Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał(a):

coca coli bym sie nie czepiał , ma w miare dobry skład 

miała, ale dawno temu wycofali istotny składnik liściasty

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Za takie uciekanie takie elementy powinny mieć dożywotni zakaz pełnienia jakichkolwiek funkcji państwowych, samorządowych i w spółkach skarbu państwa...

ale dlaczego? Przecież to obecna władza mówiła, że gdyby im zależało to przywieźliby ziobrę w bagażniku samochodu do kraju. Czyli co? on nie przestępca, nie zależy czy może zestaw wędkarza w bagażniku i brak miejsca?

2 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

No i to powinno wystarczyć, by zrozumieć że Braun to debil.

ale rozumu by stwierdzić, że reszta też debile nie wystarczyło?

5 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

to moja wina na że Pan Tusk tak wspaniały jest?🤷

Nawet lepszy niż dobry wujaszek Stalin, ale jak pójdzie dosłownie w jego ślady to jeszcze 6 lat będzie się trzeba męczyć.

5 godzin temu, hubertuss napisał(a):

We wschodniej Wielkopolsce pis ma wysokie poparcie więc tam są zjeby dobrze powiedział. O wyborcach pis nawet Kurski mówił - ciemny lud wszystko kupi. 

Tak się pierze mózgi ciemnocie.

I ty jesteś najlepszym przykładem, że Kurski ma rację. Ta sama miska, ta sama łyżka, to samo gówno w misce, ale jak nie karmi dziadzio Jaro tylko wujaszek Donald to już nie przesmradzasz, tylko wpierdalasz aż się uszy trzęsą.

Godzinę temu, jacus napisał(a):

Nie ma jak to, że wsiowe debile i chorzy psychicznie wypowiadają się o Krakowie..

Po co nam świry z priwislanskiegi kraju jak swojskich nie brak.

Nie przypadkiem psychiatryk jest po wschodniej stronie Wisły 😭

Jakoś to ty się najczęściej o Krakowie wypowiadasz, ale w sumie pasuje, ty i wsiowy debil i chory psychicznie. I nawet zdobyłeś się na autorefleksję, że wystarczy już debili w Krakowie, zamknałeś listę chyba swą osoba.

A psychiatryk za Wisłą jest dla ciebie, bo to ty lubisz zwiedzać wschód, albo ciągnie kałamuka do domu, albo nie stać cię na inne kierunki. 

Godzinę temu, jacus napisał(a):

Jedynie dla tych co naprawdę muszą wjechac- chorych pacjentów bym zrobił wyjatek

Ech ty egoisto znów o sobie

Opublikowano
7 minut temu, jahooo napisał(a):

pojedziesz do szpitala

Byłem na SOR w piątek, 9 stycznia wieczorem w Krakowie, i specjalnie pytałem o jakieś potwierdzenie w rejestracji, nic nie wiedzą i nic nie dają. Piątaka zapłaciłem złodziejom🤬

• Sad 1
Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał(a):

A na strefę parkowania nikt nie patrzy 

Ostatnio byłem w Promenada w stolicy i parking 2 godziny za darmo + 2 godziny z biletem do kina , film 3.40 minut , do tego coś zjeść i trzeba iść i doładować ?  Następnym razem wybiorę inna galerie gdzie nie ma parkometru 

• Like 1
Opublikowano

Chłopaki że wsi wschodniopolskich , auto można zaparkować poza centrum i podjechać czymkolwiek..

k**wa to jest miasto a nie wiocha 🤣

Wy katolicy to zaparkujecir za darmo pod klasztorem na Bielanach

Wsiądzie w autobus nawet mocne jeżdżą i jesteście w paręnaście minut w centrum

Zjazd z a4 Mirowska..

Krzeszowice, wieliczka.skawina ,20 minut i na dworcu głównym w cenie benzyny 

Tak wygląda cywilizacja Polski a

• Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał(a):

Ty razem z Romanem pijesz? Bo bełkot podobny. Sprawny dpf nie wpływa na moc silnika mierzone na nie jednej hamowni z dpf i bez. Gdybyś co nie co wiedział o samochodach i robił byś przy nich to byś widział jak to działa  Ale ty jak zwykle guzik wiesz. Weź auto z sprawnym dpf rozbierz układ wydechowy i obejrzyj wydech przed i za dpf. 

