Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Przecież kontrolują i to ostro...całe gminy jak moja rok temu. Niektórzy zwracają z odsetkami dopłaty. Ze zdjęć doszli ktk słomę zbierał a zgłoszone cięcie, gdzie orka była robiona itd. 

Raz na kilka lat to mało , nie słyszałem żeby ktoś kare zapłacił

Opublikowano
5 godzin temu, puma88 napisał(a):

Nie każdy ma 200 ha i kasy full. Ja czekam i nie wstydzę się tego. A jak wam nie pasuje to nie czytajcie komentarzy i głupio nie odpowiadacie skoro was to nie dotyczy. 

nie chodzi o sprawdzanie tylko uporczywe czekanie aż wpłynie przelew, niektórzy tylko tym żyją. Ja każdej osobie która czeka za dopłatami by kupić nawóz na obecny sezon współczuję. I nie mówię tego absolutnie złośliwie, ale być może będzie to ostatni sezon dla takich osób.

Opublikowano
Godzinę temu, bizon1 napisał(a):

Grzes1545 kiedy Ci przyszły dopłaty za ub rok i czy protokół też przysyłają bo moja gmina też cała w kontroli?

Zaliczkę dostałem przed nowym rokiem, na resztę czekam. Nie miałem protokołu. 

Opublikowano
4 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Przecież kontrolują i to ostro...całe gminy jak moja rok temu. Niektórzy zwracają z odsetkami dopłaty. Ze zdjęć doszli ktk słomę zbierał a zgłoszone cięcie, gdzie orka była robiona itd. 

To u was maja nowoczesniejsze sprzety do inwigilacji. Ja musze tlumaczyc ze rok temu wykarczowalem dzialke pod uprawe , bo oni maja w swoich bazach ze jednak sa tam drzewa w dalszym ciagu. 

IMG_20260126_190025.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, MajsterMarian napisał(a):

Generował ktoś djp do akcyzy z tego automatycznego generatora? 

Mówisz o tym na irz plus djp do akcyzy? Ja robiłem, wbijasz tylko rok 2025 i nr tel i wsio, można bez numeru ale wtedy trzeba wysłać z błędem, decyzję miałem po dwóch dniach, i dwie siedziby i ten sam czas oczekiwania 

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, Celownik07 napisał(a):

To u was maja nowoczesniejsze sprzety do inwigilacji. Ja musze tlumaczyc ze rok temu wykarczowalem dzialke pod uprawe , bo oni maja w swoich bazach ze jednak sa tam drzewa w dalszym ciagu. 

IMG_20260126_190025.jpg

U mnie świeżutkie foto z czerwca 25 na geoportalu jest. 

By trochę poczekali to stodoła bez dachu by się załapała 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, pedro2 napisał(a):

U mnie świeżutkie foto z czerwca 25 na geoportalu jest. 

By trochę poczekali to stodoła bez dachu by się załapała 

Podrzuc screen jak wyglada u was mapa na geoportalu. Moja wioska jest jakby na starej mapie ( niewyraznej) a juz wioska obok ostrosc taka ze na max zoom mozna poznac czyj ciagnik na polu stoi ^^ ( no dobra przesadzam ,ale bardzo wyrazna)

Opublikowano (edytowane)

Tak jest i u mnie będzie już 3 lata temu nowe mapy wgrywali a zobacz sobie w Geoportalu 2 czy ortomapa zwykła i o wysokiej rozdzielczości są takie same czy inne.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Celownik07 napisał(a):

wioska obok ostrosc taka ze na max zoom mozna poznac czyj ciagnik na polu stoi ^^ ( no dobra przesadzam ,ale bardzo wyrazna)

Na nowej sporo widać bez problemu można sobie policzyć nawet baloty

I część terenu u mnie ma nową po lewej gdzieś kwiecień 2025 reszta po prawej stare mapy widać to na ostatnim foto 

Screenshot_20260126_204711_Chrome.jpg

Screenshot_20260126_205103_Chrome.jpg

Screenshot_20260126_205124_Chrome.jpg

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Celownik07 napisał(a):

No to u mnie tak samo jest. Ja jeszcze mam stara nieaktualizowana chyba z 2-3 lata

Z ciekawości możesz sprawdzić też archiwalne mapy z poprzednich lat jak się zmieniało w czasie, ale to już na kompie trzeba w zawartości mapy wybrać odpowiednie warstwy i co 5 lat są zdjęcia od 2003 roku zaczynając jak pamiętam 

A jak dobrze poszukasz można w necie znaleźć jeszcze bardziej archiwalne zdjęcia lotnicze przykładowo u siebie znalazłem najwcześniejsze z 1971 roku jeszcze stare drewniane budynki co już ich nie ma i te koła to kieraty co konie wydeplaty chodząc w koło 😉

Messenger_creation_4B080DBD-B80A-455D-97B6-EC3912E7CF0E.jpeg

Edytowane przez Roki212
  • Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, Roki212 napisał(a):

Z ciekawości możesz sprawdzić też archiwalne mapy z poprzednich lat

ja własnie potrzebuje najbardziej aktualnych. 

gdzie tego szukac? ktos kiedys wrzucal jakis link do koregos satelity ? copernikus czy sateline (czy jakos tak). szukam w google ale to wszystko jest to co na geoportalu. 

Opublikowano

Kto jest zobowiązany do odbycia szkolenia?

Obowiązek udziału w szkoleniu mają rolnicy, którzy po raz pierwszy złożyli wnioski o wsparcie w ramach ekoschematu Dobrostan zwierząt w kampanii 2025 r. i realizują ten ekoschemat. W szkoleniu należy wziąć udział do 14 marca 2026 r., a następnie przesłać zaświadczenie o jego ukończeniu do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR).

Rolnicy, którzy zrealizowali ten wymóg w kampanii 2024 r., nie muszą ponownie odbywać tego szkolenia. Raz złożone zaświadczenie jest ważne w każdym kolejnym roku realizacji ekoschematu Dobrostan zwierząt w ramach PS WPR na lata 2023-2027.

Opublikowano
14 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Podrzuc screen jak wyglada u was mapa na geoportalu. Moja wioska jest jakby na starej mapie ( niewyraznej) a juz wioska obok ostrosc taka ze na max zoom mozna poznac czyj ciagnik na polu stoi ^^ ( no dobra przesadzam ,ale bardzo wyrazna)

Kamieni na polu można szukać. Ładnie już jest. Nic się nie ukryje

Screenshot_20260127-104723.png

Screenshot_20260127-104200.png

Ortofotomapa wysokiej rozdzielczości 

Jeszcze nie w całym kraju 

Screenshot_20260127-105227.png