Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, misiak napisał(a):

Słonecznik  to   astrowate  i  chyba   rzepakowi  pasuje  ?Ma ktoś  inne  zdanie  ,bo  sam  myśle  żeby  wprowadzić  słonecznik  do  płodozmianu .

Słonecznik choruje na te same choroby co rzepak ( zgnilizna  twardzikowa )  

Opublikowano
Godzinę temu, Dastan napisał(a):

Dużo osób narzeka na wschody i wraca do orki w rzepaku, a jeszcze pytanie o zmianowanie czy po pszenicy, która była po słoneczniku można by zasiać rzepak czy od słonecznika liczyć te kilka lat przerwy?

No weź, chciałem w tym roku po gruberze siac bo nie chce mi się orać,

kiedy zaczynacie siać, dolnośląskie, bo zapowiada się sucho?

Godzinę temu, Dastan napisał(a):

Dużo osób narzeka na wschody i wraca do orki w rzepaku, a jeszcze pytanie o zmianowanie czy po pszenicy, która była po słoneczniku można by zasiać rzepak czy od słonecznika liczyć te kilka lat przerwy?

No weź, chciałem w tym roku po gruberze siac bo nie chce mi się orać,

kiedy zaczynacie siać, dolnośląskie, bo zapowiada się sucho?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ejczbio napisał(a):

Na jaką glebokosc siejecie rzepak przy uprawie bezorkowej? Uprawa przed siewem gruberem, słomą ścięta. W tamtym roku słomą zebrana i siew wydawało mi się, że w dobre warunki wilgotnościowe i wschody bardzo słabe. Trzymałem się głębokości 1-1,5cm. Wydaje mi się, że w takim wypadku minimum 2cm. Patrząc na pogodę i brak opadów na choryzoncie to co raz bardziej skłaniam się do zaczepienia pługa i siew drugim zestawem bezpośrednio za pługiem żeby jak najlepiej wykorzystać wilgoć 

Sieję na „0cm” wgniatam kółkiem i lekko zagartuję 

Edytowane przez ansu
Opublikowano
robi57362 napisał:

miałem i żadnej różnicy nie widzę

też miałem i plon był, chciałem zapytać o spostrzeżenia innych. Czyli można się bawić w uprawianie dopłat

Opublikowano
4 godziny temu, Dastan napisał(a):

A ja na ściernisko po gruberze chciałem wjeżdżać agregatem talerzowym z siewnikiem na redlicy talerzowej z kółkiem dociskającym. Jakieś spostrzeżenia? Pole wygląda jak zdjęciu. Trochę słomy jest..

Screenshot_20250818_160651_Gallery.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, Dastan napisał(a):

Przyszły wyniki analizy gleby, na tych działkach chciałbym dać rzepak, stanowisko po jeczmieniu ozimym z pozostawioną słomą i lekkim wapnowaniu. Co ciekawe pierwsza działka nie wapnowana co najmniej 20lat, a myśle że dużo więcej i przez ostatnie 2 lata brak nawożenia PK, a w analizach nie odstaje od tych regularnie wapnowanych i nawożonych... Jak podejść do nawożenia pod rzepak? Myślałem o 150-200kg DAPU + 250kg Corn Cali? 

Czym takie pola wapnować, dolomit czy zwykłe ? 

image.png

Przy mniejszych zasobnościach dawałem 200 fosforanu i 250soli  tylko magnez miałem wysoki bo dawałem radkowit premium  i był wynik +5t rzepaku 

• Thanks 1
Opublikowano
22 godziny temu, barney napisał(a):

Czym uzupełnić doglebowo NERO 424 EC w dawce 3 l/ha z adiuwantem? metazachlorem w jakiej dawce ?

Jak już chcesz koniecznie coś do Nero dodawać to raczej pendimetalina, napropamid, choć jak warunki będą złe, ewentualna poprawka Navigatorem, Korvetto lub czymś podobnym to będzie jeszcze dodatkowy koszt. Taniej niż Nero wychodzi mieszanka Koban+chlomazon, ale jak kto woli.

23 godziny temu, yacenty napisał(a):

Ja robiłem w nocy po siewie chlomazon 0.17, metazachlor 1.7l

Chwastów po tych 200l opadu było dużo.

Dołożyłem 0.3l navigatora i dalej chwastów było dużo.

Kasy kupę a efekt słaby. Natomiast chwasty z kategorii tych, których wiosna nie było widać bo zostały w dolnym piętrze, ale zostały.

Te 200l opadu to w jakim czasie/okresie było?

