Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Została mi z tamtego roku otwarta niecała jednostka Excited'a. Worek był szczelnie zamknięty i leżał w suchym. Jak wygląda wtedy jego zdolność? Zwiększać obsadę o te 10%?

Opublikowano
Godzinę temu, toooomaszewski napisał(a):

Chlomazon do 5 dni po siewie.

0,25 480ki solo. W duecie można zejść do 0,2.

Dlaczego aż 1000g metazachloru ?

Bodziszek jest na połowie areału, mam nadzieję się z nim uporać pełną dawką metazachloru i duża dawka chlomazonu, zobaczymy.

1 minutę temu, Ernst98 napisał(a):

Została mi z tamtego roku otwarta niecała jednostka Excited'a. Worek był szczelnie zamknięty i leżał w suchym. Jak wygląda wtedy jego zdolność? Zwiększać obsadę o te 10%?

Zwiększ i nie dokładaj sobie zmartwień

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Ernst98 napisał(a):

Bez obaw...

Jeśli normalnie przechowywany to jest z nim wszystko Ok.

Jak w terminie siany to nie trzeba nic zwiększać 

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

ja robie powschodowo od zawsze, nigdy nie poprawiałem wiosna.ostatnio idzie ladiva i jest czysto.

Ja dostosowuje się do warunków ale przeważnie nalistnie, doglebowo + nalistnie albo doglebowo całkowicie. 

Przeważnie głównie doglebowka za połowę ceny zabiegu nalistnego. 

Nigdy nie poprawiałem na wiosnę, wole juz pare chabrow na hektarze niz tłuc rzepak na wiosnę. 

3 godziny temu, ervyn napisał(a):

Gdzie na tym etapie mógłbym zaoszczędzić?

Nigdzie. 

Doglebowka w prasowej, deszcz pada w trakcie zabiegu. 

IMG_20250824_195223.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał(a):

La diva wykręca rzepak , niby to nieszkodliwe ale ja tym więcej nie pryskam . Nie macie co się tak cieszyć że zasiane w mokre , rzepak akurat siewu w mokrą ziemię nie lubi 

No ciekawe, ja mam połowę w suche a połowę w mokre, zobaczymy, coś mi się wydaje, że chyba nasiona potrzebują wilgoci do kielkowania,  ale może rzepak jakiś inny, he he 

2 godziny temu, kubamako66 napisał(a):

rzepak już praktycznie cały na wierzchu 

IMG_20250824_183118.jpg

Zazdro

2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Wiedzę mam zerową kolega chce próbować 30-35sztuk. Ja się boję tej obsady..zwłaszcza że są miejsca gdzie oprócz suszy przeszkadzać może słoma. No i wtórna sprawa ewentualne szkodniki typu mysz ślimak rolnica.

Jednostki zakupiona na 45szt. I chyba na tym poprzestanę

U mnie wyszło 42 i uważam że dobrze przy tej słomie 

Opublikowano
3 godziny temu, kellyq napisał(a):

Ktoś może potwierdzić czy rzodkiew świrzepa padnie po ladivie albo belkar+ cliper?

butisan star - chinomerak to pali, arylex też ale słabiej. 

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, mds212 napisał(a):

A czysto po tej la divie chociaz? Bop szukam jakiejs kosy na rzepak bo metazanex i command nie czysci do zera

Ja juz z góry zakładam jeden zabieg doglebowy clomazonem + metazanex i potem 0,2 navigator powschodowo . Tak robiłem w tamtym roku i było czyściutko. A u mnie jest wszystko od bodzuszka , przez rdesty po chabra. 

• Root Admin
Opublikowano
8 godzin temu, Ernst98 napisał(a):

Bez problemu, trzymam rzepak i kukurydzę w magazynku z chemią.

Sieje roczne czy dwuletnie nasiona normalnie. Dopiero jakieś Turbo stare zwiększam obsadę 

Doglebowka: 90zl wariant mocny standard.

Z pendimetalina wychodzi 115.

Można zejść do mniejszych dawek to spokojnie zrobisz za 100zl, a nalistne to 200 minimum

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko jak kto nie ma słomy, albo ładnie wymieszana jak u Cb, to wtedy tak. 

Orzesz to tanio siejesz i pryskasz, ale tracisz czas

Nie orzesz, płacisz za siew i drożej pryskasz (chyba że ktoś ma swój siewnik) 

Tak to u mnie wyszło

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
1 godzinę temu, Dastan napisał(a):

Ja juz z góry zakładam jeden zabieg doglebowy clomazonem + metazanex i potem 0,2 navigator powschodowo . Tak robiłem w tamtym roku i było czyściutko. A u mnie jest wszystko od bodzuszka , przez rdesty po chabra. 

U mnie w planie podobnie.

po siewe pójdzie chlomazon + pendimentalina

przy 4 liściu planuję navigator + metazanex

Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Jakim siewnikiem będziesz siał ? bo takie liczenie na styk to jedynie pneumat, może z siewnika wybrać do zera , zwykły mechaniczny to trzeba liczyć że z 0,5 kg w siewniku zostanie bankowo , a potem trzeba się liczyć z tym że ta reszta będzie się siała nie równo 

Cataya na bronie aktywnej.

