Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 29.08.2025 o 20:23, mysza103 napisał(a):

To u mnie też siane 6-7 dni temu i gdzieś się pokazują pojedyńcze sztuki , a co tu mówić o rządkach 

Bardziej się obawiam że jak nie było by deszczu przez kilka dni to żeby te koełki nie uschły 

u mnie kiełki uschły, poczekam z tydzień zobaczyć jaka bedzie obsada bo cześć wzeszła a troche wgl nie puściła kiełka to teraz po deszczu ruszy,,, pierwszy raz mam tak że zaczał kiełkować i padł.

• Root Admin
Opublikowano
14 minut temu, anto napisał(a):

proszę przypomnij co dodajeszi ile do glifosatu w  zwalczania "zielnika na polu"

to co do każdego herbicydu: zmiękczacz wody, obniżacz ph i przyklejacz, albo gotowe rożwiazanie albo mieszam jakąś zupkę.

11 minut temu, mysza103 napisał(a):

Na 1- 1,5 cm jak by zasiany był w rędzinę gdzie ziemia jest druzełkowata to by się te nasiona między tymi gruzełkami  widziało , wszystko zależy jaką kto ma ziemię i jak z wilgocią , u @yacenty widać że ziemia ma strukturę bardzie coś na kształt piachu niż gruzełkowata 

jasne, że każdy patrzy na warunki jakie ma na polu.
Ja teraz bardzo płytko uprawiam i tu rzeczywiście ta gleba jest bardzo rozdrobniona, to też zasługa brony wirowej

17 minut temu, ervyn napisał(a):

Dlaczego? Przynajmniej z tych 3-4 mi powschodzil a na 1cm jak zasiany tak leży 

kwestia gleby, warunków - nie miałem jeszcze sytuacji zeby rzepak posiany na 2cm nie powschodził

Opublikowano

żeby siać na ustaloną głębokość najlepiej mieć kółka kopiujące na czym redlica mogła by się zaprzeć a takie sianie jak ja poznaniakiem to niestety trzeba zamknąć oczy i zacisnąć zęby bo wiele regulacji tutaj nie ma.

• Haha 2
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, rocco0987 napisał(a):

u mnie kiełki uschły, poczekam z tydzień zobaczyć jaka bedzie obsada bo cześć wzeszła a troche wgl nie puściła kiełka to teraz po deszczu ruszy,,, pierwszy raz mam tak że zaczał kiełkować i padł.

I u mnie tak, najwyżej późniejszą jesienią będę wsiewał fragmenty samym siewnikiem. Tylko że u nas dalej nic nie spadło w zasadzie 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
9 minut temu, Tigon napisał(a):

żeby siać na ustaloną głębokość najlepiej mieć kółka kopiujące na czym redlica mogła by się zaprzeć a takie sianie jak ja poznaniakiem to niestety trzeba zamknąć oczy i zacisnąć zęby bo wiele regulacji tutaj nie ma.

Jak widzisz po super siewnikach i z kolkami tez d*py nie urywa

Opublikowano

Panowie sorry że nie w temacie ale może tutaj mi ktoś pomoże. Czy w tym roku nadal można składać oświadczenie o wymieszaniu obornika w ciągu 12 godzin. Przeglądam tą zakładkę z załącznikami i nie mogę znaleść

Opublikowano
27 minut temu, kamil800 napisał(a):

Jak widzisz po super siewnikach i z kolkami tez d*py nie urywa

Ja tam na rotec w Amazone nie narzekam. Utrzymują głębokość dość dobrze. Jedynie te kółka są zakrzywione i przy 9-10kmh dość ostro rzucają ziemie na pierwszy rząd redlic przez co pierwszy rząd jest zasiany delikatnie głębiej.

PS. Szukam nadstawki do AD3000, chętnie odkupię oryginalną lub może ktoś dorabia na wzór

Opublikowano (edytowane)

Przy takiej obsadzie to może sam się wyreguluje , zależy od odmiany. Jak bujno będzie to zrób mix caryxa tzn.metkonazol plus chlorek mepikwatu w minimalnej dawce bo to już termin opóźniony 

Edytowane przez lassie
Opublikowano
2 godziny temu, STIG13 napisał(a):

