Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, kamil800 napisał(a):

Ja juz kiedys zasialem pod deszcz. Nie bylo dobrze. Chyba w sobote posieje. Chyba, ze te niedzielne beda pewne to na poniedzialek przesune. Jak na razie to w czwartek w nocy pokazuje niemal 100% szansy na opady wiec czwartek przygotuje i niech w to popada

Myślę że to co faktycznie popada nie będzie zlewą, zresztą ja siałem przed deszczem i było dobrze, to chyba od gleby i ilości deszczu zależy, tu zapowiada się kilka litrów maksymalnie

Sieje w piątek w sciernisko po talerzówce, jest słoma, więc klepiska nie zrobi, tak myślę, 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Ktoś takim sieje i może doradzić?

17556817167636957394910451696288.jpg

Otwarcie na 20-25 około i z 10-12km/h pod warunkiem ze suche i nie bedzie się zawieszać. Ale siałem ciut innym, próbuj w polu.

Edytowane przez PTrend
Opublikowano
50 minut temu, PTrend napisał(a):

Otwarcie na 20-25 około i z 10-12km/h pod warunkiem ze suche i nie bedzie się zawieszać. Ale siałem ciut innym, próbuj w polu.

20-25t przy prędkości 8 to chyba wychodzi jakoś 2t/ha. Właściciel mówił, ze on rozrzuca na 18m, ale chyba coś przedobrzył, bo jak tak patrzę to może bedzie z 12m 

Opublikowano

Ta 18m, wątpie aby rzucił te 12 prawidłowo, Ja też mam na takich łańcuch to na otwartej na maksa zasuwie muszę jechać co 6m aby rzuciło te 3-4t bo zwyczajnie więcej nie zejdzie z łańcucha, chyba że ten idzie jakoś szybciej u Ciebie. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ROLOMAZ napisał(a):

Panowie jak ustawić ten rozsiewacz, zeby wyszło 5t/ha wapna Omya Agrodol® 0-3 RO. Otworzyć na max i prędkość 8km/h ? 

20250820_110556.jpg

20250820_110603.jpg

otwierasz na maxa ale nie wiem czy 5t i tak ci naleci, w środku jak masz ustawione poprzeczki? bo one mogą trzymać bardziej niż klapa z tyłu, jak bezie mało to gęściej jeździć lub przerobić napęd na większa zębatkę na kole. Swoją droga są tam jakieś skrobaki na kołach gniazdowych łańcucha?

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
2 godziny temu, ravoj napisał(a):

Myślę że to co faktycznie popada nie będzie zlewą, zresztą ja siałem przed deszczem i było dobrze, to chyba od gleby i ilości deszczu zależy, tu zapowiada się kilka litrów maksymalnie

Sieje w piątek w sciernisko po talerzówce, jest słoma, więc klepiska nie zrobi, tak myślę, 

Wazne aby nie bylo spieki po deszczu. Dopóki bedzie mokra ziema to wyjdzie. 

A sloma zostala scieta? Jak sama talerzowka to nie bedzie latwo zasiac i wtedy moze faktycznie lepiej przed

• Root Admin
Opublikowano
12 minut temu, kamil800 napisał(a):

A sloma zostala scieta? Jak sama talerzowka to nie bedzie latwo zasiac i wtedy moze faktycznie lepiej przed

Wszystko zależy od siewnika i talerzowki.

Po lewej rzepaczyska, po prawej sciernia pszenną.

1x talerzowka i siew aktywnym zestawem z redlica 2 talerzową.

Dziś poplon rośnie że hej.

20250810_095107.jpg

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, kamil800 napisał(a):

Trochę mnie słoma martwi, bo raz że  stary Claas a dwa  wysokie ściernisko zostawiłem, kłosy zbierałem bo  wolałem szybciej jechać kombajnem żeby jeszcze sąsiad zdążył zabrać swoje i tak trochę się martwię, ale ponoć ta Amazonka w drogę gruntową sieje, ileś tam ton na redlice, no zobaczymy. Poprawie jutro talerzówką, a może ścierniskowcem?