I Ty uważasz się niby za mądrego ? 🤣  Jak komputer silnika mierzy stopień napełnienia dpf i uruchamia proces wypalania ? 🤣

Komputer za pomocą czujników ciśnienia mierzy różnicę ciśnień przed dpf i za nim . Na podstawie tego określa stopień zapchania sadzą i uruchamia wypalanie.

Dpf to nie jest nic dobrego dla silnika a wręcz przeciwnie powodując większe koszty ekspuatacji  a nawet droższe naprawy

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał(a):

Dpf to nie jest nic dobrego dla silnika a wręcz przeciwnie powodując większe koszty ekspuatacji  a nawet droższe naprawy

Oj tam. U nas w jednym Sprinterze zapalił się. Al gaśnica duża była po ręką i reszta się nie zajęła. A u gościa niedaleko zjarał się Sprinter aż mu steropian na chałupie zdjęło.

Opublikowano
11 minut temu, jacus napisał(a):

Chłopaki że wsi wschodniopolskich , auto można zaparkować poza centrum i podjechać czymkolwiek..

k**wa to jest miasto a nie wiocha 🤣

Wy katolicy to zaparkujecir za darmo pod klasztorem na Bielanach

Wsiądzie w autobus nawet mocne jeżdżą i jesteście w paręnaście minut w centrum

Zjazd z a4 Mirowska..

Krzeszowice, wieliczka.skawina ,20 minut i na dworcu głównym w cenie benzyny 

Mam nadzieje, że masz futeralik na fiutka jak bedziesz czekał na autobus🤣

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał(a):

Ostatnio byłem w Promenada w stolicy i parking 2 godziny za darmo + 2 godziny z biletem do kina , film 3.40 minut , do tego coś zjeść i trzeba iść i doładować ?  Następnym razem wybiorę inna galerie gdzie nie ma parkometru 

Pod marketami są zazwyczaj 1-1,5h darmowe postoje .

wynoszą się ale firmy produkcyjne co potrzebują przestrzeni a przy okazji mają tani podatek 

Np z \lublina wyniósł sie gravit, hap ze względu, że nie miał tam gdzie się rozwijać . Nie było miejsca na budowę hal czy placu na więcej maszyn czy inny asortyment .

Klientami i pracownikami gdzie oni zaparkują to nikt się nie przejmuje 

Opublikowano
11 minut temu, jacus napisał(a):

Byłem, widziałem. Chrześnica żony mieszka na Górce Polskiej koło pętli tramwajowej.

Teraz, racyl napisał(a):

Np z \lublina wyniósł sie gravit,

Gravit przeca jest, tam gdzie był. 

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

Oj tam. U nas w jednym Sprinterze zapalił się. Al gaśnica duża była po ręką i reszta się nie zajęła. A u gościa niedaleko zjarał się Sprinter aż mu steropian na chałupie zdjęło.

Od dpf się nie zapalił już nie popadajmy w wariactwo 

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

Byłem, widziałem. Chrześnica żony mieszka na Górce Polskiej koło pętli tramwajowej.

Od dzisiaj działa w nowej lokalizacji po za miastem 

Strzeszkowice Duże 333
24-220 Strzeszkowice
woj.lubelskie

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, mirro napisał(a):

Wypisz, wymaluj cuś ja Niedrzwicę ogłosili kiedyś Strefą Wolną id LGBT. Nawet znaki poustawiali, aleeeee jakiś Zorro je pozdejmował.

To wszystkich księży eksmitowali z gminy🤣

Godzinę temu, Rowan napisał(a):

Ja mam pajacu elektryka i moge po tej dziurze jeździć jak mi pasuje🤣

Jeszcze parę dni temu pisałeś że nie dojedziesz nim do Krakowa?

59 minut temu, racyl napisał(a):

No to żeś prawdziwy biedak jak cie na parking nie stać w mieście 😄

Jak cię skasowali no to trudno 

Prawdziwych biedaków nie stać na auto spełniające normy..

45 minut temu, racyl napisał(a):

Kto płaci  im za takie filmy ??

Nie oglądam, nie dam zarobić świrom

40 minut temu, witejus napisał(a):

Z idiotami nie dyskutuję...

To dobrze,że choć rozdwojenia jaźni nie masz

A te trasy z 5 przesiadkami??

