Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
21 minut temu, Ziel napisał(a):

Ja tu widze wystarczającą obsade.

To nie to pole właśnie na innym kawałku tak wygląda po tygodniu , na innej działce 4 h będzie jutro 2 tygodnie i tam jest tak słabo 

Opublikowano
Godzinę temu, matisz napisał(a):

Ja bym to zostawil, nie wygląda źle. 

59 minut temu, DuzyMikrus napisał(a):

Jeśli całe pole tak wygląda jak na zdjęciu to myślę że obsady wystarczy. Nie jest go mało a coś wyskoczy jeszcze po tym deszczu 

35 minut temu, Ziel napisał(a):

Ja tu widze wystarczającą obsade.

Przecież wyrażnie pisze że wschody na poziomie 5-10% , a to co na zdjęciu to całkiem co innego , a wszyscy że obsada wystarczająca , wschody na poziomie 5-10% , to 2-5 sztuk /m2 ,

Godzinę temu, Cezar81 napisał(a):

Na cześć pół mam słabe wschodu , jutro minie 2 tygodnie od zasilania , dusza była i może za głęboko poszedł a w piątek mocno popadało. Zastanawiam się czy nie przesiać 4 h bo wschody na poziomie 5 -10 %. Na innych działkach po tygodniu jak na zdjęciu a wszędzie te same ustawienia . Siew zestaw brona aktywna siewnik talerzowy z kołami kopiującymi .

U mnie po 2 tygodniach zaczął wychodzić a u kolegi 2 tygodnie minie w środę to pewnie tak jak u ciebie gdzie niegdzie na razie powschodzone , ale wody teraz ma to jak tylko nie zaskorupieje to też powinien powschodzić 

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, wilkołak napisał(a):

To znaczy , możesz jaśniej

To zobaczy że środki chemicznie kiepsko działają a mają jakieś bakteryjki działać na szkodniki i choroby ? Bez przesady . Jest to mocno promowane bo jest na tym największy zysk 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś nie wierzy wystarczy część piła zasiać swoimi nasionami. To doświadczenie pięknie pokazuje ile warte te wszystkie zaprawy...ledwo liścienie wychodzą juz są jak sito, więc gdzie ta ochrona ? Fakt kolorowe nasionka ładniej wyglądają w redlinie ale swoje przewiane 2 razy są dużo grubsze bez całej otoczki. Zastanawia mnie jak oni czyszczą ten kwalifikat se taka drobnica nie raz jest.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

u mnie również nierówne wschody tam gdzie wilgoć to już idzie 3-4 liść właściwy a w niektórych miejscach dopiero liścienie albo i dopiero szykuje się do wyjścia , presja jednoliściennych średnia przy łące dużo gorzej ale chyba trzeba czekać na deszcz i dopiero atakować jednoliścienne żeby te małe nie dostały strzała jeszcze w ta suszę mam bagire i select ale jakoś nie jestem przekonany żeby robić zabieg , ktoś coś doradzi ? dzielenie dawki ? czy lepiej poczdkac i dać litr bagiry/0.8 selecta i tyle

Opublikowano (edytowane)

Taki trochę rzadki. Siane 40 szt. Bardzo ładnie padało po siewie a wyszło tak od 10-do 35 szt. Dk Excentrik. Kwalifikat. Jeśli wszystko przetrwa to chyba nie będzie źle

IMG_20250908_120438.jpg

IMG_20250908_120508.jpg

Edytowane przez jezyk_nh
Opublikowano
6 godzin temu, anja79 napisał(a):

Zgłosić trzeba 30 dni przed siewem, jeśli wchodzi się w ekoschemat integrowana produkcja. Natomiast co do ekoschematu ochrona biologiczna wystarczy przy składaniu wniosku o dopłaty dołączyć fakturę i i chyba rejestr zabiegów trzeba mieć 

Wniosek odopłaty składałem, w kwietniu , teraz do 30 września rejestr i fakture zakupu rzepaku

6 godzin temu, poosa21 napisał(a):

A co co aż tyle, jeżeli dasz na 4 liść to po 0,5l wystarczy.

