Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

planu nie musi mieć każdy ale ewidencję zabiegów i wyliczenie max dawki dla gospodarstwa jest od pow. 10 ha lub pow 10djp zwierzyny 

plan jest powyżej 100ha 

"Brak wymogów – gospodarstwa do 10 ha lub do 10 DJP – w przypadku takich gospodarstw nie są wymagane żadne działania (z wyjątkiem nabywców nawozów naturalnych z ferm pow. 40 000 stanowisk lub chów lub hodowlę świń powyżej 2000 stanowisk dla świń o wadze ponad 30kg lub 750 stanowisk dla macior).

Maksymalne dawki azotu – gospodarstwa od 10 ha do 100 ha lub gospodarstwa od 10 DJP do 60 DJP (pod warunkiem, że nie należą jednocześnie kategorii opisanej w punkcie 3) – gospodarstwa takie zobowiązane są jedynie do określenia maksymalnych dawek azotu. Opcjonalnie mogą one (ale nie mają obowiązku) posiadać plan nawożenia azotem.

Plan nawożenia azotem – dotyczy gospodarstw:

powyżej 100 ha,

powyżej 50 ha upraw intensywnych,

powyżej 60 DJP,

nabywcy nawozów naturalnych od podmiotów importujących, podmioty prowadzące chów lub hodowlę drobiu powyżej 40 000 stanowisk lub chów lub hodowlę świń powyżej 2000 stanowisk dla świń o wadze ponad 30 kg lub 750 stanowisk dla macior, nabywcy nawozów naturalnych od podmiotów prowadzących chów lub hodowlę drobiu powyżej 40000 stanowisk lub chów lub hodowlę świń powyżej 2000 stanowisk dla świń o wadze ponad 30 kg lub 750 stanowisk dla macior."

Opublikowano
13 godzin temu, v11 napisał(a):

atest robię na zmianę a inspekcji tłumaczę ze jeden jest do rozlewania RSM drugi do dolistnego nawożenia a trzecim pryskam  -nigdy się nie czepiali 

czy opryskiwacz uzywany wylacznie do podlewania upraw + ewentualna odżywka typu plonvit musi miec atest a ja musze miec szkolenie? moze tu jest furtka dla mnie. (wiem wiem pobiora próbki z opryskiwacza i gleby)

Opublikowano

jak masz małe gospodarstwo i nie masz kukurydzy czy rzepaku to się wymigasz ,grunt to logiczne uzasadnienie ,wątpię aby brali jakieś próbki 

14 minut temu, Celownik07 napisał(a):

czy opryskiwacz uzywany wylacznie do podlewania upraw + ewentualna odżywka typu plonvit musi miec atest a ja musze miec szkolenie? moze tu jest furtka dla mnie. (wiem wiem pobiora próbki z opryskiwacza i gleby)

• Thanks 1
Opublikowano
33 minuty temu, onRolnik napisał(a):

wątpię aby brali jakieś próbki

U mnie byli i mówili, że mają sprzęt i mogą zbadać roślinę na pozostałości substancji czynnych. Spotkał się ktoś z takim badaniem u siebie???

Opublikowano

tak mogą nawet spektometrem masowym sprawdzić ziarno czym było pryskane a nawet jakie środki były stosowane w poprzednich latach -na podstawie mikro pozostałości roią to bardzo rzadko a to nie tak że to ma każdy piorin -jest 1 czy 2 spektometry na Polske 

Opublikowano

Jeżeli chodzi o ziarna zbóż itp to jest to bardzo bardzo marginalny ułamek procenta pobierania prób na pozostałosci , z 2 tyg temu na szkoleniu gość z Piorinu mòwił , że już kilka lat jak miał takie próby. W tym temacie działaja dosyć dobrze w warzywach i owocach. 

Opublikowano

A jeszcze jedno pytanie, czy można w ewidencji wpisać zabieg łączony np z 3 środków? Np 2 grzybowe + na szkodniki ? Jak wtedy dawki pisać, mniejsze czy normlane?

