuje

Screenshot_20260114_093159_com.fox.foxapp.two_edit_1213723983346044.jpg

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał(a):

Najłatwiej obwinić i ukarać kierowcę, wiem że jak coś takiego uszkodzi pojazd to wypłaca ubezpieczyciel z OC.

A co z tego ubezpieczenia jak ktoś zdrowie straci 🤦

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Za co?.

Murzyn ma badania i prowadzi działalność...znam człowieka...🤭

Ja tam pomyślałam o osobie która np jest bezdomna czy człowiek w potrzebie  który potrzebuje pieniędzy i podejmie się każdej roboty aby mieć na chleb 

Opublikowano
Teraz, Bezduszna napisał(a):

Ja tam pomyślałam o osobie która np jest bezdomna czy człowiek w potrzebie  który potrzebuje pieniędzy i podejmie się każdej roboty aby mieć na chleb 

Nie wiem skąd taki pomysł...🤷

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

To sobie załóż kask, może pomoże ... Uprzęży nie ma gdzie tam przypiąć ...

Szelki i amortyzator należy przypiąć do stałego punktu kotwiczenia, który nie musi być elementem konstrukcyjnym naczepy. Może to być taka rampa, jak Grzesiu pokazywał, ale równie dobrze może to być słup. Do tego kask i odpowiednie obuwie. U jednego z przewoźników niedaleko, oprócz tego każdy kierowca dostał kamizelkę ochronną, taką, jakie się stosuje do jazdy konnej. Wszyscy mają badania wysokościowe i wio. Na bazie mają rampę, ale w trasie pewnie jest z tym różnie.

Albo czekanie na wiosnę 😁

A na marginesie, włażąc na bizona, żeby sprawdzić olej, też powinieneś mieć badania wysokościowe 🤷

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
22 minuty temu, 6465 napisał(a):

Nie mam do tego uprawnień. Zdąży się nie będę unikał odpowiedzialności.

To jak się idzie to takiej pracy trzeba zrobić odpowiednie kwalifikacje i odpowiadać jsk się zarabia ponad przeciętnie 🙋‍♂️

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

A na marginesie, włażąc na bizona, żeby sprawdzić olej, też powinieneś mieć badania wysokościowe 🤷

Tylko jak ja spadnę to tylko ja mam problem ... A jak spadnie kierowca, nie daj się zabije lub połamie, to pracodawca ma przejebane i pełno wizytacji z różnych inspekcji ... To jak z UDTami, rolnik na ładowarke ich nie robi, ale firma już musi, tak samo uprawnienia na kombajn, jak sam jeździsz u siebie to nie musisz mieć, ale jak pracownik jeździ na usługach to już musi ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tomek, ale ja nie mówię że to oki i można przekraczać prędkość.

A czy ja piszę że jazda zaśnieżonym jest ok? Bardzo często odśnieżenie jest technicznie nie możliwe, czasami nie możliwe jest nawet wejść i to sprawdzić. Dlatego ruszając podejmujesz jakieś tam ryzyko. Tak samo jak ryzykiem jest przekraczanie prędkości. 

Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

To jak się idzie to takiej pracy trzeba zrobić odpowiednie kwalifikacje i odpowiadać jsk się zarabia ponad przeciętnie 🙋‍♂️

Za to odpowiada pracodawca, a nie kierowca. To on ma dbać o kwalifikacje i uprawnienia pracownika ...

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Za to odpowiada pracodawca, a nie kierowca. To on ma dbać o kwalifikacje i uprawnienia pracownika ...

...a mandat dostanie kierowca ..

3 minuty temu, 6465 napisał(a):

A czy ja piszę że jazda zaśnieżonym jest ok? Bardzo często odśnieżenie jest technicznie nie możliwe, czasami nie możliwe jest nawet wejść i to sprawdzić. Dlatego ruszając podejmujesz jakieś tam ryzyko. Tak samo jak ryzykiem jest przekraczanie prędkości. 

Porównujesz dwie różne rzeczy. 

..i nawet teraz mówisz, że inaczej się nie da ...czasami.

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A jak ktoś życie straci jak spadnie z tej naczepy ?? 

Za tą pracę pieniądze zarabia i to nie maĺe 🙋‍♂️ niech woła ekipę i go odśnieżają 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał(a):

jak trafisz na skrupulatnego policjanta, to jego to wali, czy ty masz badania do pracy na wysokości czy nie, za nieodśnieżony pojazd dowali mandat z górnej półki i tyle

tak samo zrobi w przypadku, gdy osoba, w którą uderzył lód z nieodśniezonej naczepy, wezwie policję do zdarzenia drogowego

dywagujecie o pierdołach, które z punktu widzenia nakładającego mandat są nieistotne

dwa takie zdarzenia w sezonie i zamieniasz punkty karne na rower, a to na pewno zawodowego kierowcę zaboli

Mało tego, jak będzie UJ, to zajuma Ci dowód rejestracyjny i zakaże kontynuowania dalszej jazdy

8 minut temu, jahooo napisał(a):

Mało tego, jak będzie UJ, to zajuma Ci dowód rejestracyjny i zakaże kontynuowania dalszej jazdy

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Za tą pracę pieniądze zarabia i to nie maĺe 🙋‍♂️ niech woła ekipę i go odśnieżają 

To nadal problem firmy a nie kierowcy ... Nikt mu za to nie zwróci jak sam sobie zamówi taka ekipę ... Jakby finansowo odpowiadały za to firmy a nie kierowcy to by sprawa wyglądała zupełnie inaczej ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

I smród, nie wydajne spalanie paliwa, przepały ... Nowoczesny kocioł na gaz, pellet czy węgiel, można sobie wybrać, do tego UPS albo mały agregat 1 fazowy i po problemie ...

Wolę smród za oknem niż zimno w domu. 

Opublikowano
Teraz, Bananek napisał(a):

Wolę smród za oknem niż zimno w domu. 

A ja nie mam smrodu i mam ciepło ... Kocioł na groszek a z komina dym nie leci, w domu 22 stopnie ...

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Mandat nadal dla kierowcy, nie dla firmy..

To zmienić przepisy, mandat na firmę i zobaczysz jak zaraz będą i uprawnienia dla kierowców, i odpowiedni sprzęt ...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

To zmienić przepisy, mandat na firmę i zobaczysz jak zaraz będą i uprawnienia dla kierowców, i odpowiedni sprzęt ...

Póki co, obowiązek kierowcy....i tyle w temacie.

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przeczytaj artykuł który wstawiłem, jak dojdzie do sprawy cywilnej i przyjdzie  rente płacić dzieciom bo ociec albo matka zginie od takiej bryły lodu to wątpię aby pracodawca wziął odpowiedzialność. I jest tak jak pisze Qwazi i Pafnucy obowiązki ma kierowca.