Tak jak u Yacentego nie będzie, toż on tam prawie ma czarno 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał(a):

Ja planuje mocznik w łapę tylko ile go dać bo 100kg to chyba za dużo?

A ile azotu dałeś np, w NPK ? bo jak w sumie wyjdzie do 60 kg N to nie będzie żle , tyle że ten mocznik byłby lepszy powiedzmy za miesiąc żeby podać bo tak to teraz będzie bujało a potem i tak może braknąć 

Zależy oczywiście od terminu siewu rzepaku 

Opublikowano

Jeśli chodzi o saletrę to jak już to bym ją dał po 20 września , teraz jak rzepak malutki to niech czerpie z wieloskładnika czy z gleby 

55 minut temu, yacenty napisał(a):

Wszystko zależy od siewnika i talerzowki.

Po lewej rzepaczyska, po prawej sciernia pszenną.

1x talerzowka i siew aktywnym zestawem z redlica 2 talerzową.

I od rodzaju gleby 

3 godziny temu, ravoj napisał(a):

A ile ci tego deszczu prognozuję ? 10-czy 20 litrów to jest tyle co nic , chyba że te 20 - 30 litrów spadnie w 10-20 minut , bo jak narmalny deszcz bez ulewy to jest wskazany jak najbardziej 

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, ravoj napisał(a):

Trochę mnie słoma martwi, bo raz że  stary Claas a dwa  wysokie ściernisko zostawiłem, kłosy zbierałem bo  wolałem szybciej jechać kombajnem żeby jeszcze sąsiad zdążył zabrać swoje i tak trochę się martwię, ale ponoć ta Amazonka w drogę gruntową sieje, ileś tam ton na redlice, no zobaczymy. Poprawie jutro talerzówką, a może ścierniskowcem?

Tak jak u Yacentego nie będzie, toż on tam prawie ma czarno 

A bo to ktos ma ci siac? Myslalem, ze sam bedziesz jakos kombinowal 😁 to punktowy siewnik?

24 minuty temu, mysza103 napisał(a):

A ile ci tego deszczu prognozuję ? 10-czy 20 litrów to jest tyle co nic , chyba że te 20 - 30 litrów spadnie w 10-20 minut , bo jak narmalny deszcz bez ulewy to jest wskazany jak najbardziej 

A kto to przewidzi. Wczoraj jeszcze nadawali 5l rano juz 10 teraz 20 i pewnie jeszcze bedzie roslo albo się skonczy na tym, ze pokropi.... A to jak to bedzie padac nikt nie powie. Juz nie raz mial byc normalny deszcz a akonczylo sie praktycznie powodzia. Rok temu tez wlasnie przed siewem rzepaku prognozowali deszcz i popadalo mi w uprawione. Deszczomierz sie przelał w 30 min🤦 a to jeszcze nic bo tego samego dnia jakies 15km ode mnie w skibicach poszla taka sciana wody, ze nawet baloty ze sloma poplynely 😂

O znalazlem nawet

https://www.facebook.com/share/v/1HS8jk41wU/

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, kamil800 napisał(a):

A bo to ktos ma ci siac? Myslalem, ze sam bedziesz jakos kombinowal 😁 to punktowy siewnik?

Kolega z Obrowca, siewnik Amazon podwieszany, punktowy, dwa talerze, cholernie nie chce mi się orać i uprawiać, niby nie dużo, ale nie mam zbytnio kiedy, wolę chałupę ocieplać, bo zima idzie 🤑

Na pogodę Interii nie patrz Kamil, bo to lipa jest, ICM Meteo pewniejszy

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, ravoj napisał(a):

Kolega z Obrowca, siewnik Amazon podwieszany, punktowy, dwa talerze, cholernie nie chce mi się orać i uprawiać, niby nie dużo, ale nie mam zbytnio kiedy, wolę chałupę ocieplać, bo zima idzie 🤑

Na pogodę Interii nie patrz Kamil, bo to lipa jest, ICM Meteo pewniejszy

Eee to zasieje bez problemu

Sprawdzalem na apce z radarem "pogoda i radar" czy jakos tak. Zazwyczaj mi sie sprawdza ale patrze tylko na dzien max 2 w przod 

Edytowane przez kamil800