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, metrax12 napisał(a):

Jak już chcesz koniecznie coś do Nero dodawać to raczej pendimetalina, napropamid, choć jak warunki będą złe, ewentualna poprawka Navigatorem, Korvetto lub czymś podobnym to będzie jeszcze dodatkowy koszt. Taniej niż Nero wychodzi mieszanka Koban+chlomazon, ale jak kto woli.

Te 200l opadu to w jakim czasie/okresie było?

3 doby, jakoś 10 wrzesnia

• Root Admin
Opublikowano
20 minut temu, metrax12 napisał(a):

To metazachlor mogło przepłukać (chlomazon też?), nie było przebarwień po chlomazonie?

Nie było przebarwień 

19 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

npk to raczej inwestycja w przyszlosc. wiekszy efekt da wapnowanie gleb kwasnych.

Ja co 3lata wapnuje z urzędu 

Opublikowano
2 godziny temu, farmer1111 napisał(a):

Przy mniejszych zasobnościach dawałem 200 fosforanu i 250soli  tylko magnez miałem wysoki bo dawałem radkowit premium  i był wynik +5t rzepaku 

U mnie najsłabiej jest z magnezem i siarką, co prawda w corn cali trochę tego jest i myślę jesienią tak juz to zostawić,  a wczesna wiosną kizeryt ? 

Opublikowano

Excited pod ziemią, zobaczymy co dalej :D Dokładniej 3-3,5cm pod ziemią, 45szt/m2. Na czwartek zapowiadają deszcz, ale na wszelki wypadek sieje głębiej, powinien załapać. 

330l/ha
Rapex 2,0l + Reactor Plus 0,18l + Hurricane Soil 0,25l  

IMG_3311.png

Lid Amoroso siany w sobotę, w środę powinien być już na wierzchu. Siany też dość głęboko 3-4cm.

IMG_3289.jpeg

Opublikowano
1 minutę temu, Siedzacybyk napisał(a):

nie powiem, dosc szybko zasiane.

Najwcześniej w swojej karierze siałem rzepak 11 sierpnia, kończyłem w deszcz 13.08. A potem długo długo bez opadów. Druga regulacja poszła wtedy jesienią, 0.7 tebu + 1.0 stabilanu.

2 minuty temu, XTRO napisał(a):

po co tak głęboko jak wilgoć widać masz?

Rędzina to specyficzna gleba, wierzch wyschnie i robi się żużel. Tak jeśli nie popada to z tych 3cm jeszcze jest w stanie skiełkować. Gdybym zasiał na 1cm nie ma najmniejszych szans.

@mysza103 A Ty siejesz coś czy trzymasz się wciąż początku września? 

• Like 1
Opublikowano

Jedną odmianę TUBA mam od kolegi , ona ponoć ma start nie tak szybki , więc myślę w sobotę -poniedziałek zaorać i zasiać parę ha , reszta Pionier PT 303 i LG Auqland czy ACTIVUS (nie pamiętam już jaka ta odmiana , muszę go dopytać ) będę siał jeszcze na następny wekend 31 sierpnia , bo i w opisie mają że szybki start mają i polecane do siewu w terminie optymalnym i opóznionym (do wczesnego siewu nie zalecane odmiany) 

Opublikowano
26 minut temu, mysza103 napisał(a):

Jedną odmianę TUBA mam od kolegi , ona ponoć ma start nie tak szybki , więc myślę w sobotę -poniedziałek zaorać i zasiać parę ha , reszta Pionier PT 303 i LG Auqland czy ACTIVUS (nie pamiętam już jaka ta odmiana , muszę go dopytać ) będę siał jeszcze na następny wekend 31 sierpnia , bo i w opisie mają że szybki start mają i polecane do siewu w terminie optymalnym i opóznionym (do wczesnego siewu nie zalecane odmiany) 

Czyli nie kupujesz nic c1?

Opublikowano
1 godzinę temu, ervyn napisał(a):

Najwcześniej w swojej karierze siałem rzepak 11 sierpnia, kończyłem w deszcz 13.08. A potem długo długo bez opadów. Druga regulacja poszła wtedy jesienią, 0.7 tebu + 1.0 stabilanu.

Rędzina to specyficzna gleba, wierzch wyschnie i robi się żużel. Tak jeśli nie popada to z tych 3cm jeszcze jest w stanie skiełkować. Gdybym zasiał na 1cm nie ma najmniejszych szans.

@mysza103 A Ty siejesz coś czy trzymasz się wciąż początku września? 

Tak samo robie, zasiac głębiej , tydzień niech nie pada , potem wskazany deszcz