Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W tym roku, to te opryski u mnie makabra.Brak czasu, rosa do 13tej potem deszcz, wiatr... dziś kończyŁem na chwasty jeden kawaŁek za późno chwasty duże, następnie koniec pryskania po 90min deszcz... jutro też deszcz.

Opublikowano
7 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

W jakich dawkach caryx i tebu ?

Po 0,5-0,6l. Tebu oczywiście 250g/l.

5 godzin temu, akmaly napisał(a):

Chlorek mepikwatu w mepiku be ale w caryx już cacy, nie przesadzasz?

O nośnikach i ich roli na działanie środków słyszał? Jeśli nie to polecam poczytać karty charakterystyki.

• Root Admin
Opublikowano
15 minut temu, paktofonikas1987 napisał(a):

Tebukonazol.+ caryx+cyperkil+buster na 1 liscienne + bor- nie wybuchnie opryskiwacz po takim mixie?

Mało tego, u mnie pójdzie jeszcze 4 mikro i adiuwant. Będzie koło 8-9 komponentów 

Opublikowano
16 minut temu, paktofonikas1987 napisał(a):

Tebukonazol.+ caryx+cyperkil+buster na 1 liscienne + bor- nie wybuchnie opryskiwacz po takim mixie?

Niet bo to słaby mix

Kondycjoner, mangan, molibden, bor, cynk, fosfor, potas, fungicyd, graminicyd, insektycyd, rsm

Nawet za dużo piany nie było 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

A niby czemu odradzasz , i dlaczego caryx robi konkretną robotę jak to to samo co mepik+metkonazol którego piszesz że nie warto stosować ? Dodać jeszcze trzeba że za pół ceny mieszanina będzie o identycznych stężeniach co caryx

Kiedyś myślałem podobnie i dałem się skusić na zrobienie własnego caryxu z metko i mepiku. Efekt słaby, więcej takiego błędu nie popełnię. Ciebie zachęcam do doświadczenia. Daj litr caryxu i obok zrób własnego z takich samych ilości substancji aktywnej, a zrozumiesz o co mi chodzi. Zwróć też uwagę na to jak obydwa środki rozlewają się po roślinie.

Opublikowano
Godzinę temu, Kedar88 napisał(a):

O nośnikach i ich roli na działanie środków słyszał? Jeśli nie to polecam poczytać karty charakterystyki.

Tak samo jak to miało miejsce w dyskusji o zamiennikach caryx

Opublikowano
W dniu 10.09.2025 o 13:35, Roxer napisał(a):

Ja wczoraj cyperkillem robiłem w lekko zwiększonej dawce to dzisiaj ładnie do góry brzuchem pchełki leżą

Jak najbardziej polecam cyperkill, tanio I skutecznie. Po pchelkach już nie ma śladu, rzepak w między czasie podrósł, nowych dziur nie widać, pewnie większe liście właściwe już jej tak nie smakują. Na przyszły rok chyba zrobię jak mówicie, żadnych zapraw tylko kasa na cyperkill zostawiona w kieszeni, no tylko że trzeba dołożyć własny czas na zabieg, ale coś za coś...

Opublikowano
21 minut temu, akmaly napisał(a):

Tak samo jak to miało miejsce w dyskusji o zamiennikach caryx

Generyków caryxa nie stosowałem, mepik niestety tak i więcej tego nie zrobię. 

Opublikowano

popieram kolegów wyżej. caryx oryginalny,czy nawet fabrycznie mieszane generyki typu mepi met life działają o niebo lepiej niż mepik zmieszany z metkonazolem. Nie podejmuje się prawić morałów dlaczego tak jest ,ale jest. Przetestowane na własnym polu.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
6 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

stosowal ktos sam metkonazol do regulacji jesiennej? chociazby carambe?

Plexeo.

Wyregulowany dość dobrze. Poszło 60g metkonazolu na 4 liść.

Ponoc metkonazol skraca najmocniej z triazoli, ale ponoć nie jest super w kwestii ochrony.

W tym roku będzie metko z tebu

Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Niet bo to słaby mix

Kondycjoner, mangan, molibden, bor, cynk, fosfor, potas, fungicyd, graminicyd, insektycyd, rsm

Mistrz

• Root Admin
Opublikowano
13 minut temu, lukasz493 napisał(a):

jak jest 17 stopni i pada co chwilę to pchełka chyba zbytnio.grozna nie jest , przyjdą warunki to się opryska

na pewno smietka, pchełka i inne zwierzątka mają termometr i patrzą kiedy jest 20 stopni i wtedy idą na jedzenie.

w środę było pryskane, niby chłodno, niby co chwila pada, bo już spadło 90l we wrześniu.

20250915_184311.jpg

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

stosowal ktos sam metkonazol do regulacji jesiennej? chociazby carambe?

Taki 1 litr przy 4-6 liściach.

2 godziny temu, STIG13 napisał(a):

Słabiutki ten sklep jak tylko Ambrosio 

A najgorsze że wchodzisz do takiego sklepu i Ci powiedzą że to jest to samo, a nawet lepsze bo jest dwa razy mocniejszy

• Root Admin
Opublikowano

Nie miałem porównania, rzepak wciągnęło, przytrzymało do gleby, przezimował dobrze, ojciec wiele lat robił regulacje carambą i było.

Wiosną też było tańsze skracanie i rzepak średnio dał 4.5t ale się przewrócił.

Tylko nie wiem czemu się przewrócił, moze mu za dużo papu dałem, może warunki pogodowe za dobre w tym roku, a może od tej innej regulacji?

Maj 120l wody, 200 kg wiosną w czystym plus bakterie azotowe.

W tym roku zejdę do 160kg wiosną + bakterie.

Opublikowano
10 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Niet bo to słaby mix

Nie szkoda kasy , po co aż tyle tego, nawozów nie siejesz ?

• Root Admin
Opublikowano
1 minutę temu, wilkołak napisał(a):

Nie szkoda kasy , po co aż tyle tego, nawozów nie siejesz ?

Przecież sam pisałeś ze dokarmiasz azotem dolistnie, nie szkoda kasy? nawozów nie siejesz?