Nie musisz dyskutować .tylko podaj 🤣

39 minut temu, Rowan napisał(a):

Co do SCT, pisze to akurat do poważnych ludzi, nie do Jacusia, to według mnie sama w sobie idea nie jest zła, jeśli faktycznie chcą mieć czyste powietrze w centrum, mniej tego tłustego kurzu ze spalin, to jak najbardziej się zgadzam. Ale jak to prowadzają, to niech wprowadzą, z jakimiś tam wyjątkami, tak jak tu pisaliście o chorych, jakichś pojazdach komunalnych itp. A w reszcie przypadków trzymać się jakichś ustaleń. Tutaj natomiast to jest jawne ratowanie budżetu odgromnymi pieniędzmi, jakie miasto będzie łupić, bo przecież i tak się ludziom bedzie bardziej opłacać takiego starego „sztrucla” przystosować do SCT po przez wpłacenie pewnej kwoty niż wydawanie kilkanaście razy więcej na dużo nowszys samochód. I przez najbliższe trzy lata tskie „sztrucle” bedą nadal jeździć, bo za jaką kwote, one „też będą eko”. Moim zdaniem, to niema nic wspólnego z wprowadzaniem czystego powietrza, tylko z okresowym łupieniem ludzi na kase.

Co do DPFów, to tak jak tam pisali niektórzy, pierwsze filtry w dieslach pojawiały się już na początku lat 2000, ale norma Euro6, której wymaga SCT dla darmowego wjazdu weszła po polowie 2014r i nawet jeśli diesel z 2007r bedzie generował te samą ilość tlenku węgla co takie z 2017r, to ten pierwszy bedzie musiał zapłacić, ten drugi nie.

Ja nie mam problemu z dyskusja z takimi jak ty..

Od razu wychodzi że sufit na głowę spadł .

31 minut temu, jahooo napisał(a):

Gdyby Kraków rzeczywiście walczył o czyste powietrze, nie pozwolono by na zabudowę utworzonych przez austriaków kanałów nawietrznych, które pozwalały nawet w czasach, gdy palono tylko węglem, utrzymac w Krakowie znośne warunki, aby dało się oddychać. Teraz szukając pieniędzy, na terenie całgo miasta wprowadza się strefę, gdzie jak zapłacisz, to jesteś eko. To doprowadzi tylko do prostej rzeczy - maksimum firm wyniesie się z miasta poszukując pracowników, bo ludzie zmuszeni do płacenia haraczu za możliwość dojazdu do pracy, szybko poszukają innej pracy poza strefą. Podobnie stało się na przykład w Lublinie po wprowadzeniu i kilkakrotnym rozszerzeniu strefy płatnego parkowania. Prawie 90% firm wyniosło się albo na dalekie obrzeża, albo poza miasto, gdzie jest dobr dojazd z obwodnicy czy ekspresówki, a klienci nie musza krążyc godzinami na poszukiwanie wolnego miejsca, bo o bezpłatnym można pomarzyć. 

Taka sama sytuacja dzieje się w innych miastach. W Zamościu na starówkę to w zasadzie nie ma po co wjeżdżać, bo poza samą starówka i museum - nic tam nie ma. Firmy szybko się wyniosły. Jak ktoś chce zrobić z miasta skansen - to przykład Krakowa jest idealny.

Niedługo auta będa potrzebne krakusom po to, aby móc pojechac z Krakowa gdzieś poza miasto na zakupy, bo i sklepy pójda za klientami. I to pewnie bardzo szybko.

A gdzie ci ludzie z Polski c będą mieszkać?

W czasach zaboru Kraków był z 10 razy mniejszy.

To była dziura która nawet nie była stolica Galicji.

26 minut temu, jahooo napisał(a):

poczytaj, ile razy w roku i dlaczego kilka dni wcześniej trzeba zgłosić

Kiedy obowiązuje zwolnienie?

Zwolnienie z wymogów SCT obowiązuje w dniu realizacji świadczenia przez placówkę.

Co musi zrobić pacjent?

Aby skorzystać ze zwolnienia, pacjent musi:

• Zgłosić swój pojazd przed umówioną wizytą w placówce (elektronicznie lub w punkcie obsługi)
  • Podać podczas zgłoszenia: imię, nazwisko, nr PESEL, nazwę i adres placówki, datę wizyty oraz numer rejestracyjny pojazdu
  • Potwierdzić wizytę w placówce we wskazany przez obsługę administracyjną sposób.

Uwaga! Niedokonanie zgłoszenia lub potwierdzenia wjazdu będzie traktowane jako naruszenie przepisów SCT w Krakowie.

Które placówki mogą przystąpić do programu?

