Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Większy to ma wage i zna dokładnie plony, a nie z zbiornika czy przyczepy. Niektórzy co prowadzą skup mają maszyny do pomiaru parametrów. 

Procam chemirol osadkowski agrolok mają agronomow nie trzeba mieć tysiąca hektarów żeby jakieś tam informacje czy Doradztwo dostać, poważniejsze zaczynają się powyżej 100ha, ale i poważna kasa się płaci za niego. Ci z powyższych firm jest za darmo, wystarczy brać chemię tam. 

To bardziej przedstawiciele handlowi którzy mówią to co na szkoleniu kazali.

• Thanks 1
Opublikowano

mam kolege, ponad 300 ha, nie zna sie na srodkach w ogóle. przyjezdza do niego jakas babka z firmy. zostawia srodki ,ktore uwaza za najlepsze, on tylko okresla czy maja byc tanie czy drogie. o dziwo te tanie czasem sa drozsze, niz ja u siebie sobie dopasuje. czasem srodek z niskiej polki, jakas mieszanina, ale ona twierdzi ze super jakosc, za niezbyt niska cene. moze sa jacys profesjonalni doradcy, ale jeszcze na niego nie trafilem 🤔

Opublikowano
10 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

mam kolege, ponad 300 ha, nie zna sie na srodkach w ogóle. przyjezdza do niego jakas babka z firmy. zostawia srodki ,ktore uwaza za najlepsze, on tylko okresla czy maja byc tanie czy drogie. o dziwo te tanie czasem sa drozsze, niz ja u siebie sobie dopasuje. czasem srodek z niskiej polki, jakas mieszanina, ale ona twierdzi ze super jakosc, za niezbyt niska cene. moze sa jacys profesjonalni doradcy, ale jeszcze na niego nie trafilem 🤔

Skoro niema pojęcia to chyba lepiej jak bierze od tej babki niz miałby pojechać tribenuronem w odchwaszczaniu rzepaku. 

Opublikowano
16 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

To znaczy że w rolnictwie dalej jest dobrze.

Opublikowano

dlaczego z przypadku? jezdze samochodem, naprawic nie potrafie, hodowcy nie potrafia leczyc, czy rolnik musi sie znac na fungicydach? czy my wszyscy znamy sie na herbicydach? fungicydach, ze od razu taki hejt?! prezes 2.6 tys ha, prawie 2 tys bydla, nawet nie ma pojecia co to CRP! a musi wiedziec? nie, ma od tego ludzi. ale gdy rolnik nie zna sie na fungicydach, to od razu z przypadku! tak realnie , to Wy tez tylko pobieżnie znacie sie na srodkach ochrony! czy wiecie w jaki sposob dziala owy fungicyd? herbicyd, czy na fotosem 1 lub 2, czy moze na produkcje karotenu, a moze hlorofilu? tak latwo kogos ocenic, a siebie potrafimy ?!

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

Nie dawno o tym pisałem właśnie, o patrzeniu z góry na to, że ktoś sie nie zna na teori uprawy mając gospodarstwo. Ja tez mam 100ha troche z przypadku i bazuje na wiedzy z internetowych poradników i stąd również, bo sie po prostu nie znam, łącze praktyke z tym co doczytam. Powinienem w takim razie z góry patrzeć na to, skoro jednemu czy drugiemu koledze z forum padnie coś w układach elektronicznych ciągnika i odrazu go piętnować tekstem „w takim razie masz ciągnik z przypadku skoro sie na nim nie znasz”… Tak się złożyło w życiu, że akurat na tym się znam, zarabiam na tym, ale tu na forum często(choć czasem naprawde nie warto), po prostu najzwyczajniej pomóc i coś podpowiedzieć, skoro już te wiedze posiadam. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

dlaczego z przypadku? jezdze samochodem, naprawic nie potrafie, hodowcy nie potrafia leczyc, czy rolnik musi sie znac na fungicydach? czy my wszyscy znamy sie na herbicydach? fungicydach, ze od razu taki hejt?! prezes 2.6 tys ha, prawie 2 tys bydla, nawet nie ma pojecia co to CRP! a musi wiedziec? nie, ma od tego ludzi. ale gdy rolnik nie zna sie na fungicydach, to od razu z przypadku! tak realnie , to Wy tez tylko pobieżnie znacie sie na srodkach ochrony! czy wiecie w jaki sposob dziala owy fungicyd? herbicyd, czy na fotosem 1 lub 2, czy moze na produkcje karotenu, a moze hlorofilu? tak latwo kogos ocenic, a siebie potrafimy ?!

Trochę nieeee bardzo nie wiedzieć ze herbicyd to środek chwatobojczy a fungicyd grzybojczy, wogole w dziejach internetu nie wiedzieć podstaw to nie bardzo. Widać jak wzrosły plony u ludzi, kiedyś tego nie było, bo nie każdy miał interenet, dostęp do literatury. Większość jechała do sklepu śor z roślina i się pytała jaka to faza, jaka choroba, jaki chwast. Teraz to wszystko sprawdzisz na miejscu na polu. 

300ha gosp niema prezesa, chlop sam nagina, jak zerowa wiedzia jak napisałeś to wilkołak dobrze nazwał to z przypadku 🤪

3 godziny temu, ervyn napisał(a):

Czy 150 kg siarczanu amonu jakoś znacząco wpłynie na ph? Chcialem

dac w lutym na rzepak 150kg i 100 na zboża.

