Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał(a):

20250917_183820.jpg

a mówiłem ze są slimaki które wychodzą z gleby, to sie śmialiście i mówiliście ze ślimak tylko od miedzy :P

U mnie odpukać w tym roku bez slimakolu się obeszło

Łąka kwietna, niekoszona przez dwa lata po sąsiedzku była

Opublikowano

u mnie wrecz przeciwnie, gdzie od razu powschodził to rośnie jak burza, a w miejscach gdzie czekał 5 dni do deszczu to powschodził i stoi taki z dwoma listkami jak do zdechniecia, jeszcze dałem mu herbicydu bo nie było juz z czym zwlekać to teraz całkiem kipnie. I to robactwo yebane dużego nie gryzie a ten mały jak durszlak. 

Opublikowano
8 godzin temu, ravoj napisał(a):

Jak mały rzepak to 0.75 w dwóch dawkach, jak ma już kilka liści to 1l wystarczy. Po litrze samosiewy padną, mam sprawdzone, a dawki dzielone testuje dopiero w tym roku po radach Kamila

Ja zawsze daję 0,8- 1 litr Labradora jednorazowo i samosiewy padają , tylko trzeba zaznaczyć że z doglebówki comand też samosiewy trochę męczy , więc już są osłabione , swoją drogo wczoraj i dzisiaj opryskałem na samosiewy jednoliścienne , i jedną działkę opryskałem Pulsarem (imazomoks ) ciekawe czy samosiewy rzepaku padną a normalny rzepak zostanie 

Opublikowano
4 minuty temu, kamil800 napisał(a):

Tak. Inazamoks bierze zwykly rzepak w 3-4 lisciach i to w polowie dawki 

Na 2,6 ha dałem 1 litr Pulsaru (zostało mi z soi) 

50 minut temu, areqo napisał(a):

Dziś regulacja 0.6metko+0.5tebu do tego robak i bor. Aż sam jestem w szoku że tak się wyrównało po tak dzikich wschodach 

image.jpeg

Ładne te rzepaki macie u mnie na wsi to strasznie słabo rosną , jak mi dzisiaj przyszło na telefon wspomnienie z 2023 roku to na dzień dzisiejszy wówczas był coś jak tu u ciebie , a teraz na polu wygląda jak by ze 2 tygodnie był siany pózniej 

Opublikowano
8 minut temu, mysza103 napisał(a):

Ja zawsze daję 0,8- 1 litr Labradora jednorazowo i samosiewy padają , tylko trzeba zaznaczyć że z doglebówki comand też samosiewy trochę męczy , więc już są osłabione , swoją drogo wczoraj i dzisiaj opryskałem na samosiewy jednoliścienne , i jedną działkę opryskałem Pulsarem (imazomoks ) ciekawe czy samosiewy rzepaku padną a normalny rzepak zostanie 

Czyli samosiewy rzepaku masz w fazie liścieni a rzepak w plonie w fazie kilku liści czy odwrotnie, i jedno z tych ten środek weźmie? 

Opublikowano
1 minutę temu, toooomaszewski napisał(a):

Czyli samosiewy rzepaku masz w fazie liścieni a rzepak w plonie w fazie kilku liści czy odwrotnie, i jedno z tych ten środek weźmie? 

Samosiewy rzepaku i ten normalnie siany są w takim samym stadium , od 1 liścia do 4 liści , Pulsar ma zniszczyć samosiewy rzepaku , 

Brakło mi trochę nasion i z 4 metry jest zasiane normalnym rzepakiem to tam będzie miejscami oporowo sztuk/m2 

Opublikowano

Czyli doglebowo działa?

U mnie bardzo nierówne wschody.

Siew 27 sierpnia, dopiero po deszczach w tamtym tygodniu trochę się przebił i podgonił obsadę. Myślę że po oranym siewnik za mocno wpadał w glebę i ziarno było z głębiko. W tamtym roku siałem 6 września i był w tej samej fazie co o tej porze. Jak będzie w miarę ciepło to nie powinno być źle. Dziś rozmawiałem z kolegą i będzie miał najprawdopodobniej wszystko do przesiania, po prostu puste place, kilka roślin na metr.

