Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

To ten Zeus, co o nim kiedyś pisałeś?

..ale miałeś...przygody....

...po czym to?🤭

alkohol sąsiada  

37 minut temu, mirro napisał(a):

Yyyyyy Roman, ja żeście kopali dziurę w ziemi, to jakim ciulem żeście Neptuna spotkali? Przekopaliście się na wylot w jaki ocean?Czy do Gdańska do fontanny?

nie trzeba tak daleko .. w Gliwicach też mamy 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, jarecki napisał(a):

dopóki silne są USA to i ,, icki '' także . 

to co wyczynia Trump szybko doprowadzi do ... albo nie będę uprzedzał faktów

kto poważny zaplanuje długofalową współpracę z krajem który dwa razy na miesiąc zmienia warunki tej współpracy?
To co jankesy wyczyniają wokół Grenlandii z cłami ułatwia odpowiedź na pytanie - kto wiarygodniejszy wspólnik? Azjata czy jankes?
na razie odpowiedź - nie wiem 
a jeszcze tak niedawno...

coraz mniej brakuje aby wiarygodność jankesów zaczęto porównywać z rosją

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Może być zdjęciem przedstawiającym mapa i tekst

Agencja TASS – oficjalna tuba propagandowa Rosji Putina (link w komentarzu)poinformowała z nieskrywaną satysfakcją, że kanclerz Niemiec, Friedrich Merz, na noworocznym spotkaniu z biznesmenami swojego kraju w Halle, nazwał Rosję „naszym [to jest Niemiec] największym sąsiadem” i zapewnił, że najlepsze czasy wrócą, kiedy uda się wreszcie przywrócić równowagę w stosunkach Berlina z Moskwą.
Nie dowierzam, więc sprawdzam: wysłuchałem oryginalnej wypowiedzi kanclerza Merza: https://www.youtube.com/watch?v=JsYS37qNT5I (na stronie Wydawnictwa Biały Kruk jest dostępna z tłumaczeniem na polski) i przeczytałem komentarz najbardziej prestiżowego portalu europejskiego POLITICO: https://www.politico.eu/.../path-of-least-resistance/...
Wszystko się zgadza. Tak, niemiecki kanclerz, z partii przewodzącej w Parlamencie Europejskim (EPL – partia Donalda Tuska także), na progu czwartej rocznicy agresji Rosji na Ukrainę, w wyniku której zginęło lub zostało rannych ponad milion ludzi, rzeczywiście ogłasza Rosję wymarzonym krajem – partnerem dla odrodzenia Niemiec. Określenie Rosji jako „największego sąsiada Niemiec” było stałym motywem wypowiedzi kanclerz Merkel. Wielokrotnie zwracałem uwagę, m.in. w czasie mojego wykładu w Berlinie na zaproszenie używających podobnej kalki geopolitycznej posłów AfD, jak również kilka dni temu, w rozmowie z dziennikarzami wpływowego tygodnika „Der Spiegel”, jak straszne skojarzenia budzi takie określenie w krajach, które zostają potraktowane w ten sposób, jakby ich w ogóle nie było. To kraje, które oddzielają (jeszcze) Niemcy od Rosji. Największym wschodnim sąsiadem Niemiec pozostaje Polska, drugim: Czechy. Dalej są Litwa, Łotwa, Białoruś, Ukraina. To wszystko kraje, które pomija niemiecka mapa mentalna. Mapa z czasów kanclerza Bismarcka, z czasów rozbiorów Polski. Rosja sąsiadem Niemiec nie jest! Przez wieki rozdzielała te dwa centra imperialnej siły Rzeczpospolita, państwo polsko-litewskie. Raz w skutek rozbiorów, na 123 lata Niemcy stały się sąsiadami Rosji, i ponownie wskutek paktu Ribbentropp-Mołotow, na 21 miesięcy (1939-1941). Nie Rosja, ale Polska jest (i była także przed swoja agresją na Ukrainę) najważniejszym partnerem handlowym Niemiec. Powtarzam to moim niemieckim rozmówcom. Ale marzenia imperialne i nienawiść do Ameryki, która dwa razy pozbawiła Niemiec (w I i II wojnie światowej) panowania nad Europą są widocznie silniejsze. Przestrzegałem przed tym scenariuszem, jaki rysuje wypowiedź kanclerza Merza, setki razy. Nie spodziewałem się, że tak szybko przyjdzie potwierdzenie z ust samego kanclerza. Teraz czekam, jak premier Tusk wznowi hasło „resetu” z Rosją („największym sąsiadem Niemiec”), a minister Sikorski na twitterze powtórzy swój apel o powrót hegemonii Berlina w Europie.
Za profesor Andrzej Nowak
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał(a):

to co wyczynia Trump szybko doprowadzi do ... albo nie będę uprzedzał faktów

kto poważny zaplanuje długofalową współpracę z krajem który dwa razy na miesiąc zmienia warunki tej współpracy?
To co jankesy wyczyniają wokół Grenlandii z cłami ułatwia odpowiedź na pytanie - kto wiarygodniejszy wspólnik? Azjata czy jankes?
na razie odpowiedź - nie wiem 
a jeszcze tak niedawno...