Jeśli będzie rzepak pryskany do 15 września to po pół litra bedzie za mało, trzeba dać po 0,7 wtedy go zatrzymie dobrze na 10 dni , aż się zrobi fioletowy  i będzie OK, do zimu 10-14 liści i szyjka 1,2- 1,5 cm

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak ktoś nie wierzy wystarczy część piła zasiać swoimi nasionami. To doświadczenie pięknie pokazuje ile warte te wszystkie zaprawy...ledwo liścienie wychodzą juz są jak sito, więc gdzie ta ochrona ? Fakt kolorowe nasionka ładniej wyglądają w redlinie ale swoje przewiane 2 razy są dużo grubsze bez całej otoczki. Zastanawia mnie jak oni czyszczą ten kwalifikat se taka drobnica nie raz jest.

Grube zostają we Francji , Polaczki dostają drugi sort   !

• Like 2
Opublikowano
7 godzin temu, Damian_B napisał(a):

Jak podejść do odchwaszczania nierównego rzepaku? Za kołami ciągnika rzepak dopiero będzie wschodził bo coś popadalo a pod ciągnikiem już ma 2/3 liscie. Kupiony belkar. Niby do 6 liścia można go przeciągnąć. Pryskać zanim powschodzi czy czekać aż ten  powschodzi i będzie mieć 2 liście?

Czy może Ladive kupić na ta nierówna części? 

IMG_20250908_155155.jpg

Pytanie co z zielskiem bo rozwiązanie typowo nalistne. Berkar plus kliper to praktycznie to co la diva tylko rozbudowana o metezachlor. 

Możesz rozbić paka i zrobić na wilgotną glebę samym kliperem, który ma rejestrację od 1 liścia, a potem poprawić belkarem. Jak nie ma zielska to nie widzę sensu się śpieszyć i rozbijać. Szósty liść to się podaje bardziej ze względu na to, żeby rzepak nie zakrył ziemi. Czekałbym na wschody chwastów, bo arylex kładzie wszystko. 

Opublikowano
18 minut temu, ziomal_one napisał(a):

Pytanie co z zielskiem bo rozwiązanie typowo nalistne. Berkar plus kliper to praktycznie to co la diva tylko rozbudowana o metezachlor. 

Możesz rozbić paka i zrobić na wilgotną glebę samym kliperem, który ma rejestrację od 1 liścia, a potem poprawić belkarem. Jak nie ma zielska to nie widzę sensu się śpieszyć i rozbijać. Szósty liść to się podaje bardziej ze względu na to, żeby rzepak nie zakrył ziemi. Czekałbym na wschody chwastów, bo arylex kładzie wszystko. 

I pewnie poczekam. Pewnie że 2 tyg trzeba poczekać bo dopiero kiełki puszcza rzepak. 

Tak wygląda kawałek na którym orka była tydzień wcześniej.

A na kawałku gdzie była 2 dni wcześniej wschody idealne rzepak równy. W piątek idzie odchwaszczanie bo więcej chwastów niż tutaj na zdjęciu. 

Tylko jak taki rzepak jak na zdjęciu regulować? Dawki dzielone czy toprex?

Miało iść po 0.6 caryx i tebu

Opublikowano
W dniu 7.09.2025 o 12:58, mds212 napisał(a):

Lontrel zwalczy o ile oset juz zdazy wyjsc

Tak oset już jest widoczny. Jakie proponujesz proporcje żeby nie pokręciło rzepaku za mocno? 

Opublikowano

Dzisiaj oprysk na chwasty jednoliścienne, pod koniec zaczęła nachodzić rosa, ale był dodany adiuwant, więc nie powinno to chyba za bardzo obniżyć skuteczności zabiegu?

Opublikowano
6 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Zawsze masz 5 ton i grube ziarni , wiele razy sprzataliśmy rzepak drobny jak mak, mniejsze ziarno szybciej wzejdzie potrzebuje mniej wody

3 minuty temu, Fugeo napisał(a):

Co będzie lepszym rozwiązaniem Toprex 0,35 l/ha przy 3 liściu właściwym czy przy 4-5 caryx i tebu po 0,6?

Regulacyjnie lepiej zadziała druga opcja , chyba że ten rzepak będzie w tej fazie na poczatku pażdziernika, u mnie regulacja za 5-7 dni na pierwszych działkach