Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, ravoj napisał(a):

A nie padało przypadkiem w tamtym roku? 18 był dobry deszcz bo mam filmiki. Kurde to się nazywa poświęcenie, no siew to podstawa, coś w czwartek za tydzień może popada, poczekam chyba

W moich stronach w tamtym roku w sierpniu nie spadła ani kropla , deszcz był dopiero 14- 15 wrzesiea 120 litrów 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Jaka odmiana hybrydowa urośnie na lekka ziemia jest kawałek takiej przegorzeluchy to w środku żyta nie posieje.... 

A druga sprawa to czym w pszenicy zwalczać rzepak?

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał(a):

3l glifosatu 120l wody i niech stoi do siewu

3l/ha? 

Nigdy nie stosowałem i nie zamierzam stosować glifosatu. Powinni go już dawno temu zakazać, a zjeby z UE wycofują dobre fungicydy i herbicydy które są 100 razy mniej szkodliwe jak glifo....

• Haha 6
Opublikowano
11 godzin temu, kubamako66 napisał(a):

w tamtym roku o 17 zacząłem orać kawałek 5 ha i rano od 3 wyrabiałem i o 8 już siałem i wschody ładne i tak co roku robię ziarno ma być tak posiane aby zeszło bez deszczu, takie moje zdanie siew w suchą ziemie to jest papudradztwo według mnie   

Tak samo twierdze , tylko u mnie jeden orze, ewentualnie bezorkowiec, drugi za nim sieje

34 minuty temu, yacenty napisał(a):

Tak 3l i 120l wody i masz pięknie czyste pole pod pszenicę 

Ja wole potalerzować drugi raz , na tym zdjęci za szybko było robione pierwszy raz , ja dopiero mam pierwszy raz zrobione , czekałem aż powschodzi 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Tak samo twierdze , tylko u mnie jeden orze, ewentualnie bezorkowiec, drugi za nim sieje

albo tak znajomy robi jeden ora drugi wyrabia trzeci sieje i co roku mają ładne wschody a niektórzy przesusza i później narzekają słabe wschody mają 

Opublikowano (edytowane)

Ja czekam aż wapno wysieje to potem druga uprawka po rzepaku zrobię, tam gdzie perz to Glifo pójdzie teraz. U siebie jak bym się uparł to do południa orka a popołudniu siew 

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Root Admin
Opublikowano
4 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Ja wole potalerzować drugi raz , na tym zdjęci za szybko było robione pierwszy raz , ja dopiero mam pierwszy raz zrobione , czekałem aż powschodzi 

Tym tropem musiałbyś 4x talerzowac do 1 pazdziernika

Opublikowano

Nie skosiłem pocięta słoma przykryła ziemie , opady były conajmniej 95 % juz wzeszło teraz je zlikwidowałem 13-14 sierpień, koło 5 września drugi przejazd  z 7 litrów paliwa, po 20 września bezorkowiec i siew pszenicy

Opublikowano
23 minuty temu, SawekBraczyk napisał(a):

Ja czekam aż wapno wysieje to potem druga uprawka po rzepaku zrobię, tam gdzie perz to Glifo pójdzie teraz. U siebie jak bym się uparł to do południa orka a popołudniu siew 

W tym przypadku glifo bez potrzeby. Perz załatwisz później we wrześniu 1-liściennymi ewentualnie na wiosnę. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, piotrk8212 napisał(a):

Jaka odmiana hybrydowa urośnie na lekka ziemia jest kawałek takiej przegorzeluchy to w środku żyta nie posieje.... 

A druga sprawa to czym w pszenicy zwalczać rzepak?

A tak konkretniej co rozumiesz przez stwierdzenie lekka ziemia. Na słabsze stanowiska rzepaczane sprawdza się saatbau pirol, w tym roku będę sprawdzał lidea invicto, też sobie radzi z opinii co szukałem i z tej samej hodowli adapt tylko że to już zapewnienia jedynie producenta odmiany.

Opublikowano
Godzinę temu, lobudek napisał(a):

3l/ha? 

Nigdy nie stosowałem i nie zamierzam stosować glifosatu. Powinni go już dawno temu zakazać, a zjeby z UE wycofują dobre fungicydy i herbicydy które są 100 razy mniej szkodliwe jak glifo....

A w czym niby ci przeszkadza glifosat , i gdzie ta jego szkodliwość 

1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

3l glifosatu 120l wody i niech stoi do siewu

Nie wiem czym robił za 1 razem , ale pod pszenicę to dobrze jest zrobić 2 przejazdy żeby ziemia było bobrze doprawiona 

41 minut temu, wilkołak napisał(a):

Zgadzam się tu w 100% , sam dopiero wczoraj rzepaczyska potalerzowałem 1 raz 

37 minut temu, yacenty napisał(a):

Tym tropem musiałbyś 4x talerzowac do 1 pazdziernika

Czemu tak sądzisz? wczoraj zrobione 1 raz i za 3-4 tygodnie będzie zrobione 2 raz i pole gotowe do siewu , to co gdzieś powychodzi jeszcze to uprawowo-siewny zniszczy , 

Twoim tropem jeśli popryska teraz randapem to i tak do siewu musi jeszcze wjezdżać czymś bo wystarczy że spadnie deszcz i następne samosiewy będą wschodzić więc w twoim przypadku minimum będą 2 wjazdy + 3 glifosad , a u mnie tylko 2 wjazdy 

Oczywiście sprawa się inaczej przedstawia jak są chwasty uciążliwe np perz , oset czy inne to glifo mile widziane wówczas 

40 minut temu, wilkołak napisał(a):

Nie skosiłem pocięta słoma przykryła ziemie , opady były conajmniej 95 % juz wzeszło teraz je zlikwidowałem 13-14 sierpień, koło 5 września drugi przejazd  z 7 litrów paliwa, po 20 września bezorkowiec i siew pszenicy

A to nie doczytałem , więc u ciebie jednak 3 wjazdy idą od żniw i 4 wjazd siew , u mnie 2 x wjazd talerzówką i 3 wjazd siew 

• Root Admin
Opublikowano

po 4 tygodniach to rzepak u mnie bedzie za kolano.

U mnie talerzowane było już tydzien temu. czyli koło 7-8 sierpnia. końcem miesiąca pójdzie glifo.

A na koniec września 3 belkowiec i siew.

Fotka z 29.09

20230929_164444.jpg

Opublikowano (edytowane)

Większość już wzeszła , będą pojedyncze sztuki, wiec nie w kolano, do tego sucho to co ruszone , jak nie popada to nie wzejdą nowe

Mysza bo Ty robisz płytko talerzówką , ja jade bezorkowcem na 25 cm

Edytowane przez wilkołak