Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, STACH1234 napisał(a):

Kombinator się dostosuje , a uczciwy i mniej zaradny zrezygnuje lub się odda w ręce kombinatora i ani dopłat ani czynszu 

Ja pier..le, co za czasy, uczciwy nazywany mniej zaradnym, a kombinator i oszust to zaradny, i przedsiębiorczy

• Like 10
Opublikowano
Godzinę temu, Bogdan_ja napisał(a):

przed chwila pisales ze nie wiesz co masz po wpisywane 😲

Może żle się wyraziłem , bardziej mi chodziło że nie wchodzę na strony żeby ludzi śledzić co kto ma co pozgłaszane , tak że nawet na swoje konto nie wchodzę patrzeć co tam mi przychodzi o kontrole czy coś , bo mi się po prostu nie chce i co mi to zresztą da ? a co dopiero mówić żebym patrzył co ludzie pozgłaszali 

Opublikowano
52 minuty temu, Mario81 napisał(a):

Chłopie co ty pierd.... przeciez to jest jawne wyłudzenie a ty piszesz ze kogo to obchodzi?przez taki proceder  ten co robi uczciwie ma mniej bo koperta przez oszustów sie zmniejszyła. Sam masz za uszami i wypisujesz takie farmazony

za rok jak bedzie bezorka po 100zł a poplony po 200 to oczywiscie bedzie wina Tuska🤣

To jak ktoś próbuje coś wyłudzić to niech system to wyłapie  a nie że jeden na drugiego donosi , bo to już potologia na całego , ale kupa ludzi  to ma taką mentalność że bardziej by woleli liczyć pieniążki u sąsiada  niż u siebie , 

W imię idei , jak mi zdechł byk to uj z tym bykiem , ale u sąsiada też niech zdechnie i będzie gość zadowolony , 

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...za PiSu tego nie było...🤭

Yyyyyy było i PiS to dostrzegł. Dlatego przedsiębiorców nazywali złodziejami. Tylko my, zwykli ludzie nie zrozumieliśmy ich geniuszu.

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano
Godzinę temu, STACH1234 napisał(a):

Ta jawność wszystkim bokami wyjdzie , jest chyba opcja aktualne dane  wtedy się dopiero jazda zacznie 

A co ma wyjsc? dpoplaty skladasz do 15 maja, czesto do 15 czerwca. Zanim wprowadza dane i je zaktualizacja, masz sierpien/wrzesien. Gdzie wszystko jest wykoszone i uprawione. Dopiero wtedy widac, co kto zglaszal.

Jedynie kontrole terenowe/foto, moga cos sprawdzic w tym czasie

Opublikowano
38 minut temu, jacor73 napisał(a):

Ja pier..le, co za czasy, uczciwy nazywany mniej zaradnym, a kombinator i oszust to zaradny, i przedsiębiorczy

Jak cytujesz i odpowiadasz to dobrze najpierw przeczytaj !

napisałem uczciwy i mniej zaradny , a nie że uczciwy jest mniej zaradny 

Kombinator jak jest zaradny sobie poradzi , a uczciwy i mniej zaradny z kilka stówek zrezygnuje bo po 1 nie potrafi ogarnąć tematu i idzie do doradcy i to się wiąże z kosztami a  jak go skontrolują i ma delikatne niedociągnięcia to się nie wybroni i zarobi sankcje więc  woli  zrezygnować  

15 minut temu, ahten napisał(a):

A co ma wyjsc? dpoplaty skladasz do 15 maja, czesto do 15 czerwca. Zanim wprowadza dane i je zaktualizacja, masz sierpien/wrzesien. Gdzie wszystko jest wykoszone i uprawione. Dopiero wtedy widac, co kto zglaszal.

Jedynie kontrole terenowe/foto, moga cos sprawdzic w tym czasie

Nie wykluczone że dane będziesz wprowadzał sam wypełniając wniosek ,  jak by tak rzeczywiście było to wiadomo kiedy wnioski będą składane i ewentualne korekty w ekoschematach . Mało tego z biegiem czasu to powstanie teczka na  danego konkurenta wiejskiego , bo z roku na rok będzie dowodów przybywać . Podejrzewam że w niedługim czasie kontrole będą zbędne , rolnicy sami  skontrolują 

Opublikowano
12 minut temu, STACH1234 napisał(a):

Mało tego z biegiem czasu to powstanie teczka na  danego konkurenta wiejskiego

Kraj teczek, haków i donosicieli. A wszystko to, bo parę PLN do hektara dajom.

Opublikowano

Ty się gimnastykujesz bo Ci wmawiają, że masz jakąś misję żywienia ludzkości, a gdzieś tam leci 2/3 minimalnego wynagrodzenia za hektar młodnika sosnowo-brzozowego mulczowanego we wrześniu. A w papierach to łąki z cennymi roślinkami🤭

Opublikowano
19 godzin temu, WojtekBuawski napisał(a):

Ktoś zadeklarował praktyke ale pytanie czy nie było kontroli i nie została odrzucona praktyka bo tak też może być.

