Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, RafKil napisał(a):

Po ile u was chodzą dzierżawy? Sąsiad wyszedł z propozycją on chce 2tysiące za hektar , dopłaty, akcyza moje, podatek też mam płacić . Klasa ziemi III/IV. W jednym kawałku 6 hektarów

Bardzo uczciwa oferta, wziąłbym z pocałowaniem ręki. U mnie oferując 2 tysiące włascicielka może Cię wpisać na listę zainteresowanych, a potem kto da więcej. Takie ostatnio odbyłem negocjacje, niestety nie byłem zainteresowany.

Opublikowano
mysza103 napisał:

Nośniki nośnikami , ale co mepik czy metkonazol zmieszane nie działają ? 

Dzisiaj rozlałem po 120 litrów rsm po rzepakach , był plan po 100 litrów ale wyszło po 120 , na dniach trzeba przelecieć jednoliścienne , i jedną działkę muszę przelecieć Pulsarem żeby samosiewy rzepaku zniszczyć 

Rsm z siarka? Od dawna stosujesz powschodowo rsm na jesieni? Nie lepiej saletrosan? U siebie zauważyłem że jeśli daje nawoz z siarka na jesieni zamiast mocznika czy saletry to zwyżka plonu jest.

Opublikowano
19 minut temu, ravoj napisał(a):

Ja płacę 1000-1200 za hektar a innym 1 tone pszenicy i wszystko moje. Uważam to za dobry, rozsądny układ, ale dla mnie i tak spory koszt. Jednego roku na rzepaku wyszedłem 500 zł lepiej od właściciela pola, co z domu nawet nie wyszedł, wiec sorry...

Przy takim układzie to jaki masz koszt ? dopłatami które weżmiesz zapłacisz dzierżawę , więc de fakto masz pole za free , inna sprawa że nawet na własnym polu niektórzy wychodzą na minus lub niewielki +

6 minut temu, cris10 napisał(a):

Rsm z siarka? Od dawna stosujesz powschodowo rsm na jesieni? Nie lepiej saletrosan? U siebie zauważyłem że jeśli daje nawoz z siarka na jesieni zamiast mocznika czy saletry to zwyżka plonu jest.

Zwykły rsm 32 , zawsze dawałem z doglebówką , a że teraz z dowozem rsm się spóznili , więc zapodałem go 2 dni temu

Opublikowano
3 godziny temu, RafKil napisał(a):

Po ile u was chodzą dzierżawy? Sąsiad wyszedł z propozycją on chce 2tysiące za hektar , dopłaty, akcyza moje, podatek też mam płacić . Klasa ziemi III/IV. W jednym kawałku 6 hektarów

U mnie w okolicy ceny 2300 zł- 3000 zł. Takie widełki dopłaty po stronie dzierżawcy, a podatek po stronie wydzierżawiającego. I chętnych 10 na jeden kawałek...

Opublikowano
56 minut temu, beryl89 napisał(a):

Mysłałem też o badaniach ogrodniczych, bardziej szczegółowo. trochę mnie martwi te wysokie ph i może przez to składniki są zablokowane. Chyba zamowie troche siarczanu amonu i sypne 100-150 kg wystarczy?

potas raczej jest jezeli poszło 300 kg npk . ph tez jest ok dla rzepaku , 2 lata temu miałem na rędzine ph 7.5 i rósł dobrze. 

chyba ze na tym placu gdzie nie rośnie jest ph wyzsze około 8, biała ziemia to wszystko tam słabo rośnie mam takie pole . 

możliwe ze brak siarki , magnezu albo azotu . lipcowe deszcze mogły to wypłukać 

Opublikowano
42 minuty temu, ROLOMAZ napisał(a):

U mnie w okolicy ceny 2300 zł- 3000 zł. Takie widełki dopłaty po stronie dzierżawcy, a podatek po stronie wydzierżawiającego. I chętnych 10 na jeden kawałek...

napisz jescze jaka klasa ziemi , bo chyba 2

Opublikowano (edytowane)

rzepak posiekany ale pchełki zadnej nie widać ?

u mnie plac z 0,5 ha powschodził bardzo słabo albo raczej coś go zjadło , bo widze  małe otworki i ze ziemia jest mokra to takie małe kominy porobione w tych dziurach . co to moze być ?

