Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W zasadzie wszystkiego po trochu ale zaczęło ponad 20 lat temu na studiach. Przedmiot PODSTAWY EKONOMII. 

jest teraz sporo darmowej wiedzy, wystarczy wpisać w Google, AI czy na YT. Tylko trzeba chcieć. 

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano

Z chęcią chciałbym zobaczyć jak oddajecie swoje gospodarstwo swoim pociechom a oni liczą jak wy i z miejsca je sprzedają bo to nie ma sensu. Ile razy trzeba było przeczekać susze spadki cen i inne zawirowania przecież to był oczywisty powód do likwidacji gospodarstwa...

Opublikowano

Podstawy ekonomi były dawno temu i liczenie rentowności  ale to zapamiętałem bardzo. 

Wariant a 

Nie robię nic. Zgarniam dopłaty i czynsze od sąsiadów. Tzw dochód pasywny.

Wariant b. 

Uprawiam swoje pola, sprzedaje plony brak sprzętu, same usługi 

Wariant c 

Uprawiam, zakupionymi maszynami, dalej sprzedaję półprodukty, zboża, trawy. 

Wariant swoje półprodukty zamieniam w produkty przez hodowlę zwierząt. 

By wyliczyć opłacalność wariantu, odejmij od sumy, sumę poprzedniego punktu. 

Opublikowano

Myślę , że możemy pominąć wykład ekonomii , szczególnie w czasach jakie mamy. Jasnym jest, że mając swojego cielaka zostaje więcej w kieszeni tylko pracochłonność wzrasta . Każdy musi dobrać swój model działalności do indywidualnych warunków gospodarstwa .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Myślę , że możemy pominąć wykład ekonomii , szczególnie w czasach jakie mamy. Jasnym jest, że mając swojego cielaka zostaje więcej w kieszeni tylko pracochłonność wzrasta . Każdy musi dobrać swój model działalności do indywidualnych warunków gospodarstwa .

Sprzedawałes teraz partie byka? Co oferują?

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
Opublikowano
9 minut temu, HF86 napisał(a):

Podstawy ekonomi były dawno temu i liczenie rentowności  ale to zapamiętałem bardzo. 

Wariant a 

Nie robię nic. Zgarniam dopłaty i czynsze od sąsiadów. Tzw dochód pasywny.

Wariant b. 

Uprawiam swoje pola, sprzedaje plony brak sprzętu, same usługi 

Wariant c 

Uprawiam, zakupionymi maszynami, dalej sprzedaję półprodukty, zboża, trawy. 

Wariant swoje półprodukty zamieniam w produkty przez hodowlę zwierząt. 

By wyliczyć opłacalność wariantu, odejmij od sumy, sumę poprzedniego punktu. 

Jeszcze jest rolnik hobbysta który z etatu dokłada do tego interesu

Opublikowano
Teraz, malaczarna napisał(a):

Czasem bierze z etatu czasem z gospodarstwa kasę. Jak dobrze zarabia to już musi być wielkim pasjonatem

Opublikowano

Dużo ziarna, słomy i siana kupuję u mnie podmiejska drobnica np dla kur, czy koni. Wielu gada że mi lepiej, bo sypie swoją pszenicę kurom. To się pytam, jak lepiej, skoro i tak ona dalej 100 zł warta, bo mi tyle płacą 😂

2 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Ciężko trzeba pracować, by z etatu dokładać 😂

Akurat na swoich hektarach zawsze idzie coś zarobić. 

Opublikowano
Godzinę temu, Taurus83 napisał(a):

W zasadzie wszystkiego po trochu ale zaczęło ponad 20 lat temu na studiach. Przedmiot PODSTAWY EKONOMII. 

jest teraz sporo darmowej wiedzy, wystarczy wpisać w Google, AI czy na YT. Tylko trzeba chcieć. 

I twierdzisz, że własne półprodukty i surowce liczymy w kosztach po cenach rynkowych. Sory, nie masz racji.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, piotrp88 napisał(a):

I twierdzisz, że własne półprodukty i surowce liczymy w kosztach po cenach rynkowych. Sory, nie masz racji.

Mam ale nie mam potrzeby udowadniać tego na siłę…

Godzinę temu, HF86 napisał(a):

Dużo ziarna, słomy i siana kupuję u mnie podmiejska drobnica np dla kur, czy koni. Wielu gada że mi lepiej, bo sypie swoją pszenicę kurom. To się pytam, jak lepiej, skoro i tak ona dalej 100 zł warta, bo mi tyle płacą 😂

Napisałeś o pszenicy to samo co ja o odsadku a jakoś nie ma śmiechów hihów pod twoim postem ? Ciekawe dlaczego ? 

widzę że tutaj panuje zasada: „ im bardziej rzeczywistość( ekonomiczna) nie pasuje do mojej teorii, tym gorzej dla rzeczywistości „ 

Godzinę temu, Cybulek17 napisał(a):

Model nie można mylić z ekonomią…jakby niektórzy od zysków odliczyli  koszt odsadka, zboża i słomy i innych w cenie rynkowej to by im wyszło że chodzili przy byku przez rok za 500 zł. A wtedy to wiadomo że ekonomia gupia jes i sie nie zna

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano
Godzinę temu, HF86 napisał(a):

Ciężko trzeba pracować, by z etatu dokładać 😂

Akurat na swoich hektarach zawsze idzie coś zarobić. 