Ja myślałem nad nim też, ale padło na polysuplhat neutralne ph i potas do tego. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

mysle,.ze raczej nie ma czasu, bo ma jeszcze firme.moze akurat ta czesc go nie interesuje, za to lubi maszyny, uprawe ,w tym sie lubuje. to nie tak,ze nic nie wie. oddaje ta czesc rolnictwa w rece doradcow. nie tylko on tak robi, drugi kolega tez. czy mi sie to podoba, nie.....ja lubie ta czesc rolnictwa, ale ja to czlowiek biologii, z zamilowania , wyksztalcenia. jeszcze 10 lat temu o rolnictwie w tym wydaniu malo wiedzialem. nie ukrywam, ze duzo poswiecilem czasu na czytaniu roznych czasopism, pdf, oraz tego forum. tylko ze dla mnie to bylo dosc latwe, bo z racji calej mojej edukacji, biologia jest jej czescia, wystarczylo poczytac, usystematyzowac wiedzy o fungicydach, insektycydach, herbicydach. znam malorolnych, gdzie pojecia o tym nie maja , a prowadza gospodarstwo 40 lat! takich osob jest na prawde duzo. ci moi koledzy nie sa wysztaceni w kierunkach biologicznych, trudno by im bylo to przyswoic, dlatego wola to komus zlecic. ja natomiast jeetem beztalenciem w naprawch maszyn, a szczegolnie silnikowych. opryskiwacz sobie zmodernizowalem, pare innych maszyn również, ale......maszyny silnikowe to dla mnie czarna magia. nie cierpie tego, a naprawiac nie nawidze. Rowan moze potwierdzic, ze o traktorach wiem nie wiele, tak jak o kombajnach, samochodach itp. czy to ze mnie robi az takiego dyletanta rolnictwa? w obecnych czasach nikt nie zna sie na wszystkim, a jesli ktos tak uwaza musi sie nad soba gleboko zastanowic, poszukac dobrego lekarza 😉 Efekt Dunninga-Krugera - poczytajcie, dla wlasnej samooceny 😂

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Trochę nieeee bardzo nie wiedzieć ze herbicyd to środek chwatobojczy a fungicyd grzybojczy, wogole w dziejach internetu nie wiedzieć podstaw to nie bardzo. Widać jak wzrosły plony u ludzi, kiedyś tego nie było, bo nie każdy miał interenet, dostęp do literatury. Większość jechała do sklepu śor z roślina i się pytała jaka to faza, jaka choroba, jaki chwast. Teraz to wszystko sprawdzisz na miejscu na polu. 

300ha gosp niema prezesa, chlop sam nagina, jak zerowa wiedzia jak napisałeś to wilkołak dobrze nazwał to z przypadku 🤪

Ja myślałem nad nim też, ale padło na polysuplhat neutralne ph i potas do tego. 

Jaka cena tego? Chodzi o ten z ICL?

Opublikowano
14 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Skoro niema pojęcia to chyba lepiej jak bierze od tej babki niz miałby pojechać tribenuronem w odchwaszczaniu rzepaku. 

Skoro nie ma żadnego jakiegoś najmniej podstawowego pojęcia co z czym się je to o czym tu mówimy 

4 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

dlaczego z przypadku? jezdze samochodem, naprawic nie potrafie, hodowcy nie potrafia leczyc, czy rolnik musi sie znac na fungicydach? 

Aleś porównania dał 

Od naprawiania samochodów jest mechanik samochodowy 

Od leczenia jest lekarz 

A od uprawy roli jest rolnik , i każdy w swoim fachu powinien mieć jakieś pojęcie,  a poza tym nie zaszkodzi jak ktoś się jeszcze znajdzie na czymś dodatkowo poza swoim fachem.

Napisałeś o prezesie jakiegoś gospodarstwa ze się nie zna , a zadaniem prezesa w pierwszej kolejności jest zarządzanie ludźmi żeby to miało ręce i nogi , a dopiero potem jest okej jak taki prezes wie czym zarządza i co pasuje robić na gospodarstwie

Opublikowano

w niektorych duzych i malych goslodarstwach, rolnik moze byc mechanikiem, prezesem, a do chemi w rolnictwie wynajmuje sobie czlowieka, ot np. doradce z jakies firmy. w usa sa obecnie popularne firmy doradzajace w uprawach. nikt sie tym nie przejmuje, wykupuje sie jakas aplikacje, a oni ci wszystko mowia co i jak masz robic. zachwycamy sie takimi nowatorskimi rozwiazaniami, jak to w ameryce umieja sobie radzic. sprobuj w polsce skorzystac z doradcy rolniczego 😱" glupi jestes, nie nadajesz sie, ty to rolnik z przyladku, wez oddaj to w dzierzawe, glowy sobie nie zawracaj". natomiast prezes 2.5 tys gospodarstwa rolnego: on to moze sie nie znac, szacun, gosc ma ludzmi zarzadzac a nie znac siw na rolnictwie 😂 przeciez to jest to samo, tylko tu masz czlowieka na etacie, a tu zewnetrzna firme konsutingowa! nie dyskutujemy, na ile w owej firmie ci goscie sie znaja. mysle, ze od początkujących do dosc dobrych fachowcow.