Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Zigi94 napisał(a):

który graminicyd działa najszybciej i jest w pełni bezpieczny? Agil? mam rzepak w fazie 1 liścia/liścieni a robi się łąka

Ja wziąłem zetrole, taniej wychodzi i jeszcze 10% zwracają 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kamil800 napisał(a):

Twoj nie jest jeszcze do skracania? Ja dzis jade kawalek po grochu bo wiekszy tam jest. A reszta za kilka dni. Wiec i twoj zapewne na dniach do roboty to wlejesz na raz z regulacja i tyle. Ale jak nic tam za bardzo nie widac to daj zwyklego smierdziucha za 10zl 

No właśnie już już już, teraz po deszczu pójdzie w górę ino mig, czekam na Toprex, jutro ma być. Do 6 liści   jeszcze daleko, zwłaszcza że daje 1 litr na 2.5ha

Dziś gramnicyd poszedł, a śmierdziuch to cyperkill czy ten co go już nie ma? Ile tego smierdziucha Kamilu dajesz? 

W tym rzepaku to wszystko naraz, kurde, jednoliścienne, dwuliścienne też już są, skracanie i jeszcze robaki. Większość rzepaku mam równe, ale tam spod słomy jeszcze wyłazi i pod drzewami od drogi 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
Raptus902 napisał:

ROLOMAZ napisał:

Stosuje ktoś na jesieni chlorek mepikwatu + tebukonazol lub metkonazol ? 

Stosuje caryx + tebu

ile wtedy dajesz caryxa a ile tebu ?

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, ravoj napisał(a):

No właśnie już już już, teraz po deszczu pójdzie w górę ino mig, czekam na Toprex, jutro ma być. Do 6 liści   jeszcze daleko, zwłaszcza że daje 1 litr na 2.5ha

Dziś gramnicyd poszedł, a śmierdziuch to cyperkill czy ten co go już nie ma? Ile tego smierdziucha Kamilu dajesz? 

W tym rzepaku to wszystko naraz, kurde, jednoliścienne, dwuliścienne też już są, skracanie i jeszcze robaki. Większość rzepaku mam równe, ale tam spod słomy jeszcze wyłazi i pod drzewami od drogi 

Ja dzis zrobilem caryx + tebu kawalek gdzie ma 4 liscie a 5 wychodzi. Reszta czeka jeszcze ze 3 dni. Przy tym toprexie to nie czekaj na 6 tylko przy 4 atakuj bo on slabo skraca a przy 6 to nic nie zatrzyma. 

Tak, cyprekill. Normalnie z etykiety 50ml.

Dwuliscienne dopiero teraz po tym deszczu wychodza. Mysle na piatek moze to pojechac bo zaraz rzepak bedzie duzy i ziemie zakryje

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 1
Opublikowano

Ile musi minąć od skracania żeby można zrobić poprawkę na chwasty? Mam wysyp ostrożnia na jakiś 20 arach 

Rzepak w fazie 4-6 wychodzący liść 

Opublikowano
2 minuty temu, kamil800 napisał(a):

Na pchelki 0.3 wystarcza 😂

Ja mam angielską 7-setke, to wystarczy 200ml he he załatwiłem nim fasolę na cacy, bo za mocny 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, slavik80 napisał(a):

Jednoliscienne I belkar + kliper  nie nalezy łączyc I ladiva  potrzebuje 7 dni karencji .

Na e- pole było tłumaczone.

A ile po LaDiva+metazachlor można skracanie robić?

Opublikowano

Dałem pod agregat 250kg polifoske 5 ,rzepak ma od 2 do  6 liści chce teraz sypnąć z 40-50kg azotu w czystym składniki , jaki nawóz z doświadczenia uważacie że najlepiej sypnoc ?

Opublikowano
19 minut temu, korasss napisał(a):

Dałem pod agregat 250kg polifoske 5 ,rzepak ma od 2 do  6 liści chce teraz sypnąć z 40-50kg azotu w czystym składniki , jaki nawóz z doświadczenia uważacie że najlepiej sypnoc ?

