Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tyle pytań, tak mało odpowiedzi:

Hardi 1000 litrów, belka 12 bo 15 na wysokość przez wiate mi nie przechodzi. 

New Holland T4 

Hardi niby Stary grat a nie chce nic nowego polskiego tak na marginesie 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, respecto088 napisał(a):

Mnie ciekawi czy przypali rzepak w fazie liścieni, na jednej działce przestawił mi się opryskiwacz i poszło 0.8l/ha Agila🤯

Daj znać co wyszło  

Godzinę temu, Zapracowany napisał(a):

Pierwszy raz w historii siewu rzepaku, ślimaki zjadły mi hektarową działkę. Został tylko od boków tam gdzie ślimakolem posypałem a cały środek do zera. 

Ja sypię całe pole i też są miejsca gdzie mimo sypania zjadają 

Edytowane przez Wicherek
  • Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, Tigon napisał(a):

Ile labradora dajecie na samosiewy ? Dawka zaczyna się od 0,75 do 2l.

2x 0.75 w odstępie tygodniowym.

Lub jak na poczatku jest ich mało to odstep jest miesieczny. Najpóźniej pryskałem 15 listopada labradorem

31 minut temu, ravoj napisał(a):

New Holland T4 

ja tez, tylko mój ciut nowszy grat i ciut szersza belka

20250917_183820.jpg

Godzinę temu, Zapracowany napisał(a):

Pierwszy raz w historii siewu rzepaku, ślimaki zjadły mi hektarową działkę. Został tylko od boków tam gdzie ślimakolem posypałem a cały środek do zera. 

a mówiłem ze są slimaki które wychodzą z gleby, to sie śmialiście i mówiliście ze ślimak tylko od miedzy :P

U mnie odpukać w tym roku bez slimakolu się obeszło

1 godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Jak masz liścienie to dzielona i 0,6-0,7  na pierwszy raz i potem poprawka podobna dawką a jak już większy to 1-1,2 spokojnie starczy w pojedyńczej dawce. 

duzo też zależy od presji, od tego ile ziarna zostało w polu.

Tam gdzie miałem mocno wyległą pszenice i nie udało się zebrać dobrze to obawiam się że pójdzie 3 dawka graminicydu

Opublikowano
34 minuty temu, ravoj napisał(a):

New Holland T4 

To nie buja Cię? 

A jaki masz rozmiar opon z tylu?

Stoję właśnie przed dylematem kupić coś nowego polskiego czy używanego , zachodniego, też zawieszany 1000 ale z belka 15 rozkładaną hydraulicznie.

A jakiś komputer/sterownik do niego masz?

Opublikowano
6 minut temu, yacenty napisał(a):

Lub jak na poczatku jest ich mało to odstep jest miesieczny. Najpóźniej pryskałem 15 listopada labradorem

20250917_183820.jpg

a mówiłem ze są slimaki które wychodzą z gleby, to sie śmialiście i mówiliście ze ślimak tylko od miedzy :P

Tam gdzie miałem mocno wyległą pszenice i nie udało się zebrać dobrze to obawiam się że pójdzie 3 dawka graminicydu

A jaka masz belke? Masz od nowości ten opryskiwacz?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Ksawery napisał(a):

To nie buja Cię? 

A jaki masz rozmiar opon z tylu?

Stoję właśnie przed dylematem kupić coś nowego polskiego czy używanego , zachodniego, też zawieszany 1000 ale z belka 15 rozkładaną hydraulicznie.

A jakiś komputer/sterownik do niego masz?

Podstawowy sterownik,  hydraulika, 3 sekcje elektryczne włącz / wyłącz. Dorobiłem tylko sobie hydrauliczne poziomowanie lanc i zaworki hydrauliczne do zamykania lanc,  mogę rozkładać  oddzielnie lewą, oddzielnie prawą, bo hardi tego kiedyś nie robił. Polski to chyba tylko Krukowiak jak już. Hardi do Mercedes 

Belka 12, nic nie buja, ale pełny to biorę obciążnik na TUZ, a kupiłem zawieszany bo mam malutkie działki, 

Mam go ten sezon sprzedałem Polski Biardzki nowy

Jacek potwierdzi,  że jak ktoś raz kupił hardi to innego nie chce

Edytowane przez ravoj
  • Root Admin
Opublikowano
4 minuty temu, ravoj napisał(a):

@yacenty gdybym miał taki nowy to bym pod kołdrą go trzymał, skoro 30-letni działa jak marzenie

to jest 12latek - 2013 rok

4 minuty temu, Ksawery napisał(a):

A jaka masz belke? Masz od nowości ten opryskiwacz?

