Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał(a):

Błąd.  Gospodarki są naczyniami połączonymi. Łatwość przepływu kapitału dóbr I ludzi jest zupełnie inna. Jak nie można zarobić na wsi to wyjadą do miast, jak tam nie zarobią to pojadą za granicę. Powstanie deficyt siły roboczej, będą musieli podnieść płace i sama się równowaga ustali. Płaca minimalna to socjalistyczną patologia.

już to cwiczyliśmy na początku XX wieku - doprowadziło to do sytuacji, że wiele krajów zamknęło granice na imigrantów, a potem w latach 30-tych dąło to wielki kryzys, ponieważ ludzi nie było stac na dobra, które produkowali, wobec czego  przy postępującej automatyzacji rosła produkcja a spadały płace i ilość zatrudnionych, co spowodowało krach, ponieważ nie miał kto kupowac gotowych wyrobów, a życie na kredyt się skończłyo

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał(a):

Jak zobaczył że Sasin sie kręci koło kasy , to nie bylo na co czekać. Trza było zabierać.

I co Ty biedaku zabrałeś , resztę tego trunku z najniższej półki ? 😂

Opublikowano

Chyba w tygodniu premier chwalił  ziomków że mają większą odwagę do przeprowadzki i zmianę pracy na lepszą tylko te przeprowadzki też mają minusy jak wyludnienie regionów itd 

Opublikowano
7 godzin temu, jarecki napisał(a):

MOŻEMY narzekac na PIS ale prawda jest tak budżętowo zle to nie wyglądało , bo teraz to tragedia  . 

bo dlug byl poukrywany w roznych funduszach poza budzetem..

7 godzin temu, dysydent napisał(a):

dawno już temu bo przed "epoką pisowską" pamiętam przypadkiem zasłyszaną rozmowę paniusi z Jednym takim z budowy którąśmy prowadzili i miał fuchę glazurnika

- ja jako lekarka zarabiam pół tego co pan

- a bo trza sie było uczyć - nie bez tonu autentycznej wyższości odpalił gostek xD

to juz dawno neaktualne.

6 godzin temu, Rowan napisał(a):

Fikanie do Ruskich nie było ani dobre, ani mądre.

tacy jak ty by polske sprzedali za pare kopiejek..

6 godzin temu, Ulman napisał(a):

Nie prawicową tylko PISowską

przeciez pozyteczni idioci czytaj podnozki kremla powinni to spokojnie zalatwic 🤣

5 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

rowan, ja nie mowie o polityce zagranicznej a o ekonomicznej kraju. najnizsza krajowa jest potrzebna, jesli w kraju rządzą korporacje, ktore w zmowie cenowej ustalaja niska place. ktos powie, ze to niskie koszty pracy. ma racje, ale gdzie granica,? naprawiasz traktor, wezmiesz przyklad 5 tys., mozna bylo go zrobic za 10 ale konkurencja, albo za 2 tys. dlaczego 5? bo zbyt nisko jest nieoplacalne, ktos kto posiada maszyne do naprawy, odlozy te poeniadze np. w banku luksemburg. mie wyda u ciebie w kraju. jesli wezmiesz 10 tys. stracisz klienta, ucieknie, wybuduje fabryke w rumunii. doszlismy z najnizsza do 3.4., w perspektuwie 4. we wlosze 1200 euro. jakos waluta sie nie posypala. wezmy lata 80. tam zarobki byly z rekawa, waluta byla tak droga, ze az abstrakcyjna. nasza praca jest przeliczana na pieniadze, by nie mosic ze soba na wymiane pol krowy, albo koguta. te pieniadze powinny byc w kraju, a jesli za prace corpo placi polowe, reszta odplywa. tutaj nalezy szikac rezerw. ale na tyle madrze ,by byc zawsze troche tanszym od rumunii 😃

nie wiem co bierzesz ale wez wiecej..

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał(a):

już to cwiczyliśmy na początku XX wieku - doprowadziło to do sytuacji, że wiele krajów zamknęło granice na imigrantów, a potem w latach 30-tych dąło to wielki kryzys, 

Pochyl się nad przemyśleniem mobilności ludzi, kapitału dóbr, dostępu do technologii i informacji i wrócimy do tematu.

