Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no u mnie na tych pierwszych rzepakach którym wyjątkowo dobrze się rośnie mimo suszy, będzie pewnie w przyszłym tygodniu i tak się zastanawiam co lepiej dać.

Opublikowano
10 minut temu, Fugeo napisał(a):

no u mnie na tych pierwszych rzepakach którym wyjątkowo dobrze się rośnie mimo suszy, będzie pewnie w przyszłym tygodniu i tak się zastanawiam co lepiej dać.

Ja zamówiłem już Caryx i Tebukonazol 

Opublikowano
5 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Wniosek odopłaty składałem, w kwietniu , teraz do 30 września rejestr i fakture zakupu rzepaku

Jeśli będzie rzepak pryskany do 15 września to po pół litra bedzie za mało, trzeba dać po 0,7 wtedy go zatrzymie dobrze na 10 dni , aż się zrobi fioletowy  i będzie OK, do zimu 10-14 liści i szyjka 1,2- 1,5 cm

rejestr do 15 września

Opublikowano

Cały wrzesień miało nie padać a tu już mamy pod 50 litrów w czwartek kolejne 30 zapowiadaja ale dobrze ze prognozy się im nie sprawdziły. Duży gospodarz jeszcze sieje rzepaki to po dołkach kiepsko to wygląda.

• Like 1
Opublikowano

Ja wyleczyłem się skutecznie z Caryxa, dwa lata z rzędu przejechałem się i musiałem robić poprawkę regulacji na jesień. W dawkach 1l/ha, przy 4-6 liściach zadziałał bardzo średnio. Może taka pogoda, może taka odmiana rzepaku. Wracam do Toprexu.

Opublikowano
16 minut temu, Raptus902 napisał(a):

Cały wrzesień miało nie padać a tu już mamy pod 50 litrów w czwartek kolejne 30 zapowiadaja ale dobrze ze prognozy się im nie sprawdziły. Duży gospodarz jeszcze sieje rzepaki to po dołkach kiepsko to wygląda.

Za bardzo też się niema co tak cieszyć bo już nie raz było tak że koleiny się robiło jesienią w rzepaku 😅

13 minut temu, respecto088 napisał(a):

Ja wyleczyłem się skutecznie z Caryxa, dwa lata z rzędu przejechałem się i musiałem robić poprawkę regulacji na jesień. W dawkach 1l/ha, przy 4-6 liściach zadziałał bardzo średnio. Może taka pogoda, może taka odmiana rzepaku. Wracam do Toprexu.

Toprex przy 6 liściu to wogole nic nie zrobi. 

28 minut temu, ervyn napisał(a):

4-6 liści 0,65 Caryx i 0,7 tebu 

Niewiem czy nie lepiej wyjdzie pełna dawka tebukonazolu + jakiś wspomagacz żeby wciągnęło roślinę. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.09.2025 o 19:43, Agrest napisał(a):

12 dzień po grochu.  Najbliższe obiecane opady w piątek

20250906_175537.jpg

20250906_175443.jpg

U mnie 18 dni po siewie. Też po grochu. Słabo to wygląda. Za głęboko mi się posiało bo pulchnoo było. Na borowinie zerowe wschody. Spadło 4l po siewie. Od czwartku pokazuje jakiś deszcze. Ja chyba dzisiaj przesieje. Chyba nie ma co czekać. Nawet jak rzepak po wschodzi to samosiewy grochu raczej go zaduszą. 

Edytowane przez PanPawel
Opublikowano

Myślałem by zaorać inny kawałek i posiać rzepak, ale szkoda kosztów bo już późno i raczej chłodna jesień się szykuje.

Deszczu zero i ciągle prognozy przesuwane i zmniejszsne.

Po siewie spadło 2 razy po 1mm

Opublikowano

Ja swoim siałem i swoim przesiewam. Szkoda mi było robić kosztów. Jak była taka pustynia. Zobaczymy może jeszcze coś z tego będzie. Jak bedzie ten planowany deszcz. Moja dlugoterminowa pokazuje przez 2 tyg do 23 stopni.Zawsze jeszcze mozna przesiać pszenicą. Chociaż wolałbym mieć więcej rzepaku.

Opublikowano

u mnie na czwartek prognozują 20 litrów deszczu, ciekawe czy się sprawdzi bo ostatnio wszystko nas omija. Są miejsca szczególnie na lekkiej ziemi gdzie nasionko poszło bardzo głęboko i puste place są.

Opublikowano

14 minut temu, Tigon napisał(a):

Południe Polski to spokojnie do 15 września można jeszcze siać, ostatnie 10 lat rzepak wyrastał jak kapusta.

no nie do konca, w poprzednim roku siałem 13 i do zimy miał mało liści, żadnej kapusty nie było,,, wcześniejsze dwa lata faktycznie jeszcze nadążał ale w poprzednim nie.

Opublikowano

Zostało mi Korwetto może to spożytkować na jesień czy zostawić do ewentualnych poprawek na wiosnę? A jeśli można na jesień to czego dodać żeby było dobrze?

1 minutę temu, piotrk8212 napisał(a):

Zostało mi Korwetto może to spożytkować na jesień czy zostawić do ewentualnych poprawek na wiosnę? A jeśli można na jesień to czego dodać żeby było dobrze?

A jeszcze jedno czy warto ręką dostać rzepak w grudach czy oprysk to zniczy?

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Myślałem by zaorać inny kawałek i posiać rzepak, ale szkoda kosztów bo już późno i raczej chłodna jesień się szykuje.

Deszczu zero i ciągle prognozy przesuwane i zmniejszsne.

Po siewie spadło 2 razy po 1mm

W tamtym roku siałem 15 września I był najlepszy , tyle że pokazuje siewie poszły deszcze , u gościa jeszcze siałem w piątek już zaczyna wschodzić 

Ja bym ogólnie jeszcze siał 

Opublikowano
16 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Wniosek odopłaty składałem, w kwietniu , teraz do 30 września rejestr i fakture zakupu rzepaku

Jeśli będzie rzepak pryskany do 15 września to po pół litra bedzie za mało, trzeba dać po 0,7 wtedy go zatrzymie dobrze na 10 dni , aż się zrobi fioletowy  i będzie OK, do zimu 10-14 liści i szyjka 1,2- 1,5 cm

Nie zgodzę się z tobą u mnie takie wymiary są po 0,5 +0,5 ale caryx daje orginał a nie podróba np z invigo.

Opublikowano
1 godzinę temu, piotrk8212 napisał(a):

A jeszcze jedno czy warto ręką dostać rzepak w grudach czy oprysk to zniczy?

Można