Pewnie bym sie zgodził z Tobą gdyby nie jedna zasadnicza kwestia a mianowicie kasa i tu bardziej skupie sie na saldzie wymiany UE-USA ;    UE -Chiny , kwestia czasu jest gdy UE zrobi to samo z Chinami co USA , znaczy taka wojenka , 

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

kwestia czasu jest gdy UE zrobi to samo z Chinami co USA , znaczy taka wojenka , 

UE nie zrobi żadnej wojenki z Chinami.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, jarecki napisał(a):

Pewnie bym sie zgodził z Tobą gdyby nie jedna zasadnicza kwestia a mianowicie kasa i tu bardziej skupie sie na saldzie wymiany UE-USA ;    UE -Chiny , kwestia czasu jest gdy UE zrobi to samo z Chinami co USA , znaczy taka wojenka , 

UE to już tylko takie zombie i kwestią czasu kiedy resztki truchła poodpadają we wszystkie strony; to istota której mózg zegnił i żadna kasa tu nie ma nic do rzeczy

najkrócej i najtreściwiej jak mogłem bo nie mam czasu na zbędną (na tym forum) merytorykę

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał(a):

UE nie zrobi żadnej wojenki z Chinami.

Bo ? Ja mówię że 2-3 lata  bo nie szans na utrzymanie gospodarki z tak ekspansywną gospodarką Chin .

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

Bo ? Ja mówię że 2-3 lata  bo nie szans na utrzymanie gospodarki z tak ekspansywną gospodarką Chin .

To się dzieje cały czas. A jak u ruskich sie uspokoi to w pierwszej kolejności wejdą tam chinole. 

4 minuty temu, dysydent napisał(a):

Łooooooooooooo kuźwa aż oplułem ekran ze śmiechu. Musieli wykopać jakieś stare plany z ZSRR i widać kurz im zaszkodził z tych kartek.

• Haha 2
Opublikowano
12 minut temu, jarecki napisał(a):

Dobrze że nie Warszawę , bo jest bliżej mnie 🤦

aby nie Zamość i Lublin, Poznań jak dla mnie jest OK, Wrocław też , podpowiem

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

tylko żę za izraelem stoi USA , choć i sam Izrael jest dość mocny 

Ja bym raczej powiedział, że na odwrót, rozkazy do USA idą z żymu, kiedyś otwarcie Natanjahu powiedział o tym.

2 godziny temu, Roman176 napisał(a):

Naprawdę gardzę tym resortem i tym rządem.

Bez względu na rząd, w tym resorcie jest niepisany obowiązek aby kierował nim płaskoczapeczkowy.

Opublikowano

Czołem świry.normalni i górnicy.

3 godziny temu, Bezduszna napisał(a):

Skierowali cię już do szpitala dla psycholi🤔🤣

Roman jest normalny..on po prostu jest bezdennie głupi w końcu na pokladzie 1100 m ryje 

2 godziny temu, Rowan napisał(a):

Szkoda, że im wszystkich żymian nie wydali, tylko jeszcze bronili tego dziadostwa i ukrywali…

Psychoza sięgnęła szczytów.

2 godziny temu, witejus napisał(a):

A pływał będzie pod banderą cypryjską, taką ,,potęgą" morską jest Polska pod rządami nieudaczników Tuska.😆

A za najwyższego prezesa PiS jaką pływały??

Opublikowano
41 minut temu, jacus napisał(a):

Psychoza sięgnęła szczytów.

Nie psychoza, tylko prawda. To dziadostwo powinno być wypalone do jednego, to by dziś inaczej było.

Opublikowano
Teraz, Rowan napisał(a):

Każdy ma swój światopogląd 😉 Ja swojego zdania nie zmienie 🙂

Ty jesteś chory.

Nikt normalny nie życzy śmierci drugiemu człowiekowi...

Tym bardziej w taki sposób.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nikt normalny nie życzy śmierci drugiemu człowiekowi...

a sędziowie w krajach gdzie dopuszczalna jest taka kara? i to w "majestacie" "prawa" 
już nie wspominając o celowniczych dowolnej broni z "ostrymi nabojami/pociskami"

o; a nawet ten taki jeden handlarz co pagerami handluje ;) 

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

naiwnych odpowiedzi to i ja potrafię udzielać

dlaczego Żydzi nie mają międzynarodowych osiągnięć w boksie czy innych sportach walki?
bo nikt nie chce być oskarżony o antysemityzm

• Haha 2
Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał(a):

już nie wspominając o celowniczych dowolnej broni z "ostrymi nabojami/pociskami"

Nic z tych rzeczy, Robisz swoje i tyle.