Teraz wychodzi na to, że jest co poszło z wniosku, aktualizacja pewnie będzie po weryfikacji

5 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Jeden , drugi czy dziesiąty , zajmijcież się sobą bo może chodzicie obesrani , a u siebie tego nie widzicie tylko się wpieprzacie w nie swoje sprawy 

Ja nawet u siebie mnie nie interesuje co mam powypisowane i nie wchodzę patrzeć  , a tym bardziej uj mnie to obchodzi co sąsiad czy inny rolnik ze wsi ma powpisywane , zresztą niech se każdy pisze co mu pasuje , a skoro ktoś np. wpisał takie czy inne działanie to jego sprawa . 

Widać że prawie od wszystkich bije zazdrość i zawiść , że sąsiad zgłosił , a nie ma tego czy nie robi tego i pobiera dopłaty , a ja nie zgłosiłem .. i takie tam 

W Polsce to mentalność jest taka że jak się ktoś przewróci to nie ma ani jednego żeby mu pomóc , ale za to z telefonami ludzi którzy np tego chłopa nagrywają , to jest od groma 

Widać teraz kto obesrany 🤭 

Ja sobie zerkam co by tu można wyciągnąć.

Jeden z największych hodowców we wsi ekologię widzę ma 😆 a chemia się leje i sieje 

Inni jakieś rady zachowawcze, ogródki bioróżnorodności. Trzeba do wiosny się zakręcić pomyśleć nad darmowym groszem

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Teraz wychodzi na to, że jest co poszło z wniosku, aktualizacja pewnie będzie po weryfikacji

Jeden z największych hodowców we wsi ekologię widzę ma 😆 a chemia się leje i sieje 

Inni jakieś rady zachowawcze, ogródki bioróżnorodności. Trzeba do wiosny się zakręcić pomyśleć nad darmowym groszem

Wątpię że tak jest , przy ekologi musisz miec 2-3 lata przejściowe żeby całkowicie spełnić warunki ekologii i dostać certyfikat gospodarstwa ekologicznego , i takich często-gęsto kontrolują 

Wiadomo że z nawozami przelecieć wcześnie i rozsiewacz trzymać u sąsiada żeby kontrolujących nie raziło w oczy, bo znałem gościa który tak robił  , ale opryski -chemię to nie bardzo , bo to jednak rośnie cały sezon i w każdej chwili mogą pobrać próbkę , a wówczas nie wesoło się zrobi , plus utrata certyfikatu ekologicznego , więc tu to już jest jazda bez trzymanki 

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Nie trzeba mieć ekologii na wszystkich działkach, w okolicy powszechne jest, że krowiarze mają eko trawy a kukurydzę konwencjonalną. 

Opublikowano
11 minut temu, piotrp88 napisał(a):

Nie trzeba mieć ekologii na wszystkich działkach, w okolicy powszechne jest, że krowiarze mają eko trawy a kukurydzę konwencjonalną. 

Jak na siedliska ptaków zostawione to słabo się nadaje na pasze

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Wątpię że tak jest , przy ekologi musisz miec 2-3 lata przejściowe żeby całkowicie spełnić warunki ekologii i dostać certyfikat gospodarstwa ekologicznego , i takich często-gęsto kontrolują 

Wiadomo że z nawozami przelecieć wcześnie i rozsiewacz trzymać u sąsiada żeby kontrolujących nie raziło w oczy, bo znałem gościa który tak robił  , ale opryski -chemię to nie bardzo , bo to jednak rośnie cały sezon i w każdej chwili mogą pobrać próbkę , a wówczas nie wesoło się zrobi , plus utrata certyfikatu ekologicznego , więc tu to już jest jazda bez trzymanki 

W rodzinie już ładnych kilka lat siedzą w eko, sieją, pryskają i żadna kontrola albo nic nie wykazała albo faktycznie jej nie było jak mówi właściciel. 

Się jeździ to się widzi, że wszędzie sieje.

Może eko nawozy 

Nie wiem jak to działa, ale jak na wszystkich działkach ma wpisane eko to chyba wszystko. 

Opublikowano
23 minuty temu, pedro2 napisał(a):

W rodzinie już ładnych kilka lat siedzą w eko, sieją, pryskają i żadna kontrola albo nic nie wykazała albo faktycznie jej nie było jak mówi właściciel. 

Się jeździ to się widzi, że wszędzie sieje.

Może eko nawozy 

Nie wiem jak to działa, ale jak na wszystkich działkach ma wpisane eko to chyba wszystko. 

Kontro z jednostki certyfikującej jest co roku 

Opublikowano

Musisz robić jakieś badania czy sami biorą próbki? 

15 minut temu, raven18 napisał(a):

Przecież nawozy w eko można siać, fosforowe potas czy wapno

A znasz jakieś herbicydy eko do qq, które po tygodniu robią siano z zielska? 

Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał(a):

Musisz robić jakieś badania czy sami biorą próbki? 

A znasz jakieś herbicydy eko do qq, które po tygodniu robią siano z zielska? 

Jest wykaz środków ale śmiem wątpić że aż tak działają skutecznie. Po pierwsze to strasznie drogie jest.

8 minut temu, raven18 napisał(a):

Nie znam bo nie jestem w eko ale @malaczarna na pewno zna 😀

Ja oszczędzam i nie stosuje. Ile potem papierologi a efekty marne. Swoj obornik na pole i mam wywalone na wszystko

• Like 1