Screenshot_20250919_212252_Gallery.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, jacek37 napisał(a):

Czym regulować taki rzepak połowa 4 iść a reszta dopiero wzeszła 

Ja bym nie robił niczym , chyba że 0,5 tebukonazolu , ale jak ten większy bedzie miał 6 liści

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Wicherek napisał(a):

Czas wyjeżdżać na Bednary, do zobaczenia jutro na stoisku Cezarego  Wincenciaka

Tyle km jedziesz warto ?, ja mam 40 km to jestem co roku , tak z przyzwyczajenia

Opublikowano
1 godzinę temu, rocco0987 napisał(a):

u mnie wrecz przeciwnie, gdzie od razu powschodził to rośnie jak burza, a w miejscach gdzie czekał 5 dni do deszczu to powschodził i stoi taki z dwoma listkami jak do zdechniecia, jeszcze dałem mu herbicydu bo nie było juz z czym zwlekać to teraz całkiem kipnie. I to robactwo yebane dużego nie gryzie a ten mały jak durszlak. 

Ja taki słaby dałem 1l tebukonazolu, teraz jak pójdzie w koren to wiosno wystrzeli 

12 minut temu, wilkołak napisał(a):

Tyle km jedziesz warto ?, ja mam 40 km to jestem co roku , tak z przyzwyczajenia

Ja ponad 600

51 minut temu, mysza103 napisał(a):

Samosiewy rzepaku i ten normalnie siany są w takim samym stadium , od 1 liścia do 4 liści , Pulsar ma zniszczyć samosiewy rzepaku , 

Brakło mi trochę nasion i z 4 metry jest zasiane normalnym rzepakiem to tam będzie miejscami oporowo sztuk/m2 

Jaki ty tam bor stosujesz bo coś pisałeś że kwas borowy. 

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

a mogę opryskać na raz labrador 50ec + Lontrel?

Opublikowano
W dniu 18.09.2025 o 21:56, yacenty napisał(a):

4 lata w bezorce z kiepskim rozdrobnieniem słomy i problemami z tego wynikającymi, nie miałem jeszcze pszenicy czy jęczmienia wiosna w rzepaku 

Pytanie jaki odstęp czasu miedzy labrador a ladiva 3dni wystarczy??

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Na 2,6 ha dałem 1 litr Pulsaru (zostało mi z soi) 

Ładne te rzepaki macie u mnie na wsi to strasznie słabo rosną , jak mi dzisiaj przyszło na telefon wspomnienie z 2023 roku to na dzień dzisiejszy wówczas był coś jak tu u ciebie , a teraz na polu wygląda jak by ze 2 tygodnie był siany pózniej 

U mnie też jakieś takie te rzepaki opóźnione i nie mogą coś ruszyć zaraz miesiąc minie od siewu a one ledwo z ziemi wyszły i tak stoją a pchełki od groma , wczoraj pryskane a dziś i tak skaczą 

Opublikowano
52 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Jaki ty tam bor stosujesz bo coś pisałeś że kwas borowy. 

Tak kwas borowy , tyle że zostało mi nie wiele i po niecałe 0.5  kg dodałem teraz jak pryskałem jednoliścienne,  póki co kwasu borowego na stanie nie mam więc możliwe że jeszcze jesienią pójdzie normalny bor 

1 godzinę temu, masa24 napisał(a):

Jak pulsar ma zniszczyć samosiewy rzepaku,? Masz posiana odmiane cl?

Tak

Opublikowano

W tym roku wszystkie plagi. Na początku susza i wschody na poziomie 0- 25 % w zależności, od technologii, po deszczach i dosianiu ręcznym taka plaga pchełki, że oprysk już dwa razy acemitydem z zachowaniem odpowiednich warunków cieczy, a robactwo tylko sia śmieje. W moim regionie ( pogranicze opolskie/śląskie) na ten moment 80-90 % rzepaku do przesiania zbożem lub inną uprawa. 

• Sad 1