Zależy co sie robi 

Opublikowano

Hodowla a uprawa ziemi dwie osobne  sprawy koszta produkcji bydła liczy sie po wartosciach pasz które wykorzystujemy, a to co zbierzemy z pola to liczymy koszta produkcji i wartość tej produkcji i mamy wynik ekonomiczny z 1 ha danej uprawy tak... Podsumowując rozrachunek ogólny liczymy przychód z bydła i z upraw i mamy przychód roczny gospodarstwa i czarno na białym czy sie opłaca hodować czy sie nie opłaca takie moje zdanie🫡

Opublikowano (edytowane)

Livebird  , Małaczarna  jest w ekologi o do tego wykorzystuje dopłate dodatkową do obsady w ekologi więc nie miesci się w ramach tradycyjnego wyliczenia , a to dodatekowe 1500 zł do TUZ i 500 do gruntów ornych , Sorka Małaczarna że sie Tobą posłużyłem 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Taurus83 napisał(a):

Mam ale nie mam potrzeby udowadniać tego na siłę…

Przepraszam. To mnie przerosło. Masz rację, jeszcze raz przepraszam za zamieszanie.

ek2.jpg

ek1.jpg

Edytowane przez piotrp88
  • Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, jarecki napisał(a):

Zarabiasz na dopłatach , i faktycznie do hodowli dokładasz ,choć sumarycznie jest na plus .   więc nie zawsze 2+2=4 

Policzyłam co mi się bardziej opłaca. Każdy może sobie wypełnić wniosek jak chce

• Thanks 1
Opublikowano

Taka Ekologia .

Klimatyzm jest nie do zatrzymania! To nieważne, że Chiny przez ostatnie 8 lat wyemitowały tyle CO2, co UK od czasu rewolucji przemysłowej. Niemcy sprawdzą, które krowy pierdzą najmniej i wymienią stare!

Ideologia, a właściwie biznes klimatyczny, się nie zatrzymuje! Niemcy ogłosiły cały szereg nowych zmian w prawie i projektach, mających na celu zwiększyć ich klimatyczne coś tam. Na początek planują przekupić ludzi – wzrośnie liczba i wartość dotacji. Zwiększy się liczba miejsc pracy związanych z klimatem i kredytów studenckich! Potrzeba więcej klimatycznych żołnierzy! To na pewno dobrze wpłynie na gospodarkęGdzie są ekonomiści?

Prawdziwym HITem jest wprowadzenie pomiaru wydzielanego metanu przez krowy i prace nad nowymi rasami! Niesamowite...

Niedawno w podcaście "Otwarta Konserwa" klimatyzm kwestionował prof. Leszek Marks, który poddawał w wątpliwość metodologię prowadzenia badań, tworzone teorie, ale wskazywał również na tłumienie głosu naukowców kwestionujących zieloną ideologię. Polecam obejrzeć!

Klimatyzm jest nie do zatrzymania!

Źródło: HasePost Regierung will Industriestrompreis über 2028 hinaus verlängern

Źródło: Klimat czy pogoda? Globalne ocieplenie czy epoka lodowcowa? Rozmawiamy z geologiem klimatycznym

Opublikowano
Godzinę temu, Taurus83 napisał(a):

Model nie można mylić z ekonomią…jakby niektórzy od zysków odliczyli  koszt odsadka, zboża i słomy i innych w cenie rynkowej to by im wyszło że chodzili przy byku przez rok za 500 zł. A wtedy to wiadomo że ekonomia gupia jes i sie nie zna

Ale właśnie tak jest że drepczesz przy nim za kilka stówek rocznie. Dzisiaj w wiozę do obory kiszonkę za 200 2 bele za 150 i jedną słomę za 100 plus zmiele 500 kg ziarna po 800 za tonę. 

Właśnie taką kwotę bym dostał gdybym załadował taką paszę na przyczepę sąsiadowi mleczakowi i nie muszę hodowli mieć 

Opublikowano

Tylko gdybyś Ty i Twój sąsiad się tym kierował to by nie było komu sprzedać tej paszy i koło się zamyka 

Jak pszenica była powyżej 1000zł to się opasało za darmo , nie da się ukryć 

Opublikowano

Wiecie jak ta wasza dyskusja wygląda? 

Sąsiad do sąsiada mówi że mu sie nie opłaca bo ma tylko 500zł zysku, a za dwa dni przyprowadza nowy ciągnik.  

Tak samo jest z wami, jeden drugiemu próbuje wcisnąć, że na efekt końcowy sprzedaży byka trzeba brać koszty zakupu paszy, mimo ze koszt produkcji to 70% ceny rynkowej. 

Dla mnie to jest taka wirtualna księgowość aby tylko udowodnić swoją rację. Mnie osobiście interesuje to co mi zostaje realnie a nie wirtualnie. Bo zaraz wyjdzie na to jak w tych memach o studentach:

,,Jak odejmę akademik od stypendium to zostanie mi minus 50zł na życie. Pójdę za to sobie kupić minus chleb i minus herbatę "