Zwolnienie dla pacjentów mogą zapewnić placówki ochrony zdrowia, które spełniają następujące warunki:

1. Finansowanie ze środków publicznych – placówka musi udzielać świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych na podstawie umowy o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej (art. 132 ust. 1 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych)
  2. Podpisane porozumienie z miastem – placówka musi zawrzeć z Prezydentem Miasta Krakowa porozumienie o współpracy w zakresie weryfikacji pacjentów korzystających ze zwolnienia od zakazu wjazdu do SCT.

Placówki medyczne umożliwiające zwolnienia dla pacjentów

Lista placówek zostanie wkrótce opublikowana.

I cyk kolejni urzędnicy.

Biurokracja jest chora bardziej niż służba zdrowia 

14 minut temu, jahooo napisał(a):

policz wizyty kilka razy w miesiącu i taki emeryt będzie szukał alternatywy, bo i te 100-150zł do kosztów paliwa to dla niego duży wydatek

Kilka w miesiącu?? Chyba prywatnie 

14 minut temu, jarecki napisał(a):

Myślę że trochę ludzi zrezygnuje z zwiedzania Wawel przez to utrudnienie 

Parking podziemny przy Wawelu jest kompletnie pusty od zawsze.

6 minut temu, Takeda napisał(a):

miała, ale dawno temu wycofali istotny składnik liściasty

ale dlaczego? Przecież to obecna władza mówiła, że gdyby im zależało to przywieźliby ziobrę w bagażniku samochodu do kraju. Czyli co? on nie przestępca, nie zależy czy może zestaw wędkarza w bagażniku i brak miejsca?

ale rozumu by stwierdzić, że reszta też debile nie wystarczyło?

Nawet lepszy niż dobry wujaszek Stalin, ale jak pójdzie dosłownie w jego ślady to jeszcze 6 lat będzie się trzeba męczyć.

I ty jesteś najlepszym przykładem, że Kurski ma rację. Ta sama miska, ta sama łyżka, to samo gówno w misce, ale jak nie karmi dziadzio Jaro tylko wujaszek Donald to już nie przesmradzasz, tylko wpierdalasz aż się uszy trzęsą.

Jakoś to ty się najczęściej o Krakowie wypowiadasz, ale w sumie pasuje, ty i wsiowy debil i chory psychicznie. I nawet zdobyłeś się na autorefleksję, że wystarczy już debili w Krakowie, zamknałeś listę chyba swą osoba.

A psychiatryk za Wisłą jest dla ciebie, bo to ty lubisz zwiedzać wschód, albo ciągnie kałamuka do domu, albo nie stać cię na inne kierunki. 

Ech ty egoisto znów o sobie

Ja się nie wstydzę tego gdzie mieszkam..

A ty czemu się wstydzisz?

6 minut temu, witejus napisał(a):

Byłem na SOR w piątek, 9 stycznia wieczorem w Krakowie, i specjalnie pytałem o jakieś potwierdzenie w rejestracji, nic nie wiedzą i nic nie dają. Piątaka zapłaciłem złodziejom🤬

To kup porządny samochód a nie jeździj zlomem🤣

Opublikowano

Widzieliście jak w kombajnach wypalają się dpfy? W moim jest o tyle dobrze, że wypalnie uruchamiam z przycisku, mam na to 10godz od zapalenia komunikatu o potrzebie wypalania. Niestety nie we wszystkich tak jest. U znajomych Fendt dwa razy się zapalił od fitra, gdy sterownik uruchamiał procedure wypalania w czasie pracy. Temperatura przy wypalaniu jest ponad 600*C, ale w aucie jakoś wątpie aby się zapaliło od wypalania filtra.

• Like 1
Opublikowano

Co z tego, że ambasada Izraela bezczelnie kłamie i ogłasza na X, po angielsku żeby niosło się na cały świat, że izraelscy zawodnicy, zostali zaatakowani przez polskich antysemitów? Co z tego, że nie prostuje tego kłamstwa i nie przeprasza, gdy sprawa została już wyjaśniona? Co z tego, że jest materiał filmowy, który udowadnia, że kłamią? Robią co im się podoba.

gdzie jest polski rząd? czy dobre imię polski coś dla niego znaczy?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jacus napisał(a):

Jeszcze parę dni temu pisałeś że nie dojedziesz nim do Krakowa?

Pokaż mi gdzie😅 Chyba naprawde warto udać się do specjalisty, polecam zacząć od okulisty, jeśli nie bedzie mógł nic zaradzić, to do psychiatry, bo to mogą być omamy😅

5 minut temu, jacus napisał(a):

Od razu wychodzi że sufit na głowę spadł .

