Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
19 minut temu, 1993michal napisał(a):

na t1 chce dać 0.5l dovvo 2kg dr green rzepak i 1.5l agrosorb folium + siarczan magnezu będzie ok?

Może być choć przydałoby się dorzucić bor chyba że już wcześniej dawałeś. Tak z ciekawości z którego rejonu jesteś? A te aminokwasy to już kiedyś stosowałeś czy pierwszy raz? U nas handlowcy nie mogą się nachwalić jakie to cudowne i skuteczne a że podstawa u nich to towar wcisnąć to do ich zapewnień z mocną rezerwa podchodzę.

Opublikowano

Za kasę wydaną na jakieś zbędne .ujostwa, lepiej zrobić porządnie robaka.

Opublikowano

arnoldino napisał:

bor dawałem już raz wiosną i teraz w tym green'ie jest bor. a agrosorb stosowałem w zeszłym roku w pszenicy a rzepak mam pierwszy raz, myślę go dać ze względu na te mrozy co są. jestem z lubelskiego i teoretycznie dziś ma być ostatnia noc z przymrozkiem i nie wiem czy robić zabieg w sobotę ma być 12+ i bez przymrozku czy czekać do wtorku bo wtedy będę miał jak

boogie7 napisał:

Za kasę wydaną na jakieś zbędne .ujostwa, lepiej zrobić porządnie robaka.

będzie porządny zabieg od robaka starym dobrym sprawdzonym d.....nem 😉

Opublikowano

Drugi koniec Polski dlatego tak późno, sam już musisz zdecydować czy sobota czy przyszły tydzień. I tak z zasady to się nie chwalimy  stosowaniem środków dozwolonych tak długo aż nie złapią. Takie tematy lubią ciszę.

Opublikowano
10 godzin temu, Rowan napisał(a):

W jakim sensie mówisz, że się zdziwiłeś i wolisz jechać normalnie? Znam takich, którzy wogóle płatka nie robią i ich plony nie odbiegają od reszty.

Mnie rok nauczył że bez zabiegu na płatka plon był 2t niższy, od tego czasu wolę niszczyć w ścieżkach.

Opublikowano
1 minutę temu, farmer1236 napisał(a):

Stosował ktoś na płatek pictor revy propulse kier ? Który lepiej ochronił rzepak ? 

Pierwsze dwa super wychodziło z tym trzecim to nie praktykowałem 

Opublikowano

Jadę głównie Propulsem odkąd wszedł na rynek (czasem był Pictor). Jak dla mnie, najlepsze rozwiązanie, z tym ze dodaję 0,1 - 0,15 l. do dawki etykietowej (wiem, prokurator się dowali do dawki większej od max, bo tak nie wolno 😆)

Opublikowano
19 minut temu, Alpacino napisał(a):

Pierwsze dwa super wychodziło z tym trzecim to nie praktykowałem 

Duża zwyżka plonu po tych opryskach ? Ile rzepak plonował ?

6 minut temu, boogie7 napisał(a):

Jadę głównie Propulsem odkąd wszedł na rynek (czasem był Pictor). Jak dla mnie, najlepsze rozwiązanie, z tym ze dodaję 0,1 - 0,15 l. do dawki etykietowej (wiem, prokurator się dowali do dawki większej od max, bo tak nie wolno 😆)

Duża zwyżka plonu po nim? Ile rzepak plonował?

Opublikowano
4 minuty temu, farmer1236 napisał(a):

Duża zwyżka plonu po tych opryskach ? Ile rzepak plonował ?

Duża zwyżka plonu po nim? Ile rzepak plonował?

Czy zwyżka to ciężko powiedzieć ale w granicach 4,5 ci którzy piszą że zauważyli zwyżkę plonu chciałbym wiedzieć jak to zmierzyli 

Opublikowano
21 godzin temu, anto napisał(a):

nie masz później problemu z pryszczarkiem? 

Ile boskalidu i protio na płatek ? Mieszanina będzie czy gotowiec ?

