Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

stosowalem ambrosio i oriusa. roznicy nie widzialem. jedyne, na pszenice zawsze anbrosio ,bo nie orzypala koncowek lisci. dawalem w zeszlym roku bo septorioza sie wladowala i ambrosio normalnie zadzialal. wydaje mi sie ze ewbw oriusie agresywniejszy.

• Root Admin
Opublikowano
6 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Zawsze powtarzam ze CCC jest najlepszym regulatorem, cena - efekt, żaden inny nie ma podjazdu jeśli ktoś wie jak i kiedy stosować 😉

Większe stężenie tebukonazolu to jeszcze pal go licho, ale formulacja zj***na. Zobacz jak maluję przy EW, a jakie pokrycie przy SC czy jaki tam w ambriossio. Kiedyś sparkfree i to jedyny raz. 

Czy te 500tki wogole taniej wychodzą? 🤔

Jest jeszcze buzz tebukonazol w proszku, somsiady daja co roku, ja osobiście nie brałem. Co w płynie to w płynie. 

Raz kupiłem Buzz i to był ostatni raz.

Większość środka przykleiło się do beczki opryskiwacza i weź to później umyj.

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał(a):

Raz kupiłem Buzz i to był ostatni raz.

Większość środka przykleiło się do beczki opryskiwacza i weź to później umyj.

Może trzeba w letniej /cieplej wodzie - to właśnie problematyczne w proszkach, płynne lejesz i aby kłaków nie wywaliło. 

Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Zawsze powtarzam ze CCC jest najlepszym regulatorem, cena - efekt, żaden inny nie ma podjazdu jeśli ktoś wie jak i kiedy stosować 😉

Większe stężenie tebukonazolu to jeszcze pal go licho, ale formulacja zj***na. Zobacz jak maluję przy EW, a jakie pokrycie przy SC czy jaki tam w ambriossio. Kiedyś sparkfree i to jedyny raz. 

Czy te 500tki wogole taniej wychodzą? 🤔

Jest jeszcze buzz tebukonazol w proszku, somsiady daja co roku, ja osobiście nie brałem. Co w płynie to w płynie. 

CCC w rzepaku najlepsze , kiedy wiosną , czy jesienią ?

Opublikowano

CCC przy obecnych powtarzających się suszach to jedno wielkie nieporozumienie, jedyny plus to cena nic poza tym. Sprawdzał się przy normalnym rozkładzie opadów, przy takich jak obecnie to więcej szkody jak pożytku. Moddus dużo lepsze rozwiązanie tylko znowu potrzebuje słońca żeby pokazać co potrafi. Co do środków w proszku to zawsze rozpuszczam w wiaderku z ciepłą wodą i nie ma wtedy problemu z wymieszaniem 

Opublikowano (edytowane)

Cześć Panowie. W środę na wieczór pryskalem na robaka środkiem Apis 200 SE. Pojechałem wczoraj na pole we wiaderku pusto a w pąkach po 1-2 sztuki słodyszka. Czy możliwe ,że ten środek nie podziałał? Na etykiecie jest ,że działanie kontaktowe i żołądkowe . Czyli teoretycznie powinno podziałać 

Edytowane przez Marcin_1992_2008
Opublikowano
39 minut temu, Mirek1987 napisał(a):

Mam pytanie czy można dzisiaj przed spodziewanym przymrozkiem w nocy -2 pryskać na robaka jest go sporo w pęku

Robaka można kontaktowka.

Opublikowano

tak pryskałem w tamtą sobotę sivanto ale oprysk chyba jakoś słabo zadziałał i pytam czy mogę poprawić przed przymrozkiem a Ty jak nie pomagasz to chociaż nie przeszkadzaj

Opublikowano

Zadaj sobie pytanie, dlaczego zabieg "słabo podziałał", a nie czym by poprawiać 😎

Opublikowano
19 minut temu, boogie7 napisał(a):

Zadaj sobie pytanie, dlaczego zabieg "słabo podziałał", a nie czym by poprawiać 😎

A jest coś legalnego co działa kilka dni nawet w sprzyjających warunkach  ? 🤔🤭 

Opublikowano
48 minut temu, Marcin_1992_2008 napisał(a):

Cześć Panowie. W środę na wieczór pryskalem na robaka środkiem Apis 200 SE. Pojechałem wczoraj na pole we wiaderku pusto a w pąkach po 1-2 sztuki słodyszka. Czy możliwe ,że ten środek nie podziałał? Na etykiecie jest ,że działanie kontaktowe i żołądkowe . Czyli teoretycznie powinno podziałać 

Acetamipiryd jest układowy,  robak żeby zdechł musi go najpierw pobrać. Nie ma cudownych  środków że robal tylko spojrzy na niego i już w locie zdycha, jak już patrzeć to czy po zabiegu są widoczne ślady żerowania to będzie wiadomo czy działa czy nie. Praktycznie każdy z obecnie legalnie dostępnych insektycydów musi zostać przez szkodnika pobrany.

25 minut temu, Mirek1987 napisał(a):

od rozkminy robaki nie zdechną. Być może pH nigdy nie regulowanemu tym kwaskiem a mieszanka była zacna

A jaka masz pewność że robal którego widziałeś nie przyleciał na roślinę z 5 minut wcześniej i jeszcze nie zdarzył pobrać substancji? Nawet te które były o działaniu gazowym potrzebowały jakiegoś czasu żeby szkodnik je wchłonął i  mogły go zniszczyć 

Opublikowano
11 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

A jest coś legalnego co działa kilka dni nawet w sprzyjających warunkach  ? 🤔🤭 

Sivanto powinno. Przecież środek w roślinie działa systemicznie, więc nie padnie od samego przelotu nad łanem 🤦

Opublikowano
Teraz, GRZES1545 napisał(a):

Jakie dawki tego siwanto dajecie ? Lepsze to niż inazuma, borawi z agrosimex stosuje ktoś jeszcze ? 

ja daję 0,2kg inazuma plus 40g/ha siwanto, już dwa lata pod rząd daje kilkanaście dni spokoju

• Thanks 1
Opublikowano

ja dałem 0.7 l/h sivanto na internatach pisali o 10 dniach ochrony lub więcej. Mam pewność że te robaki nie przyleciały 5 minut temu bo było ich po kilka na co ktorymś pąku z reguły tym najbardziej wyrośniętym