Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy na stanowisku po grochu jego samosiewy są problemem w rzepaku?  Czy herbicyd sobie poradzi?

Opublikowano
22 godziny temu, SawekBraczyk napisał(a):

Orka na drugi dzień siew i wschody będą. Ja około 25 sierpnia planuje siać 

Nie na rędzinach, jak nie popada po siewie to co byś nie zrobił wschodu będą kiepskie. 

@mysza103kiedy planujesz coś siać? 
do wczoraj pokazywało deszcz w weekend, więc myślałem nawet w tym tygodniu. Ale już lipa z deszczu

13 minut temu, Unexpected napisał(a):

Czy jest sens siać rzepak po rzepaku (orka) jeżeli na danych dzialkach nigdy wcześniej nie było go sianego? Jakie mogą być problemy? Czy dać sobie spokój

Siałem tak już, nic nadzwyczajnego się nie działo. Rzepak urósł, omłócilem. W tym roku też przymusowo tak musze zrobić.

Opublikowano

Już tu pisałem,  przełom sierpnia- września  i oczywiście trza patrzeć na pogodę 

27 minut temu, Unexpected napisał(a):

Czy jest sens siać rzepak po rzepaku (orka) jeżeli na danych dzialkach nigdy wcześniej nie było go sianego? Jakie mogą być problemy? Czy dać sobie spokój

Ja będę siał rzepak po rzepaku w tym roku

Opublikowano

Miałem raz taką plantację 
Najlepiej dwukrotne talerzowanie by niszczyć co kiełkuje a pierwszy zabieg jak najszybciej po skoszeniu ( ale domyślam się ,że w tym roku nie miałeś na to czasu)
I ja osobiście zmniejszyłem obsadę o jakieś 10% bo moja orka nie chowa 100% tego co na wierzchu zostało po zbiorze.
Ale to też kwestia warunków do siewu.
No właśnie apropo warunków -w sobotę talerzowałem to świata nie widać pył niesamowity.
Pierwsze 10 cm ziemi to popiół.
Głębiej jest wilgoć więc wyorzę ziemię mokrą. Tylko no i tak czekam na deszcz a orkę od razu będę bronował by przerwać parowanie.
Nie mam dobrych doświadczeń z siewem w świeżą orkę - już dwa razy się sparzyłem na rzepaku i pszenicy.

Opublikowano
2 godziny temu, ravoj napisał(a):

Jak patrzyłem nieraz na rzepaki siane na siłę bo terminy bo trzeba, siane  w suszę to sobie poczekam do września. 

A we wrześniu będzie padało ? Od kiedy ? W zeszłym roku był dokładnie miesiąc bez deszcze, a nawet 5 tygodni, od 10 sierpnia do 15 września. 

Opublikowano

Ano. Coś muszę zmienić.

Z owocami będzie klapa to trzeba uczyć się nowego. W tym roku spróbuję może 15ha, a w następnym jak spasuje po zlikwidowanych porzeczkach

Opublikowano
7 godzin temu, ciaastus napisał(a):

Mi się nie udało nigdy zasiac wcześniej niż 1go września. No ale ja nie zbieram po 5 ton. Może przez to. 🤔

A co przeszkadzało siać wcześniej? 

Opublikowano

Dla tych co toną w polu.

Gleba 3 i 4 klasy. Drugie mieszanie ścierniska po jęczmieniu 

20250812_194219.jpg

20250812_195132.jpg

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał(a):

Dla tych co toną w polu.

20250812_194219.jpg

20250812_195132.jpg

na wschodzie od Ciebie jeszcze lepiej, kilka % scierniks ruszonych tylko, bo popiol i tuman kurzu

Nawet zadne samosiewy nie zejda.

Ja w tym roku raczej rezygnuje z rzepaku, plon drugi rok z rzedu pozniej 2,5 tony i bardzo lekki

oraz do 25 siernia zadnych opadow nie nadaja, a coraz bardziej grzeje

Opublikowano
6 godzin temu, pep14 napisał(a):

A we wrześniu będzie padało ? Od kiedy ? W zeszłym roku był dokładnie miesiąc bez deszcze, a nawet 5 tygodni, od 10 sierpnia do 15 września. 

Nie wiem czy będzie, kiedyś na pewno będzie

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

Dla tych co toną w polu.

20250812_194219.jpg

20250812_195132.jpg

LRA podobnie, nic nie robie pierdziele ten pył obracać,  czekam na jakiś deszcz. 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, slavik80 napisał(a):

Kiedy ta fasola w tym roku będzie do wycinania?wczesny keietnioey siew a pogoda swoje.moze te upały przyspieszą

Moja siana w maju i pod koniec tygodnia będzie cięta.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Praktykował ktoś siew populacji i mieszańca rzepaku na jednej działce obok siebie, da radę zrobić wszystko w jednej tej samej technologii (wszystkie zabiegi w tym samych czasie), czy trzeba na coś zwrócić uwagę?

Edytowane przez anja79
  • Root Admin
Opublikowano

to nie kwestia czy mieszaniec i populacja - to kwestia odmian.

miałem w tym roku 5 odmian na jednym kawałku - wszystkie 5 srednio wczesne, a i tak różnice były duże.

Na innym polu też średnio-wczesna ale innej hodowli i jeszcze inaczej przebiegała wegetacja.

Dla wygody - lepiej posiać 1 odmiane, dla bezpieczeństwa -> kilka, bo nawet jak któraś wypali gorzej, to inna wypali lepiej. Srednia bedzie jako taka