Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Badwolf napisał(a):

U mnie Derrick po ziemniakach . Pierwszy raz taką sytuację mam. Wyłożył się. Nie jest zbytnio porażony chowaczem.

IMG_20250718_163031.jpg

Wiatraków widzę nastawiane oporowo 

Opublikowano
11 godzin temu, Szymon94 napisał(a):

Orientuje się ktoś z okolic Słupcy czy Konina gdzie można by dosuszyć rzepak na suszarni, lub kto dysponuje suszarnią mobilną? Przez opady pojawia się coraz więcej jakichś zielonych odrostów na szczęście bez strąków. Na ścieżkach przejazdowych są niestety zielone łuszczyny. Nie ma ich jakoś dużo że wszystkie, bardziej od spodu są obecne.

Żałuję że nie położyłem na pokos bo wystarczył by dzień pogody i byłby suchy i przynajmniej część kosztów by się udało odzyskać. Na desykację środków brak. Mizuki wykupione...

Obawiam się czarnego scenariusza że namłóci się w okolicach 12% i nikt nie przyjmie.

IMG_20250717_112901681.jpg

IMG_20250717_113534479.jpg

Wozniak bierze powyżej 9 % tylko 2.5 % potrącenia od ceny za każdy procent wilgotnośći

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, mysza103 napisał(a):

Wiatraków widzę nastawiane oporowo 

Na gminie coś koło 30. Tylko większość dookoła mojej wsi. Nie polecam wiatraków, jak bardzo wieje to słychać je

Opublikowano
Badwolf napisał:

Na gminie coś koło 30. Tylko większość dookoła mojej wsi. Nie polecam wiatraków, jak bardzo wieje to słychać je

i wypłacają uczciwie te 100 tysięcy rocznie?

Opublikowano

U nas ludzie na innych warunkach podpisali i w innych czasach i coś ponad 20 tys rocznie na rękę. Dwa lata temu obok na gminie zrobili fermę i ponoc 40 tys już płacą na rękę. Nie mam u siebie, więc nie wiem dokładnie ile jest

Uczciwie wypłacają co jest na umowie, tak mówią ludzie. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Badwolf napisał(a):

Ja mam z 500m od domu i raz na ruski rok może go słychać jest. A no i na prawdę trzeba się przyłożyć aby go usłyszeć wtedy, u kolegi podobnie... 

Opublikowano

Potrzebuje porady. Wczoraj mierzyłem rzepak i miał 9,9% ale w ścieżkach za ciągnikiem jest jeszcze całkowicie zielone łuszczyny. Myślicie że przy dobrej pogodzie kosić go w poniedziałek czy czekać aż to zielone jeszcze dojdzie? Pierwszy raz mam rzepak.

Opublikowano
1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał(a):

Co polecacie dk excited czy Pioneer pt 303 ? Ziemia mozaikowata od bardzo dobrej do przeciętnej. Rzepak rósł 3 lata temu. 

Excited w tym roku lipa. Nie wyrósł, nie wygląda. Z drugiej strony wszystkie plagi w tym roku u nas były. Potężny nalot chowacza w lutym, ciągłe przymrozki, susza, słodyszek z chowaczem przy zielonym pąku i teraz obfite deszcze gdy już jest praktycznie do zbioru

Opublikowano
32 minuty temu, dexter1908 napisał(a):

Potrzebuje porady. Wczoraj mierzyłem rzepak i miał 9,9% ale w ścieżkach za ciągnikiem jest jeszcze całkowicie zielone łuszczyny. Myślicie że przy dobrej pogodzie kosić go w poniedziałek czy czekać aż to zielone jeszcze dojdzie? Pierwszy raz mam rzepak.

Kosić co się da a ścieżki po żniwach 

Opublikowano

Nie wymiesza się bo zielony wyleci razem ze słomą, także tu tylko kwestia tego, czy chcemy się liczyć ze stratą tych ścieżek, czy czekać aż dojdą i wtedy kosić. Przy usługach trzeba też brać poprawkę, że nikomu na parę ha nie będzie się chciało drugi raz stołu zakładać, trzeba obserwować jak idą żniwa w okolicy, coby z ręką w nocniku nie zostać

• Like 1
Opublikowano
W dniu 15.07.2025 o 09:19, toooomaszewski napisał(a):

Potwierdzam. Granica Lubelskie Mazowieckie sypnęło małym gradem i górne partie osypane.

Też nie mam ubezpieczenia. Ale tylko 2 ha na próbę.

Gdzie dokladnie ?

Opublikowano

Pt 303  zapowiada się  nieźle  z wygląd  z wszystkich odmian ten wygląda najlepiej  jeszcze spodnie łuszczyny są zielone trzeba poczekać 

IMG_20250718_203915.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, lukasz222 napisał(a):

Nie wymiesza się bo zielony wyleci razem ze słomą, także tu tylko kwestia tego, czy chcemy się liczyć ze stratą tych ścieżek, czy czekać aż dojdą i wtedy kosić. Przy usługach trzeba też brać poprawkę, że nikomu na parę ha nie będzie się chciało drugi raz stołu zakładać, trzeba obserwować jak idą żniwa w okolicy, coby z ręką w nocniku nie zostać

Pola mam wąskie a długie więc strat byłoby sporo. Sam nie wiem co zrobić.

Opublikowano
1 godzinę temu, dexter1908 napisał(a):

Pola mam wąskie a długie więc strat byłoby sporo. Sam nie wiem co zrobić.

Poczekaj póki możesz, żniwa dopiero się będą zaczynać, u nas rzepak między 9,8 a 10,5 wilgotności, czekamy 

Opublikowano

Ale u nas jest masa pchełki w wykoszonym ziarnie rzepaku. W jęczmieniu było dokładnie to samo mnóstwo pchełki w zbożu na przyczepie. W zeszłe lata to jedynie szczypawice i Biedronki.

Opublikowano
4 godziny temu, lukasz222 napisał(a):

Trzeba brać też poprawkę na to że jak masz już dojrzały rzepak i przejdzie burza to się zawsze trochę wysypie, więc to jest loteria. Następna sprawa to że jak przeczekasz to już wilgotność spadnie mocno, bo w łanie będzie już pieprz, a na ścieżkach w sam raz. Przy 7 % to już masz straty. Nie ma tutaj jednej uniwersalnej zasady. Trzeba patrzeć jaka pogoda przed nami i co masz na większości pola.

Opublikowano

A ja coś czuję, że w tym roku będą szarpane żniwa i wygrają ci, co mają własne kombajny, rezzta będzią kląć i pluć sobie w brodę, do końca lipca nie nadają zmiany pogody, dzień deszcz, dzień bez

• Thanks 1
  • Haha 1