Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, racyl napisał(a):

Bo wtedy budowali sporo

I temu takie lewaki jak Czarzasty trwają, bo tacy jak Racuszek wprost tęsknią za komuną...🤭

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, dysydent napisał(a):

a kto taki się dogadał kto by nie był spośród tych komuchów?
przecież komuna to była najlepiej zorganizowana bandycka mafia w dziejach; kogo nie skaptowała z co bystrzejszych do siebie tego albo utłukła albo zmusiła/pozwoliła wyemigrować a tylko bałwanów i prostaków jako niegroźnych nie ruszała ani się nimi interesowała i tylko tacy po za strukturami komuszymi zostali. Nawet jeśli samą swą masą potrafili stworzyć realne zagrożenie tej mafii oddolnie tworząc Solidarność to komuchy swojego agenta półgłówka Wałęsę na przywódcę potrafiły wcoisnąć i tak nim manipulować że i swoje łby na karkach ocalili i swoje pozycje przynajmniej materialne ale przecież i polityczno społeczne

powtarzam - jeśli jesteś wystarczająco stary i pamiętasz czasy komuny to rozejrzyj się wkoło po własnej okolicy; tylko potomkowie członków tej mafii coś w tej okolicy znaczą i nawet nie tylko dlatego że ta mafia przetrwała a dlatego że wszyscy inni którzy wtedy byli po za tą mafią osobniczo naprawdę do niczego po za parobkowaniem się nie nadawali z przyczyny wyżej opisanej

Komuchy z propozycją dogadania wyszli do opozycji przecież 

Chodzi mi o korzyści po stronie opozycji (solidarności) stronie 

To jest ważne za co oni zgodzili się na współrządzenie

5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Na tamte lata to było coś wielkiego

Kluczowe inwestycje przemysłowe (tzw. "Gierek przemysł"):
  • Hutnictwo i energetyka: Budowa Huty Katowice (Dąbrowa Górnicza), rozbudowa Huty w Nowej Hucie i Częstochowie. Powstanie elektrowni w Kozienicach i Dolnej Odra.
  • Węgiel i surowce: Uruchomienie kopalni węgla brunatnego w Bełchatowie oraz kopalń w Zagłębiu Lubelskim.
  • Motoryzacja i transport: Rozpoczęcie produkcji Fiata 126p (FSM Bielsko-Biała) oraz Poloneza (FSO Żerań). Budowa infrastruktury, w tym "gierkówki" (trasa Warszawa-Katowice).
  • Przemysł petrochemiczny i morski: Budowa Rafinerii Gdańskiej i Portu Północnego.
  • Licencje zachodnie: Zakup licencji na silniki Leylanda, autobusy Berliet, nowoczesne maszyny i traktory. 

Teraz wiedzą, że potrzebny atom a praktycznie nic z tym nie robią

Edytowane przez racyl
Opublikowano

=

6 minut temu, racyl napisał(a):

Bo wtedy budowali sporo i to był powód do dumy a nie to co teraz zastanawianie się czy budować elektrownie atomową czy nie

gdyby naprawdę budowali cość wartościowego i przydatnego to byśmy chociaż te elektrownie mieli jądrowe

przecież tej komuny nikt od zewnątrz ani od wenątrz nie obalił; jaruzelski skutecznie stanem wojennym rewolucję antykomunistyczną wygasił
ta komuna zdechła z głodu bo NIC  przydatnego nie potrafiła zbudować

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

=

gdyby naprawdę budowali cość wartościowego i przydatnego to byśmy chociaż te elektrownie mieli jądrowe

przecież tej komuny nikt od zewnątrz ani od wenątrz nie obalił; jaruzelski skutecznie stanem wojennym rewolucję antykomunistyczną wygasił
ta komuna zdechła z głodu bo NIC  przydatnego nie potrafiła zbudować

To było czy jest jest nie przydatne ?  

