Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał(a):

pisałem o tym  - że można kupic na nielubianego sąsiada SOR w sklepie i go podpi.... do PIORIN

I nic z tego nie wyniknie ... Bo nie ma potwierdzenia odbioru tej faktury przez kupującego ... 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Nie jest tak - Nie ma znaczenia kiedy podatnik fizycznie pobierze fakturę -  otworzy ją - czy sprawdzi skrzynkę w systemie. Faktura uznana jest za odebraną w momencie -  gdy pojawi się w systemie.

KSeF nie przewiduje możliwości anulowania lub usunięcia faktury przez jej odbiorcę.

Faktura scamowa w KSeF

Kolejną z przyczyn, kiedy przedsiębiorca może otrzymać fakturę za transakcję, która jego nie dotyczyła, może być także próba wyłudzenia danych, wpłata pieniędzy na konto oszusta – czyli przedsiębiorca może dostać fakturą fikcyjną. Taką fakturę może zgłosić jako nadużycie (fakturę scamową) do administracji podatkowej

Urząd skarbowy zajrzy do każdej faktury  . Kontrola skarbowa zajrzy do każdej faktury w czasie rzeczywistym, wystawionej online.

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, jahooo napisał(a):

pisałem o tym  - że można kupic na nielubianego sąsiada SOR w sklepie i go podpi.... do PIORIN

tylko trzeba uważać czy ten sąsiad nie watowiec; bo se jeszcze vat odliczy a piorin jeszcze nie ma instrumentów prawnych wykonawczych aby ukarać tego rolnika a co najwyżej sprzedawcę za sprzedanie "profesjonalnych" śor bez sprawdzenia czy posiadaczowi ważnego "kursu chemizacyjnewgo", co też ten warunek musi dany sąsiad spełniać

tak że ten akurat przykład za fortunny nie jest ale do walki konkurencyjnej między handlarzami rolniczą chemią może by się i nadał

14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

I nic z tego nie wyniknie ... Bo nie ma potwierdzenia odbioru tej faktury przez kupującego ... 

niezależnie czy dobrze pozabezpieczany ten system przed przekrętami czy ... mniej dobrze to jest to może i postęp technologiczny ale z rodzaju tych jak "elektryfikacja kotłów w piekle" (cudzysłów bo parafraza cytatu z jednego filmu)

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał(a):

PIORIN nie reaguje już na anonimowe donosy. 

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał(a):

PIORIN nie reaguje już na anonimowe donosy. 

ale od czasu do czasu sam bierze dany punkt sprzedaży na tapetę, a wtedy może być ciekawie.

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał(a):

KSeF nie przewiduje możliwości anulowania lub usunięcia faktury przez jej odbiorcę.

Wystawienie faktury nie niesie żadnych skutków, chyba że ją rozliczysz np jako koszt. Jest jeszcze jedna sprawa ale wolałbym nie na forum publicznym , bo sam by,m nie chciał aby mnie to spotkało. I to jest naprawdę groźne.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Już dawno tego nie ma.

To jak udowodnić, że ktoś nie ukradł moich danych i nie podał ich podczas zakupów ?? A i taki NIP wielu przedsiębiorstw itp można bez problemu znaleźć w internecie ... Przy płatności kartą czy przelewem jakiś ślad zostaje, co można uznać jako dowód, ale przy zakupach gotówkowych ??

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przy płatności kartą czy przelewem jakiś ślad zostaje, co można uznać jako dowód, ale przy zakupach gotówkowych ??

No i tu zaczynasz zbliżać się do sedna sprawy.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, mirro napisał(a):

No i tu zaczynasz zbliżać się do sedna sprawy.

Czyli bierze ktoś "na mnie" fakturę, płaci gotówką i tak na prawdę nie wiadomo kto był tak na prawdę w tym sklepie, wiadomo jedynie, że znał mój numer NIP ... A że ten NIP w sieci znajdzie każdy kto zna mój adres, imię i nazwisko ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

i tak na prawdę nie wiadomo kto był tak na prawdę w tym sklepie,

Część środków jest przecież dostępna nie tylko dla użytkowników profesjonalnych. A ci nieprofesjonalni żadnych szkoleń i uprawnień mieć nie muszą.

Opublikowano
36 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

pisalem o KSEF ,to wielu uwazalo ,ze ich nie dotyczy. teraz zaczynamy przecierać oczy?🤔

W dobie powszechnej informatyzacji i dostępu internetu system nie będzie skomplikowany , można byłoby dla ochotników połączyć z powiadomieniem na email lub SMS o nowej fakturze , napewno będzie wygodniej dla wystawiających fakturę 

No i w m-obywatel brakuje dostępu do poczty elektronicznej 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.02.2026 o 07:52, racyl napisał(a):

To co serwujesz tutaj to jest poziom dla najniższego i najgłupszego elektoratu.