Opublikowano
37 minut temu, Dastan napisał(a):

A jeszcze jedno pytanie, czy można w ewidencji wpisać zabieg łączony np z 3 środków? Np 2 grzybowe + na szkodniki ? Jak wtedy dawki pisać, mniejsze czy normlane?

dawki piszesz wedle etykiety i tylko takie jakie są dopuszczalne ,jak powiedzmy robiłeś po swojemu kiedyś bo  było wolno a teraz jest wycofana przykładowa rejestracja t nie możesz tego wpisać 

Opublikowano

stara zasada jak najmniej pisać -absolutne minimum po co się wbijać w szczegóły  na chwasty trzeba na 100% więc piszemy grzybówka 1 zabieg ok a pozostałe po co komplikować kontrolującym proces kontroli a sobie życie - po śląsku (mani wiysz lepi spisz)

Opublikowano
W dniu 28.02.2025 o 22:09, Dastan napisał(a):

to rozumie, czyli lepiej nie łączyć w ewidencji dwóch substancji w jednym zabiegu grzybowym, które mają rejestracja?

możesz, możesz wszystko jeśli spełniasz zapisy etykiety. PIORIN sprawdza czy środki stosowane są zgodnie z etykietami.

jeśli nie masz w rejestrze wpisanych godziny zabiegów to ja nawet nie widze sposobu żeby ktoś doszedł czy to była mieszanina czy nie - zawsze możesz powiedzieć ze pryskałeś osobno. 

Z drugiej strony są środki które np maja w etykiecie zapisane stosowanie łącznie z adiuwantem i ten adiuwant musi się znaleźć w rejestrze

Opublikowano

Już po kontroli, gładko poszło niczego się nie czepiali. Środki jak najbardziej można mieszać i to w obniżonych dawkach. Oczywiście oprócz tych gdzie etykieta zakazuje. Godzin zabiegów nigdzie nie pisałem,  tylko daty.

Opublikowano

U mnie kontrola armir już 6 miesiąc się ciągnie. Kontrolerzy spoko kolesie byli we wrześniu. Zero zastrzeżeń do dokumentacji wszystko ok. Pojechali sobie i tak czekamy. Kontrolerzy byli z prywatnej firmy pracującej dla armir. 

W lutym przychodzi pismo, że nie ma rejestru zabiegów i jakiegoś oświadczenia ŚOR. Rejestr zabiegów na szczęście miałem ostemplowany przez kontrolerów to wysłałem. Zapytałem też o jakie oświadczenie chodzi bo kontrolerzy powiedzieli, ze wszystkie papiery są i jest ok. 

W między czasie przyszedł protokół po kontrolny uwaga z innej prywatnej firmy pracującej dla armir. W protokole wszystko ok.

Szok dwie firmy prywatne do tego armir i jeszcze dokumenty pogubili. 

Ale w google jak zerknąłem w opinie to oddział Łomża średnia ocena 1,9 to standard jest.

Opublikowano

jestem po kontroli z sanepidu w ramach "oceny warunków sanitarno - higienicznych panujących przy produkcji pierwotnej", nie wykazano żadnych uchybień czyli git. czy sanepid wysyła protokół do jakichś instytucji i czy można się spodziewać wizyty z PIORiN albo ARiMR ?? 

Opublikowano

Kontroli z piorin i armir zawsze spodziewać się można i należy być do tego przygotowany😁z sanepidu wysyłają protokół do armir, gdyby były uchybienia można by było się spodziewać sankcji w płatnościach i rekontroli ale skoro wszystko jest ok to robimy swoje i czekamy w spokoju na następną😁 

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Shaun napisał(a):

jestem po kontroli z sanepidu w ramach "oceny warunków sanitarno - higienicznych panujących przy produkcji pierwotnej", nie wykazano żadnych uchybień czyli git. czy sanepid wysyła protokół do jakichś instytucji i czy można się spodziewać wizyty z PIORiN albo ARiMR ?? 

co kontrolowoli?

Opublikowano

@kibix rachunki za szambo, śmieci i wodociąg. Należało przedstawić faktury sprzedażowe dwa lata wstecz. Sprawdzono ewidencję zabiegów ŚOR z tego roku, spisano kilka nazw handlowych z oprysków, oświadczyłem, że opryski zużywam na bieżąco. Pytania typu jak zbieram i przechowuję płody rolne, w jaki sposób walczę z gryzoniami itp. 

Ogólnie przesiedzieliśmy w domu z pół godziny, porozmawialiśmy, było ok. 

• Like 1