Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, kamil800 napisał(a):

Eee to zasieje bez problemu

Sprawdzalem na apce z radarem "pogoda i radar" czy jakos tak. Zazwyczaj mi sie sprawdza ale patrze tylko na dzien max 2 w przod 

Pogoda i radar sprawdzam tylko na 4 godziny przed odpryskiem bo widać przemieszczanie się deszczu, to zwykły radar deszczowy i można wydedukować co się będzie działo np. po chmurach  w Zamościu  Dzięki tej aplikacji przyspieszyliśmy żniwa dwa tygodnie temu w niedzielę, bo wyliczyłem na 16:00 deszcz i spadł 15 minut później już na wyczyszczony po żniwach kombajn. Prognozy ta apka zasysa z innych, więc nawet nie patrzę. Tylko ICM Meteo jak dla mnie 

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, kamil800 napisał(a):

A kto to przewidzi. Wczoraj jeszcze nadawali 5l rano juz 10 teraz 20 i pewnie jeszcze bedzie roslo albo się skonczy na tym, ze pokropi.... A to jak to bedzie padac nikt nie powie. Juz nie raz mial byc normalny deszcz a akonczylo sie praktycznie powodzia. Rok temu tez wlasnie przed siewem rzepaku prognozowali deszcz i popadalo mi w uprawione. Deszczomierz sie przelał w 30 min🤦 a to jeszcze nic bo tego samego dnia jakies 15km ode mnie w skibicach poszla taka sciana wody, ze nawet baloty ze sloma poplynely 😂

O znalazlem nawet

https://www.facebook.com/share/v/1HS8jk41wU/

Z jakiego rejonu jesteś  ? bo patrze na ventuski i na innych radarach i takich opadów póki co nie podają nigdzie , nawet na telewizyjnych prognozach co najwyżej punktowo mówią o 10 litrach . Wiadomo że przy burzy to może spaść i sporo więcej , ale czy za tydzień czy za 2 tygodnie również burza może wyskoczyć 

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Z jakiego rejonu jesteś  ? bo patrze na ventuski i na innych radarach i takich opadów póki co nie podają nigdzie , nawet na telewizyjnych prognozach co najwyżej punktowo mówią o 10 litrach . Wiadomo że przy burzy to może spaść i sporo więcej , ale czy za tydzień czy za 2 tygodnie również burza może wyskoczyć 

Jestem obok Zakopanego na jutro i piątek już jest 40l

Opublikowano
4 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Hrubieszowski. Teraz patrzylem na yt "łowcy burz" to chlop pakazywal 3 rozne wyliczenia meteo i na jednym 10l na drugim 20 i na trzecim również okolice 20

Opublikowano
28 minut temu, Fugeo napisał(a):

1 lit glifo 360 da sobie radę z małymi samosiewami zbóż, chce go dodać do doglebowki.

To przy siewie się nie zniszczyły 

1 godzinę temu, matisz napisał(a):

Kólka kopiujące "bieda edyszon" ciekawe jak zdadzą egzamin. 

20250820_183600.jpg

Co to za siewnik , i czy ma jakiś docisk ? słabo to widzę , tym bardziej że nie ma żadnej żadnej regulacji tych kółek 

Opublikowano

Daj to do mnie. Odwołali wszystko. Tyle dobrego że chłodniej.

Jeszcze nie było takiego roku żeby słoma nic po żniwach nie skruszała. Dwa razy talerzowana po jęczmieniu w inne lata to już było w polu niemal czysto.

Dziś wygląda jak po kombajnie.

Brzozy w lasach żółte jak w październiku

3 minuty temu, yacenty napisał(a):

Jestem obok Zakopanego na jutro i piątek już jest 40l

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał(a):

Daj to do mnie. Odwołali wszystko. Tyle dobrego że chłodniej.

Jeszcze nie było takiego roku żeby słoma nic po żniwach nie skruszała. Dwa razy talerzowana po jęczmieniu w inne lata to już było w polu niemal czysto.

Dziś wygląda jak po kombajnie.