Saletrosan może być

Opublikowano

Rzepak od liścieni do nawet 5 liści, ale to z uwagi że w pt pierwsze deszcze od żniw. Jest sporo samosiewów, ale jeszcze nie zagłusza. Najpierw Labrador(i w jakiej dawce najlepiej w tej sytuacji) +karate? Czy trybu+metko+karate? A może zamiast karate du.....n, a karate na wiosnę? Widać żerowanie, ale nie ma dramatu. Dzięki za pomoc.

Opublikowano
6 godzin temu, Kedar88 napisał(a):

Jeśli masz na myśli Mepik to odradzam. Nie warto. Polecam caryx robi konkretną robotę.

A niby czemu odradzasz , i dlaczego caryx robi konkretną robotę jak to to samo co mepik+metkonazol którego piszesz że nie warto stosować ? Dodać jeszcze trzeba że za pół ceny mieszanina będzie o identycznych stężeniach co caryx

Opublikowano
4 minuty temu, mysza103 napisał(a):

A niby czemu odradzasz , i dlaczego caryx robi konkretną robotę jak to to samo co mepik+metkonazol którego piszesz że nie warto stosować ? Dodać jeszcze trzeba że za pół ceny mieszanina będzie o identycznych stężeniach co caryx

Chodzi o nośniki zawarte w danym produkcie. 

• Like 1
Opublikowano

Nośniki nośnikami , ale co mepik czy metkonazol zmieszane nie działają ? 

Dzisiaj rozlałem po 120 litrów rsm po rzepakach , był plan po 100 litrów ale wyszło po 120 , na dniach trzeba przelecieć jednoliścienne , i jedną działkę muszę przelecieć Pulsarem żeby samosiewy rzepaku zniszczyć 

Opublikowano
12 minut temu, mysza103 napisał(a):

Nośniki nośnikami , ale co mepik czy metkonazol zmieszane nie działają ? 

Dzisiaj rozlałem po 120 litrów rsm po rzepakach , był plan po 100 litrów ale wyszło po 120 , na dniach trzeba przelecieć jednoliścienne , i jedną działkę muszę przelecieć Pulsarem żeby samosiewy rzepaku zniszczyć 

Zrób test jednego i drugiego może będzie coś więcej wiedział, mi się nie chce. 

Kiedyś że 2 razy stosowałem tebukonazol ambrossio i spekfre czy jak mu tam, to więcej nie chce. Po ew pięknie rozlewa się po liściu ciecz. 

Opublikowano

Caryx czy mepik czy metkonazol , to ta sama formulacja SL we wszystkim , więc pewnie jakoś nie odbiegają na tyle żeby pisać że caryx działa bardzo dobrze , a  ,, caryx" zrobiony z mepiku +metkonazplu nie działa i że szkoda dawać . Raczej wydaje mi się że gościu który to napisał nie zdawał sobie sprawy że to te same substancję 

Choć zapewne najlepiej by było tak jak piszesz , pół pola zrobić arginałem a drugie pół mieszaniną i zobaczyć efekty 

Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał(a):

Caryx czy mepik czy metkonazol , to ta sama formulacja SL we wszystkim , więc pewnie jakoś nie odbiegają na tyle żeby pisać że caryx działa bardzo dobrze , a  ,, caryx" zrobiony z mepiku +metkonazplu nie działa i że szkoda dawać . Raczej wydaje mi się że gościu który to napisał nie zdawał sobie sprawy że to te same substancję 

Choć zapewne najlepiej by było tak jak piszesz , pół pola zrobić arginałem a drugie pół mieszaniną i zobaczyć efekty 

Tylko komu się tak chce😁

Opublikowano
22 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Bo mepik to invigo, największy ściek jeśli chodzi o śor. 

• Like 3