Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem sprzedać jedną a sprzedałem dwie krowy. Waga ogólna od dwóch sztuk 1610 kg brutto ważone na samochodzie . Cena 14 zł brutto. Nie dało rady więcej wytargować. 

Niby obniżki się szykują ale wiadomo u handlarza to zawsze tylko tanieje . Ruch dziś za bydłem duży . Mieszkam przy głównej drodze to co chwila samochód za bydłem jedzie ale u mnie w okolicy to zawsze najwięcej jeździ w czwartek to zobaczymy. Dużo też zależy od ceny mleka jak za marzec mleczarnia obniży to pewnie ludzie zaczną więcej sprzedawać 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

Niechce mi sie wierzyć że tydzień pogody i zaraz rynek będzie zawalony bykami, sam osobiście wolę sprzedawać w czasie mrozów, bo auto wszędzie wjeżdża bez problemu 

Przecież to ściema na zbicie ceny i zachęcenie do szybszego wypchnięcia bydła. 
Widzial ktoś kiedyś żeby handlarz przyjechał i powiedział ,, wstrzymaj się Mirek ze sprzedażą do przyszłego tygodnia bo będzie 1 zl drożej”. 
zazwyczaj jest ,,od tego tygodnia juz cena w dół poszła” 

Opublikowano
12 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Przecież to ściema na zbicie ceny i zachęcenie do szybszego wypchnięcia bydła. 
Widzial ktoś kiedyś żeby handlarz przyjechał i powiedział ,, wstrzymaj się Mirek ze sprzedażą do przyszłego tygodnia bo będzie 1 zl drożej”. 
zazwyczaj jest ,,od tego tygodnia juz cena w dół poszła” 

Mój mi tak ostatnio mówił i było 1.5 zł drożej za miesiąc 🤷 przecież on tyle samo zarobi czy kupi po 10 czy po 15 zł 

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, greg1985 napisał(a):

Miałem sprzedać jedną a sprzedałem dwie krowy. Waga ogólna od dwóch sztuk 1610 kg brutto ważone na samochodzie . Cena 14 zł brutto. Nie dało rady więcej wytargować. 

Niby obniżki się szykują ale wiadomo u handlarza to zawsze tylko tanieje . Ruch dziś za bydłem duży . Mieszkam przy głównej drodze to co chwila samochód za bydłem jedzie ale u mnie w okolicy to zawsze najwięcej jeździ w czwartek to zobaczymy. Dużo też zależy od ceny mleka jak za marzec mleczarnia obniży to pewnie ludzie zaczną więcej sprzedawać 

Narazie nic nie tanieje byka niema za  dużo Przed niedzielą dzwoniłem jednego dnia na drugi już był odbiór po bydło.

Opublikowano
25 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Mój mi tak ostatnio mówił i było 1.5 zł drożej za miesiąc 🤷 przecież on tyle samo zarobi czy kupi po 10 czy po 15 zł 

No nie bardzo tyle samo zarobi. niektórzy mają swoje bazy gdzie mogą pomieścić trochę bydła  i jak np wiedzą że od poniedziałku 1 zł do góry to np kupując w czeartek czy piątek  potrzymają do poniedziałku. Karmią tak jak każdy . Na sztuce 700-800 zł extra przez weekend można przytulić. Kolejna sprawa to ilu jest takich handlarzy którzy powiedzą ci żebyś przytrzymal bo drożeje? Zdecydowana większość to skupuje aby więcej żeby samochód na pusto nie jeździł 

Opublikowano
14 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Na zdjęciu powyżej raczej mróz do wjazdu nie potrzebny. To jeszcze gospodarstwo rodzinne czy przedsiębiorstwo 

Gospodarstwo rodzinne, stały odbiorca przestraszył obniżkami, poza tym miały już średnio 23miesiace i tylko wariowały masakrycznie.

Opublikowano
1 minutę temu, adam85235 napisał(a):

Gospodarstwo rodzinne, stały odbiorca przestraszył obniżkami, poza tym miały już średnio 23miesiace i tylko wariowały masakrycznie.

Fajny budynek i obejście. Od początku miały korbę czy teraz przy większej masie?

Opublikowano

Obora 31*48, 3/4 ruszt, 1/4 głęboka ściółka, od małego do dużego około 300 sztuk.

Średnia waga 751kg wyszła, ale pojechały też 4 sztuki które były poturbowane a pomimo oddzielenie i tak nie chciały się poprawić.

Od przekroczenia 500kg zaczęły wariować, ale od 700kg to już zaczęły się uszkadzać, bez upadków co prawda 😁

Opublikowano

Komu się chce bawić w takie coś ? Chyba tylko małym którzy kupuja w dziesiątkach sztuk. 

43 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

No nie bardzo tyle samo zarobi. niektórzy mają swoje bazy gdzie mogą pomieścić trochę bydła  i jak np wiedzą że od poniedziałku 1 zł do góry to np kupując w czeartek czy piątek  potrzymają do poniedziałku. Karmią tak jak każdy . Na sztuce 700-800 zł extra przez weekend można przytulić. Kolejna sprawa to ilu jest takich handlarzy którzy powiedzą ci żebyś przytrzymal bo drożeje? Zdecydowana większość to skupuje aby więcej żeby samochód na pusto nie jeździł