I u mnie tak, najwyżej późniejszą jesienią będę wsiewał fragmenty samym siewnikiem. Tylko że u nas dalej nic nie spadło w zasadzie 

u mnie w nocy 14 litrów, miałem 13 ha zrobione trzybelkowcem ale nie było sensu w to siać i czekałem deszczu, byłem teraz zobaczyć to w spodzie ziemia dalej sucha. Większość siewu w tym roku wróciłem do orki bo wygladało to dużo lepiej jednak mój błąd bo trzeba było wywalić kółka dogniatające a siać z 4 cm, zasiałem tak 2-3 cm kółka docisneły  te bryłki i troche wilgoci złapał i spadł bo głęboko przeschło...Ogólnie według moich obserwacji lepiej siało mi sie bez kółek, niby ziemia nie przygnieciona ale taka luźna wokoł ziarna lepiej trzymała wilgoć, w sensie z góry zawsze przeschło cieniej i jakoś odcinało przesychanie głebszych warstw.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, rocco0987 napisał(a):

u mnie w nocy 14 litrów, miałem 13 ha zrobione trzybelkowcem ale nie było sensu w to siać i czekałem deszczu, byłem teraz zobaczyć to w spodzie ziemia dalej sucha. Większość siewu w tym roku wróciłem do orki bo wygladało to dużo lepiej jednak mój błąd bo trzeba było wywalić kółka dogniatające a siać z 4 cm, zasiałem tak 2-3 cm kółka docisneły  te bryłki i troche wilgoci złapał i spadł bo głęboko przeschło...Ogólnie według moich obserwacji lepiej siało mi sie bez kółek, niby ziemia nie przygnieciona ale taka luźna wokoł ziarna lepiej trzymała wilgoć, w sensie z góry zawsze przeschło cieniej i jakoś odcinało przesychanie głebszych warstw.

A masz zagarmiacz za kolkami? Jak dla mnie same kolka to jest bezsens. Zagnieciesz to na mokro i sie zrobi skorupa albo wlasnie szybko wyschnie. Według mnie najlepiej kolka i z tylu jeszcze zagarniacz aby to zagniecione bylo przysypane luźną gleba. Cos jak w siewnikach punktowych. Ziarko dociska rolka a kółka z tylu tylko zasypują rowek

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

O zakwaszanie pewno.

Siarczan amonu coś zbije ph

Opublikowano
2 godziny temu, kamil800 napisał(a):

A masz zagarmiacz za kolkami? Jak dla mnie same kolka to jest bezsens. Zagnieciesz to na mokro i sie zrobi skorupa albo wlasnie szybko wyschnie. Według mnie najlepiej kolka i z tylu jeszcze zagarniacz aby to zagniecione bylo przysypane luźną gleba. Cos jak w siewnikach punktowych. Ziarko dociska rolka a kółka z tylu tylko zasypują rowek

Mam grabki, tak jak mówisz bez nich bezsens bo zaraz wysycha....tylko mam ujowe grabki bo jak docisne to mi ryją razem z nasionami a jak dam luźno to są takie twarde że robi np pół siewnika a drugie pół idzie w powietrzu...musze kupić jakieś miękkie zeby na spreżynie troche sie uginały do terenu.

Opublikowano
2 minuty temu, rocco0987 napisał(a):

Mam grabki, tak jak mówisz bez nich bezsens bo zaraz wysycha....tylko mam ujowe grabki bo jak docisne to mi ryją razem z nasionami a jak dam luźno to są takie twarde że robi np pół siewnika a drugie pół idzie w powietrzu...musze kupić jakieś miękkie zeby na spreżynie troche sie uginały do terenu.

Kup belke od amazone. Zagarniacz maja bardzo fajny

Opublikowano
Godzinę temu, Cezar81 napisał(a):

Ph w rzepaku mam 7,2-7,4 coś z tym działać czy zostawić 

Jeśli login nie jest przypadkowy to jestem pełen podziwu że mając ...lat nadal nie wiesz 

Opublikowano
3 godziny temu, XTRO napisał(a):

u mnie strasznie sucho, kiedy to w końcu popada jakoś dobrze. Rzepaki kiełkują tragicznie 

U mnie tak samo. Nic nie posiane mam, wilgoci prawie nic w ziemi. Chyba nie doczekamy się deszczu...koło Siedlec rano lało dziś. 

Opublikowano
Teraz, kamil800 napisał(a):

Kup belke od amazone. Zagarniacz maja bardzo fajny

w pottingerze miałem super zagarniacz, ten typu perfekt z tymi długimi "hokejkami" , coś podobnego chyba dorobie