Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
20 godzin temu, anto napisał(a):

Jak oceniasz Cube? 

Wyglądał zacnie i w sumie na jednym kawałku to on najlepiej sypał ze wszystkich odmian, bo blisko 4,5 t/ha (kawałek miał 2,7 ha). W tym roku celuję w okolice 20-30 sierpnia siew i poprawię azot z jesieni (będzie bez pofermentu, na samym mineralnym), więc zobaczymy co będzie.

12 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Z jakiej strony strzelina jesteś? Próbowałeś może siewu punktowego? Ja się właśnie zastanawiam czy Derricka punktowo spróbować. 

Granica strzelińskiego z wrocławskim. Gmina Borów.

9 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Czy ma ktoś doświadczenia z siewem rzepaku punktowo ? Tzw. Siewnikiem donkukurydzy w rozstawie 75cm.

Chwasty Cię pokonają. Rozmawiałem o tym z gościem, co to testował i mówi, że super wszystko, dopóki wiosna się na dobre nie zacznie, kiedy to chwasty zaczynają pruć z gleby. Wtedy musi znowu odchwaszczać. Może miałoby to sens, gdyby pomiędzy posiać jakąś roślinę okrywową, tylko jak to zrobić? Rzutowo poleci gdzie chce i będzie konkurencją dla rzepaku. Wiem, że pytanie dotyczyło 45 cm, ale to tak jakby Cię to interesowało.

Opublikowano
4 godziny temu, ROLOMAZ napisał(a):

Napisz coś o agrotechnice. Kiedy sianych, jaka uprawa, jaka obsada i co stosowałeś. 

Ja tam nie notuje, standardowa orka/nawozy potem siew poznaniakiem wyszło około 3kg trochę był za gęsty, wiosną wyglądał słabo liście upalone to dostał 300kg saletry i za dwa tygodnie 250, w lutym poszedł jeszcze siarczan magnezu 100kg 25/50 ale leżał cały miesiąc bo deszczu nie było. Zabiegi chemiczne to toprex wiosna 0,5l i na płatka propulsce 0,95 i to by było wszystko, zabieg na płatka wykonany w miarę wcześnie że nawet śladu nie było, mam dla porównania iggy jeszcze stoi wszystko robione w ten sam dzień ale niestety robak zrobił swoje i tam szału się nie spodziewam.

Opublikowano
6 minut temu, Tigon napisał(a):

Ja tam nie notuje, standardowa orka/nawozy potem siew poznaniakiem wyszło około 3kg trochę był za gęsty, wiosną wyglądał słabo liście upalone to dostał 300kg saletry i za dwa tygodnie 250, w lutym poszedł jeszcze siarczan magnezu 100kg 25/50 ale leżał cały miesiąc bo deszczu nie było. Zabiegi chemiczne to toprex wiosna 0,5l i na płatka propulsce 0,95 i to by było wszystko, zabieg na płatka wykonany w miarę wcześnie że nawet śladu nie było, mam dla porównania iggy jeszcze stoi wszystko robione w ten sam dzień ale niestety robak zrobił swoje i tam szału się nie spodziewam.

jakie grzybowki jesienią ? jakie dawki acetamiprydu 

• Root Admin
Opublikowano

z tego co wiem bezbłednie to robi lan, pod warunkiem ze codziennie kalibrowany, a na potrzeby 100ha gospodrstwa robie w sposob wystarczający.

Ja nigdy nie miałem problemu z moim dramińskim ale ja sie nie podniecam jak m miernik pokazę 8.1 a na skupie będzie 8.5, albo na odwrót, a niektórzy za wynikiem z takiego mierniczka to sobie jają pozwolą ogolić.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał(a):

A Co dawałeś na jesień? Czym skracany i ile razy ?

Opublikowano
7 godzin temu, piotrek912 napisał(a):

Kosił już ktoś Dk excited 

Ja dzisiaj i plon różny w zależności od kawałków. Zważony i sprzedany plon od 2,82 -4,2t średnio 3,5 t, czyli taki ..średni. Nie ukrywam liczyłem na więcej bo wyglądał zdrowo jak był do fazy zielonych łuszczyn. Ale jak to mówią " jak rzepak dobrze wygląda to słabo sypie"🙂

U mnie dopatruje się kilku powodów m.in, deszcze nawalne, miejscami grad ,  nietrafiona ochrona na płatka, połowa kawałków w monokulturze no i ta śmietka. Na brak wody nie mogłem narzekać. 

Bonusem jest wypłata odszkodowania za gradobicie co w przeliczeniu na plon dało mi +0,2 t/ha czyli razem: 3,7 t/h 🙂

Opublikowano
12 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Czy ma ktoś doświadczenia z siewem rzepaku punktowo ? Tzw. Siewnikiem donkukurydzy w rozstawie 75cm.

Za szeroko. Spróbuj hektar i po obu stronach tego doświadczenia zrób normalnie, a za rok pochwal się wynikiem. Myślę że będzie gorzej, ale mogę się mylić. Jak już to tylko hybrydę i max 25 sztuk, a to i tak będzie gęsto w rzędzie. Z drugiej strony na boki miejsca dużo. Czekam na wyniki. Na dobrej ziemi na pewno będzie lepszy efekt niż na 5 klasie.

• Root Admin
Opublikowano
11 minut temu, Badwolf napisał(a):

To jest sklep online osadkowskiego

Żeby być precyzyjnym Osadkowski Cebulski.

Ale tak, duża firma za tym stoi

• Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, Okisz napisał(a):

Kostecki. Ale to z wczoraj cena

Sorry to RPZ xd

Ale dla mnie najbliższy.  

Rolgil jeszcze nie bierze

TBS białoboki  , Studzienny pełkinie po 2tys. netto wczoraj pytałem. 

Opublikowano

Kosił już ktoś SY iLONA ?  Na górce dobry dołem  zielonkawa, z 10% zielonego  kosić czy czekać bo w niedziele większe opady .

Opublikowano
16 godzin temu, respecto088 napisał(a):

Będę miał porównanie, mam działkę 2.55ha gdzie nigdy nie było rzepaku, jest Derrick klasa ziemi 2/3.

Do ST nadaje się?

19 godzin temu, Łukaszek napisał(a):

Na jesieni zasiałem szewerą 32 sztuki na metr bezpośrednio w ściernisko i wydaje mi się że to najlepsza opcja jak na zeszłoroczne warunki.

Jaka odmiana?

Opublikowano

Co do głębokości, zawsze siałem do 2 cm w  tamtym roku posiałem 3-4 cm i wschody rewelacja. Problem polega na tym że przy siewnie 2 cm  nasiono rzepaku znajduje sie  w suchej ziemi i nie ma wilgoci żeby wzeszło, na 3-4 ma wilgoć.

Ja co druga redlicę sieję na 25 cm i chyba na tym pozostane. W tym roku myślałem posiać na 45, ale raczej odpuszczę. 

• Root Admin
Opublikowano

Kolega siterą sieje co 3 redlice i jego rzepak jesienią podoba mi się najbardziej.

Ja sobie kupiłem korki do lemkena i spróbuję jedną sekcję ustawić co 2 redlice a drugą sekcję co 3.

Ciekawe tylko czy mi sie będzie chciało w to bawić podczas siewu.