Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 17.08.2025 o 19:32, toooomaszewski napisał(a):

Navigator jest jakby obowiązkowy przy metazachlorze i chlomazonie, bo żaden z tych dwóch nie załatwia np. komosy. 

Ja też jeszcze myślę. Czekam na zdjęcie butelki od kolegi bo pryskał w tamtym roku zaraz po siewie i miał naprawdę czysto. Pamiętam że to był 3składnik z chlomazonem, ale nie pamiętam nazwy.

Jeszcze nigdy nie musiałem poprawiać po command i butisan, zawsze czysto do żniw.

13 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

Nero 424ec

Same nero to za mało bo nie bierze np chabru i trzeba zwalczać np po wschodach.

Opublikowano
1 godzinę temu, ervyn napisał(a):

Czyli nie kupujesz nic c1?

Od 4 lat nie , choć w tym roku paczkę mam kupioną bo będzie 2,8 ha szło rzepak po rzepaku więc kupiony CL żeby samosiewy dało się prosto zniszczyć 

Opublikowano
8 minut temu, mysza103 napisał(a):

Od 4 lat nie , choć w tym roku paczkę mam kupioną bo będzie 2,8 ha szło rzepak po rzepaku więc kupiony CL żeby samosiewy dało się prosto zniszczyć 

Też spróbuję CL'a.

Na odchwaszczanie flex?

Opublikowano

Panowie co może  być powodem że talerzówka nie wycina całkowicie badyli na rzepaczysku? Stoi tego sporo. 

Próbowałem różne głębokości, szybciej wolniej...

Mam możliwość przesunięcia całej belki z talerzami w prawo i lewo o kilka cm. Może to by pomogło? Tak mi sie wydaje ze przedni i tylni talerz jest dokładnie jeden za drugim, a nie na przemian...

Opublikowano

Tak z fabryki przyjechała...

Pierwszy raz robiłem nią rzepaczysko. W polu tego nie przestawię bo za dużo śrub i wal ciężki. Trzeba chwilę się pobawic w garażu. 

Na sciernisku po pszenicy tego nie widac...

• Root Admin
Opublikowano
7 godzin temu, poosa21 napisał(a):

Jeszcze nigdy nie musiałem poprawiać po command i butisan, zawsze czysto do żniw.

Same nero to za mało bo nie bierze np chabru i trzeba zwalczać np po wschodach.

A miałeś choć raz 200l tydzień po siewie?

6 godzin temu, Okisz napisał(a):

Panowie co może  być powodem że talerzówka nie wycina całkowicie badyli na rzepaczysku? Stoi tego sporo. 

Próbowałem różne głębokości, szybciej wolniej...

Mam możliwość przesunięcia całej belki z talerzami w prawo i lewo o kilka cm. Może to by pomogło? Tak mi sie wydaje ze przedni i tylni talerz jest dokładnie jeden za drugim, a nie na przemian...

Jedz na skos

Opublikowano

Ja w tamtym roku odchwaszczalem zarówno doglebowo, doglebowo + powschodowo i tylko powschodowo. Doglebowo średnio było, z poprawką Navigatorem czysto , po Ladivie także czystko. W tym roku myślę pojechać samym chlomazonem, żeby zniszczyć tobołki czy bodziszka drasnąć przytulie i powschodowo Navi. 

Opublikowano
W dniu 18.08.2025 o 07:34, yacenty napisał(a):

Ciekawie ale to już wychodzi koło 350-400zl na ha

Można, mój rekord to 7 letnie nasiona.

Wychodzi drogo ale inaczej nie dam rady zwalczyć stulichy.

Opublikowano
Godzinę temu, ravoj napisał(a):

Żeby było dobrze to nie da się tanio, jakoś tak po 40tce człowiek zaczyna to rozumieć 

Oczywiście ze się da. Wszystko rozchodzi się o chwasty. 

Opublikowano

Czy Waszym zdaniem to dobry pomysł wysiać populację w szerokie rzędy 45 cm w obsadzie ok. 45 roślin na metr? ktoś ma doświadczenia z odmianą populacyjną?

Opublikowano
30 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

sieje derricka od 2 lat w takim rozstawie, ale 40 szt. / m2. 

I jak ? Jesteś zadowolony ? Ja tak miałem w tym roku siać derricka. Ale kilka osób mi odradzało siać populację w rozstawie 45 i zrezygnowałem.

Pytanie odnośnie wapnowania pola pod rzepak. Dojechało mi wapno magnezowe  Omya Agrodol 0-3 RO z Romanowa. Planuję je jutro posypać po polu i za tydzień siać rzepak. Dawka 5t/ha.  Czasowo będzie ok, nie zaszkodzi ?

Opublikowano
12 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Tak samo robie, zasiac głębiej , tydzień niech nie pada , potem wskazany deszcz

Ja tez sie przestalem bawić z sianiem rzepaku na 1cm od kiedy powschodzil tylko tam gdzie byl "kopiec" ziemi a on lezal pod nim na 5cm. Normalnie daje jak pszenice na 2-3cm i wschodzi. 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Karkol94 napisał(a):

Też spróbuję CL'a.

Na odchwaszczanie flex?

Pójdzie standardowa doglebówka comand + metazochlor , bo to przylega do reszty pola gdzie będzie rósł rzepak normalny, więc będzie wszystko razem opryskane  , a potem jak już samosiewy rzepaku powschodzą to pójdzie Pulsar bo mi z soi został 1 litr , a na 2,7 ha akurat starczy żeby zniszczył samosiewy rzepaku 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Oczywiście ze się da. Wszystko rozchodzi się o chwasty. 

Nie chce Cię prowokować Tomku, ale chciałbym poznać ten tani przepis. Bo na trzy wjazdy w łan może bym coś ułożył, jeden kompleksowy mi się nie spina

Opublikowano
2 godziny temu, ROLOMAZ napisał(a):

I jak ? Jesteś zadowolony ? Ja tak miałem w tym roku siać derricka. Ale kilka osób mi odradzało siać populację w rozstawie 45 i zrezygnowałem.

Pytanie odnośnie wapnowania pola pod rzepak. Dojechało mi wapno magnezowe  Omya Agrodol 0-3 RO z Romanowa. Planuję je jutro posypać po polu i za tydzień siać rzepak. Dawka 5t/ha.  Czasowo będzie ok, nie zaszkodzi ?

hmmmm, w tym roku plony miedzy 4,5 i 5, a zeszłym traba powietrzna go przetrzepala, 3 tony oddał, reszta na polu.

Opublikowano
7 godzin temu, yacenty napisał(a):

A miałeś choć raz 200l tydzień po siewie?

Jedz na skos

Dzwoniłem do producenta tolmet. Poradzili żeby przestawić talerze po kilka cm na boki na regulacji. Dziś się pobawię i zrobię testy.

Na skos jazda u mnie odpada. Jedno pol długie wąskie.  A inne bardzo nieregularny kształt i krzywe.

Opublikowano
17 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

Kupiłeś Astata? mam od nich wlasnie astata, potezna rama, duze talerze, ale ich ustawienie musisz sam pozmieniac. 

Tak astat 300. Maszyna kloc fest. Z wałem daszkowym.  Łącznik hydrauliczny bardzo pomaga w użytkowaniu :) Szczególnie na polach z górkami i skłonami.

Dzis sie wezme za przestawianie. 

Opublikowano

Kiedy zaczynacie siać? Mam już poorane z wałem, wczoraj z czystej ciekawości pojechałem agregatem na jeden kawałek i masakra, pustynna burza.... czekacie z siewem az popada czy siejecie i czekacie na deszcz?? Bo ja się biję z myślami