Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie (wschód łódzkiego)październik 22mm, listopad 24mm , grudzień i styczeń po 17mm, luty zero do tej pory i zero w większości prognoz na dwa tygodnie. W miejscach gdzie czasami z nawozem dało się wjechać pod koniec kwietnia można jeździć samochodem. 

Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Większość kraju sucho , nawet bym powiedział prawie cała Polsaka , jaki powiat tak napadało ile mm w 2024

U mnie równe 800 mm. w zeszłym roku. W tym, ponad 30 w styczniu.

Opublikowano
W dniu 5.02.2025 o 19:01, Zetmar napisał(a):

300 saletrosanu +150 mocznika i temat nawożenia N zamknięty.

mocznik zwykły czy z inhibitorem? 
robisz jakiś odstęp czasowy czy jedno po drugim nawet w ten sam dzień? ;) 

Opublikowano
29 minut temu, strzechu napisał(a):

U mnie (wschód łódzkiego)październik 22mm, listopad 24mm , grudzień i styczeń po 17mm, luty zero do tej pory i zero w większości prognoz na dwa tygodnie. W miejscach gdzie czasami z nawozem dało się wjechać pod koniec kwietnia można jeździć samochodem. 

Luty przeważnie charakteryzuje się najniższymi opadami w PL 😎

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tomek90 napisał(a):

IMG_20250121_120238.jpg

Rok temu też tak mieliśmy, w kwietniu nie wszędzie dało się wjechać a potem susza zabrała plony. Na dziś nie ma miejsca w okolicy aby nie dało się przejechać. Oby wiosną była bardziej łaskawa w deszcz . 

Zastanawiam się czy łąk nie wyorać, trzeba to zgłaszać wcześniej ? 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
40 minut temu, boogie7 napisał(a):

U mnie równe 800 mm. w zeszłym roku. W tym, ponad 30 w styczniu.

A u mnie w styczniu raczej deszczu chyba nie było wcale , a jeśli już to raczej tylko pokropiło , troszkę wody można zaliczyć z tego co tego śniegu trochę napadało jakoś w połowie stycznia i tyle , a i prawie do końca lutego też nie widać za wiele opadów na razie , chyba że coś się jeszcze zmieni , tak że na razie stresu jakiegoś nie ma bo i tej wody na razie jakoś nie potrzeba , ale jak z marcem czy kwietniem wejdziemy tak jak z lutym to się będzie robić nieciekawie

Opublikowano
Godzinę temu, Michall51 napisał(a):

mocznik zwykły czy z inhibitorem? 
robisz jakiś odstęp czasowy czy jedno po drugim nawet w ten sam dzień? ;) 

Tego samego dnia,mocznik z inhibitorem.

Opublikowano

U mnie w prognozie każdego dnia na + więc po południu nie ma szans ale z rana długo trzyma,, tak że można by fajnie wjechać gdzieś o 6 rano i zanim puści troche zrobić a noc przespana. Mimo wszystko dla mnie za wcześnie, jeszcze pare dni poczekam.

Opublikowano
19 godzin temu, Henryk69 napisał(a):

Myślę że straty w rzepaku nie będzie ale azot to pójdzie sw Piotra 

Ty tak myślisz. Na czym opierasz teorię, że mróz redukuje azot?

Opublikowano

Zartujecie z tym azotem? przeciez to nie forma gazowa! ulatnia sie tylko amoniak! ktory by powstal z mocznika musi zajsc reakcja wymagajaca temperatury! w okresie mrozu moze sobie lezec so konca świata, a na syberii w wykopaliskach odryja prymitywna forme nawozenia: mocznik. saletrosan to forma amidowa, jeszcze bardziej stabilna

• Confused 2
Opublikowano
5 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

Zartujecie z tym azotem? przeciez to nie forma gazowa! ulatnia sie tylko amoniak! ktory by powstal z mocznika musi zajsc reakcja wymagajaca temperatury! w okresie mrozu moze sobie lezec so konca świata, a na syberii w wykopaliskach odryja prymitywna forme nawozenia: mocznik. saletrosan to forma amidowa, jeszcze bardziej stabilna

uwalnianie azotu następuje także w ujemnych temperaturach - tylko wolniej. A ten, który się uwolni, niepowędruje do gleby, tylko w powietrze. Napewno straty jakieś tam będą - jak zwykle.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, skoczmen napisał(a):

Ty tak myślisz. Na czym opierasz teorię, że mróz redukuje azot?

Myślę że jak nie ruszy wegetacja w rzepaku to azot nie będzie czekał np miesiąc.

Opublikowano

Zgadza się. Amidowa i amonowa będzie czekać i dłużej jak trzeba 😅

Godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

Saletrosan to forma amonowa i w ⅓ azotanowa 

2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Azot nie wymarza, ale posiany na zamarznięta ziemie i jak w dzień nie puści i poleży kika dni , to nie wiem czy nie będzie strat, saletrosan 

To tak. Może być. Tak samo jak bez opadów amid i amonowa może w wyższym odczynie gazowo uciekać. 

Ja wysiałem saletrosan kilka dni temu na bloto.

Opublikowano

Mam kilka hektarów rzepaku nie opryskanego na chwasty jesienią. Miał iść do likwidacji ale jednak zostawiam, głównie bodziszki, przytulia (miejscami po 5-10cm), fiołki. Co polecacie na chwasty? Samo Korvetto da radę?

Opublikowano

w ponizej 0 enzymy ureazy nie beda dzialaly. to sa bialka! one musza dzialac w dodatnich temp, po drugie malo bakyerii jest ktore ponize 0 cos robia. a co do formy saletrzanej, to co z nia sie stanie jak bedzie lezala na wierzchu? nic, czeka na deszcz. jeszcze przed glupimi zarzadzeniami u nas w lutym po twardym saletrosan sialismy,by czekal na rosliny. mocznik z reszta plynny zamarza juz w -11 st.