no i małe siewki tak jakby były wciągane w ziemie . dużego się nie czepia 

Edytowane przez Kamilmok
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Przy takim układzie to jaki masz koszt ? dopłatami które weżmiesz zapłacisz dzierżawę , więc de fakto masz pole za free , inna sprawa że nawet na własnym polu niektórzy wychodzą na minus lub niewielki +

Zwykły rsm 32 , zawsze dawałem z doglebówką , a że teraz z dowozem rsm się spóznili , więc zapodałem go 2 dni temu

Za freee, to prawda, ale koszty są zawsze i kupę pracy, a mnie nie interesuje marny zysk i praca za 10zl za godzinę. Dlatego nie biorę nowych dzierżaw i powoli będę kończył zabawę w rolnika a szaleńcy co im mało niech się biją o 2 morgi ziemi

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano

Pracy nikt nie przerobił a tego co ma 200ha też pożrą bo do tego idzie. Na budowie bez żadnych umiejętności dostajesz na start 300 zł, murujesz to 500-600 i to wcale nie wielkie aglomerację.

Koniec przyszłego tygodnia zimny powiem trzeba chyba przyspieszyć opryski i jutro/sobota coś podziałać 

Opublikowano
2 godziny temu, ravoj napisał(a):

Za freee, to prawda, ale koszty są zawsze i kupę pracy, a mnie nie interesuje marny zysk i praca za 10zl za godzinę. Dlatego nie biorę nowych dzierżaw i powoli będę kończył zabawę w rolnika a szaleńcy co im mało niech się biją o 2 morgi ziemi

Też dochodzę do takich wniosków,  w tym roku po zniwach oddałem 5ha dzierżaw na gębę bo zysku tyle co w pysku, może 700-800 z ha a roboty od groma, zostało tylko swoje i te dzierżawy z których biorę doplaty.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czy można dać Navigatora 0,16 l/Ha ( tak mi z butelki wychodzi) + metazanex 1l ( lub ile dać) czy lepiej dać więcej Navigatora np 0,3l/ha a nie dawać metazanexu ? lub jakaś inna kombinacja ?

Narazie doglebowo poszedł zamiennik Commandu, ale jest dużo gryki.

Edytowane przez solek01
Opublikowano
12 godzin temu, Wicherek napisał(a):

samobójcy   !

Nie samobójcy tylko pewnie krowy mają .

Obecnie z mleka zysk bardzo dobry to jest z czego zapłacić . Ale dobre czasy na mleko też już będą się kończyć, tak więc i tutaj za chwilę będzie redukcja stawek za dzierżawy 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tigon napisał(a):

Pracy nikt nie przerobił a tego co ma 200ha też pożrą bo do tego idzie. Na budowie bez żadnych umiejętności dostajesz na start 300 zł, murujesz to 500-600 i to wcale nie wielkie aglomerację.

Koniec przyszłego tygodnia zimny powiem trzeba chyba przyspieszyć opryski i jutro/sobota coś podziałać 

U mnie to tu w okolicy jeszcze biją się o te dzierżawy. Ja bo tam na spokojnie, mam tylko 3ha dzierżaw 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
11 minut temu, piotrek912 napisał(a):

Czy labradora można łączyć z navigatorem i metazanex?

Co stronę pytanie o to, może szefo powinien pomyśleć o jakiś AI z automatycznymi odpowiedziami :P

Opublikowano

Pryskać rzepak na samosiewy zbóż dawka dzielona dzisiaj czy po niedzieli jak temperatura spadnie? Chodzi mi o to żeby nie hamować słabego rzepaku przed ciepłymi dniami gdzie mógłby podgonić, z drugiej strony presja samosiewów spora 

Opublikowano
9 minut temu, marcinguru napisał(a):

Jaka dawka Labradora?Rzepak w fazie liścieni,ogromna presja samosiewów.

Ja tak jechałem 0.8 litra/ha. Miejscami już lekko przebarwia na żółto samosiewy. Tylko że minęło 8 dni od zabiegu. Rzepakowi nic się nie stalo

Opublikowano
33 minuty temu, akmaly napisał(a):

Co stronę pytanie o to, może szefo powinien pomyśleć o jakiś AI z automatycznymi odpowiedziami :P

I to ludzie to już na forum pare lat siedzą potrafią wałkować co roku te samo pytanie 🤦‍♂️

• Like 1