Opublikowano
14 minut temu, jacus napisał(a):

nie wiem co bierzesz ale wez wiecej..

Ty przestań brać, bo na głowe i tak nie pomaga, a tylko Ci bebech rośnie…

15 minut temu, jacus napisał(a):

tacy jak ty by polske sprzedali za pare kopiejek..

Żal mi Ciebie, Ty byś za to sprzedał z pare hrywien albo euro. 
Aleeee skoro mówisz, że fikanie do ruskich było dobre, czyli jednak popierasz polityke pisu, pasibrzuchu.

• Haha 1
Opublikowano
44 minuty temu, Rowan napisał(a):

Ty przestań brać, bo na głowe i tak nie pomaga, a tylko Ci bebech rośnie…

Żal mi Ciebie, Ty byś za to sprzedał z pare hrywien albo euro. 
Aleeee skoro mówisz, że fikanie do ruskich było dobre, czyli jednak popierasz polityke pisu, pasibrzuchu.

in-vitro kosztuje -cen sie wyzej..gadales z onuca ?? ktoremu wiecej placa ??

Opublikowano
9 minut temu, jacus napisał(a):

in-vitro kosztuje -cen sie wyzej..gadales z onuca ?? ktoremu wiecej placa ??

Wiem ile kosztuje, na całe szczęście udało mi się tyle w życiu osiągnąć, że było mnie na to stać 😉 Ciebie nawet nie stać na słownik ortograficzny 🙂

Opublikowano (edytowane)

Tego wydarzenia nie przegapić .  Marszałek polskiego Sejmu zaznaczył, że jego przemówienie w czwartą rocznicę wybuchu wojny na Ukrainie  24 lutego 2026 roku . Bardzo ważne wydarzenie dla Polski .

Włodzimierz Czarzasty odwiedzi Ukrainę. Jest data przemówienia .

Marszałek Sejmu Włodzimierz Czarzasty w przyszłym tygodniu odwiedzi Ukrainę i 24 lutego wystąpi w Radzie Najwyższej — poinformowała ukraińska agencja Ukrinform. Przemówienie będzie się koncentrować na wsparciu ukraińskiej suwerenności, europejskiej przyszłości oraz wywieraniu presji na Rosję — powiedział agencji polityk Lewicy.

Nie możemy udawać, że Władimir Putin i jego banda nagle stali się negocjatorami dobrej woli. Nasze stanowisko jest jasne: zawieszenie broni, presja sankcyjna, pełna suwerenność Ukrainy. A więc sprawiedliwy pokój, sytuacja, w której jasno wskazany jest agresor i ofiara agresji. Europa musi uczestniczyć w procesie negocjacyjnym. Państwa, których bezpieczeństwo jest bezpośrednio zagrożone, nie mogą być jedynie obserwatorami — oświadczył Włodzimierz Czarzasty w sobotnim wywiadzie dla agencji Ukrinform.

Marszałek polskiego Sejmu zaznaczył, że jego przemówienie w czwartą rocznicę wybuchu pełnowymiarowej wojny będzie obejmowało trzy kwestie. — Po pierwsze, pełne wsparcie suwerenności i integralności terytorialnej Ukrainy. Po drugie, konieczność utrzymania presji na Rosję. Po trzecie, europejska przyszłość Ukrainy. To będzie wystąpienie o bezpieczeństwie, odpowiedzialności, przyszłości i przyjaźni — powiedział.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
10 godzin temu, Rowan napisał(a):

Wiem ile kosztuje, na całe szczęście udało mi się tyle w życiu osiągnąć, że było mnie na to stać 😉 Ciebie nawet nie stać na słownik ortograficzny 🙂

Ja muszę kondomy kupować i temu jestem biedny😭

Zdowi płacą żeby nie mieć dzieci a chorzy żeby mieć .

Typowa postawa prawaka..

Przecież to szkło to zydowsko- lewacki wymysl.

Jak to się ma do wartości które głosicie??

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał(a):

Zdowi płacą żeby nie mieć dzieci a chorzy żeby mieć .

Tak racja, głowa zdrowa, to co innego chore, jak chora głowa to co innego zdrowe 😉 Patologia zawsze się najlepiej mnoży 😉