• Hutnictwo i energetyka: Budowa Huty Katowice (Dąbrowa Górnicza), rozbudowa Huty w Nowej Hucie i Częstochowie. Powstanie elektrowni w Kozienicach i Dolnej Odra.
  • Węgiel i surowce: Uruchomienie kopalni węgla brunatnego w Bełchatowie oraz kopalń w Zagłębiu Lubelskim.
  • Motoryzacja i transport: Rozpoczęcie produkcji Fiata 126p (FSM Bielsko-Biała) oraz Poloneza (FSO Żerań). Budowa infrastruktury, w tym "gierkówki" (trasa Warszawa-Katowice).
  • Przemysł petrochemiczny i morski: Budowa Rafinerii Gdańskiej i Portu Północnego.
  • Licencje zachodnie: Zakup licencji na silniki Leylanda, autobusy Berliet, nowoczesne maszyny i traktory. 
Opublikowano
19 minut temu, racyl napisał(a):

Wszyscy razem później skorzystali 😄.

Jeszcze kilka lat i to towarzystwo powymiera 😄

Tylko że zanim padnie to ulokowało wszędzie swoje dzieci, które juz mają w głowie odpowiedni "porządek".

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał(a):

To było czy jest jest nie przydatne ?  

no właśnie wymieniłeś wszystko to co w wydaniu tej komuny było grubo przestarzałe technologicznie wobec reszty świata już w dniu jego uruchomienia

nie widzę powodu aby z kimkolwiek z tego forum wdawać się w merytoryczniejsze dyskusje na temat każdego z tych przykładów bo nie ma to sensu; i tak nie przekonam a nawet nie mam w tym interesu

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

I temu takie lewaki jak Czarzasty trwają, bo tacy jak Racuszek wprost tęsknią za komuną...🤭

Bo nigdy komuny nie zaznali. Komuna w Polsce była w latach 40 i 50 plus łabędzi spiew w latach 80 ale to już było echo lat minionych.

Opublikowano
59 minut temu, jahooo napisał(a):

Czarzasty to ewidentny przykład, jakie błędy popełniła Polska, nie stawiając "grubej kreski" po upadku, albo tak zwanym upadku komuny i PRL. Trzeba było wszystkich umoczonych w PZPR, UB i TW wywalić na zbity ryj z administracji państwowej, sądownictwa, służb i zarządzania majątkiem państwowym. Teraz mamy tego skutki.

No to dziś nie byłoby ani Czarzastego, ani Tuska, ani Kaczyńskiego i wieelu innych starych konunistów z żymskim pochodzeniem…

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał(a):

no właśnie wymieniłeś wszystko to co w wydaniu tej komuny było grubo przestarzałe technologicznie wobec reszty świata już w dniu jego uruchomienia

nie widzę powodu aby z kimkolwiek z tego forum wdawać się w merytoryczniejsze dyskusje na temat każdego z tych przykładów bo nie ma to sensu; i tak nie przekonam a nawet nie mam w tym interesu

Bez przesady.

Wiele inwestycji było nietrafionych i na wyrost ale dało kopa w rozwój i po części przyczyniło się do upadku PRLu  ;).

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

Jak nic nie było to mieli od razu porywać się na najwyższą półkę 🤣 

Może jeszcze mieli w tych latach stawiać od razu atom 🤣

3 minuty temu, dysydent napisał(a):

Ty zaprzątasz sobie głowę pierdołami  i walczysz z małostkowymi  rzeczami 🤣

Wczoraj chciałeś blokować alerty RCB 🤣 Już na zawsze pozostaniesz w pamięci tym co chciał zablokować alerty  RCB🤣

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Bez przesady.

Wiele inwestycji było nietrafionych i na wyrost ale dało kopa w rozwój i po części przyczyniło się do upadku PRLu  ;).

logiczna sprzeczność w tym co napisałeś co samoobala cały Twój wpis i ja tu już nic nie mam do roboty

Opublikowano
Teraz, dysydent napisał(a):

logiczna sprzeczność w tym co napisałeś co samoobala cały Twój wpis i ja tu już nic nie mam do roboty

No tak przecież lepiej  nic nie robić i czekać na najnowszą technologię która jest też zarazem najdroższa 

Brawo TY

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Bez przesady.