24m, 1500l. Nie kupiłem rok temu w niemczech, od dilera Baywa - kupiłem za smieszny pieniądz bez ogladania, a jak przyjechał to się okazało ze rozmrożony, ale sobie poradziłem.

mam też drugi taki na handel - 27m / 1800l i przedni zbiornik.

Opublikowano
22 minuty temu, yacenty napisał(a):

to jest 12latek - 2013 rok

24m, 1500l. Nie kupiłem rok temu w niemczech, od dilera Baywa - kupiłem za smieszny pieniądz bez ogladania, a jak przyjechał to się okazało ze rozmrożony, ale sobie poradziłem.

mam też drugi taki na handel - 27m / 1800l i przedni zbiornik.

Za duży dla mnie , a ile dałeś za tamtego, mam takiego 1000 litrów na oku hardiego to 30 tys

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, yacenty napisał(a):

20250917_183820.jpg

Tak wyglada rzepak gdzie poszedl grad i wybil 50% pszenicy. Na zdjeciu i tak jakby lepiej.

IMG_20250919_152149.jpg

Na zdjeciu slabo widac ale jak przyblizycie to moze zobaczycie ile tego jeszcze wschodzi no i czesc z tych zielonych wiekszych to tez juz powschodzila PO oprysku

IMG_20250919_151541.jpg

Edytowane przez kamil800
  • Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, Ksawery napisał(a):

Za duży dla mnie , a ile dałeś za tamtego, mam takiego 1000 litrów na oku hardiego to 30 tys

10tys e

Opublikowano
4 godziny temu, respecto088 napisał(a):

Mnie ciekawi czy przypali rzepak w fazie liścieni, na jednej działce przestawił mi się opryskiwacz i poszło 0.8l/ha Agila🤯

Chyba nie powinno co ? A normalnie ile dajecie ? Ja dałem 0.7. Bo zalecana dawka od 0.6-do 0.7. A Agil wg tego forum jest chyba delikatny dla rzepaku. Tak czy nie ? Bo pierwszy raz go stosowałem.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jezyk_nh napisał(a):

Chyba nie powinno co ? A normalnie ile dajecie ? Ja dałem 0.7. Bo zalecana dawka od 0.6-do 0.7. A Agil wg tego forum jest chyba delikatny dla rzepaku. Tak czy nie ? Bo pierwszy raz go stosowałem.

Obstawiam, ze jedyne co sie stanie to go troszke przyhamuje 

Zalecana agila to nie 0.5-0.6?

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
10 godzin temu, noreference napisał(a):

Zmienię trochę temat... Ubezpieczacie w ogóle na jesieni rzepaki? Ponoc na jesieni wychodzi taniej niż wiosną - sprawdzał ktoś? 

Zawsze na jesieni ubezpieczam.

Opublikowano
3 godziny temu, kamil800 napisał(a):

Tak wyglada rzepak gdzie poszedl grad i wybil 50% pszenicy. Na zdjeciu i tak jakby lepiej.

IMG_20250919_152149.jpg

Na zdjeciu slabo widac ale jak przyblizycie to moze zobaczycie ile tego jeszcze wschodzi no i czesc z tych zielonych wiekszych to tez juz powschodzila PO oprysku

IMG_20250919_151541.jpg

Chyba nie widziałeś dużej presji samosiewów 😅

Opublikowano
5 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Chyba nie widziałeś dużej presji samosiewów 😅

2x juz opryskane wiec jako tako jest przyhamowane i kontrolowane. W rogu pola gdzie nie dojechalem to tam sie dopiero dzieje 😂

• Root Admin
Opublikowano
Teraz, kamil800 napisał(a):

2x juz opryskane wiec jako tako jest przyhamowane i kontrolowane. W rogu pola gdzie nie dojechalem to tam sie dopiero dzieje 😂

Nie chodzę po sąsiadów polach ale bym cię zaskoczył jak mają presję samosiewow