9 minut temu, Alpacino napisał(a):

Czy zwyżka to ciężko powiedzieć ale w granicach 4,5 ci którzy piszą że zauważyli zwyżkę plonu chciałbym wiedzieć jak to zmierzyli 

To sporo jaka odmiana rzepaku? Jaka klasa ziemi?

Opublikowano
10 minut temu, Alpacino napisał(a):

Pewnie mieli zrobioną kontrole opryskaną innym środkiem , a potem osobno skoszone np,pół hektara jednego i pół hektara drugiego i zważone , wówczas widzieli czy była zwyżka czy nie 

Opublikowano

Tego typu cuda wianki to robią w SDOO 😋  Wystarczy że rośliny są zdrowe do końca wegetacji, szczególnie jeśli chodzi o zgniliznę twardzikową.. To wystarczający argument dla mnie, przemawiający za Propulsem. 

Opublikowano
Godzinę temu, farmer1236 napisał(a):

Ile boskalidu i protio na płatek ? Mieszanina będzie czy gotowiec ?

To sporo jaka odmiana rzepaku? Jaka klasa ziemi?

4 klasa ziemia dość lekka przepuszczalna pH uregulowane były siane 3 odmiany zmieszane ze sobą o podobnym okresie dojrzewania

Opublikowano
8 minut temu, Alpacino napisał(a):

4 klasa ziemia dość lekka przepuszczalna pH uregulowane były siane 3 odmiany zmieszane ze sobą o podobnym okresie dojrzewania

Ile boskalidu protio ?

Opublikowano
1 godzinę temu, boogie7 napisał(a):

Tego typu cuda wianki to robią w SDOO 😋  Wystarczy że rośliny są zdrowe do końca wegetacji, szczególnie jeśli chodzi o zgniliznę twardzikową.. To wystarczający argument dla mnie, przemawiający za Propulsem. 

To propulse rośliny trzyma zdrowe do końca , a np. pictor , czy inne mieszaniny na dobrych składnikach już nie utrzymają zdrowych roślin do końca ?

Opublikowano
25 minut temu, farmer1236 napisał(a):

Ile boskalidu protio ?

Chodzi ci na płatek? Ja dawałem stary Pictor teraz masz Pictor Revy jeśli już to teraz wydaje mi się że lepiej Propulse lub samemu zrobić mieszaninę jak mówisz boskalid z proktiokonazolem

Opublikowano

Ja robię już od paru lat boskalid 125g + azokstrobina (makler) okolice 100 g i bardzo zadowolony zawsze byłem że zdrowotności . może w tym roku zmienię azoksy na protikonazol zobaczymy

do tego oczywiście robak carnadine + cyperkill a tamtym roku chyba też dawałem bor

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, lukasz493 napisał(a):

Ja robię już od paru lat boskalid 125g + azokstrobina (makler) okolice 100 g i bardzo zadowolony zawsze byłem że zdrowotności . może w tym roku zmienię azoksy na protikonazol zobaczymy

Jedno i drugie rozwiązanie jest okej jak masz w kilku działkach możesz zastosować oba i porównać sobie 

Edytowane przez Alpacino
Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

To propulse rośliny trzyma zdrowe do końca , a np. pictor , czy inne mieszaniny na dobrych składnikach już nie utrzymają zdrowych roślin do końca ?

Stosuje Propuls'a, więc wypowiadam się na jego temat. Pictor pod koniec sprzedaźy, za prawie 250 zł/ha, to było jakieś ku.wa nieporozumienie ! 

Opublikowano
4 minuty temu, boogie7 napisał(a):

Stosuje Propuls'a, więc wypowiadam się na jego temat. Pictor pod koniec sprzedaźy, za prawie 250 zł/ha, to było jakieś ku.wa nieporozumienie ! 

A po ile propuls cię wychodzi?

Opublikowano

Tak z ciekawości sprawdziłem cenę propulse i pictora to drugi wychodzi jakieś 100 zł taniej na opakowaniu 5 L ale to i tak ładnie  ponad 200 zł za zabieg na ha. Ale kto bogatemu zabroni.