Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiepski dzień na takie manewry , jutro już będzie zgorączkowane jak jest faktycznie złamanie . 

Ja bym radził jutro rano dowiedzieć się jaki zakład w Twoim rejonie jest upoważniony na ubój z konieczności , umówić się  , wtedy wet który ma umowę z powiatem przyjeżdża i wystawia kwit ,  zakład ubija na miejscu i zabiera "karetką" z izotermą . Możesz później zabrać schłodzone mięso albo sprzedać . W uboje gospodarcze bym się raczej nie bawił w takiej temperaturze

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Michal014d napisał(a):

Chłopaki ubój z konieczności(prawdopodobnie przednia noga złamana) da się legalnie to rozegrać? I czy do utylizacji oddaje się potem odpady(flaki itp)czy to nie jest wymagane?

predzej leb z kolczykami🤪 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
18 godzin temu, Bogdan_ja napisał(a):

maja chlopa za durnia i tyle ...🤣przeciaz to od razu tak mozna bylo 😲

Pewnie że można. 

Tak samo jak można suszowe zrobić z automatu, paliwo rozliczyć przez agencję,czy 800 plus. 

Ale co mają urzędnicy wtedy robić 😂

Opublikowano

U mnie też wiosną ale mniejszy, 125-150kg, noga spuchła jak głowa, przez miesiąc wstawał tylko do jedzenia pojenia, później trochę ożył ale dobre 3 miesiące minęło nim wrócił do zdrowia. Jak raz się przewrócił to musiałem pomóc mu normalnie położyć bo nogi w górze i tak leży. Przy 250kg może być ciężko

Opublikowano
21 minut temu, Mateuszmq napisał(a):

@Michal014d Wiosną miałem teraz u siebie przypadek, że złamał przednią prawą noge. Dałem go na izolatkę, noga się zrosła. 

Mój odkąd to się stało nawet nie myśli wstawać. Leży na jednym boku ciągle. Parzenie nogi najczęściej przed sobą wyprostowane ma. Próbowałem coś pomoc czy zmusić żeby wstawał to nawet nie myśli ruszyć się.

Opublikowano

Gmina objęta suszą  to automatycznie agencja liczy z wniosku obszarowego i wypłata, a nie wniosek o podanie podania do podania. 

Opublikowano

chodziło mi o to żę system jest wiarygodniejszy od komisji osobowych i podaje na podstawie faktycznych opadów w gminie , wiadomo żę nie we wszystkich wioskach może padać w gminie jednakowo ale sam system jest bardzo dobry 

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał(a):

chodziło mi o to żę system jest wiarygodniejszy od komisji osobowych i podaje na podstawie faktycznych opadów w gminie , wiadomo żę nie we wszystkich wioskach może padać w gminie jednakowo ale sam system jest bardzo dobry 

Tak 

3 godziny temu, jarecki napisał(a):

Tak szczególnie dobrze wylicza suszę na u użytkach zielonych .

Opublikowano
W dniu 28.06.2026 o 22:00, michalcium napisał(a):

Węgrzynowo bije w taki sposób cena bez szału wychodzi ale lepsze to niż nic. Ubijali mi rok temu krowę.

Ile to kosztowało ? Ile km dojazd ?

Opublikowano
8 godzin temu, Taurus83 napisał(a):

Ile to kosztowało ? Ile km dojazd ?

Nie liczą tego jako koszt tylko poprostu zamiast za mięso np krowa w pełni sprawna masz 24 O klasę to taka wyjdzie po 12 do ubojni 15 km

Opublikowano

Uzupełniłem dane w irz o numer weterynarii, bez załącznika. Dziś już telefon z agencji żeby dodać załącznik, że taki wymóg, że muszą wszystko sprawdzić, że to nie takie proste.. dobrze że sankcji nie dostałem 

Opublikowano (edytowane)

W idealnym świecie weterynaria przesłałaby do agencji i po sprawie ale tu trzeba dramaturgii i konsekwencji jak w Johnie Wicku😂

Screenshot_2026-06-30-09-03-29-88_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Edytowane przez wojak1986
Poprawka