Brzozy w lasach żółte jak w październiku

Zakopane rzepaku nie sieje , jeśli jakiś deszcz będzie to jedynie pokazuje że ma dojść do lini Kraków - Tarnów - Rzeszów z czego najbardziej pokazuje rzeczywiście Hrubieszów i okolice 

Opublikowano
30 minut temu, mysza103 napisał(a):

To przy siewie się nie zniszczyły 

Co to za siewnik , i czy ma jakiś docisk ? słabo to widzę , tym bardziej że nie ma żadnej żadnej regulacji tych kółek 

Hassia Dan 100 bodajże, ma docisk sprężynowy,  no i z 1.5kg doszło do każdej redlicy w postaci kolka i płaskowników. Narazie regulacji nie ma bo jest to wersja testowa ustawiona na sztywno na 2.5cm, jak się sprawdzi przy siewie rzepaku dorobię tez do pierwszego rzędu i jakąś regulacje się zrobi do zbóż. 

Opublikowano
6 minut temu, yacenty napisał(a):

Dlatego rano uciekamy na wycieczkę do Krakowa, a na weekend bede siał rzepak :P

E, to odpoczniesz... 🤣

Ja wstępnie umówiony na poniedziałek, ale to była opcja przy czwartkowych opadach, a te przeminęły z wiatrem

• Root Admin
Opublikowano

od niedzieli odpoczywam, od pracy, bo z córa tak daliśmy sobie w kość ze ledwo chodzimy.

Ale w piatek juz praca, a weekend - siew rzepaku

• Like 1
Opublikowano

Planuje zasiac rzepak po pszenicy ale bezorkowo myślę przejechać 2 razy gruberem na głęboko i w to siać, czy zwykłym siewnikiem to zasieje, nie będzie garnąć słomy?

Opublikowano
13 godzin temu, yacenty napisał(a):

Kupiony zestaw metazachlor i chlomazon 85zl za ha. Zobaczymy jak będzie w tym roku

I to dajesz w jednym zabiegu? Zastanawiam się nad tym rozwiązaniem lub Ladiva, 

Pierwszy raz będę siał rzepak 

Opublikowano
19 minut temu, kaseton napisał(a):

Planuje zasiac rzepak po pszenicy ale bezorkowo myślę przejechać 2 razy gruberem na głęboko i w to siać, czy zwykłym siewnikiem to zasieje, nie będzie garnąć słomy?

Słabo to widzę, uprawowo siewny, wirówka z talerzowym siewnikiem może by było 

• Root Admin
Opublikowano
15 minut temu, Cezar81 napisał(a):

Polecam Szklarska.... Tu sucho i słonecznie 😁😁

Szklarską mam na co dzień. teściowie z Cieplic to przynajmniej raz w miesiącu albo Karpacz, albo Szklarska

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, matisz napisał(a):

Kólka kopiujące "bieda edyszon" ciekawe jak zdadzą egzamin. 

20250820_183600.jpg

Kółka z tyłu trochę słabo, jak redlice Ci wejdą głębiej to kółko też bo redlice zrobią dołek, rozgarną grunt i będzie rowek i tak głębiej i głębiej,  kółko powinno być przed redlicą albo obok, nie trzeba wymyślać od nowa, trzeba zobaczyć zachodni siewnik po prostu, z tyłu idą kółka zagęszczające a nie kopiujące

Edytowane przez ravoj
  • Haha 1
Opublikowano
yacenty napisał:

15 minut temu, Cezar81 napisał(a):

Polecam Szklarska.... Tu sucho i słonecznie 😁😁

Szklarską mam na co dzień. teściowie z Cieplic to przynajmniej raz w miesiącu albo Karpacz, albo Szklarska

W tym roku nie siejesz w okolicy 1 września?

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał(a):

Mam tu 700 km prawie więc jak mamy tylko okazję to z rodzinką wpadamy. Karpacz też dobrze wspominam, dzieciaki tam narty opanowały 😁. A rzepak poczeka, zasieje w okolicach 28