Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Rzepak 2 metry, 2 zabiegi na wiosnę, kurzak pod korzeń takze azotu od zajebania, obsada 30szt, odmiana tradycyjna pt 303, 1 zabieg wiosenny caramba w pełnej dawce.

Zboża kładło, a rzepaki 99% stały, zdrowe zielone łodygi podczas koszenia. Położyć to może przy drzewach, w dołkach czy na torfach, ale nie temu ze mocny rzepak, bo potrafią leżeć takie po 2t 😅

Juz jesienią podczas siewu można zrobić ze bedzie leżeć. 

IMG_20240603_140659.jpg

IMG_20240603_140711.jpg

To z tego roku zdjęcie? Kurła ale tęgi 👍

Opublikowano
3 godziny temu, lukasz493 napisał(a):

pryskał ktoś La diva na chwasty powschodowo ? ogólnie jak opinie ? ja tak średnio zadowolony jestem z tego produktu belkar kliper dużo lepsza robotę robili

Pryskałem tak ok 120% dawki i nic nie było a i dodałem metazanex to chyba jest czyściej niż po Navigator 360 ( też dawka 120% ) ale czysto jest i po obu... sporadycznie coś jest... A rzepak odmiana Absolut i na zakończenie od znajomego z pod kombajnu bo cit za gęsto siał i zabrakło to co to za odmiana to niewiem... u mnie jest sporą przytulii więc dlatego LaDiva bo ma w składzie Arylex...

Opublikowano
lukasz493 napisał:

pryskał ktoś La diva na chwasty powschodowo ? ogólnie jak opinie ? ja tak średnio zadowolony jestem z tego produktu belkar kliper dużo lepsza robotę robili

pryskalem dodajac jeszcze metazanex i ogolnie w miare czysto ale belkar lepiej radzil sobie z bodziszkiem

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, lassie napisał(a):

tęgi to by był rzepak jakby Q7 mke postawił a nie samochód który ma 135 cm wysokości a rzepak 1,5 metra 

Bo ty wiesz lepiej oddemnie ile miał wysokości 🤣

Belka na wysokości 2.3m, do końca na windzie

IMG_20240614_201318.jpg

21 godzin temu, lobudek napisał(a):

Czym pryskałeś i ile razy na insekty? U mnie drugi rok z rzędu problem z pryszczarkiem, mimo że szły naprawdę dobre środki na robaka....

Szerpa, szerpa, kedu szerpa, carnadine super cyperkill 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
1 minutę temu, ardjan94 napisał(a):

Pewnie na robaka jechał, bo żółtych Łuszczyn od groma.. spóźnił się z zabiegiem(nie to co z regulacją na jesieni)😏

Robaka to sobie możesz zalać 🤣

5 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Co tam teraz robiłeś?

To z tamtego roku, napisałem ze "miał" wysokość. Wracałem z pszenicy to przeleciałem resztka cieczy z drogi. 

Opublikowano
46 minut temu, Tomek90 napisał(a):

Bo ty wiesz lepiej oddemnie ile miał wysokości 🤣

Belka na wysokości 2.3m, do końca na windzie

IMG_20240614_201318.jpg

Szerpa, szerpa, kedu szerpa, carnadine super cyperkill 

Aha, czyli to jest ta super strategia ochrony która się tak chwaliłeś oparta na 2 pyretroidach bo ten acet to chyba przez przypadek się tam znalazł w tym zestawieniu. Zabiegi co dwa czy co trzy dni były przy tak mocarnych substancjach? Już nie mówiąc a jakiejkolwiek rotacji substancji aktywnych.

Opublikowano
4 godziny temu, lassie napisał(a):

tęgi to by był rzepak jakby Q7 mke postawił a nie samochód który ma 135 cm wysokości a rzepak 1,5 metra 

Ja akurat patrze na łuszczyny, nie interesuje mnie na jakiej są wysokości.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Aha, czyli to jest ta super strategia ochrony która się tak chwaliłeś oparta na 2 pyretroidach bo ten acet to chyba przez przypadek się tam znalazł w tym zestawieniu. Zabiegi co dwa czy co trzy dni były przy tak mocarnych substancjach? Już nie mówiąc a jakiejkolwiek rotacji substancji aktywnych.

A jaka chcesz obecnie rotację substancji zrobić, chloropyrifos jak masz to się ciesz. Mam te pseudo sivanto dawać które już przy nasionach gówno warte było? Wole dać tańszy etofenproks i mieć efekt niz to badziewie. 

4 zabiegi insektycydowe na wiosnę. 

Wole z żoną posiedzieć niz co 2 dni opryskiwaczem jeździć, jak chcesz to naginaj tak, trafione zabiegi widocznie perytroidem +etofenproks przy fungicydzie? 

Acetamipryd od wycofania proteusa na kwiat. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Ja akurat patrze na łuszczyny, nie interesuje mnie na jakiej są wysokości.

u mnie w okolicy wyrosły niektórym rzepaki w pas i żeby taki rzepak dał 4 t/ha to musiałby mieć łuszczyny od samego dołu jak soja strąki :)

• Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, lassie napisał(a):

u mnie w okolicy wyrosły niektórym rzepaki w pas i żeby taki rzepak dał 4 t/ha to musiałby mieć łuszczyny od samego dołu jak soja strąki :)

Bo w tym roku mróz w maju nie pozwolił na więcej bynajmniej w mojej okolicy, gdzie bliżej zabudowań to potrafi być ładniejszy ale tam było mniej na minusie. 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

A jaka chcesz obecnie rotację substancji zrobić, chloropyrifos jak masz to się ciesz. Mam te pseudo sivanto dawać które już przy nasionach gówno warte było? Wole dać tańszy etofenproks i mieć efekt niz to badziewie. 

Wole z żoną posiedzieć niz co 2 dni opryskiwaczem jeździć, jak chcesz to naginaj tak, trafione zabiegi widocznie perytroidem +etofenproks przy fungicydzie? 

Sivanto Ci nie działa , tak samo działa jak kiedyś proteus

Opublikowano
39 minut temu, wilkołak napisał(a):

Sivanto Ci nie działa , tak samo działa jak kiedyś proteus

dawałem sivanto i w środku chowacz. On działa jak coś naleci to tak, w środku larwy już nie wytępi. 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Weź się nie kompromituj, naloty chowacza trwały dobry miesiąc a próbujesz wmówić że dwoma zabiegami kontaktu załatwiłeś wszystko? 😄. Praktycznie wszystkie środki poza acetem to grupa pyretroidów a każdy wie jaka jest ich skuteczność w dłuższym okresie czasu. Coś te twoje opowieści zaczynają propaganda sukcesu zajeżdżać. 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, lassie napisał(a):

nie wysokość roślin jest wyznacznikiem wielkości plonu, bo taki rzepak 2 metrowy możesz kosić w po pas i wszystko będzie ok , a taki który jest obecniwe po pas to trzeba będzie kosić na wyskoości 10 cm 

Opublikowano
21 minut temu, XTRO napisał(a):

dawałem sivanto i w środku chowacz. On działa jak coś naleci to tak, w środku larwy już nie wytępi. 

Mowa o pryszczarku, chwacza dobrze to zwalczał chloropiryfos, inne środki nie zabiją go w łodydze