Czy taki jest właśnie elektorat KO który nic nie sprawdzi bo to za trudne i woli mieć wszystko podane na tacy?

Może pora przypomnieć sobie matematykę i wrócić do szkoły, tej z początków edukacji aby nauczyć się liczyć, zrozumieć które  liczby są mniejsze a które większe. Przestaniesz używać pojęć których znaczenia nie znasz 😂

Widzisz pokazałeś, że nie rozumiesz znaczenia aktów prawnych nie wiedziałeś jak można spełnić niektóre obietnice bez prezydenta. Jak to pokazem to tylko wyzwiska ci pozostały. Typowy obraz wyborcy pisu tu pokazujesz który potwierdzają wszystkie badania naukowe. 

W dniu 7.02.2026 o 08:32, Rowan napisał(a):

Ja tam sie nie bede czepiał tego, czy spada czy nie, bo jak dla mnie to oni jak i platfusy mogliby nie istnieć, ale jakby spadek poparcia miał taką samą częstotliwość jak to ile razy Ty o tym w postach wspominasz, to powinni mieć dziś poniżej 3%😆

Wystarczy, że poparcie mają podobne jak obie konfy i to zapowiada niezły burdel po 2027 i szybki upadek ewentualnego rządu.

W dniu 7.02.2026 o 13:16, tomek222 napisał(a):

3. Przychodzi polityk pisu i jak najgorszy kundel tłumaczy Republikanom, że ich ambasador wcale nie zrobił źle i im ta amerykańska ślina w ryju tak w zasadzie to smakuje

44db7d11efb1366d4713631659fa7d808d099acf1a003c1bc6190286fc461bd1.webp

To są sprzedawczyki z pisu taka dzisiejsza Targowica. Donosili na Polskę jak Tusk rządził przed 2015 do UE teraz donoszą do USA. Czarzasty wygłosił swoje zdanie w poniedziałek ambasador USA zareagował dopiero w czwartek czyli widać, że mu donieśli bo sam miął to w d*pie co tam jakiś Czarzasty mówi.

23 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ziobro dzwonił na numery z listu gończego, ale nikt nie odbiera.🤣🙆‍♂️

To była szopka dla ciemnoty kto go tam wie gdzie on dzwoniła labo czy ktoś w tym czasie będąc w umówieniu wykonał na ten numer inne połączenie. Generalnie Ziobro robi piękną robot dla Tuska i obecnej władzy i mnie się to podoba.

14 godzin temu, nie napisał(a):

Image

"elita" na Mizoginie - 🤣

hołota z wystającą z butów słomą 

Goebbels ty tak o sobie nie ładnie? Widać frustracja w tobie narasta. Nerwy puszczają. Jak Stanowski prawicowy dziennikarz moralizujący między innymi w sferze obyczajowej się relaksował od żony i dzieci w klubie gogo z laskami to  słomie nie pisałeś 

20 godzin temu, tomek222 napisał(a):

Od początku było tak podane ty k**wa debilu, ciekawe dlaczego nie zadzwonił na 112? Co ciekawe za ziobry to na 100% działało dokładnie tak samo, więc zbyszek kręci bekę również z samego siebie, ale zarublikowe ćwierćmózgi się nie zorientują.

To jest ciemny pisowski lud Krzysio i inne bezmózgi uwierzyły że Zero na prawdę gdzieś dzwonił na wskazany numer lub ewentualnie, że ktoś będąc z nim w zmowie linii w tym czasie nie zajął. Kurski mówił o wyborcach pisu - ciemny lud wszystko kupi i kupuje.

Generalnie Zero tymi kabaretami robi dobrą robotę dla rządu i szkodzi pisowi i nawet tego gamonie nie rozumieją. 

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, jarecki napisał(a):

można byłoby dla ochotników połączyć z powiadomieniem na email lub SMS o nowej fakturze

Przecież takie powiadomienia wyskakują od razu na programach księgowych odbiorcy.

Opublikowano
20 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ty nawet ćwierć mózgu nie masz.

Odezwał się pensjonariusz Choroszcz który wkleja nam tu zdjęcia ze swego tam pobytu i diagnozy jakie mu stawiają. Oraz chwali się, że rodzinę odwiedzał ss man i paczki przysyłał. Chłopie on cię zaorał.

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Zdjęcia poszukiwanego Zbigniewa Z. na wypadek gdyby musiał uciekać razem z Orbanem do jakiegoś z jego przyjaciół xD

Może być zdjęciem przedstawiającym co najmniej jedna osoba i broda

Jeszcze dla peowców którzy wczują się w role sledczych:

FB_IMG_1770540369921.jpg

2 godziny temu, mirro napisał(a):

Wystawienie faktury nie niesie żadnych skutków, chyba że ją rozliczysz np jako koszt. Jest jeszcze jedna sprawa ale wolałbym nie na forum publicznym , bo sam by,m nie chciał aby mnie to spotkało. I to jest naprawdę groźne.