Wiele inwestycji było pożytecznych i trafionych, ale potem beton partyjny torpedował ich wprowadzenie w życie. Tak było z zakupem licencji na ciągniki MF i silniki Perkins. Budowa fabryki się ślimaczyła, bo co rusz ktoś z wierchuszki podstawiał nogę, w końcu produkcja licencyjnych ciągników nie ruszyła, a jak ruszyła - to z wieloletnim poślizgiem i tylko w niewielkiej części. Wystarczy porównać, jak zakupiono licencję na Fiata 126 - wdrożono no go do produkcji błyskawicznie.  Sprawa MF-a ciągnęła się 15 lat, bo masę krajów RWPG było zainteresowanych torpedowaniem tego pomysłu, abyśmy nie robili im konkurencji - ZSRR, Czechosłowacja, Węgry.

• Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał(a):

...i widzisz sam...

...potwierdza się to, co napisałem wcześniej...

... nostalgia...

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał(a):

Widać że nie masz nic do roboty i głupoty piszesz.

Znaczacą poprawila się infrastruktura i stopa życiowa społeczeństwa - wystarczy zajechac do pierwszego lepszego miasta i zobaczyć ile w tych czasach powstało mieszkań i zakladów pracy. Są o tym okresie ciekawe filmy dokumentalne oraz fabularne(może sporo tam propagandy ale można ogladnąć np    "Ślad na ziemi", "Znaki szczególne" czy "Daleko od szosy").

A przyczniło się do upadku komuny bo było trzeba za to wszystko zapłacić.🤷‍♂️

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, racyl napisał(a):

Może jeszcze mieli w tych latach stawiać od razu atom 🤣

obejrzyj sobie mapę rozmieszczenia elektrowni jądrowych w pokomunistycznych krajach Europy zanim coś podobnego napiszesz

akurat energetyka jądrowa to nawet jak na czasy stalina była stosunkowo już prostą technologią żeby nie rzec prymitywną i tu nie technologia była ograniczeniem ale i tu nie zamierzam ekspertować dalej bo tu na tym temacie nie ma to sensu

tu pisują koniunkturalni propagandziści i paru dla rozrywki lub swoich różnych innych celów rzadko związanych z tym tematem to po co? Propagandzista z założenia jest nieprzekonywalny bo często głosi bzdury z pełną tego świadomością a jeśli ktoś twierdzi że komuna cokolwiek wartościowego i sprawnego zbudowała to jest jedynie najzwyklejszym ignorantem
nawet jeśli pojedyncze jednostki tworzyły rzeczy nietuzinkowe to i tak system tłamsił te jednostki i nawet nie zauważał co traci
na yt jest film o przeciwwsobnie śmigłowym bombowcu sowieckim ale zapomniałem słów kluczowych do wyszukania i jeśli Cię to interesuje to ew pokopię w historii swojego jutuba i podrzucę linka ale to długi film to wątpię bym musiał

komuna nawet jeśli i co sama wynalazła to nie uchroniło jej to przed autodestrukcją i nawet nie jest to wina pojedynczych ludzi a samego systemu

20 minut temu, racyl napisał(a):

No tak przecież lepiej  nic nie robić i czekać na najnowszą technologię która jest też zarazem najdroższa 

Brawo TY

zrozumiałeś chociaż co i w kontekście czego napisałem?
bo - widzę że "ni .uja" :P  

8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

...i widzisz sam...

...potwierdza się to, co napisałem wcześniej...

... nostalgia...

o; chyba drugi co "zrozumiał"
a "chyba" bo może ja Ciebie @12Pafnucy tym razem nie zrozumiałem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Co z tego, że coś istniało jak nie było w zasięgu możliwości😄 

Spokojnie, nawet na te przestarzałe zakłady po 89r byli chętni aby je kupić 😄

Edytowane przez racyl
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał(a):

Co z tego, że coś istniało jak nie było w zasięgu możliwości😄 

Żeby zamknąć...

Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał(a):

Co z tego, że coś istniało jak nie było w zasięgu 😄

no właśnie; dla komuny "nie było w zasięgu" nawet nie musieć sprzedawać wszystkiego co miała 

czekaj czekaj; czy ja i u Ciebie wyczuwam nostalgię za tym czerwonym syfem? o.O

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, racyl napisał(a):

No tak . A zamykali po to żeby nie był ten przestarzały zakład konkurencją 🤣

gdyby był rzeczywiście to by był wykupującym a nie wykupywanym

Opublikowano

Przestań. Nie na darmo ktoś się interesuje jakimś zacofanym zakładem .

Jakby nic nie znaczył to sam zginałby naturalną śmiercią