Skocz do zawartości

Błąd w dowodzie rejestracyjnym w ciągniku URSUS C-330

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nie znalazłem podobnego postu dlatego zakładam nowy.

Drodzy forumowicze mam taki problem. Mam możliwość nabycia ciągnika C-330, jedynym jego minusem jest to, że kiedyś w latach 80 podczas rejestracji ciągnika przez osobę prywatną urzędnik wpisał date produkcji 1900r. 

Teraz pytanie do was czy może wiecie jak wyprostować taką sprawę? Nie wiem do końca czy jest umowa czy faktura miedzy SKR a pierwszym właścicielem prywatnym. Data pierwszej rejestracji jest wpisana 1978r.

Macie jakieś pomysły?

Opublikowano

Nieczytelna tabliczka znamionowa od razu skutkuje Negatywnym wynikiem badania technicznego.

Niezgodność danych w dowodzie rejestracyjnym z stanem faktycznym również skutkuje wynikiem Negatywnym podczas badania technicznego. 

W tym C-330 czytelny jest chociaż numer podwozia? Powinien być nabity z prawej strony korpusu skrzyni biegów, w miejscu gdzie przykręca się kabinę.

Opublikowano

Pierwsze primo : czy jest ciągłość umów - właściciel z dowodu aż do ostatniego posiadacza - brak ciągłości - nie da się zarejestrować.  Sprawa druga czy było płacone OC i robione przeglądy przez ostatnie 20 lat - jeżeli nie , ciągnik może być wykreślony z rejestru ( wygaśnięcie decyzji ) ,wówczas po wizycie w urzędzie można przywrócić rejestrację. Jeżeli masz aplikację M obywatel ( lub ktoś) wprowadź dane z dowodu rejestracyjnego ( zakładka historia pojazdu ) i sprawdź co jest w systemie ( czy jest i jego dane ) . Sprawdź dokładnie na tabliczce ciągnika czy można odczytać rok produkcji i numer podwozia .  Jeżeli tabliczka jest nieczytelna ( po zweryfikowaniu papierów i zakupie ) trzeba zgłosić się do urzędu po decyzję na " nową tabliczkę". Jeżeli idzie odczytać dane z tabliczki ( są nabite) ,jest tablica rejestracyjna , diagnosta przy przeglądzie ustali i opisze właściwe dane .

Opublikowano
1 godzinę temu, wilkołak napisał(a):

A jeśli ciagnik zakupiony w 1987 roku nigdy nie był rejestrowany , mam fakture zakupu ,da się zarejestrować ?

Taki mundrala a nie wie że teraz by pierwszy raz zarejestrować pojazd musi spełniać normy spalin np.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja kilka lat temu zarejestrowałem przyczepę d46 kupioną w 87 i nigdy nie rejestrowaną. Było to już po zakazie rejestracji sam-ów, zasław jako następca autosana wystawił mi homologację na tą przyczepę i w wk zarejestrowali bez gadania. W zasadzie każdy pojazd w tym również ciągnik można zarejestrować tylko trzeba by posiadać homologację obowiązującą na dzień rejestracji.

Edytowane przez mikad
Opublikowano (edytowane)

@mikad przez ostatnie 40 lat warunki techniczne dla przyczep rolniczych praktycznie się niezmieniły, więc jak jest świadectwo homologacji, to nie ma problemu z ich pierwszą rejestracją po 40 latach od ich kupna. 

Świadectwo homologacji typu pojazdu obowiązuje na dany typ pojazdów przez okres ich produkcji. Gdy w życie wchodzą nowe normy czystości spalin i/lub wprowadzane są nowe wymogi techniczne dotyczące wyposażenia pojazdu, producent/importer pojazdu musi uzyskać nowe świadectwo homologacji, co wiąże się z dostarczeniem nowego pojazdu (odpowiednio wyposażonego) na badania do uprawnionych ośrodków badawczych.

To że producent wystawi świadecteo homologacji na 40 letni traktor, to i tak go niezarejestrujesz, bo obecnie obowiązują inne wymogi homologacyje dla ciągników rolniczych. 

4 godziny temu, robert1226 napisał(a):

Taki mundrala a nie wie że teraz by pierwszy raz zarejestrować pojazd musi spełniać normy spalin np.

Normy spalin (Stage V) to jedno a gdzie tu pozostałe wymogi bezpieczeństwa obecnie obowowiązujące w UE.

5 godzin temu, wilkołak napisał(a):

A jeśli ciagnik zakupiony w 1987 roku nigdy nie był rejestrowany , mam fakture zakupu ,da się zarejestrować ?

Jak ciągnik rolniczy spełni wszystkie wymogi obowiązujące w dniu jego PIERWSZEJ REJESTRACJI, to bez problemu zarejestrują.

Edytowane przez bergman31
  • Like 1
Opublikowano

Podżeganie do przestępstwa też jest przestępstwem tak więc uważaj co piszesz. Większość ludzi w tym ja oczywiście to zleje ale może znaleźć się jakiś amator robienia kupy pod gołym niebem i będziesz miał kłopoty. Na forum wchodzą nie tylko rolnicy.

• Like 1
Opublikowano

A co tak się boicie tego że mu każecie usunąć post , w internecie czy to na fb czy olx ludzie beż ogródek handlują papierami są ogłoszenia że pomagam w zarejestrowaniu a tu się tak obawiacie czegoś.

Opublikowano
Godzinę temu, robert1226 napisał(a):

A co tak się boicie tego że mu każecie usunąć post , w internecie czy to na fb czy olx ludzie beż ogródek handlują papierami są ogłoszenia że pomagam w zarejestrowaniu a tu się tak obawiacie czegoś.

Pomoc w rejestracji pojazdu (bez wnikania w szczegóły na czym ona ma polegać) nie jest w Polsce karana.

Sprzedaż pozostałości po pojeździe też nie jest karana.

Natomiast nakłanianie do przestępstwa już tak. 

28 minut temu, wilkołak napisał(a):

Niemam potrzeby go rejestrować

Zarejestrowany traktor zyskuje na wartości i łatwiej go sprzedać.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

On nie jest na sprzedaż , zresztą jaka wartość ciapka może być

Ciapki są coraz starsze ale ich ceny idą w górę. W zależności od stanu technicznego ceny się znacznie różnią. Zarejestrowany, dobrym stanie technicznym C-330 z lat 80tych od pierwszego właściciela może kosztować ponad 20tys. zł.