Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No widzisz jak do kogoś nie dociera że albo się nie dało wjechać albo jak się zrobiło zabieg to znów było zimno to nic nie poradzę. I nie pracuje na etacie tylko jestem cały czas w gospodarstwie ale nie było okienek takich żeby było kilka dni ładnej pogody żeby ten oprysk zadziałał ta jak trzeba

Opublikowano (edytowane)

Miał ktoś kiedyś przypadek że po zmieszaniu amino ultra rzepak z intermagu wraz z avengerem(zamiennik caryxu) oraz tebukonazolu wytrącił mu się brązowy osad i zalepił filtry. Zastanawiam się który składnik to u mnie spowodował?

Edytowane przez Marek1129
Opublikowano
16 godzin temu, Ksawery napisał(a):

Tak koła łowieckie to takie stowarzyszenia hodowców zwierzyny na uprawach rolnika. 

W punkt określone !! Ale może w końcu nadejdą czasy że skończy się to darmowe żarcie kosztem rolnika . 

Opublikowano
2 godziny temu, Marek1129 napisał(a):

Miał ktoś kiedyś przypadek że po zmieszaniu amino ultra rzepak z intermagu wraz z avengerem(zamiennik caryxu) oraz tebukonazolu wytrącił mu się brązowy osad i zalepił filtry. Zastanawiam się który składnik to u mnie spowodował?

u mnie amino ultra zboze kiepsko sie rozpuszcza, nakupiłem tego sporo wiosną i teraz się mecze z dziadostwem.

Opublikowano (edytowane)

Wiaderko z ciepłą wodą i nie ma problemu z rozpuszczaniem, osobiście od "zboża" wolę "horti", trochę lepszy skład a cena ta sama. W zimnej wodzie  na rozwadniaczu to się grudki zrobią i się potem męczysz niepotrzebnie 

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano
2 godziny temu, Marek1129 napisał(a):

Jak masz w składzie metkonazol to po co dodawać kolejny triazol który ma też funkcję regulująca? Już lepszy by był difenokonazol czy protiokonazol.

• Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Jak masz w składzie metkonazol to po co dodawać kolejny triazol który ma też funkcję regulująca? Już lepszy by był difenokonazol czy protiokonazol.

Po to że działają różnie i regulująco i na grzyby

Opublikowano

Po jakiego te płacze na forum, że nie było pogody na opryski w rzepaku. Jeśli ktoś nie może z indywidualnych powodów, to nie zganiać na na ta biedną pogodę. Idę o zakład, że nie ma takiego regionu Polski, w którym od sierpnia nie można było wykonać zabiegu na grzyba w rzepaku - w odniesieniu do tej biednej pogody.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, akmaly napisał(a):

Po jakiego te płacze na forum, że nie było pogody na opryski w rzepaku. Jeśli ktoś nie może z indywidualnych powodów, to nie zganiać na na ta biedną pogodę. Idę o zakład, że nie ma takiego regionu Polski, w którym od sierpnia nie można było wykonać zabiegu na grzyba w rzepaku - w odniesieniu do tej biednej pogody.

To teraz weź pod uwagę inne opcje. Rzepak miałem zasiany 28.08.

Problemy ze wschodami, robactwo i strasznie słaby wigor, przez co dopiero od dwóch tygodni nadaje się do zrobienia grzybówki. Ostatnie dwa tygodnie deszcze, przymrozki o wiatr. Więc nie zawsze jak ktoś posiał rzepak w sierpniu to ma czas na grzybówki. Ale każda sytuacja jest indywidualna, opisuje swoją i potwierdzam, że jednak pogoda w kluczowym momencie ma znaczenie.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Problemy ze wschodami, robactwo i strasznie słaby wigor, przez co dopiero od dwóch tygodni nadaje się do zrobienia grzybówki. Ostatnie dwa tygodnie deszcze, przymrozki o wiatr. Więc nie zawsze jak ktoś posiał rzepak w sierpniu to ma czas na grzybówki. Ale każda sytuacja jest indywidualna, opisuje swoją i potwierdzam, że jednak pogoda w kluczowym momencie ma znaczenie.

A jak teraz wygląda rzepak u Ciebie bo u mnie pogryziony przez szkodniki też słabo rośnie i ginie

Opublikowano
7 godzin temu, micgal39533 napisał(a):

Jesteś głupi czy udajesz? Byłeś tyle razy bo tak te Twoje środki działają albo wiatr do sąsiada zabrał

Heh ale to ty chcesz robic poprawke a nie ja 😂

5 godzin temu, micgal39533 napisał(a):

No widzisz jak do kogoś nie dociera że albo się nie dało wjechać albo jak się zrobiło zabieg to znów było zimno to nic nie poradzę. I nie pracuje na etacie tylko jestem cały czas w gospodarstwie ale nie było okienek takich żeby było kilka dni ładnej pogody żeby ten oprysk zadziałał ta jak trzeba

Ja tam zdążyłem objechac i swoje i na uslugach sie wyrabiam mimo, ze nie jestem 24/7 na gospodarstwie 😂

• Haha 1
  • Root Admin
Opublikowano
20 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Serio? Jesteśmy sąsiadami i dopiero teraz rzepak do regulacji?

Opublikowano
Godzinę temu, yacenty napisał(a):

Po to że działają różnie i regulująco i na grzyby

To też właśnie pisałem o tym jak kolega podawał zamiennik caryxu i do tego tebukonazol który też reguluje a lepiej by pasował difenokonazol albo protiokonazol na uzupełnienie ochrony.

Opublikowano
kamil800 napisał:

7 godzin temu, micgal39533 napisał(a):

Jesteś głupi czy udajesz? Byłeś tyle razy bo tak te Twoje środki działają albo wiatr do sąsiada zabrał

Heh ale to ty chcesz robic poprawke a nie ja 😂

5 godzin temu, micgal39533 napisał(a):

Ja tam zdążyłem objechac i swoje i na uslugach sie wyrabiam mimo, ze nie jestem 24/7 na gospodarstwie 😂

Ja masz 0,5ha to sobie możesz, nie będę poprawiał bo jednak nie ma potrzeby 😏 Chyba że grasz w FS i Ci się pomyliło z rzeczywistością

Opublikowano (edytowane)

20a mam. Ale spokojnie o to sie nie boj ;) boj sie lepiej zeby nie dobrac jeszcze ze 15ha bo do stycznia bedziesz go odchwaszczal 😂widzisz jak dobrze ze przez 2 tyg sie nie wyrobiles? Zaoszczedziles 😂

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
53 minuty temu, yacenty napisał(a):

Serio? Jesteśmy sąsiadami i dopiero teraz rzepak do regulacji?

Dokładnie tak, wcześniej rzepak miał rozbieżność między 2 - 5 liści. Dodatkowo słaby wigor. Nie mam kapusty na polu, a stożek wzrostu nie wystrzelił. Wiem, ze to nienormalne na rzepak siany w sierpniu na Dolnym Śląsku. Ale ten rok właśnie tak mi spłatał wigla. Rzepak starałem się zabezpieczyć bardziej grzybowo niż regulacyjnie, bo regulacja nie miała sensu.

Godzinę temu, Ksawery napisał(a):

A jak teraz wygląda rzepak u Ciebie bo u mnie pogryziony przez szkodniki też słabo rośnie i ginie

To zdjęcia z wczoraj, jak pryskałem.

20251031_123442.jpg

20251031_123447.jpg

20251031_125649.jpg

Screenshot_20251101_215238_Gallery.jpg

Screenshot_20251101_215203_Gallery.jpg