Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak będzie dobry rok to i ze swoich pędzie plon .

A to rok ma znaczenie? Bo ja myślałem że jak się sieje kwalifikatem hybrydowy to powinno się zwrócić nakłady i jeszcze na kilka złotych cukierki powinno zostać dlatego chyba zamawiam kwalifikat... Choć uważam że ta różnica plonowania pomiędzy F1 i F2 nie będzie bardzo duża... Bo moim zdaniem ze słabych rodziców nie będzie dobrego dziecka. 

Ale mam problem jaka odmiana nie boli się lżejszego stanowiska? 

A mój drugi problem to czy pryskać  po siewie bo nie powinno być grud więc powoli powinien podchodzic a od razu będzie już spryskane... Więc jeśli przekonać po siewie to czym najlepiej?

Oj przepraszam telefon mi przekręca: czym najlepiej pryskać po siewie?

Opublikowano (edytowane)

Ja command i metazanex po siewie dawka ponad 280l pryskane przy dużej wilgotności powietrza i czysciutko, tylko ja sieje gęściej rzepak to też trzyma chwasty. Powschodowo na szczęście nie musiałem poprawiać chodź zdążały się chwasty ale to jedynie jare i bardzo małym nasileniu i po zimie już ich nie było, głównie chodzi mi o komosę.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
12 minut temu, andrzej224 napisał(a):

cały rzepak miałem siany swoimi nasionami, plon 4,3 t/ha

powschodowo navigator z metazanexem i jest czyściutko

W ubiegłym sezonie również czysto po tej mieszańce aż do zbioru na nadchodzący sezon też pójdzie ta mieszanka.

Opublikowano
13 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Lubelskie Bachus po mrozach wiosennych  lipa...w tym sezonie. 

Agrest u mnie na 4kl  sprawdzil się Umberto, Kwazar , Berny, Derica też chłopaki chwalą w okolicy

U mnie opóźniony siew wrześniowy Bachus 3,9t powiat rycki. Wilgotność na skupie 8,3 koszony wczoraj. Trochę grad go obtłukł i przymrozki złapały. Koledze dał 4,4 t siew optymalny i grad go ominął. I to by się zgadzało, bo pzu z kolei sąsiadowi oszacowało 13%. W tym roku też chyba stawiam na bachusa c1 i siew 25-30 sierpnia jak się uda uprawić, bo pszenżyto jeszcze nawet nie zaczęte. A Tobie Grzegorz jak bachus w tym roku?

A co powiecie o Ilonie? Jak w tym roku plonowała?

Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał(a):

Ja command i metazanex po siewie dawka ponad 280l pryskane przy dużej wilgotności powietrza i czysciutko, tylko ja sieje gęściej rzepak to też trzyma chwasty. Powschodowo na szczęście nie musiałem poprawiać chodź zdążały się chwasty ale to jedynie jare i bardzo małym nasileniu i po zimie już ich nie było, głównie chodzi mi o komosę.

Częściej to ile roślin na M2? Ja posiałem 45.

Opublikowano
59 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

U mnie opóźniony siew wrześniowy Bachus 3,9t powiat rycki. Wilgotność na skupie 8,3 koszony wczoraj. Trochę grad go obtłukł i przymrozki złapały. Koledze dał 4,4 t siew optymalny i grad go ominął. I to by się zgadzało, bo pzu z kolei sąsiadowi oszacowało 13%. W tym roku też chyba stawiam na bachusa c1 i siew 25-30 sierpnia jak się uda uprawić, bo pszenżyto jeszcze nawet nie zaczęte. A Tobie Grzegorz jak bachus w tym roku?

A co powiecie o Ilonie? Jak w tym roku plonowała?

Jak pisałem lipa u mnie Bachus, 2t z ha

• Sad 1
Opublikowano
21 godzin temu, Maniaks napisał(a):

Akurat u nas październik dowaliło ciepłem ostro, a na początku poszedł deszczyk, bo akurat sialiśmy pszenicę wtedy i musieliśmy przerwać na kilka dni. Więc warunki miał całkiem spoko, jak na październik, ale coś nie wierzę w tę ilość. Wspomnieli też, że niski olej i gęstość, ale muszę podpytać, jak to prowadzili.

Jak mieli prowadzić ? normalnie , wczesną wiosną jak tylko się dało wjechać walnoć azot na raz i tyle , a potem to jak każdy rzepak , na robala trzeba by coś dać grzybówkę , micro i żniwa 

22 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

moze wrzesnia? no w tym roku az takiej cieplej jesieni nie bylo. siejac poczatkiem pazdziernika to koncem 4 -5 lisci i koniec. ciekawe czy zime by przetrwal?

Początek września to jest normaln y czas na siew rzepaku , więc zapewne dobrze napisał że początkiem pazdziernika , w tym roku właśnie warunki były jesienią ok 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Michal0111 napisał(a):

Częściej to ile roślin na M2? Ja posiałem 45.

Myślę że to w granicy 55-65 liniowce, nie liczę tylko czyszczę i sieje około 3kg. Nasiona własne 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Chce w tym roku zasiać rzepak na stanowiskach po łubinie. Planuje na dwa razy gruberem na głęboko i siać. Czy jeśli dam npk pod grubera a kredę na wierzch po siewie będzie dobrze? Jakie zrobić proporcje rsm z wodą do doglebówki? Czy na polach po łubinie zejść trochę z dawek azotu na jesień czy nie warto? Dziękuję z góry za pomoc...

IMG_20250611_100804.jpg

Opublikowano

Temptation wczoraj skoszony, byłem nastawiony na 2-3 t/ha max bo z ubezpieczalni za przymrozek+grad łącznie wyszło 25% ( czyli 1 tona ) a tu niespodzianka 4,81 t/ha dał jeszcze. Drugi rok ta odmiana u mnie i na ten rok też już zakupiona. 

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak pisałem lipa u mnie Bachus, 2t z ha

O kurde... nie zaglądam na bieżąco do tematu.

Godzinę temu, dexter1908 napisał(a):

Chce w tym roku zasiać rzepak na stanowiskach po łubinie. Planuje na dwa razy gruberem na głęboko i siać. Czy jeśli dam npk pod grubera a kredę na wierzch po siewie będzie dobrze? Jakie zrobić proporcje rsm z wodą do doglebówki? Czy na polach po łubinie zejść trochę z dawek azotu na jesień czy nie warto? Dziękuję z góry za pomoc...

IMG_20250611_100804.jpg

Rzepak po strączkach to chyba nie.

Opublikowano
6 minut temu, lukasz222 napisał(a):

Czemu by nie ? 

Gdzieś to wyczytałem na necie, ale nie pamiętam gdzie i tym się kierowałem. Gdzieś też w komentarzach u kuli z wiosny były negatywne wypowiedzi. Sam mam 3 ha łubinu i byłem utwierdzony żeby tam rzepaku nie siać. Czyli nie do końca napisałem dobrze.

Opublikowano

Sam siałem po grochu i nie ma żadnych przeciwskazań, jedynie samosiewy strączków trzeba likwidować na jesieni jeśli się nie orze, ale to major itp spokojnie załatwi temat. Podobno lepiej rzepak wykorzysta takie stanowisko niż pszenica, tyle że jak ktoś ma 4 letni plodozmian, to lepiej mu zboża przerywać rzepakiem i strączkowymi niż siać je po sobie 

• Thanks 1