Nie spadł, wszystko w całości jest 😅

IMG_0045.jpeg

Edytowane przez Rowan
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Rowan napisał(a):

Widzieliście jak w kombajnach wypalają się dpfy? W moim jest o tyle dobrze, że wypalnie uruchamiam z przycisku, mam na to 10godz od zapalenia komunikatu o potrzebie wypalania. Niestety nie we wszystkich tak jest. U znajomych Fendt dwa razy się zapalił od fitra, gdy sterownik uruchamiał procedure wypalania w czasie pracy. Temperatura przy wypalaniu jest ponad 600*C, ale w aucie jakoś wątpie aby się zapaliło od wypalania filtra.

Jeszcze jakbyś w samochodach wiedział kiedy się wypala to nie gasiłbyś samochodu aż do zakończenia procesu .A tak po uruchomieniu pojazdu i osiągnięciu odpowiedniej temperatury wypalanie zaczyna się od nowa 

Opublikowano
8 minut temu, racyl napisał(a):

Od dpf się nie zapalił już nie popadajmy w wariactwo 

7 minut temu, mirro napisał(a):

Nooo właśnie od DPF. 

DPF przy wypalaniu łapie 700 stopni , wystarczy że leży coś pod spodem , kartka , trociny i może się zajarać jak zgasisz w garażu w czasie wypalania 

2 minuty temu, racyl napisał(a):

Jeszcze jakbyś w samochodach wiedział kiedy się wypala to nie gasiłbyś samochodu aż do zakończenia procesu .A tak po uruchomieniu pojazdu i osiągnięciu odpowiedniej

Mi się pojawia komunikat ,, trwa wypalenie DPF nie wyłączaj silnika "

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

DPF przy wypalaniu łapie 700 stopni , wystarczy że leży coś pod spodem , kartka , trociny i może się zajarać jak zgasisz w garażu w czasie wypalania 

To fakt jest wysoka temperatura bo sterownik daję więcej paliwa .

W garażu to na zimnym ci się nie zapali dopieor jak osiągnie potrzebę wypalania i odpowiednie warunki temperaturowe

Opublikowano
19 minut temu, mirro napisał(a):

znaczy gdzie ? chodzi ci o ten przy Witosa ?

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, jarecki napisał(a):

I patrzenie na zegarek czy trzeba parkometr doładować czy starczy 🤦

Od tego są aplikacje, klikasz start parkowania, potem koniec i po sprawie ... Płacisz za konkretne minuty które stałeś, nie musisz brać biletu z zapasem.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał(a):

Mi się pojawia komunikat ,, trwa wypalenie DPF nie wyłączaj silnika "

najlepsi to są ci, co wjeżdżają takimi autami na ścierniska albo pobocza dróg polnych w żniwa

• Haha 1
Opublikowano

Tak ten co był na witosa .

Oni jak zaczynali na witosa to byli tam praktycznie pierwsi i mogli sie powiększać ale nie było wtedy potrzeby a obecnie nie było już gdzie i jak rozbudować firmy 

2 minuty temu, jahooo napisał(a):

najlepsi to są ci, co wjeżdżają takimi autami na ścierniska albo pobocza dróg polnych w żniwa

To dotyczy każdego jednego samochodu 

Opublikowano
38 minut temu, jarecki napisał(a):

I patrzenie na zegarek czy trzeba parkometr doładować czy starczy 🤦

A jak nie zdążysz to150 czytam ile. Jeszcze niech ten emeryt z małego miasteczka ten parkomat obsłuży albo w ogóle załapie że trzeba.

35 minut temu, Takeda napisał(a):

Ja na pisnie głosowałem a Kurski o wyborcach pisu mówił.

28 minut temu, racyl napisał(a):

I Ty uważasz się niby za mądrego ? 🤣  Jak komputer silnika mierzy stopień napełnienia dpf i uruchamia proces wypalania ? 🤣

Komputer za pomocą czujników ciśnienia mierzy różnicę ciśnień przed dpf i za nim . Na podstawie tego określa stopień zapchania sadzą i uruchamia wypalanie.

To, ze ciśnienie wzrasta to nie znaczy że silnik traci moc przy prawidłowo działającym dpf ie. Różnica ciśnień jest minimalna. Już pisałem mam busa 440 tys km i dpf jest i działa i silnikowi nic nie jest. Latem ojciec oddał do ubezpieczalni auto 430 tys km skasowali mu dpf też był i działał a silnikowi nic nie było. Więc daj już spokój.,