Ustawione 45szt , głębokość 3cm.

20250825_082649.jpg

Opublikowano
20 minut temu, panczo1922 napisał(a):

U mnie w planie podobnie.

po siewe pójdzie chlomazon + pendimentalina

przy 4 liściu planuję navigator + metazanex

Ja bym dal metazachlor + pendimetalina na glebe i na drugi liść navigator. 

Opublikowano

Właśnie tu zero wilgoci.

Zaczęliśmy na 2,5cm ale leży w suchym.

Tu po pszenicy.

Po jęczmieniu powinno być więcej wilgoci to chyba powrócę na 2,5cm.

Ewentualne minimalne opady za 6-9 dni.

• Root Admin
Opublikowano
44 minuty temu, ravoj napisał(a):

Tylko jak kto nie ma słomy, albo ładnie wymieszana jak u Cb, to wtedy tak. 

Orzesz to tanio siejesz i pryskasz, ale tracisz czas

Nie orzesz, płacisz za siew i drożej pryskasz (chyba że ktoś ma swój siewnik) 

Tak to u mnie wyszło

bo siew zaczyna sie na koszeniu :P im gorzej skoszone tym później trudniej.

Ja mam kombajn z którego nie jestem zadowolony pod względem jakości rozdrobnienia słomy, stąd leci 2x talerzówka, gruber i dopiero siew.

No i nie ukrywam w końcu się dorobiłem siewnika z którego jestem zadowolony.

Zobaczymy czy za dwa tygodnie też bede zadowolony ze wschodów rzepaku, bo wschodami poplonów byłem zachwycony.

• Like 1
Opublikowano

A jak będzie sucho to ten siany 3 cm 

6 minut temu, sw_kamil napisał(a):

3 cm? Nie za głęboko ?

Ja ustawiam 1,5-2cm.

Jak będzie wilgoć to i ten co na wierzchu wzejdzie

Wg mnie lepiej płycej niż za głęboko 

3 cm to nie jest za głęboko,  siew powinien być 2-3 cm w zależności od ziemi 

Siew na 1 cm jest np gorszy niż siew na 3 cm , bo na 1 cm to po godzinie od siewu nasionko leży w suchym , chociaż było siane w wilgotną ziemię 

• Like 2
Opublikowano

Ale jak przyjdzie deszcz to wzejdzie a te co będzie za głęboko może już tak zostać bo pójdzie nie na 3 a na 4cm, po większym deszczu może zamulić .

Książkowo rzepak siejemy na 2cm, 

Ja u siebie wolę 1 jak 3cm bo tak na przestrzeni lat tak mam lepsze wschody.

Gdzie indziej może być inaczej

Opublikowano (edytowane)

A gdzie masz ten deszcz? Ja tu nie widze zadnych deszczy w prognozach a upaly

Ja juz kiedys posialem na 1-1,5cm i powschodzil tylko na laczeniach bo talerzowka sypala kopca na 5cm i obok u sasiada po orce ktory sial stopkowym siewnikiem i mu się chyba topil czy co bo sial na 4cm a nawet glebiej. Nie padalo przez prawie miesiac to u mnie rzadek co 3m a u niego piekne wschody 🤦 to byl chyba 2018r

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Na 1,5 cm to można na piaszczystej , albo czarnej ziemi i to siewnikiem z kółkami dogniatającymi, , gliny i siewnik bez kółka to 3 cm

Spólka sieje bednarem i punktowo striptilem na 1 cm , sa miejsca gdzie rowek nacięty i rzepak leży nie przykryty, po bednarze na glinach leży na wierzchu , niema szans aby to wzeszło , chyba że kika dni będzie padać , raczej nierealne

Opublikowano

Ja tylko zadałem pytanie i napisałem co się sprawdza u mnie, więc nie musisz się tak unosić .

Nie próbuje nikogo do niczego  przekonywać 

kamil800  Ja tylko zadałem pytanie i napisałem co się sprawdza u mnie, więc nie musisz się tak unosić .

Nie próbuje nikogo do niczego  przekonywać 

Opublikowano (edytowane)

A gdzie ja sie unoszę? Napisalem tylko jak bylo u mnie przy takich siewach i z tego co widze po forum to i u wiekszosci. Na ten 1cm to trzeba miec warunki perfekcyjne ktore na ten okres sie malo kiedy zdarzają 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
57 minut temu, yacenty napisał(a):

bo siew zaczyna sie na koszeniu :P im gorzej skoszone tym później trudniej.

Ja mam kombajn z którego nie jestem zadowolony pod względem jakości rozdrobnienia słomy, stąd leci 2x talerzówka, gruber i dopiero siew.

No i nie ukrywam w końcu się dorobiłem siewnika z którego jestem zadowolony.

Zobaczymy czy za dwa tygodnie też bede zadowolony ze wschodów rzepaku, bo wschodami poplonów byłem zachwycony.

Pryskałeś z RSM czy z adiuwantem tylko