Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, FarmerDyzio napisał(a):

panowie jakie warunki trzeba spełnić ma ekoschemat dopłaty do materiału siewnego ( oczywiście poza posiadaniem faktur za nasiona)

16 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

Na działce na której chcesz wziąć ekoschemat materiał siewny musisz mieć jeszcze jakiś dodatkowy wkoschemat, np. Wymieszanie słomy/obornik  lub inne, no i minimalna ilość punktów 1.25pkt ha 

ekoschemat musi być między plon lub poplon , przynajmniej tak było do czerwca , 

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

.... a wydzierżawic nie może, i co wtedy zrezygnować z dopłat?

A w czym problem zrezygnować, przecież nie ma obowiązku składania wniosków o dopłaty.

Przecież według większości i zwolenników wyjścia z EU, dopłaty są tylko jałmużną i nic nie znaczącym przychodem

2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Logiczne dopłaty należą się temu co uprawia, tak powinno być od samego początku

I tak jest, tylko nikt tego nie egzekwuje

Godzinę temu, FarmerDyzio napisał(a):

i ten zwrot do materiału będzie do każdego hektara ornego czy tylko tam gdzie został on wysiany ?

I Ty tak na poważnie???? Kupisz 100 kg i zapłacą ci za 100 ha

Opublikowano
Godzinę temu, FarmerDyzio napisał(a):

i ten zwrot do materiału będzie do każdego hektara ornego czy tylko tam gdzie został on wysiany ?

Na wszystkie ci dają 🤣

To tak jak były dopłaty do nawozu i wuja przyjechał i mówi że on nawozu nie sieje, ale teraz kupił 50kg saletry bo są dopłaty do nawozu to dostanie 4tys dopłat za nawóz 🤣🤣

Opublikowano

przecież są widełki i chyba mniej niż 150 kg się nie kwalifikuje. masz 16 ha na 4 kupujesz kwalifikatu żeby spelnic warunek 25 procent i myślałem że dostaje się do całości g.o. Tak jak w zróżnicowanej

Opublikowano
Godzinę temu, jacor73 napisał(a):

A w czym problem zrezygnować, przecież nie ma obowiązku składania wniosków o dopłaty.

Przecież według większości i zwolenników wyjścia z EU, dopłaty są tylko jałmużną i nic nie znaczącym przychodem

Posprzedaja to pszenżyto po 500 i zobaczą ile im z ha zostało  zarobku

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

Tylko to wszystko ma swoje plusy i minusy, weźcie pod uwagę że jak nabywa sie gospodarstwo w drodze dziedziczenia to nie można go wydzierżawic przez okres 5lat, można tylko osobie bliskiej (rodzice i rodzeństwo) a nie każdy bedzie w tej ziemi pracował i co w takiej sytuacji zrobić? Wydzierżawic na umowę nikomu ta osoba nie może bo w końcu musi 5lat je prowadzić, ale nie bedzie go prowadzić bo sie do tego nie nadaje a wydzierżawic nie może, i co wtedy zrezygnować z dopłat?

Odziedziczonego gospodarstwa nie można wydzierżawić? Możesz przybliżyć temat?

Edytowane przez ciupek
Opublikowano

@ciupek Jak rodzice mi zapisywali to notariusz mówił że nie moge tego wydzierżawic nikomu na umowę przez okres 5lat, jedynie mogę wydzierżawic osobą bliskim, rodzicą i rodzeństwu 

Można  ubiegać sie o zgodę na wydzierżawienie ale to trzeba przez kowr wtedy załatwiać 

Opublikowano
5 godzin temu, piotrp88 napisał(a):

Jak Ci zapisali no to przecież tego nie odziedziczyłeś...

Mi przepisali, ojca siostra dziedziczyła po zmarłym bracie, i to samo, chciała dać kuzynowi w dzierżawe i nie mogła bo musi 5lat prowadzić, i mi to samo notariusz powiedział przy przepisywaniu

Opublikowano
17 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

Mi przepisali, ojca siostra dziedziczyła po zmarłym bracie, i to samo, chciała dać kuzynowi w dzierżawe i nie mogła bo musi 5lat prowadzić, i mi to samo notariusz powiedział przy przepisywaniu

Chodzi o to żeby podatku nie zapłacić w pełnej wysokości?

Dzieciom, rodzeństwu lub rodzicom rozumiem można wydzierżawić bez ograniczeń?

Opublikowano

Witam ja z takim pytaniem, czy w tym roku nadal można składać oświadczenie o wymieszaniu obornika w ciągu 12 godzin. Przeglądam tą zakładkę z załącznikami i nie mogę znaleść  

Opublikowano
1 minutę temu, wilkołak napisał(a):

Nie musisz mieć zdjęć , zaznaczasz daty rozpoczecia nawożenia i zakończenia przykrycia , w 12 h musisz sie zmieścić, masz na to max 14 dni od wywiezienia obornika

ok, dzięki bardzo za pomoc 

Opublikowano
Skowron16 napisał:

Witam ja z takim pytaniem, czy w tym roku nadal można składać oświadczenie o wymieszaniu obornika w ciągu 12 godzin. Przeglądam tą zakładkę z załącznikami i nie mogę znaleść  

Złożyłem papierowo oświadczenie.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.08.2025 o 16:25, krzysiek277 napisał(a):

Podatek to masz jeśli byś chciał sprzedać przed upływem 5lat 

Tutaj to nie wiem czy czasem jeśli bym wydzierżawił przed upływem 5lat to czy kowr by mi nieuważnił aktu notarialnego 

https://www.rp.pl/podatki/art13916491-podatek-od-spadku-odziedziczonego-gospodarstwa-lepiej-nie-oddawac-w-dzierzawe

Jeśli zatem wnioskodawca wydzierżawi odziedziczone grunty przed upływem pięciu lat od ich odziedziczenia, będzie musiał zapłacić podatek od spadków i darowizn.

Może o to chodziło?

Swoją drogą o podatku w przypadku sprzedży wie większość. W przypadku dzierżawy - niekoniecznie. Łatwo tu sobie kłopotów narobić.

Sam znam przypadek gdzie ktoś odziedziczył ziemię a potem syn tego kogoś wziął dopłaty na siebie. I co w takiej sytuacji?

Edytowane przez ciupek
Opublikowano (edytowane)

Niby w bliskiej rodzinie mozna. A w innym przypadku kowr musi wyrazić zgodne na dzierżawę. Wydzierżawienie gruntu nabytego w spadku przed upływem 5 lat od nabycia jest możliwe, ale wymaga zgody Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) zgodnie z ustawą o kształtowaniu ustroju rolnego

Edytowane przez maniek0987
Opublikowano

Kontrole ARiMR- Ekoschematy

Dzień dobry, kontaktujemy się w sprawie kontroli, którą realizujemy na zlecenie ARiMR w ramach Umów nr.. (Ekoschematy 2025: E_WSG, E_USU). Prosimy o przesłanie rejestru zabiegów agrotechnicznych dla działek, na których deklarowano wskazane praktyki.   Dokumentację należy przesłać na adres e-mail: 

mam pytanie czy w rejestrze zabiegów trzeba wpisywać wszystkie zabiegi wykonywane na danej działce np. siew zbiór czy tylko samo uprawe bezporkowa